Skip to content
Politică

EXCLUSIV Care e strategia PNL privind plata datoriilor partidului. Cine sunt cei trei lideri care trebuie să îi scape pe liberali de executarea creanțelor

Datoriile uriașe ale Partidului Național Liberal par să fi devenit o problemă prioritară pentru conducerea liberalilor.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat zilele trecute că fiecare organizație a fostului PNL va face „un extraefort financiar”pentru acoperirea datoriilor partidului din campaniile anterioare.

Citește și: EXCLUSIV Creditorii încep JIHADUL împotriva PNL. Fenechiu execută creanțele, din închisoare

„Va fi vorba de un extracost, extraefort financiar din partea filialelor în legătură cu acoperirea acestor datorii și eșalonarea datoriilor între partenerii contractuali. Există propuneri în legătură cu cuantumul acestui extraefort pe care trebuie să-l facă fiecare filială”, a spus miercuri Stroe.

Mai trebuie spus că fostul PNL și fostul PDL „își achită separat datoriile”, chiar dacă în acest moment formează un singur partid.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a precizat că o decizie referitoare la modul de achitare a datoriilor se va lua într-un Birou Politic Național al fostului PNL, care va avea loc cel mult într-o lună.

„Noi, fostul PNL și fostul PDL, avem niște datorii din campaniile anterioare, datorii pe care, evident, mai devreme sau mai târziu, va trebui să le plătim creditorilor. O decizie în acest sens, cum se va întâmpla procedural, se va lua într-un Birou Politic Național al fostului PNL, care va avea loc în două-trei săptămâni — o lună. Ca principiu, se face o propunere către Biroul Permanent Național cu privire la cotizațiile din partea filialelor. Nu se pune problema de nicio mărire de cotizație. În acest moment se fac propuneri. Nu cred că se pune problema vinovăției vreunui semnatar al vreunui contract pe care PNL l-a onorat la diverse momente. Cred însă că orice partid care are datorii trebuie să și le achite, mai devreme sau mai târziu”, a afirmat miercuri Gorghiu, la Parlament, după o reuniune a fostului PNL cu liderii filialelor din țară.

Totuși, potrivit informațiilor noastre, liberalii ar fi început deja negocierile cu creditorii partidului.

Surse de la vârful PNL au precizat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că în urmă cu două săptămâni, conducerea liberalilor au decis formarea unei echipe de negociere cu creditorii partidului. Această echipă este formată din prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Nicolăescu și unul din membrii conducerii centrale, Andrei Creci.

Potrivit informațiilor noastre, cei trei au demarat deja întâlniri cu creditorii partidului, în cadrul cărora ar fi primit diferite orizonturi de timp pentru plata datoriilor existent. Acestea vor continua și în următoarea perioadă.

De asemenea, aceleasi surse ne-au precizat că există un număr de 11 contracte neplătite, care datează încă de la alegerile prezidențiale din 2009. Datorii se mai înregistrează și după campaniile din 2012 și respectiv de la europarlamentarele din 2014, totalizând aproximativ 3 milioane de euro.

Interesant este  că unele din contractele semnate la alegerile prezidențiale din 2009, potrivit unor surse din PNL, au fost semnate de un personaj care acum este la PDL.

Unul dintre președinții de filială ai PNL ne-a explicat că este de acord cu extraefortul propus de conducerea centrală a partidului, însă cu o condiție.

”Evident datoriile trebuie plătite. Mențiunea pe care o să o fac la următoarea ședință a conducerii este ca cei care nu au datorii către centru să aibă un avantaj în fața celor cu datorii foarte mari. Dacă filiala pe care o conduc are zero datorii față de Secretariatul General vreau să am un avantaj în fața celor care au datorii de 1-2 miliarde (n.r.: referindu-se la lei vechi)”,  a precizat un lider al unei organizații județene pentru PSnews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *