Skip to content
Politică

EXCLUSIV Prahova este judeţul în care colapsează PSD? Cazul ce ar putea fi emblematic pentru situaţia generală a partidului

" "

Prahova este epicentrul cutremurului din PSD? Cazul ce ar putea fi simptomatic pentru situaţia generală a Partidului Social Democrat.

Chiar dacă, la nivel naţional, opoziţia PNL-PDL este spectrală şi pare că nu ştie altceva decât să pună placa: „Ponta, demisia!”, Prahova este un punct nevralgic pentru pesedişti, în contextul în care acolo liberalii încep să îşi ia înapoi primarii pierduţi în toamnă cu celebra „ordonanţă a traseiştilor” (OUG 55/2014). Aşadar, judeţul (care era, odată, o adevărată cazemată a PSD) riscă să devină o redută uşor de luat de către penelişti.

" "
" "

În cealaltă tabără, vârful icebergului a mai ieşit puţin la vedere în urmă cu o săptămână, pe 22 iulie, când Liviu Dragnea a anunţat că şefia PSD Prahova va fi asigurată interimar de secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu. În replică, Mircea Cosma (preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova) l-a contrazis pe Dragnea, precizând că el va conduce organizaţia judeţeană până la alegeri. Amintim că Mircea Cosma s-a autosuspendat din funcţia de preşedine al PSD Prahova în februarie 2014, în contextul dosarelor pe care i le-a făcut DNA.

Nu mai devreme de miercuri, 29 iulie, Codrin Ştefănescu a tranşat problema, pentru PSnews.ro: „Eu sunt acolo coordonatorul jocurilor. (…) Nu sunt preşedintele PSD Prahova, ci sunt un fel de trimis de la centru, ca să organizez acolo alegerile (din septembrie – n.r.) şi să opresc puţin neliniştea din această organizaţie”.

Cu toate că a dat asigurări că nu poate fi vorba despre un „război” la vârful organizaţiei prahovene şi că i-a îndemnat la unitate pe pesediştii locali, Ştefănescu a recunoscut că filiala a fost „decimată la vârf, la fel ca în alte judeţe”.

Nu în ultimul rând, secretarul general adjunct a afirmat că senatorul PSD Daniel Savu „şi-a anunţat din prima candidatura” la preşedinţia filialei judeţene, neexistând vreo disensiune între acesta şi Mircea Cosma.

CITIŢI ŞI: EXCLUSIV Un lider de marcă al PSD le închide gura criticilor. Cum stau lucrurile în realitate într-o importantă organizaţie judeţeană

Totuşi, dincolo de zâmbetele şi strângerile de mâini care dau bine în poză, apar în presa locală fel de fel de zvonuri, potrivit cărora şansele lui Savu nu ar fi chiar aşa de solide, în condiţiile în care un posibil contracandidat ar fi Răzvan Alexe, afacerist despre care mass media din zonă scriu că ar fi un fel de interlop. Acesta a lansat acuzaţii grave la adresa lui Daniel Savu, privind presupuse practici neortodoxe în campania electorală, inclusiv bani cu care el l-ar fi împrumutat pe politician.

De remarcat este faptul că Alexe a menţionat, printre altele, „micii şi tigăile date ca mită electorală” de Savu.

Vă sună cunoscut partea cu tigăile? Exact: Sebastian Ghiţă. „Devastatorul” element din speţa penală a fostului pesedist, instrumentată de Direcţia Naţională Anticorupţie: în campania prezidenţială din 2014, Ghiţă i-ar fi mituit pe alegătorii din Republica Moldova cu tigăi. Ba chiar, pentru ca să fie complet circul, a ieşit ca din pământ un martor care a adus el însuşi un astfel de obiect la DNA.

Şi toate astea unde? În Prahova, principalul satelit al zonei Bucureşti-Ilfov. Tot în Prahova (unul dintre ultimele bastioane ale PSD), domnea, până de curând, echipa lui Mircea Cosma, care îi includea, printre alţii, pe primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu, precum şi pe Iulian Herţanu şi Sebastian Ghiţă – cumnatul, respectiv prietenul cel mai bun al premierului Victor Ponta.

Iar aici se aprinde becul. Înainte să ajungă la Ponta, procurorii l-au luat prin învăluire: au început cu Dan Şova, senator de Olt (dosarul Rovinari-Turceni), au continuat cu Mircea şi Vlad Cosma, Ghiţă şi Herţanu, pentru ca, după ce au parcurs aceste trepte, anchetatorii să dea atacul la al patrulea om în stat, în speţa lui Şova. În paranteză fie spus: chiar în ziua în care a fost depusă moţiunea de cenzură.

Oala a dat în clocot: ceea ce abia se conturase odată cu plecările lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie din PSD a început să devină din ce în ce mai clar: disoluţia formaţiunii politice. Cireaşa de pe tort a fost gestul lui Victor Ponta de renunţare la funcţiile deţinute în partid. Liviu Dragnea şi Rovana Plumb s-au străduit din răsputeri să zâmbească frumos la cameră, să dea asigurări că unitatea nu este periclitată, dar în presă tot apăreau nemulţumiri (mai mult sau mai puţin asumate cu nume şi CNP) legate de coeziunea PSD.

Iar acum, ca şi când nu ar fi fost de ajuns, au reapărut pe tapet problemele din Prahova. Să fie judeţul un simptom pentru starea naţională a PSD? Să fie tulburările prahovene epicentrul cutremurului care se tot anunţă în PSD? Oricât de cinic ar suna această încheiere, rămâne de văzut cum va muta DNA. (Chiar Daniel Savu a scris, zilele trecute, pe blog, că un posibil contracandidat al lui la conducerea PSD Prahova ar putea fi „Răzvan Alexe sau vreun procuror”.) Pentru că este de notorietate sinceritatea care îi năpădeşte pe cei duşi în „Beciul Domnesc”. Şi, astfel, mai aflăm şi noi, profanii, ce fluide mai circulă prin conductele interne ale unuia sau altuia dintre partide şi cât de ruginite – sau nu – sunt ţevile.

2 comentarii la “EXCLUSIV Prahova este judeţul în care colapsează PSD? Cazul ce ar putea fi emblematic pentru situaţia generală a partidului

  1. In acest judet singura preocupare a cuplului procuror sef DNA Gabriel Onea – madam PDL Anastase este sa dovedeasca ca poate distruge o organizatie PSD, inventand dosare. Cazul Hertan, cumnatul lui Ponta, este emblematic – expertii au dovedit ca nu a fost deturnat nici un leu din fondurile europene, ca firma acestuia a efectuat 70% din lucrari, dar s-au decontat numai 60% – adica firma lui Hertan a fost pagubita de Primaria PEDELISTA….Contractul a fost obtinut de Euroconstruct in asociere cu firma lui Hertan, dar Eurocnstruct nici macar nu e deranjata in acest proces. asa ca ce face Onea si Anastase prin acel judet este orice numai JUSTITIE nu este.

  2. Sarmanii ! Rai si nedrepti, asupritorii astia de la DNA . Ce or avea , cu niste inocenti nevinovati , imaculati si puri , cu acesti oameni curati ca lacrima ? Ma refer la victimele nevinovate ,din PSD , acesti campioni ai cinstei si corctitudinii . Gata ,ma opresc , ca ma pufneste rasul si nu ma mai pot abtine . Intrebare ! De ce unii, se ascund ,dupa pseudonime ? Oare se numeste lasitate si este chestie specifica , pesedista ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *