Skip to content
Politică

EXCLUSIV Bătălia din 2016 în județul în care există suspiciuni de blat Atanasiu- Blaga, unde foști șoferi se visează jupâni politici, iar un fin își sapă nașul pentru a-i lua locul la primărie

PSnews.ro vă prezintă astăzi cum ar putea arăta bătălia politică PNL-PSD la alegerile locale din 2016 în celebrul județ Cluj.

Trebuie spus că la prima vedere, Clujul este un județ controlat politic de cei din noul PNL. Totuși, în culisele PNL Cluj există o serie de tensiuni cu privire la posibili candidați pe care liberalii ar urma să îi arunce în bătălia electorală din iunie 2016.

De asemenea, trebuie remarcat la nivelul PNL Cluj se ”practică” poate cel mai urât mod de a se face politică, după cel de la București. Principiile politice sau motto-ul ”o altfel de politică” par să fie trecute în subsidiar de liderii locali ai PNL în detrimentul unor jocuri de culise, bazate pe înghionteli, trădări sau trocuri politice meschine. Deși este una dintre cele importante filiale ale PNL, la Cluj există puternice suspiciuni de blat politică.

În ceea ce privește PSD Cluj, jupânul politic al acestei organizații este ministrul Transporturilor, Ioan Rus, veșnicul perdant al alegerilor locale de la Cluj. Trebuie spus că la nivel oficial, această filială a social democraților este condusă de deputatul PSD și fost ministru în cabinetul Ponta, Aurelia Cristea. În realitate, nimic nu mișcă în PSD Cluj fără acordul sau cunonștința ”Kaiserului” Rus.

Pe cine ar putea PNL să arunce în bătălia pentru primăria lui Boc și jocul ciudat al lui Nicoară

În primul rând trebuie spus că potrivit unor surse la de vârful PNL, Marius Nicoară ar face un joc ciudat. Nicoară face parte din sfera de influență a lui Tase Atanasiu, iar sursele noastre din PNL ne-au subliniat că este foarte posibil un blat Atanasiu- Blaga, în urma căruia liderul PDL îl va impune pe Alin Tișe, un personaj foarte apropiat de Blaga, dar și fin al lui Emil Boc, drept candidat al PNL la primărie.

”La Cluj, Nicoară face un joc extrem de ciudat. El (n.r.: referindu-se la Nicoară) e din gașca lui Atanasiu, care înțeleg că i-a ”vândut” filiala lui Blaga, astfel încât acesta să îl impună pe Tișe candidat la primăria Cluj. Chiar dacă îi e naș (n.r.: referindu-se la Emil Boc), Tișe înțeleg că îl sapă pe Boc, să îi ia locul, cu ajutorul lui Vasile Blaga. Tișe este printre favoriții și apropiații lui Blaga și va fi impus candidat PNL la Primăria Cluj. ”, a explicat un lider central al PNL pentru PSnews.ro.

Apoi, surse din rândul PNL Cluj au dezvăluit pentru PSnews.ro că senatorul liberal, Alin Tișe, ar putea fi un candidat redutabil în bătălia pentru fotoliul de edil al Clujului, ocupat în acest moment de nașul său Emil Boc. Totul va depinde de decizia pe care o va lua Boc, având în vedere că există o prevedere în regulamentul de stabilire al candidaților de la localele din 2016 și anume că primarul în funcție are prioritate. Potrivit informațiilor noastre, Emil Boc stă și el foarte bine în sondajele de opinie privind intenția de vot, dar și mai bine ar sta senatorul Alin Tișe. Unul din liderii organizației PNL Cluj a precizat pentru PSnews.ro că Tișe, în cazul în care și-ar dori să candideze pentru funcția de primar al municipiului Cluj- Napoca, acesta ar putea să îi ia fața nașului său Emil Boc, cu ajutorul lui Vasile Blaga, în baza unui posibil blat politic cu Teodor Atanasiu.

Contactat de PSnews.ro, senatorul Alin Tișe a precizat că nu este interesat de funcția de primar al Clujului, la localele din 2016 și că cei care vo intra în bătălia politică de anul viitor vor fi desemnați în urma cercetărilor sociologice pe care le vor demara liberalii în toamnă.

De asemenea, un aspect aparent nesemnificativ, dar extrem de relavant în politica noastră dâmbovițeană, este ocupația soției lui Alin Tișe.  Camelia Veronica Tișe este unul dintre cei mai importanți notari publici din Cluj, iar soțul acesteia este considerat drept unul dintre cei mai importanți jucători imobiliari din acest județ.

Un fost șofer vrea să devină șeful Clujului

În ceea ce privește liberalul care va fi susținut în competiția pentru șefia Consiliului Județean, cea mai vehiculată variantă este cea a lui Mihai Seplecan, proaspăt votat vicepreședinte al CJ Cluj. Seplecan a fost ani la rândul șofer al lui Marius Nicoară, dar și cel care i-ar fi cărat servieta fostului deputat PDL Petru Călian. De asemenea, trebuie precizat că Seplecan are o puternică susținere la București, din partea nașilor săi, Rareș și Ramona Mănescu.

Despre juniorul Seplecan, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire preciza că ”a intrat in politica de mic, fara scoala, fara cariera, fara realizari. I-a condus masina senatorului Nicoara in anii 2006- 2008, i-a facut cumparaturile, i-a schimbat cauciucurile, i-a facut piata, i-a dus geanta. Pe atunci, Nicoara era la randul lui ditamai presedinte al Consiliului Judetean. Cum ar veni, soferul sau va ajunge peste 10 ani sef peste Clujul universitar. Povestea lui Seplecan este si mai savuroasa. In 2005, juniorul sofer Seplecan, la 23 de ani, in loc sa mearga la scoala, se invartea pe langa deputatul PRM Petru Calian, deputat trecut apoi la PDL. Calian, un individ grasut si jovial, se ocupa in timpul liber de organizarea unor gale de lupte K1 – atunci era la moda daca va aduceti aminte batausul Ionut Iftimioaie.”

De asemenea, Silviu Mănăstire a dezvăluit un eveniment controversat în care a fost implicat tânărul Seplecan. După o gală de lupte K1, ”Seplecan si deputatul Calian ar fi mers, ca băietii, tocmai la un bordel din Cluj, ce functiona intr-un club de noapte numit “Nana”. Apoi, ar fi luat cateva fete de consumatie si la Bucuresti sa-si faca de cap cu ele in hotelul Camerei Deputatilor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru proxenetism patroanei clubului Nana. A urmat un scandal sexual de proportii, in care soferul- junior Seplecan si deputatul Calian au dat declaratii in fata procurorilor. Deputatul a recunoscut ca s-a vazut cu fetele de la Nana dar, atentie, in interes profesional, deoarece lucra la o lege a prostitutiei. In ciuda scandalului sexual, cariera politica a juniorului Seplecan, care se vrea acum seful judetului Cluj, a explodat. A devenit liberal, consilier judetean, apoi, dupa venirea la guvernare a USL, a ajuns evident director la societatile de stat Hidroserv si Electrica, fiind platit regeste pentru ca era deja lider judetean al PNL”, a precizat Silviu Mănăstire în emisiunea ”Dosar de politician”

Contactat de PSnews.ro, Marius Nicoară, senator și copreședinte al PNL Cluj, a precizat că dacă va performa în funcția de vicepreședinte al CJ Cluj, Seplecan ar urma să fie și candidatul liberalilor pentru poziția de șef al CJ, la localele din 2016. În privința candidatului pentru Primăria Cluj, Nicoară a precizat că Emil Boc este prima variantă a liberalilor, dar precizează că dacă Alin Tișe își va dori să candideze și va sta bine în sondaje ar putea fi și el o variantă.

Îl avem pe Emil Boc, care este membru nostru”, a precizat Nicoară cu privire candidatul PNL la primăria Cluj.

Întrebat dacă Alin Tișe ar putea fi o variantă ”Dacă dl. Tișe își dorește și stă mai bine în sondaje atunci poate că va fi Tișe.

Întrebat de PSnews.ro dacă este interesat de o candidatura la șefia CJ Cluj, Nicoară a respins categoric o astfel de ipoteză.

Nu mă interesează Consiliul Județean. Avem acolo oameni tineri, care sunt valoroși. Ar putea să fie și dl. Seplecan o variantă. Avem și alți tineri. O să fie cineva din generația nouă, tănără. Dacă Mihai Seplecan va performa și va dovedi nu știu ce îi va sta în față”, a precizat Marius Nicoară cu privire la candidatul PNL pentru șefia Consiliului Județean Cluj la localele din 2016.

Potrivit informațiilor noastre, ar mai exista doi pretenți pentru funcția de președinte al CJ Cluj și anume Alexandru Coroian (PDL) și primarul din Turda, Tudor Ștefănie. Atât Coroian, cât și Ștefănie sunt mult mai bine văzuți, din punct de vedere politic, decât tânărul Seplecan, pe care, nu prea pare să îl recomande nimic.

Cu cine ar putea ieși la înaintare PSD la Cluj

Trebuie precizat, încă din start, că filiala PSD Cluj este controlată la milimentru de ”kaiserul” Ioan Rus. Actualul șef de la Transporturi este jupânul politic al PSD în întreaga regiune de Nord- Vest.

Deși este considerat drept una dintre cele mai influente grupări politice, ”Grupul PSD de la Cluj” stă, în acest moment, destul de prost la nivelul resursei umane capabile să rivalizeze cu cei din PNL.

În privința candidaturii la Primăria Clujului, chiar dacă șansele nu sunt tocmai unele favorabile social- democraților, deputatul PSD, Aurelia Cristea, ar urma să încerce să câștige fotoliul de edil, ocupat în prezent de Emil Boc. De altfel, Cristea și-a anunțat acest obiectiv încă din momentul în care a fost investită în funcția de Președinte al PSD Cluj Napoca, mai exact în septembrie 2014.

În privința celui pe care pesediștii de la Cluj vor încerca să îl facă șef de Consiliu Județean (șansele sunt la fel de slabe precum candidatura la Primăria Cluj), potrivit informațiilor noastre ar fi mai mulți pretendenți. La fel ca și în cazul liberalilor, social- democrații vor alege candidatul pentru șefia CJ Cluj după realizarea unor cercetări sociologice.

Un lider al PSD Cluj care recunoaște că este tentat de o candidatură la șefia CJ Cluj este deputatul Cornel Itu. Acesta a declarat pentru PSnews.ro că și-ar dori să  intre în cursa pentru Consiliul Județean, dar doar după ce se vor realiza niște cercetări sociologice și abia atunci își va anunța o decizie în acest sens.

Un alt posibil aspirant din PSD la funcția de președinte al CJ Cluj ar putea fi șeful organizației județene a social- democraților din Cluj și anume Remus Lăpușan.

Deși nu există nici o poziție publică în acest sens, și Ioan Oleleu sau Valentin Cuibuș, ambii consilieri județeni ai PSD în Cluj, ar trage toate sforille pentru a obține nominalizarea social- democraților pentru a încerca să devină șef al județului, după alegerile locale din 2016.

Alexandru Cordoș, despre cei surse politice de la Cluj îl indicau acum ceva vreme drept un posibil candidat la localele din 2016, pare să fi ieșit din calcul după ce a intrat în atenția procurorilor DNA și s-a autosuspendat din PSD, până la lămurirea situației sale juridice. Alexandru Cordoş este urmărit penal, alături de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, în dosarul în care soţia sa, Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Judeţean Cluj, a fost arestată preventiv, vineri, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

La cum a arătat situația politică în ultimii ani și în special la europarlamentarele și prezidențialele din 2014, noul PNL pare să aibă prima șansa la localele din 2016, la Cluj.

Sanşa pesediștilor pentru a câștiga alegerile în acest fief al PNL ar fi ca DNA să ajungă să îi ia la ochi pe diverși lideri ai noului PNL.

Un alt ajutor pe care l-ar putea primi cei din PSD este susținerea consilieri județeni ai UDMR. La Cluj, UDMR a avut mereu un număr consistent de parlamentari, care ar putea să încline balanța, într-un fel sau în altul, în funcție de interesele politice ale maghiarilor. De exemplu, în acest moment, noul PNL are un număr de 14 consilieri județeni, în timp ce PSD 7, iar UDMR 5. Acum rămâne de văzut cu ce tabără politică va juca UDMR la localele din 2016, de la Cluj.

 

Rezultatele de la europarlamentarele din 2014

Alianta PSD-UNPR-PC a castigat alegerile europarlamentare in judetul Cluj, obtinand 24,96%, fiind urmata de UDMR, cu 16,44% si PDL cu 16,14%. De remarcat totuși că scorul PSD a fost unul mult sub media națională a partidului de 40%.

Pe urmatoarele locuri s-au clasat PNL, cu 13,75% si PMP, cu 6,5%.

La prezidențiale PNL a defilat, Ponta a suferit una dintre cele mai usturătoare înfrângeri

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a castigat alegerile in judetul Cluj, obtinand 73,82% din voturi in turul al doilea al scrutinului prezidential, în timp ce ponta doar 26,17%.

In primul tur de scrutin, Klaus Iohannis a obținut 42,53% din voturi, mult peste media obținută de PNL de 30%, in timp ce Victor Ponta a obtinut 23,79%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *