Skip to content
Politică

EXCLUSIV Bătălia PSD – PNL în 2016 în fieful lui Falcă. Mișcarea surpriză pe care ar putea să o pregătească edilul Aradului și cine sunt cei care visează să devină jupânii politici ai județului

PSnews.ro a început o serie de analize detaliate despre cum arată situația politică în teritoriu, care sunt principalii actori politici și cine pare să aibă prima șansă la localele și la parlamentarele din 2016.

După ce în urmă cu câteva zile am arătat situațiile din Alba și Argeș, astăzi vă prezentăm cum stau lucrurile din punct de vedere politic în județul Arad.

Citește și: EXCLUSIV Cum arată bătălia politică PNL-PSD în fiecare județ. Fieful unde liberalii vor defila în 2016

Citete și: EXCLUSIV Alegerile locale 2016 – misiune imposibilă pentru partidele politice într-un fost fief PSD. Județul unde vânătoarea DNA continuă

Județul Arad a fost un fief portocaliu până de curând, când s-a transformat într-unul al liberalilor, după ce PDL a fuzionat cu PNL.

Spre deosebire de județul Argeș, care este unul dintre cele mai puternice fiefuri roșii din țară, în Arad Partidul Social Democrat al cărui președinte este Dorel Căprar este pus vizibil în umbră de dominația liberalilor. Cel mai probabil, având în vedere legile politice informale, obligat să-și asume o candidatură la primăria Arad ar putea fi șeful PSD Dorel Căprar.

Contactat de PSnews.ro, președintele social-democraților din Arad, Dorel Căprar, a declarat că va candida la alegerile din 2016, dar nu s-a hotărât dacă pentru funcția de primar al municipiului Arad sau cea de șef al Consiliului Județean Arad, însă cert este că va intra în cursa electorală pentru alegerile din 2016 la nivelul acestui județ.

„Cu siguranță voi candida. Deocamdată nu știu la ce, dar voi candida.”, a declarat Dorel Căprar pentru PSnews.ro.

Întrebat cine va mai candida din partea PSD la alegerile din 2016, Dorel Căprar a dezvăluit pentru PSnews.ro câteva nume.

„Cel puțin actualii consilieri județeni vor fi toți pe listă, consilierii municipali. Mai avem în echipă tineri care sunt pregătiți pentru a candida chiar și la funcția de primar din județ: Florin Tripa, colegul meu Flavius Măduța.”, a mai afirmat președintele PSD Arad pentru Psnews.ro.

Cine sunt adevărații jupâni ai Aradului

Baronii și jupânii politici ai Aradului sunt de departe edilul municipiului Arad, Gheorghe Falcă și președintele Consiliului Județean Nicolae Ioțcu.

Unul dintre cei mai avuți șefi de consiliu județean din țară, Nicolae Ioțcu, fost fochist la CET, iar mai apoi angajat în cadrul unor companii de transport și este președintele Consiliului Județean Arad din anul 2008.
Acesta a pășit pe scena politică în anul 1996 ca membru al Partidului Democrat, iar în numai un an a devenit vicepreşedinte al organizaţiei de tineret. În 1999 avea să ajungă președintele tinerilor democrați. Parcursul pare a fi unul promițător, pentru că în 2001 acesta devine vicepreședinte în partid, iar în doar patru ani va ocupa funcția de secretar general al Partidului Democrat Arad. În același timp, Nicolae Ioțcu a fost şi senator, în legislatura 2004-2008.

Mult mai cunoscutul Gheorghe Falcă, fin al fostului șef de stat Traian Băsescu și unul dintre cei mai vocali lideri din teritoriu din fostul PDL se află în prezent la al treilea mandat de primar al municipiului Arad și nimic nu pare să îl clintească din această poziție. Deși Băsescu este un mare susținător al Partidului Mișcarea Populară, unde apropiații fostului președinte din vechiul PDL s-au dus în PMP, Falcă a preferat să rămână în PDL lui Vasile Blaga și să susțină fuziunea cu PNL, acum fiind un mare liberal.

Înainte de a ocupa funcția de edil al Aradului, Gheorghe Falcă a fost vicepreședinte de Consiliu Județean.
A rămas un nume pregnant în politica românească după ce în perioada 2008 – 2012 îl impune pe Constantin Traian Igaș ca ministru de Interne în Guvernul Boc și pe Claudia Boghicevici, ca ministru al Muncii în Guvernul Ungureanu.

Nici Falcă nu a scăpat de DNA

Gheorghe Falcă a fost certat cu legea în anul 2007, când procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Mai precis, potrivit procurorilor, Falcă ar fi primit de la doi reprezentanți ai unei firme arădene o casă de peste 200 de metri pătrați în centrul orașului, iar primarul le-ar fi dat acestora la schimb un apartament de 90 de metri pătrați, la un preț mult subapreciat. Denunțat ar fi fost chiar de cei doi, însă avea să fie achitat definitiv de către magistrații ICCJ, deși DNA ceruse la vremea respectivă condamnare cu executare. În ciuda faptului că era anchetat pentru fapte de corupție, în 2008 Falcă a fost reales edil al Aradului.

Chiar dacă baronii arădeni fac parte din același partid, între cei doi nu pare a fi liniște. Deși în spațiul politic și administrativ au apărut informații potrivit cărora Falcă și Ioțcu ar fi avut numeroase dispute din pricina finanțării lucrărilor la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, este clar că motivul neînțelegerii dintre cei doi baroni ascunde alte dedesubturi.

Rezultatul alegerilor europarlamentare din 2014 în județul Arad

La alegerile europarlamentare din urmă cu un an, alianţa PSD-PC-UNPR a obţinut 26,83 la sută din voturi. Urmează PDL cu 24,74 la sută, PNL 12,37 la sută. UDMR a obţinut 7,61 la sută, Mircea Diaconu 5,65 la sută, PMP – 4,23 la sută.

De notat este că deși la nivelul județului Arad PSD a câștigat scrutinul alegerilor europarlamentare, scorul obținut de social-democrați a fost mult sub media națională de 40%, în timp ce PDL a avut un scor dublu față de media națională de 12%, ceea ce relevă puterea politică a lui Falcă și organizației arădene.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din 2014 în Arad

La alegerile prezidențiale din 2014, candidatul ACL, Klaus Iohannis a căștigat detașat în județul Arad, cu 68,24% din voturi, în timp ce candidatul PSD Victor Ponta a obţinut 31,73%.

Rezultatul alegerilor pentru scaunul de la Cotroceni nu poate decât să demonstreze, încă odată, cine reprezintă puterea în fieful lui Falcă.

Totuși, baronul de Arad nu s-a mulțumit niciodată cu funcția pe care o are. Pentru a întări această idee, amintim faptul că fostul prim-ministru al României Mihai Răzvan Ungureanu, senator de Arad, afirma pe 12 decembrie 2014 că îşi doreşte ca primarul Aradului, Gheorghe Falcă, să facă parte dintr-un viitor guvern PNL.
„Nu mai vreau să-l văd pe Gheorghe Falcă la Arad, ci la Bucureşti. La Arad şi-a făcut treaba. Vreau să văd lupta deschisă pentru succesiune la Primăria Arad, iar pe domnul primar Falcă vreau să îl văd asumându-şi un mandat ministerial”, spunea la acea vreme Mihai Răzvan Ungureanu.

La momentul acela Falcă a refuzat să comenteze, însă sursele noastre din rândul PNL ne-au precizat că Gheorghe Falcă se gândește să facă pasul spre București și să lase locul la primarie unui apropiat de-al său, pe care ulterior ar putea să-l controleze. Dacă totuși va renunța la ideea de a merge către Capitală, Gheorghe Falcă are toate șansele să fie reales în poziția de primar al municipiului Arad.

Totuși, în cazul în care decide să încerce o nouă provocare, un nume care ar putea să fie succesorul său la primăria Arad este Traian Igaș, fost ministru al Internelor și actual senator al liberalilor. De asemenea, liberalii ar putea să iasă la înaintare cu tânărul deputat Claudia Boghicevici. Chiar dacă o astfel de ipoteză este puțin probabilă, poate fi luată în calcul, având în vedere că Boghicevici se încadrează în noua politica de cadre a PNL, și anume este tânără, are deja o oarecare notorietate și, cel mai important, nu are un trecut politic asupra căruia să existe elemente cu iz penal.

Din partea vechiului PNL un personaj care ar putea să țintească la scaunul ocupat în prezent de Gheorghe Falcă ar putea fi senatorul Ioan Cristina, președinte al vechiului PNL din Arad. Totuși, un astfel de scenariu este foarte puțin probabil, având în vedere că garda veche din PDL este cea care controlează toată scena politică la nivelul municipiului Arad.

În ceea ce privește Consiliul Județean Arad, cel mai probabil liberalii vor merge tot pe mâna lui Nicolae Ioțcu, membru al vechiului PDL.

2 comentarii la “EXCLUSIV Bătălia PSD – PNL în 2016 în fieful lui Falcă. Mișcarea surpriză pe care ar putea să o pregătească edilul Aradului și cine sunt cei care visează să devină jupânii politici ai județului

  1. Atata timp cat din partidul PNL vor face parte gasca de huligani din PDL cu siguranta vor pierde alegerile. Poporul nu uita si vede ce sa intamplat cu ei cat au fost acele gunoaie la putere. Batranii nu aveau de o paine si ei furau miliarde,cumparau parfumuri scumpe,telegondole..samd…cum dracu judeca cei din pnl nu o sa inteleg…Chiar nu inteleg cum de au facut alianta cu gasca aia de infractori. Pacat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *