Skip to content
Video

EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre banii negri din campaniile electorale (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este europarlamentarul PSD și candidatul la șefia partidului, Cătălin Ivan.

În cadrul interviului „… despre România, cu Laura Chiriac”, Cătălin Ivan a vorbit despre subiectul sensibil al finanțării campaniilor electorale, în spatele cărora consideră că sunt bani negri.

Europarlamentarul PSD este de părere că ceea ce trebuie să conteze într-o campanie trebuie să fie proiectul propus oamenilor și nu potența financiară din spatele candidaților.

De asemenea, Cătălin Ivan susține că în momentul de față campaniile electorale au fost pervertite într-o licitație permanentă de voturi cumpărate și consideră că soluția pentru această problemă ar trebui să fie stabilirea unui buget în care toate partidele să se încadreze.

Laura Chiriac: Finanțarea campaniilor electorale pare din ce în ce mai ocultă, așa transpare în mediul public, mai ales în urma denunțurilor făcute în ultimul timp care, evident, trebuie probate și până la proba contrarie, toată lumea se bucură de prezumția de nevinovăție, dar credeți că e nevoie de o nouă lege, de o întărire a disciplinei? Pentru că, până una alta, pare că facem campanii electorale doar pentru ca să se mai vehiculeze încă câteva milioane de euro în țara asta, să mai contribuie niște grupuri la anumite partide și noi, ceilalți, avem impresia că votăm împotriva conștiinței proprii.

Cătălin Ivan: Și eu sunt de părere că într-o campanie electorală ar trebui să conteze puterea argumentului, a proiectului și nu a banului. A fost pervertită campania electorală într-o licitație permanentă de voturi.

Laura Chiriac: Si de bani, domnule Ivan, de milioane de euro.

Cătălin Ivan: De voturi cumpărate. Acolo se cumpără votul cu 50 de lei, dincolo cu 100 de lei, vezi că dincolo dau 150 de lei. Îmi aduc aminte, când am candidat pentru funcția de deputat, sfătuiam un coleg dintr-un Colegiu, în fine, candidatul împotriva cuiva cu foarte mulți bani. Se zvonea că dă 100 de lei pe vot, respectivul. Și am spus: lansează și tu zvonul că se dau 300 de lei pe vot. Când se duce cu 100 lei oamenii să spună: Nu, e prea puțin. Nu e corect, dincolo că nu e legal, dincolo că banii aceștia sunt bani negri, e clar că sunt bani furați că nu poți să arunci milioane de euro pe campanie electorală, bani pe care clar n-ai cum să ți iei înapoi sub nicio formă. Sunt bani negri. Cred că ar trebui să fie un buget foarte clar pentru toate partidele politice, să ne încadrăm cu toții într-un anumit buget și ceea ce să conteze într-o campanie să fie cuvântul, proiectul, ceea ce propui oamenilor și nu pe cine ai în spate, câți interlopi, câți oameni cu afaceri necurate ai în spate ca să poți să cumperi colegii întregi.

Laura Chiriac: Ca ordin, cam cât credeți că provine din zona gri a economiei, în procente, într-o campanie?

Cătălin Ivan: Nu m-am ocupat niciodată de partea financiară a campaniilor electorale dar e clar că sunt foarte mulți bani. Numai bannerele care sunt peste tot, pe stâlpi. Ați văzut cum arată Bucureștiul în timpul unei campanii electorale? Se crucesc cei de afară care vin, nu înțeleg ce se întâmplă. Nu rămâne stâlp rămas neocupat de un banner, sunt câte trei, sunt și toți candidații la un moment dat pe câte un stâlp. Nu sunt gratis. Sunt cu bani foarte mulți.

Sursa foto: nineoclock.ro

Vezi și: EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre secretele relației lui Victor Ponta cu familia Cocoș: ”(….) Sunt foarte puţini din Biroul Permanent, nu zic preşedinţi de organizaţii judeţene, care ştiu că Victor Ponta are un birou în blocul în care locuieşte. Nu să fi ajuns acolo vreodată” (VIDEO)

EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre România (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *