Deși la prima vedere scrutinul prezidențial înseamnă doar alegerea unui nou șef de stat, ele pot aduce cu ele și alte schimbări importante pe scena politică. Emulația creată de victoria noului președinte poate inversa raportul de forțe din Parlament, determinând schimbarea Guvernului, dar poate cauza modificări substanțiale și în plan local. Ca orice scrutin, alegerile prezidențiale reprezintă un test major pentru filialele partidelor din teritoriu. Mobilizarea la vot este esențială pentru a câștiga voturile românilor, iar aceasta este cea mai eficientă atunci când se implică aleșii locali. De regulă, partidele “dețin” anumite județe, prin președinții de consilii județene sau primarii din municipiile reședință de județ. De la aceste “fiefuri”, partidele au cele mai mari așteptări. Liderii de la centru pretind ca puterea din teritoriu să se transforme în voturi în ziua alegerilor.
Cu toate acestea, socoteala de la centru nu se potrivește întotdeauna cu cea din teritoriu. Astfel, fiecare moment electoral aduce cu sine surprize în fiefurile unor baroni locali. În ciuda influenței mari a acestora în partidele din România, un rezultat sub așteptări la alegeri (sub tragetul impus sau scorul la nivel național al candidatului) poate reprezenta o amenințare serioasă pentru aceștia.
Constanța, “Republica Mazăre”, scor slab pentru Ponta
Un prim exemplu în acest sens ar fi Constanța, unul din județele-surpriză ale acestor alegeri prezidențiale, judecând după prezența ridicată la vot. Considerat “județ roșu” în ultimii 10 ani, fieful lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu a reușit să obțină un scor satisfăcător pentru Victor Ponta, ci mai degrabă unul mult sub așteptări. Candidatul PSD a luat doar 33,84%, mult sub targetul de 37,50% impus de la centru direct de către Ponta. Klaus Iohannis a obținut un scor în linia mediei naționale, de 30,90%, dar surpiza s-a numit Monica Macovei: aceasta a luat 8,31% din voturi.
Bolnavii de cancer sunt disperați și-l acuză pe fostul ministru Vlad Voiculescu că le-a întors spatele în criza citostaticelor: Ne-a ignorat și în primul mandat
Ciolacu: S-a făcut o presiune ca noi să depunem moţiunea de cenzură cât era criza politică din interiorul coaliţiei, gâlceava aia
Modificările operate de Ghinea la PNRR pot lăsa România fără miliardele de la UE. Nervi întinși la maximum în PNL
”Familia disfuncțională” PNL-USRPLUS. Silviu Mănăstire: În esență, se ceartă pe bani, ceea ce este deja un conflict de interese
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, reacționează după ce Comisia Europeană a cerut modificarea PNRR: „Asta e principala mea așteptare!”
În feuda lui Mircea Moloț, ACL a deraiat
Hunedoara, fieful liberal condus de baronul Mircea Moloț. Înfrângere usturătoare pentru Iohannis
În județul Hundoara, unde președintele Consiliului Județean este liberalul Mircea Moloț, rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru candidatul ACL, Klaus Iohannis, care a obținut doar 31,64% , în timp ce Victor Ponta a luat 43,59% din voturi. Chiar dacă Iohannis a câștigat aproape întreg Ardealul, prestația lui Moloț a fost una lamentabilă, având în vedere diferența între scorurile celor doi înregistrat la urne.
Timiș, județul controlat de Ilie Sârbu, scor dezastruos pentru Ponta
În Timiș se aștepta un rezultat bun al candidatului PSD, mai ales că aici partidul este controlat chiar de socrul premierului, Victor Ponta, alături de șeful CJ Timiș, Titu Bojin, un alt lider important al PSD. Cu toate acestea, Victor Ponta a obținut doar 29,66% din voturi, iar Klaus Iohannis 42,03%. Practic, o inversare a scorului național în defavoarea lui Victor Ponta, ceea ce îl pune într-o situație vădit dificilă pe socrul premierului.
Galați, cea mai bună “achiziție” a PSD-ului. Liberalii la pământ
Un caz demn de remarcat este județul Galați. Dacă în urmă cu câteva luni era considerat un fief la PNL, datorită victoriei primarului Galațiului, Marius Stan, la alegerile de acum doi ani. De când acesta a trecut la PSD- UNPR, liberalii au pierdut cu adevărat controlul voturilor în acest județ, iar acum situația stă cu totul altfel.
“Ordonanța traseiștilor” și-a făcut simțit efectul din plin, iar trecerea lui Marius Stan la UNPR a adus o victorie zdrobitoare a lui Victor Ponta. Acesta a obținut aproape jumătate din voturi, 48,11%, iar Klaus Iohannis doar 24,97%. Probabil, dacă rămânea în PNL, Marius Stan ar fi adus un scor mult mai bun pentru candidatul Klaus Iohannis.