Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Bogdan Chirițoiu dezvăluie care este instituția care trebuie să intervină pentru salvarea Institutului Cantacuzino (VIDEO)

Invitatul interviurilor video, PSnews.ro, este președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Unul dintre subiectele abordate a fost situația Institutului Cantacuzino, unde chiar președintele Klaus Iohannis a fost, în urmă cu câteva zile, în vizită.

Citește și: UPDATE Ce a declarat șeful statului/Iohannis, vizită la cel mai controversat institut medical din România

Situația dificilă prin care trece Institutul Cantacuzino de câțiva ani încoace nu a primit, încă, nicio rezolvare, de la niciuna dintre instituțiile statului. Angajații fac proteste aproape în mod constant iar  Guvernul a alocat deja, anul trecut, sume mari de bani pentru a încerca să salveze Institutul. Cu toate acestea, problemele nu au fost rezvolvate.

În acest context, Bogdan Chirițoiu a precizat în dialogul purtat cu jurnalistul Laura, în interviul video pentru PSnews.ro, că o variantă de salvare a Institutului Cantacuzino ar putea fi solicitarea unui ajutor de la Comisia Europeană, dar încă se discută pe această temă cu reprezentanții Guvernului.

Laura Chiriac: Un alt subiect de interes din partea căruia se așteaptă o reacție de la Consiliul Concurenței este cel al Institutului Cantacuzino. Institutul Cantacuzino are datorii enorme, uriașe, conturi blocate. Înțeleg că se așteaptă un raport din partea Consiliului Concurenței. Când veți da acest raport?

Bogdan Chirițoiu: Căutăm împreună cu ministerele soluții pentru salvarea Institutului Cantacuzino din situația dificilă în care e acum. Ce insist eu și recomand ministerelor e să găsim o soluție care e sustenabilă pe termen mediu pentru că Institutul a mai fost salvat acum doi ani, acum din nou e într-o situație dificilă. Autoritatea Națională a Medicamentului spune că i-a restras acreditarea pentru unele produse, deci ne spune că nu poate să producă anumite produse la standardul de calitate, deci de siguranță pentru pacienți, care e cerut în Uniunea Europeană, și atunci, repet, trebuie să găsim o soluție care îl pune pe picioare financiar și care ne asigură că el va și funcționa în viitor, financiar, dar mai ales, va putea să dea produsele de care e nevoie. Varianta spre care cred că ne îndreptăm, încă suntem în discuții cu ministerele, este să apelăm la un ajutor pe termen scurt, se numește ajutor de salvare, care trebuie aprobat de Comisia Europeană, care să permită Institutului să funcționeze fie și la parametri reduși pentru câteva luni de zile și apoi să venim cu un plan de restructurare, care din nou va trebui să fie aprobat și apoi monitorizat de Comisia Europeană, plan de restructurare care va implica investiții la buget probabil, deci va trebui să i se dea o sumă considerabilă la buget, dar, repet, ce cred eu atunci când avem un plan de restructurare care e aprobat și de Comisie, acela va fi un plan cu cap și coadă, care are sens și care o dată va fi, repet, monitorizat de Comisia Europeană și implementarea lui va asigura acest obiectiv de a pune Institutul pe picioare și să nu ne trezim că peste doi ani iar trebuie să-i mai dăm căteva milioane de euro ca să-l mai salvăm a treia oară.

Laura Chiriac: În situația aceasta, se poate arăta cu degetul către Consiliul Concurenței, în sensul că rezolvarea acolo trenează și din cauza dumneavoastră?

Bogdan Chirițoiu: Dacă e avantajos, evident că se poate arăta cu degetul în orice parte, nu? Fiecare încearcă să spună „dom’le, nu e problema la mine, e la altcineva”. Cred că o cale pe care am încercat-o în lunile trecute de când e criza, cred că e o fundătură, cred că într-adevăr nu aveam șanse de reușită pe acea cale și calea pe care o încercăm în momentul de față, repet, e un ajutor de salvare care trebuie aprobat de Comisie, urmat în maximum șase luni de un plan de restructurare, este cea mai sigură legal și politic și cea mai bună soluție pentru Institut.

1 comentariu la “EXCLUSIV Bogdan Chirițoiu dezvăluie care este instituția care trebuie să intervină pentru salvarea Institutului Cantacuzino (VIDEO)

  1. Mai fratilor, l-ati ales vreunul din tara asta pe acest Chiritoiu sa fie ceva, sa va reprezinte pe undeva ??? Pe cine reprezinta asta ca sa dea el sfaturi si sa faca recomandari la toti ? Vad ca se pricepe si la paduri, si la institute de cercetare si la toate. Ba se adreseaza direct si Comisiei Europene, apreciaza el fenomenele economice, politice, de toate felurile. Ma intreb si eu, daca se pricepe el la toate cele, din functia in care este numit de Basescu si reconfirmat de Iohannis, la problemele specifice institutiei pe care o conduce s-o pricepe ? Ca vad numai monopoluri in tara asta, si la transportul de energie, si la cel de gaze, unde o fi concurenta ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *