Skip to content
Video

EXCLUSIV Andrei Gerea, anunț cheie despre CEO Oltenia: ”Ieri seară am semnat contractul colectiv de muncă la nivelul Complexului Oltenia” (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este Andrei Gerea, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

În cadrul interviului „…despre România, cu Laura Chiriac”, Andrei Gerea a abordat problema Complexului Energetic Oltenia, în contextul solicitării sindicatelor de a schimba managerul privat din fruntea companiei. Ministrul Energiei a anunțat, în premieră pentru PSnews.ro, că s-a semnat contractul colectiv de muncă la nivelul Complexului Energetic, punându-se astfel capăt conflictului de muncă de la CEO Oltenia. De asemenea, Complexul Energetic va avea un nou Consiliu de Supraveghere care-și propune să implementeze măsuri pentru a readuce compania pe linia de plutire.

Ministrul Energiei a vorbit și despre situația celor 3000 de angajați care ar urma să fie concediați, menționând că pentru 1200 dintre aceștia există o rezolvare, urmând a fi reangajați, prin transferul minelor de la Berbeşti către CET Govora.

Andrei Gerea a făcut referire și la situația angajaților care, pentru a a protesta față de pierderea locurilor de muncă, au apelat la greva foamei și s-au blocat în subteranul minei Tehomir. Ministrul Energiei a declarat că situația a fost cauzată de lipsa de dialog, exprimându-și speranța că pe viitor nu vor mai exista conflicte de muncă.

 

Citește și: EXCLUSIV Interviu Andrei Gerea, despre ”coincidența” din spatele plecărilor din PLR și care este scorul electoral pe care și-l propun pentru 2016 (VIDEO)

EXCLUSIV Interviu Andrei Gerea, despre amenințările și vulnerabilitățile din sistemul energetic: ”Suntem într-un moment delicat şi trebuie să fim conştienţi şi să îi facem faţă.”

Laura Chiriac: Sindicatele Complexului Energetic Oltenia anunţau schimbarea managerului privat. Care este situaţia acolo – se păstrează managementul, nu se păstrează? Chiar dumneavoastră aţi anunţat schimbarea managerului de la conducere.

Andrei Gerea: Nu, am anunţat mandatarea AGA pentru desfiinţarea Consiliului de supraveghere, lucru care s-a şi întâmplat. Practic avem un nou Consiliu de Supraveghere la Oltenia şi chiar dacă este temporar, pentru că aici avem de a face cu o procedură pe management privat, pe ordonanţa 109, şi lucrurile vor intra pe făgaşul obişnuit pentru astfel de proceduri. Dar deocamdată avem un Consiliu de Supraveghere provizoriu care are ca temă elaborarea rapidă, implementarea unor măsuri alături de managementul existent, care să repună Oltenia pe poziţia de plutire. Sunt mulţumit că, urmare a negocierilor purtate la sediul ministerului de către toţi actorii sindicali şi conducerea Companiei, știţi că au fost la un moment dat, am avut în iarnă. Aceasta este o primăvară foarte agitată la Oltenia cu multe demonstraţii, manifestaţii în Târgu Jiu s.a.m.d. Noi i-am primit, au fost şi în greva foamei câţiva mineri acolo, nu puţini. Iată că am reuşit să găsim o cale de înţelegere şi ieri seară s-a semnat contractul colectiv de muncă la nivelul Complexului Oltenia. Este ştire în premieră dacă vreţi şi sunt foarte bucuros de acest lucru. E un pas înainte pentru cei de la Oltenia şi eu sper ca împreună să putem depăşi toate dificultăţilor pe care le au.

 

Laura Chiriac: Se decid restructurări în aproximativ o lună acolo, se propune concedierea a 3000 de angajaţi.

Andrei Gerea: S-a propus concedierea a 3000 de angajaţi. 1200 dintre ei au părăsit Complexul Oltenia deja prin transferul minelor de la Berbeşti către CET Govora. Este o altă măsură pe care am reuşit să o luăm la nivelul ministerului, măsură care trena de mai mult de un an şi jumătate.

 

Laura Chiriac: Deci 1200 şi-au găsit un alt loc de muncă?

Andrei Gerea: Practic da, aşa s-a întâmplat. Este o măsură care era extrem de necesară. E acolo un lanţ al slăbiciunilor dacă vreţi. CET Govora avea datorii la Oltenia, minele oricum produceau pierdere, Oltichim avea datorii la Govora. La fel, la un moment dat, municipalitatea, oamenii din Râmnicu Vâlcea nu mai reuşeau să conteze, să fie siguri că iarna viitoare vor avea căldură şi apă caldă. Prin tranzacţia care s-a făcut eu consider că toată dificultatea, toată această poveste, istorie, care nu se mai termina în zona, s-a finalizat şi am reuşit să securizăm şi furnizarea cu agent termic pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, dar totodată şi a platformei industriale de acolo şi totodată şi pentru Oltenia a dispărut o sursă de pierdere şi care se transformă până la urmă în venituri pentru că sunt nişte bani care vor veni, ei nemaifiind nevoiţi, spre exemplu să provizioneze.

Laura Chiriac: Vorbesc despre acești oameni care s-au aflat în greva foamei, s-au blocat în subteranul minei Tehomir. În momentul acesta, puteți spune că este un caz rezolvat de minister? Mai are un potențial conflictogen, să-i spun așa?

Andrei Gerea: Atâta timp cât toate părțile implicate vor reuși să găsească vorba dulce în problemele pe care le au.

Laura Chiriac: Cred că e nevoie, mai mult decât de vorbe, de bani.

Andrei Gerea: Este adevărat, numai că, părerea mea, izvorul acestui conflict a fost exact lipsa de dialog și o anumite atitudine greșită și din partea conducerii vis a vis de mineri. Lucrurile acestea se puteau rezolva prin dialog și fără nuanțe mai aspre, dar probabil că acestea au izvorât din anumite tensiuni locale, acumulate în timp. Eu sper că s-a învățat bine lecția acestui început de an și nu vom mai avea parte de conflicte de muncă. Niciodată nu poți fi sigur de acest lucru, dar eu consider că s-a înțeles foarte bine, toate părțile implicate au înțeles că toată lumea trebuie să facă un sacrificiu, trebuie să renunțe la orgolii și cu toții trebuie să-și dea mâna, pentru că până la urmă toți sunt de acord că trebuie făcute restructurări. Nimeni n-a spus că nu trebuiesc făcute restructurări, dar lucrurile au ajuns într-o zonă în care nu mai exista dialog între părți. Și atunci ministerul nostru a reușit să realizeze această punte de legătură și să aducă dialogul acolo unde trebuia să fie și să înlocuiască acțiunile de protest.

Interviul integral poate fi citit  aici: EXCLUSIV Interviu Andrei Gerea, despre România (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *