Skip to content
Politică

EXCLUSIV ANALIZĂ De ce NU îl atacă noul PNL pe Liviu Dragnea

Alegerile interne din CExN al Partidului Social Democrat au dat celei mai mari formaţiuni politice din România un preşedinte interimar, în persoana lui  Liviu Dragnea.

Primele sale declaraţii au fost despre organizarea partidului până în noiembrie (când Congresul PSD va vota preşedintele titular), despre unitate internă, susţinerea coaliţiei şi diminuarea pierderilor. Până aici, nimic neobişnuit – doar nişte declaraţii care să îi dea o alură de soluţie de avarie şi, deci, de miză neimportantă pentru adversari.

Semnele de întrebare apar când îţi dai seama că noul Partid Naţional Liberal nu lansează atacuri consistente la adresa lui Liviu Dragnea, cel puţin nu dinspre conducerea vechiului PNL sau a fostului PDL. Oare de ce?

Prima explicaţie ar fi că vechiul PNL se ştie cu musca pe căciulă din anii USL (2011-2014) şi, mai ales, de la referendumul din 2012, când Dragnea a fost, poate, principalul motor al mobilizării alegătorilor şi al efectivelor de partid, dând semne din ce în ce mai clare că se constituie în a doua eminenţă cenuşie din PSD, după Viorel Hrebenciuc. Acesta, mai târziu, trecând pe linie moartă din cauza imixtiunii procurorilor, l-a lăsat pe Liviu Dragnea singur în faţa atacului dat de anchetatori.

La rândul lui, vechiul PDL nu are muniţie împotriva lui Liviu Dragnea, pentru că actualul pesedist a fost membru PD din 1994 până în 2000 şi vicepreşedinte al PD Teleorman din 1995, ajungând consilier local în Turnu Măgurele (1996) şi prefect de Teleorman din 1996 până în 2000, an în care a trecut la PSD. În plus, tăcere la tăcere trage – cine ar vrea să rupă alianţa PDL-PNL tocmai acum, când se pregătesc să scoată din umbră „guvernul meu” (citat din Klaus Iohannis, cel dintâi tăcător al ţării, când vine vorba de subiecte dureroase)?

Cu alte cuvinte, se conturează ideea că Liviu Dragnea deţine informaţii despre ambele tabere (cu precădere despre PNL), această poziţie transformându-l într-un fel de „ayatollah” Sorin Frunzăverde în raport cu echipa PDL-Traian Băsescu: mult prea informat ca să nu-i aibă la mână pe foştii colaboratori.

Al treilea filon (mult mai tenebros) este cel lansat în spaţiul public de Ion Cristoiu şi exploatat de presă, cum că Dragnea ar fi omul „binomului” DNA-SRI, căruia i-ar fi promis colaborare în schimbul „albirii” în dosarul Referendumul. Ipoteza a căpătat greutate odată cu susţinerea de care s-a bucurat Liviu Dragnea din partea presei favorabile „binomului”, dar s-a dezumflat rapid imediat după ce pesedistul a câştigat şefia interimară a partidului, când aceeaşi parte a mass media a reînceput să îl atace.

În concluzie, în afara unor pierduţi în deşert, precum Stelian Dolha (de la vechiul PNL) şi Raluca Turcan (de la vechiul PDL), care au mârâit pe la colţuri împotriva lui Liviu Dragnea, baronul de Teleorman nu are oponenţi serioşi, cel puţin nu atâta vreme cât Vasile Blaga tace în tufă, iar Alina Gorghiu lansează critici generale, la adresa PSD, dar nu scoate nicio vorbuliţă despre cel cu care a colaborat în fostul USL.

2 comentarii la “EXCLUSIV ANALIZĂ De ce NU îl atacă noul PNL pe Liviu Dragnea

  1. Opozitia critica guvernul, cu precadere pe Victor Ponta, pentru ca vor ei la ciolan. De ce ar critica un presedinte de partid? Cu ce ii deranjeaza Liviu Dragnea.
    In septembrie, cand se va judeca recursul, vom avea si raspunsul. In functie de decizia care se va lua, vom sti daca Dragnea este sau nu, omul binomului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *