EXCLUSIV DEZVĂLUIRI Cine sunt „băieții deștepți” din feuda lui Duicu. DOCUMENT

Am asistat in ultima perioadă la un razboi declarat de procurorii DNA și DIICOT baronilor din România. Rând pe rând, multi dintre cei care se cred adevarati voievozi au simțit aerul închis din dubele procurorilor DNA sau DIICOT, măcar odată.

Psnews.ro incepe de astazi un serial in care dorim sa va prezentam ce se intampla in spatele jocurilor politice. Mai important, va vom dezvălui ce se intampla cu banii publici, cu zecile și sutele de milioane de euro directionate de multe ori catre firme de casa ale celor care dicteaza in teritoriu.

Vom incepe cu unul dintre primii baroni care au făcut cunoștință cu procurorii DNA. Este vorba despre șeful Consiliului Judetean Mehedinți, Adrian Duicu. Dosarul de corupție în care acesta este trimis în judecată îl putem încadra lejer, desigur daca acuzatiile se vor dovedi in final a fi reale, în capitolul ”Acțiunile de manual al unui baron”.

Mehedinți, locul patronat la propriu de Duicu, cel care conducea și controla absolut toate contractele din bani publice încă din 2012 este, în topul județelor unde corupția, încrengăturile între afaceriști penali și accesul la bani publici merg mână în mână.

Mentionam ceva mai devreme ca în multe județe marile contracte sunt atribuite unor firme de casă și apropiați ai partidelor care controlează respectiva zona. Iata ce s-a intamplat în Mehedinți. Care au fost contractele cu o valoare mai mare de 1 milion de euro, incheiate din 2008 și până în prezent de aceasta institutie?

Iată răspunsul oficial oferit de CJ Mehedinți la solicitarea PSnews.ro:

cj mehedinti 1

cj mehedinti 2

La o primă cercetare a firmelor care au câștigat contracte cu CJ Mehedinți din 2008 și până în prezentă aflăm un lucru extrem de interesant: majoritatea covârșitoare a celor care sunt ”câștigătorii” de serviciu ai licitațiilor publice din Mehedinți au făcut cel puțin odată cunoștință cu procurorii DIICOT.

Cine sunt afaceriștii care sunt abonații la banii publici din Mehedinți

 

Juniorul Alin Udriște și afacerea ”cornul și laptele pentru copii”

Conform informațiilor ce ne-au fost transmise, în 2008, CJ Mehedinți a avut doar un contract care să depășească suma de un milion de euro, care prevedea furnizarea și distribuție de produse lactate și de panificație în anul școlar 2008- 2009. Câștigătorul acestui contract, cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro, a fost SC Aurora SA, firmă care este printre abonații la banii publici ai mehedințenilor.

De altfel, lista firmelor care au câștigat licitații pe bandă rulantă cu CJ Mehedinți nu este una prea mare. Cel care controlează SC Aurora SA este un anume Alin Udriște, un junior al PSD din Mehedinți, care a condus o bună perioadă de timp organizația tinerilor social- democrați din acest județ. Potrivit Mediafax, Udriște a fost reținut de procurorii DIICOT, fiind acuzat de spălare de bani și evaziune fiscală de peste 2 milioane de euro.

În 2009, tânărul Udriște și-a continua ascensiunea și ”a pus mâna” pe un contract de aproape 7 ori mai mare, obiectul contractului fiind cam același cu mentionat anterior: achiziționarea și distribuția pachetului ”lapte-corn” pentru preșcolari și elevii din clasele I- VIII. Peste 20.000.000 de lei, adică 4,5 milioane de euro, a fost valoarea exactă a contractului pe care Udriște l-a câștigat din partea CJ Mehedinți.

Apoi, până în 2012 și 2013, juniorul PSD a reușit să devină din nou cel care s-a ocupat de furnizarea și distribuția de produse lactate și de panificație pentru anul școlar 2012-2013 și respectiv 2013-2014. De remarcat este faptul că deși obiectul contractului a fost identic, sumele de bani virate de CJ Mehedinți în conturile firmei SC Aurora SA au fost diferite. Dacă în 2013 firma lui Udriște a beneficiat de aproape 6 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro, în 2014 suma aproape s-a înjumătățit, fiind una ”de doar” 2,9 milioane de lei plus TVA. Evident, când vedem așa diferențe de bani, ne întrebăm dacă producția de grâu a fost cea care a influențat sumele alocate de CJ Mehedinți către Udriște? Cum este posibil ca într-un an să aloci o sumă de bani, iar în următorul an pentru fix aceeași activitate să aloci doar jumătate din această sumă?

Altfel, trebuie sa precizam că alături de tatăl său, Alin Udriște a fost acuzat ca ar fi fost implicat în dosarul privatizării frauduloase a Piscola Neamț, pe care a cumpărat-o la un preț mult subevaluat, după cum relatează newspad.ro. De asemenea, trebuie sa precizam ca o potențială explicație oferită de hotnews.ro pentru ”succesul” în afaceri al juniorului Udriște ar fi aceea că ar fi nepotul și finul Danei Năstase, soția lui Adrian Năstase.

Georgică Cornu, regele asfaltului din Banat

O altă companie care a câștigat licitații pe bandă rulantă cu CJ Mehedinți, din 2008 și până în prezent, este SC Confort SA, firmă care aparține unuia dintre regii asfaltului inventat de regimul PDL, Georgică Cornu. Chiar dacă acesta a fost inventat de către democrat- liberali, iar contractele cu statul s-au mai rărit, după ce aceștia au fost debarcați de la putere, Cornu a învățat repede cum stau lucrurile în România. Acesta pare să se ”infiltrat” cu succes și în imperiul PSD din Mehedinți. Cornu, evident ca un afacerist care se respectă, a trecut și el pe la DIICOT, fiind reținut chiar 24 de ore pentru acuzații de evaziune fiscală.

În 2009, Georgică Cornu își începea ascensiunea spre titulatura de ”regele asfaltului din Banat” și a pus mâna pe doua contracte uriașe cu CJ Mehedinți, ambele constând în modernizări sau reabilitări ale unor drumuri județene. Valoarea celor două contracte câștigate de SC Confort SA totaliza aproape 58 de milioane de lei, adică puțin peste 13 milioane de euro. În 2010, firma de asfaltări a lui Cornu a câștigat încă două contracte cu CJ Mehedinți : unul de ”doar” 3,8 milioane de lei și unul de aproape 37 de milioane de lei. În 2011 Cornu a dat marea lovitură reușind să câștige un contract pentru reabilitatea unui drum județean cu valorea de aproape 100 de milioane de lei, adică de aproximativ 25 de milioane de euro. Acest contract uriaș l-a propulsat pe Cornu în careul de ași al asfaltangiilor din România, fiind devansat doar de celebrii Umbrărescu și Nelu Iordache.

Interesant este că Georgică Cornu știa foarte bine regulile jocului. După ce câștiga contractele cu CJ Mehedinți, afaceristul făcea sponsorizări către instituția care îi atribuia contracte, dar și către alte. Spre exemplu, în 2009 Cornu a sponsorizat CJ Mehedinți cu 1500 de lei și cu 10.000 de lei în 2010, apoi primăria Severin cu 30.000 de lei în 2010, dar și asociații din județ cum ar fi ”Fiii Mehedințiului”, unde a virat donații de 10.000 de lei în 2009 și 20.000 de lei în 2011.

Cornu a brevetat și o rețetă, care pare să fi fost de succes. După câștigarea contractelor, acesta își băga firmele în insolvență. Rând pe rând, firmele lui au intrat în insolvență, scăpând astfel de achitarea datoriilor către stat sau terți. În 2013, SC Confort SA, firma care a câștigat toate marile contracte din Mehedinți, a fost băgată în insolvență. Specialiștii consideră această cea mai spectaculoasă după Hidroelectrica.

Pe lângă contractele avute cu CJ Mehedinți, Georgică Cornu este cel mai important jucător în asfaltări și reabilitări și în județul Timiș și Arad. Nu degeaba i se spune regele asfaltului din Banat.

Cifrele furnizate de site-ul listafirme.ro ne arată că deși firma lui Cornu avea o cifră uriașă de afaceri și câștiga contracte pe bandă rulantă în Banat, începând cu 2008, SC Confort SA a fost întotdeauna pe pierdere.

cornu

Georgică Cornu, tun dat împreună cu afaceristul Cristian Burci

În luna septembrie a anului 2009, firma lui Cornu, SC Confort SA, în asociere cu SC Icim Arad SA, companie contralată de omul de afaceri Cristian Burci au câștigat un contract de aproape 37 de milioane de euro, care prevedea reabilitarea muzeului Porțile de fier. În anul 2009, când firma lui Burci a câștigat în parteneriat cu firma lui Georgică Cornu acest uriaș contract, cifra de afaceri a SC Icim Arad SA a fost cea mai mare din istoria acestei companii.

Burci era cât pe ce să treacă și el pe la DIICOT după ce opiniei publice i-a fost prezentat un documentar în care patronul Adevărul.ro și Prima TV era filmat în poziția unei persoane care ar fi intermediat o tranzacție de copii. Procurorii DIICOT au precizat că fapta s-a prescris, altfel Burci a scăpat de o vizită a procurorilor DIICOT. Burci era recunoscut până de curând drept un apropiat al PSD, dar care în această perioadă a fost filmat la mai multe întâlniri de taină cu lideri PNL și PDL.

Sorin Duducea

O altă firmă care pare specializată în ceea ce privește câștigarea contractelor cu CJ Mehedinți este SC Via Vita SRL, firmă deținută de Sorin Duducea, fost director la compania de drumuri din Severin.

În 2010, Duducea, fost director la drumuri în Severin, în perioada 2007-2012, ce să vezi… după ce nu a mai fost director la stat avea aspirații să devină chiar el un rege al asfaltului.

Firma, controlată de soția acestuia, a câștigat un contract de aproximativ 1 milion de euro pentru întreținerea unor drumuri din județul Mehedinți în 2009, adică în perioada în care soțul era șef la drumuri în Severin. Nu a reușit totuși să se impună ca asfaltangiu, așa că în 2013 a încercat să intre în afaceri cu gunoi, continuând totuși în paralel și cu asfaltările, dar la un nivel destul de scăzut, în comparație cu rivalul său Georgică Cornu. Astfel, SC Via Vita SRL a câștigat în 2013 două contracte cu CJ Mehedinți care prevedeau construirea a două stații de sortare în orașul Orșova și respectiv Baia de Aramă. Valoarea celor două contracte era una de aproximativ 1,6 milioane de euro plus TVA. Totuși în 2013, Duducea a mai beneficiat și de un contract, cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro, care prevedea întreținerea curentă, pe timp de vară, a unor porțiuni de drum din județul Mehedinți. Un mizilic în comparație cu contractele câștigate de adevăratul rege al asfaltului din zonă, Georgică Cornu.

Contractele din 2013 avute cu CJ Mehedinți au facut ca profitul companiei SC Via Vita SRL să se multiplice de aproape 6 ori. De la aproximativ 154.000 de lei profit în 2012, în anul următor firma lui Duducea a ajuns la 761.000 de lei profit.

via vita

În 2014, firma lui Duducea a mai beneficiat de încă un contract privind întreținerea pe timp de vară a unor drumuri din Mehedinți, cu o valoarea de aproximativ 5,7 milioane de lei, adică aproximativ 1,4 milioane de euro.

Sorin Duducea evident că și-a făcut și el ”botezul” marilor afaceriști din Mehedinți și a trecut într-o vizită de 24 de ore pe la DIICOT. Acesta a fost reținut de procurori în 2013 pentru crearea unui grup infracțional, evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit celor de la ziuanews.ro.

Constantin Isvoranu

SC Alpha Construct Sistem SA este un alt jucător important, abonat la banii publici ai CJ Mehedinți. Această firmă, controlată de Constantin Isvoranu, este începând din 2010 printre câștigătorii licitațiilor publice din Mehedinți. Începând din 2009, firma de asfaltări a lui Isvoranu și-a împărțit contractele de asfaltări, modernizări sau reabilitări de drumuri cu Georgică Cornu și Sorin Duducea. Un contract de aproape 4 milioane de lei în 2009, un altul de aproape 5 milioane de lei în 2012, unul de 3,5 milioane de lei în 2013 și încă unul de 5,7 milioane de lei în 2014 sunt ”tunurile” date de Isvoranu din banii publici din Mehedinți. În total, aproape 4,2 milioane de euro.

Ca o paranteză, oricine a trecut cu mașina măcar odată prin acest județ poate spune că treaba făcută de Georgică Cornu, Sorin Duducea și Constantin Isvoranu în ceea ce privește asfăltările este una de mântuială.

Isvoranu este puternic înfipt și la banii publici de la CEO. Potrivit adevarul.ro, care citeaza un raport guvernamental, “firma Alpha Construct Sistem SA a încheiat, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, 45 de contracte cu SC Complexul Energetic Oltenia în valoare de peste 82 de milioane de lei din care s-au efectuat plăţi în sumă de peste 49 milioane de lei”, adica aproape 11 milioane de euro.

Fără să ne surprindă, Constantin Isvoranu păstrează tradiția, trecând în 2013 și el pe la DIICOT, ca toți ceilalți abonați la banii publici ai CJ Mehedinți. Acuzațiile aduse de procurori afaceristului sunt cele legate de o evaziune fiscală de 6,5 milioane de euro și spălare de bani, potrivit jurnaliștilor hotnews.ro. Potrivit Forbes, Isvoranu are o avere de aproximativ 8 milioane de euro.

Victor Suhoi și Dorin Ciortea

Firma Trustul de construcții Drobeta SA, o altă societate favorită când vorbim de contracte de bani publici, este cea care a câștigat în 2013 licitația privind construcția stației de transfer a gunoierlor??? din localitatea Strehaia. Contractul a fost unul de aproape un million de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Trustul de construcții Drobeta SA aparține lui Dorin Ciortea și Victor Sutoi. Dorin Ciortea este și administrator la compania Trans Baco a milionarului Constantin Bădescu, considerat cel mai bogat om de afaceri din Mehedinti, potrivit hotnews.ro.

Victor Sutoi și Constantin Badescu sunt și ei în clubul ”vizitatorilor de la DIICOT”, cei doi fiind reținuți la începutul lunii noiembrie 2013 de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala de 12 milioane de euro si spalare de bani, informeazăhotnews.ro.

Radu Grădinariu

O altă firmă apropiată PSD, care este abonată la banii publici din Mehedinți, este SC Grădinariu Import SRL, firmă specializată în importul de echipamente destinate serviciilor de salubrizare. În 2008, Gradinariu Import Export SRL s-a aflat, conform celor de la hotnews.ro, cu 10 mii de lei pe lista sponsorilor de partid ai PSD Constanța, feuda baronului Nicușor Constantinescu, anchetat penal și el de DNA.

În 2013, societatea a câștigat două contracte atribuite de CJ Mehedinți, care prevedea achiziționarea de echipamente de colectare a deșeurilor. Suma totală este una de aproape 11 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 2,5 milioane de euro.

Radu Grădinaru, cel care controlează această firmă, desfășoară afaceri cu importul de pubele încă de la mijlocul anilor 90. Înainte de 1989 acesta a fost sef de sectie la uzina 23 August, fiind practic șef la cea mai importantă uzină din România. Evident, o astfel de poziție necesita carnet de partid. După 1989, Grădinariu a dovedit că se poate adapta foarte bine și la regulile capitaliste.

În altă ordine de idei, avand in vedere toate aceste lucruri prezentate mai sus, putem trage concluzia să fi afacerist în Mehedinți și să reușești să câștige licitații publice trebuie să îndeplinești o condiție: să fi fost măcar o dată client al procurorilor DIICOT sau DNA. Evident insa, ca aceasta este doar o consecinta a activitatii fiecarui afacerist care ajunge sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor. Principala conditie pentru a castiga milioane de euro este sa fii apropiat ai puterii politice din judet si sa cunoști bine regulilele nescrise ale politicii dâmbovițene.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: