Skip to content
Politică

EXCLUSIV Basescu o poate sustine la vedere pe Elena Udrea in campania electorala. O spune CCR

" "

Curtea Constitutionala a Romaniei i-a dat dreptul presedintelui Traian Basescu sa sustina, pe fata, la vedere, orice candidat la cea mai inalta functie in stat, fara sa se incalce legea fundamentala a tarii. CCR nu a facut acest lucru recent, ci in urma cu aproximativ noua ani. Despre ce este vorba mai exact?

Desi Constitutia il impiedica sa fie membru al unui partid si sa indeplineasca o alta functie publica sau privata decat aceea de presedinte al Romaniei, Traian Basescu poate exprima opinii politice, angajamente si scopuri prezentate in propriul sau program electoral sau sa militeze si sa actioneze pentru realizarea acestorafara a incalca Legea fundamentala. Cu alte cuvinte, Basescu poate sustine pe fata orice partid, cu conditia ca programul respectivei formatiuni sa coincida cu al lui. Cel putin asa reiese dintr-o mai veche hotarare a Curtii Constitutionale a Romaniei.

" "
" "

Este vorba despre decizia nr. 53 din 2005, in care Curtea Constitutioanala a fost chemata sa solutionaze un posibil conflict de natura constitutionala dintre presedinte si Parlament: „Orice candidat la functia de Presedinte al Romaniei propune electoratului o doctrina politica, un program pentru a carui realizare va actiona, in cazul in care va fi ales, pe perioada mandatului sau. Art. 84 alin. (1) din Constitutie prevede ca ‘In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata’. Aceste interdictii nu exclud insa posibilitatea exprimarii, in continuare, a opiniilor politice, a angajamentelor si a scopurilor prezentate in programul sau electoral ori sa militeze si sa actioneze pentru realizarea acestora, cu respectarea prerogativelor constitutionale. Functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, prevazuta de art. 80 alin. (2) teza a doua din Constitutie, impune impartialitate din partea Presedintelui Romaniei, dar nu exclude posibilitatea exprimarii opiniei sale privind modul optim de solutionare a divergentelor aparute„.

Presedintele ar putea astfel invoca oricand faptul ca nu incalca Legea fundamentala atunci cand militeaza si actioneaza intru realizarea programului electoral al favoritei sale la alegerile din noiembrie, Elena Udrea, fiind suficient ca PMP sa afiseze un program electoral care sa se suprapuna propriei sale viziuni politice. Practic, decizia CCR veche de aproape 10 ani poate fi folosita in orice moment de Traian Basescu pentru a raspunde celor care il acuza ca incalca prevederile Constitutiei atunci cand o sustine pe Elena Udrea in alegerile pentru functia de presedinte.

Vezi: Decizia CCR nr. 53 din 2005

2 comentarii la “EXCLUSIV Basescu o poate sustine la vedere pe Elena Udrea in campania electorala. O spune CCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *