Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Bogdan Chiriţoiu explică strategia Consiliului Concurenţei pentru a asigura scăderea preţurilor la raft de la 1 iunie. Amenzile uriașe pe care le riscă hipermarketurile, dacă încalcă regulile concurențiale

Invitatul interviurilor  PSnews.ro din această săptămână este preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu.

Printre temele abordate de acesta s-a numărat şi strategia pe care o are în vedere pentru a asigura de la 1 iunie o scădere reală a preţurilor la alimente. Reamintim că începând de luna următoare, TVA va fi redus de la 24% la 9% pentru toate produsele alimentare.

Citește și: EXCLUSIV Interviu Bogdan Chirițoiu, despre România (VIDEO)

Încă de luna trecută, preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat, de curând, că instituţia va începe monitorizarea preţurilor alimentelor, preconizând o scădere a acestora cu aproximativ 12%.

De asemenea, Bogdan Chirițoiu a subliniat că există mereu un trend de creștere a prețurilor înainte de sărbătorile pascale, urmat de o scădere la scurt timp după terminarea acestora.

Președintele Consiliului Concurenței a mai precizat că exista posibilitatea ca cetățenii să sesizeze instituția pe care o conduce și că, dacă marile lanțuri de magazine vor încălca regulile concurențiale, acestea riscă amenzi care pornesc de la 4% din cifra de afaceri.

Laura Chiriac: Ați declarat că vă temeți că în această perioadă ar putea să apară neînțelegeri între magazine, lanțuri de magazine și între producători care să încerce să păstreze în profiturile lor reducerea TVA la 9% pentru alimente începând cu 1 iunie. Ce faceți, concret, în sensul acesta?

Bogdan Chirițoiu: E un risc. Eu nu am indicii că acest lucru se întâmplă dar pentru că există o posibilitate destul de mare ca așa ceva să se întâmple, trebuie să luăm măsuri de prevedere care nu înseamnă, în momentul de față, decât că monitorizăm situația pentru a observa anumite comportamente neobișnuite. Ce ar însemna comportamente neobișnuite? Dacă după anunțarea scăderii, reducerii de TVA de către Guvern vedem creșteri de prețuri, repet neobișnuite, evident că prețurile fluctuează de la o lună la alta la anumite mărfuri, dar dacă vedem ceva că iese din tiparurile obișnuite, acesta ar putea fi semnul unei eventuale înțelegeri. Doi, dacă după data de 1 iunie când se reduce TVA de la 24% la 9% nu vedem o scădere substanțială în jurul a doisprezece procente. Acesta ar fi impactul asupra prețurilor dacă toată reducerea de TVA se duce în preț: ar trebui să vedem o reducere a prețului de doisprezece procente. Dacă vedem reduceri subtanțial mai mici, ar fi și acesta un semn de întrebare pentru noi care ar rezulta în deschiderea unei investigații ca să vedem dacă avem de-a face cu încălcarea legii, cu o înțelegere anticoncurențială, sau nu.

Laura Chiriac: Ce veți face? Vor fi detașamente ale unor angajați din Consiliul Concurenței?

Bogdan Chirițoiu:  Nu facem chiar brigada oamenilor muncii. Avem și noi un număr de angajați, au și alte instituții cu atribuții de control, angajați care vor strânge date din piață.

Laura Chiriac: Cu ce instituții veți colabora?

Bogdan Chirițoiu:Cu ministerul și ANPC-ul. Avem o metodologie pusă la punct cu cei de la Institutul Național de Statistică, ca datele noastre să fie relevante. Doi, facem cereri de informații către marile lanțuri de magazine. Deci, ei ne vor comunica prețurile lor pe o serie de produse din aprilie încoace și, în același timp, vom corobora datele noastre cu cele de la statistică când vin ele. Statistica vine ceva mai târziu, normal, pentru că asta este metodologia lor, dar datele lor au validitate foarte mare. Alt lucru care nu ne ajută pe noi de la statistică este că ei, legal, trebuie să dea datele agregat. Deci, ei n-o să-ți spună: lanțul X a crescut prețul, ci o să spună: prețul la mere a crescu cu 3%, să spunem. Dar n-o să spună că în lanțul cutare au scăzut și în lanțul celălalt au crescut. Ori, pe noi ne interesează și comportamentul agenților economici, nu numai evoluția aceasta agregată.

Laura Chiriac: Cetățeanul vă poate face sesizări?

Bogdan Chirițoiu: Cetățeanul poate să facă sesizări. Nu avem un mecanism pus la punct, dacă sunt câteva sesizări facem față, dacă vom fi inundați de sesizări va fi mai greu, dar este o idee foarte bună. O să punem la dispoziție ca să procesăm sesizările primite de la populație. De asemenea, mă bazez și pe dumneavoastră pentru că sunteți mai obișnuiți să gestionați sau să interacționați cu mulți cetățeni, deci pe mass-media.

Laura Chiriac: Ce sancțiuni riscă, domnule președinte, magazinele, producătorii, dacă temerea dumneavoastră este întemeiată, e adeverită?

Bogdan Chirițoiu: Ei vor risca sancțiuni numai dacă avem de-a face cu înțelegeri anticoncurențiale pe care le și dovedim. Simplul fapt că un magazin crește prețul, nu e o problemă pentru că dacă ceilalți nu cresc, mecanismul de piață, consumatorii fiind informați, se vor muta la un alt magazin și îl vor penaliza, în felul acesta, pe cel care a ținut prețurile prea sus. Singura faptă incriminată de lege este înțelegerea între magazine. Și dacă vom dovei astfel de înțelegeri, atunci vom da amenzi care pornesc de la 4% din cifra de afaceri. Ca să aveți o idee, am dat în decembrie amenzi de 35 de milioane de euro pentru Metro, Selgros, Mega Image și furnizori ai lor și astea erau amenzi undeva la 1% din cifra de afaceri. Deci, dacă ne ducem la 4%, amenzile ar fi mult mai mari decât cele pe care le-am dat noi în decembrie.

Laura Chiriac: Ce ați descoperit până acum? Pentru că la finalul lunii aprilie ați spus că veți începe monitorizarea prețurilor la raft, încă din luna mai, înainte de aplicarea TVA-ului scăzut.

Bogdan Chirițoiu: Nu am un raport pe care să vi-l fac public. Ați văzut, însă, ce ne-a comunicat statistica. Statistica văzut în luna aprilie creșteri ușoare. Deci, creșteri de 0,35%. Haideți să vedem. Trebuie să mai srângem ceva date ca să vedem dacă este o tendință neobișnuită sau dacă piața se comportă anul acesta așa cum s-a purtat în anii precedenți.

Laura Chiriac: Date înțeleg că sunt pentru că șeful ANPC spune că sute de români, pentru că vorbeam despre sesizările venite de la cetățeni, sute de români reclamă la Protecția Consumatorului majorări de prețuri înainte de această aplicare a reducerii TVA-ului. Totuși, cum veți centraliza? Cum se vor întâmpla, concret, lucrurile?

Bogdan Chirițoiu: Noi ne vom uita agregat. Repet, statistica ne spune 0.35%. Există câteva creșteri de prețuri. Nu pare să fie până acum niciun caz de proporții masive.

Laura Chiriac: Vă preocupă procentul acesta: 0,35%? Este unul de alarmă?

Bogdan Chirițoiu: Este unul relativ mic. Ne preocupă în ce sens: în mod normal, prețurile scad după Paști, aprilie înseamnă și Paștele, trebuie să mai vedem datele. Deci, ne așteptăm la o creștere a prețurilor înainte de Paște, ne așteptăm la o scădere a lor după Paște. Dacă nu vedem tendința asta de scădere după Paște, asta ar ridica semne de întrebare. În același timp, procentul mic este cumva liniștitor, dacă vreți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *