Skip to content
Video

EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre România (VIDEO)

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului ”….despre România, cu Laura Chiriac” și vă prezintă un dialog despre actuala situație politică și cum poate evolua aceasta pe termen mediu și lung, cu europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

În cadrul interviului video acordat PSnews.ro, europarlamentarul Cătălin Ivan și-a reafirmat dorința de a candida la șefia PSD și a anunțat cu ce lideri marcanți ai partidului va purta discuții pentru a le obține susținerea la viitorul Congres.

Cătălin Ivan a comentat și cel mai recent subiect care a zguduit scena politică, denunțul făcut la DNA de fostul președinte al PMP, Elena Udrea, împotriva lui Florian Coldea, pe care îl acuză că i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea.  Europarlamentarul PSD a precizat că actualul lider al partidului, Victor Ponta, este obligat să explice, în fața partidului, întâlnirea cu Elena Udrea pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA.

EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre secretele relației lui Victor Ponta cu familia Cocoș: ”(….) Sunt foarte puţini din Biroul Permanent, nu zic preşedinţi de organizaţii judeţene, care ştiu că Victor Ponta are un birou în blocul în care locuieşte. Nu să fi ajuns acolo vreodată” (VIDEO)

De asemenea, europarlamentarul a vorbit și despre cine ar putea conduce PSD în viitor, răspunzând la întrebarea privind o eventuală revenire a fostului șef al SRI, George Maior, în fruntea partidului.

Cătălin Ivan nu a ocolit nici subiectele legate de zvonul trecerii sale de partea lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie,  cel legat de o candidatură la primăria Sectorului 1 în 2016 sau  finanțarea ”la negru” a campaniilor electorale.

Nu în ultimul rând, candidatul pentru șefia PSD a vorbit despre denunțurile și ”ciripelile” de la DNA ale celor care ajung în fața procurorilor, previzionând că ”foarte mulți vor ajunge la DNA, în perioada următoare.”

https://www.youtube.com/watch?v=hUedOqCbuSI&feature=youtu.be

 

Laura Chiriac: Suntem martorii unor vremuri în care ne întrebăm cine urmează, pe cine trebuie să mai ascultăm, ne dedicăm lecturii în fiecare zi, nu avem suficient timp cât să citim tot ce se spune. În PSD-ul acesta, pe care ne e greu să îl mai definim ca o entitate comună, cine credeţi că ar trebui să se teamă?

Eu cred că asistăm la prăbuşirea unei lumi. Aşa politicienii, dar nu numai politicienii, un amestec de centre de influenţă din România care s-a separat de populaţie. Era lumea lor şi lumea noastră a celorlalţi, care plătim taxe şi impozite, care muncim pentru o pâine cinstită.

Laura Chiriac: Dumneavoastră sunteţi om politic, sunteţi mai de-al lor decât de-al nostru, nu?

Nu am fost niciodată în lumea lor şi de asta dorm liniştit noaptea, de asta nu am vreun stres la 6 dimineaţa. Mă felicit că nu am intrat în lumea lor.

Laura Chiriac: Şi asta va recomandă să vă opuneţi unui anumit tip de a face politică?

Categoric. Cred într-un alt mod de a face politică. Văd afară, lucrez afară permanent. De șase ani de zile, aproape, lucrez cu altfel de politicieni. Văd ce înseamnă să ai altă opinie în propriul partid, în propriul grup politc şi să nu păţeşti absolut nimic. L-am contrazis pe Martin Schulz de nu ştiu câte ori. Nu s-a întâmplat niciodată să o ia personal sau să îşi dorească să se răzbune. Am votat împotriva grupului şi nu s-a întâmplat nimic, nu a căzut cerul pe nimeni. Văd ce înseamnă o altă conduită, un alt mod de a gândi lucrurile, de a-ţi gândi paşii politici. Şi mă întorc în ţară şi văd că la noi nu se aplică multe dintre lucrurile pe care le văd acolo. Dar, sunt dintre cei care cred că în România trebuie făcută politică altfel.

Laura Chiriac: Sunteţi dintr-un partid care a avut un fost prim-ministru care a stat la închisoare, nu o dată, de mai multe ori, credeţi că asta se mai poate repeta cu PSD-ul?

Se poate repeta oricând, nu numai cu PSD, ci şi cu noul PNL, adică şi cu PDL şi cu PNL, numai că nu noi cei din partide suntem instanţe. Nu pot eu să spun dacă x sau y colegi sau din alte partide politice au încălcat legea. Sunt instanţele, sunt procurorii care anchetează, care instrumentează dosare, sunt judecătorii care decid dacă e vinovat sau nu e vinovat. Aşa să dau eu cu părerea că x e corupt, că y nu e corupt doar pentru că îmi place sau nu îmi place sau dacă mă ajută sau nu mă ajută într-un context politic, într-un joc politic, nu cred că e corect. Noi ce putem să facem, putem să fim mult mai atenţi când selectăm candidaţii, putem să impunem în partid criterii mult mai clare, mult mai obiective, mult mai transparente de evaluare a activităţii membrilor de partid, de promovare a acestora în partid, astfel încât să nu ajungem într-o situaţie de genul un deputat să fie iniţiatorul unei legi împotriva violurilor, nu știu ce, şi el să aibă în trecut tocmai o condamnare pentru viol, dau un exemplu.

Laura Chiriac: Dle Ivan, văzut din exterior, în lumea politică sunt nişte criterii care nouă, oamenilor de rând ne scapă. Adică, e atât de strâns nucleul în acest cerc în care încrederea e de baza şi interesele nu au nimic de a face cu cele ale urbei, încât ne întrebăm dacă nu sunteţi cumva toţi, chiar şi cei mai tineri, chiar şi cei care vă clamaţi o imagine curată. Dacă nu sunteţi cumva cu toţii sateliţi ai acestui sistem în care, din nou, politica nu are nimic de a face cu interesele cetăţenilor. Cum poate un tânăr politician, dacă ar fi alegeri mâine în România, să îşi convingă electoratul că nu face parte dintre ei?

E greu să convingă în acest moment. Eu nu cred că vreun politician, oricum ar arată, oricât de curat ar fi, se mai poate bucura de un minim de încredere din partea populaţiei, pentru că majoritatea nu este aşa şi în 25 de ani de zile lucrurile au funcţionat altfel. Eu sper în schimb că justiţia îşi va face treaba, că cei vinovaţi vor ajunge într-un final să plătească, că toată încrengătura asta de servicii, procurori, judecători, politicieni, medici, învăţători, toţi, o întreagă încrengătură susținându-se unii pe alţii, va pica, pentru că din momentul în care unul pică trage după el alţi doi, cei doi când pică mai trag încă doi – trei fiecare şi tot aşa se trag unii pe alţii şi eu cred că asistăm acum la prăbuşirea întregului sistem şi vor pica cu toţii. În loc, bineînţeles, că vor trebui să vină alţi politicieni, alţi doctori, alţi ingineri, alţi profesori, curaţi, iar instituţiile statului trebuie să fie suficient de bine întărite încât să vegheze ca aceştia să rămână curaţi.

Laura Chiriac: Cum se văd la Bruxelles toate evenimentele astea halucinante din România?

Este salutată lupta împotriva corupţiei. Întotdeauna la Bruxelles corupţia a fost considerată o principală problemă a României. Faptul că acum asistăm la aceste dosare, că vin şi dau socoteală oameni care erau de neatins până acum o săptămână – două săptămâni, este de aplaudat. Nu bucură pe nimeni drama celui care ajunge în faţa procurorilor sau care ajunge să stea 30 de zile la închisoare, care urmează să fie, ştiu eu, judecat şi riscă închisoarea pentru ani de zile. Nu asta este bucuria cuiva, dar faptul că se curăță o societate, că într-un final corupţia primeşte lovituri serioase din partea sistemului judiciar este de salutat.

Laura Chiriac: Eraţi purtător de cuvânt al PSD şi apropiat de Victor Ponta în anul 2013, anul în care Elena Udrea spune că se întâlnea cu prim-ministrul ca să facă lobby, susţine domnia sa, pentru numirea doamnei Laura Codruţa Kovesi în funcţia de şef al DNA. Aveţi idee, sunteţi la curent cu aceste întâlniri, ştiţi de ele?

Nu. Este o problemă pe care Victor Ponta este obligat să o lămurească în faţă partidului, în primul rând, în faţă celor care au votat un Victor Ponta care lupta cu Traian Băsescu şi cu regimul lui Traian Băsescu, şi apoi în faţa societăţii în ansamblu, pentru că sunt foarte puţini din Biroul Permanent, nu zic preşedinţi de organizaţii judeţene, care ştiu că Victor Ponta are un birou în blocul în care locuieşte. Nu să fi ajuns acolo vreodată.

Laura Chiriac: Oamenii mai au birou acasă.

Bun, dar faptul că Elena Udrea, nu numai că ştie că are, dar că a şi fost acolo, a şi negociat lucruri importante pentru ţară, eu cred că este grav. Dacă s-a întâmplat, este un semn mare de întrebare, nu ştiu dacă chiar a fost. Dar şi simplul fapt că ştie că Victor Ponta are un birou acolo, repet, nu mulţi din partid ştiu.

Laura Chiriac: Nu aţi fost niciodată în acest birou?

Eu mă număr printre cei care ştiu. Am fost o singură dată în 2012.

Laura Chiriac: Unde aţi avut discuţii legate de partid?

Pregăteam alegerile locale, eram atunci în USL, era un algoritm cu liberalii să vedem şi pe mine mă interesa în acel moment ce se întâmplă la Iaşi cu Consiliul Judeţean, cu Primăria, cu primarul. Asta a fost singura discuţie.

Laura Chiriac: Din informaţiile din interior pe care le aveţi, ce l-ar fi putut face pe Victor Ponta să o nominalizeze până la urmă pe Laura Codruţa Kovesi la DNA? Ar fi putut să fie influenţat în vreun fel, aveţi informaţii în acest sens?

La fel că şi pactul de coabitare, şi acest moment este un moment controversat pe care noi am încercat să îl explicăm atunci la televizor, dar nu a fost foarte convingător. Eu cred că Victor Ponta trebuie să îl lămurească odată pentru totdeauna.

Laura Chiriac: Dar în faţa dumneavoastră, a membrilor de partid, a apropiaţilor, l-a evocat, l-a explicat?

A fost o discuţie foarte scurtă şi argumentul a fost că nu se putea altfel, trebuia deblocată situaţia şi era singura varianta să te înţelegi cu Traian Băsescu. Dacă este adevărat, nu ştiu dacă este adevărat. Dar dacă este adevărat că, totuşi, Elena Udrea a fost la Victor Ponta şi au negociat, atunci lucrurile capătă o nuanţă îngrijorătoare şi Victor Ponta trebuie să lămurească aspectul ăsta.

Laura Chiriac: Dumneavoastră sunteţi la curent şi cu alte întâlniri dintre Elena Udrea și Victor Ponta, pe alte teme, nu neapărat această temă?

Cătălin Ivan: Doamna Elena Udrea a spus că relaţia dintre Victor Ponta şi familia Cocoş – Elena Udrea, Dorin Cocoş – este o relaţie veche de când lumea. Nu cunosc mai mult, nu am mai multe detalii. Iarăşi, Victor Ponta trebuie să lămurească foarte clar care este relaţia pe care o are sau a avut-o în trecut cu Elena Udrea, Dorin Cocoş, oameni foarte apropiaţi de Traian Băsescu, pentru că noi am dus o luptă cu Traian Băsescu.

Nu cunosc mai mult, n-am mai multe detalii, dar Victor Ponta trebuie să lămurească foarte clar care este relația pe care o are sau a avut-o în trecut cu Elena Udrea sau cu Dorin Cocoș, oameni foarte apropiați de Traian Băsescu. Pentru că noi am dus o luptă cu Traian Băsescu, și dacă cel care a dus steagul avea o relație foarte apropiată cu ei atunci este o mare problemă.

Laura Chiriac: Ne-ați vândut o imagine falsă, dumneavoastră PSD-ul, era o relație apropiată între Victor Ponta și Elena Udrea de fapt, și Traian Băsescu era un inamic inventat?

Cătălin Ivan: Nu. Eu nu cred că a fost. Nu vreau să cred. Noi, cei din PSD, ne-am luptat cu Traian Băsescu sincer și chiar cred și acum că Traian Băsescu a făcut foarte mult rău României. Victor Ponta, dacă a avut relații apropiate cu Dorin Cocoș, cu Elena Udrea, trebuie s-o spună. Nu știu, nu cunosc. Nu am fost atât de apropiat de Victor Ponta încât să-i cunosc prietenii.

Laura Chiriac: Este credibilă doamna Udrea din punctul dumneavostră de vedere? Preiau aici un termen folosit de colegul dumneavoastră din Parlamentul European, domnul Ioan Mircea Pașcu, domnia sa spune că Elena Udrea este “100% credibilăîn afirmațiile pe care le face, în acuzațiile pe care le face. Ce părere aveți?

Cătălin Ivan: Eu nu cred că este 100% credibilă, este un om încolțit, un om care a ajuns în fața procurorilor, un om care se considera de neatins, până de curând, și trece prin momente dificile. Cu un soț ca Dorin Cocoș, fiind atât de apropiată de Traian Băsescu, fiind în acel cerc, ce șanse erau ca Elena Udrea să nu știe, să nu fie implicată, să nu ajungă în fața procurorilor? Minime spre nule.

Laura Chiriac: Va ajunge și la Traian Băsescu acest val, ce credeți?

Cătălin Ivan: Eu cred că și Traian Băsescu trebuie să răspundă la foarte multe întrebări. Nu știu dacă va fi găsit vinovat sau dacă în vreun dosar Traian Băsescu va fi inculpat, pentru că nu sunt procuror și nu știu ce probe vor instrumenta și cum vor instrumenta dosarul respectiv procurorii. Dar știe foarte multe și trebuie să răspundă la foarte multe întrebări. Și din trecut și cred că și din foarte multe dosare pe care noi încă nu le știm, dar sunt în atenția DNA-ului.

Laura Chiriac: Acum, denunțul Elenei Udrea, ce puțin până azi, a rămas fără urmări. Comparând situația asta cu ce a lui Gabriel Sandu, care a făcut și el un denunț la adresa lui Emil Boc și Vasile Blaga și a rămas fără concluzie…  

Cătălin Ivan: Noi avem acces numai la ce apare public. Dar sunt foarte multe denunțuri.Sunt foarte mulți care scriu și spun procurorilor. Este treaba procurorilor să pună aceste declarații una lângă alta și să vadă dacă coincid sau nu, cine minte, cine nu minte, cine exagerează, cine omite, sau spune doar o parte din adevăr. Este o muncă de Sisif pentru că în acest moment cred că întregul sistem se prăbușește și toți sunt dispuși să spună unul despre celălalt. Veți vedea că vor veni mulți, cel puțin asta este convingerea mea personală, că vor ajunge mulți la DNA în perioada următoare, pentru că se trag unii pe alții.

Laura Chiriac: Haideți să ne întoracem puțin la situația din PSD. Ați anunțat că vreți să candidați la șefia acestui partid aflat în degringoladă în momentul acesta, am asistat acum câteva zile la lansarea partidului lui Mircea Geoană, vor mai fi și alte partide probabil care vor apărea, pe aceeași platformă umană, ideologică, vom vedea. Ce vă mână în lupta asta și cum vă gândiți să resuscitați PSD-ul, aflat acum într-o situație clinică specială?

Cătălin Ivan: Inițial, a fost un exercițiu democratic. Am experiența asta de câțiva ani petrecuți în politica europeană și se pare că îmi dăunează în România, cel puțin pentru moment, sper că în viitor să fie un atu. Am văzut propunerile  cu care a venit Liviu Dragnea, propuneri care, din punctul meu de vedere, sunt total greșite și urmează să slăbească și mai mult partidul în teritoriu, plus că le consider nerealiste. Cea cu limitarea la două mandate pentru aleși, fie locali, fie naționali, și cea cu separarea puterii administrative de cea politică. Sunt, și le putem argumenta, pot să argumentez de ce sunt împotriva celor două propuneri. Și atunci am zis, nu pot să fiu Gică Contra, să spun doar că sunt împotriva, trebuie să vin cu alt proiect, să spun cum văd eu că ar trebui să fie lucrurile în partid. De aici a început o întreagă nebunie.

Laura Chiriac: Și o luptă personală cu Liviu Dragnea?

Cătălin Ivan: A lui Liviu Dragnea cu mine, pentru că eu consider în continuare că nu am absolut nimic de împărțit cu Liviu Dragnea. La Congres, domnia sa va prezenta propriul proiect, vor fi și alte proiecte printre care și cel la care lucrez împreună cu alți colegi, așa este democratic. Cei din sală vor vota un proiect, nu știu unde-i supărarea. Deci, m-am trezit dintr-un exercițiu democratic într-o situație foarte conflictuală cu conducerea partidului, dar o ducem noi la capăt până la urmă, până la Congres, când va fi Congresul, și așa, n-am nimic  împotrivă.

Laura Chiriac: N-aveți dubii că va fi acest Congres în martie? Adică ce-ar putea să se întâmple în PSD până atunci pentru a se amâna data ținerii Congresului?

Cătălin Ivan: Păi s-au răzgândit. După primul Comitet Exectiv, Victor Ponta a ieșit și a spus că asigură interimatul până la Congresul din martie, că s-a discutat în partid să avem un Congres în decembrie, dar nu era pregătit pentru un Congres în decembrie. Mai mult sau mai puțin așa s-a exprimat Victor Ponta. Deci, avem o conducere interimară până la Congresul din martie. Între timp, interimatul s-a transformat într-un mandat plin până în 2017 și nu mai există Congresul. Eu cred că vom avea Congres. Nu se poate să nu facem o analiză serioasă a alegerilor, să vedem clar ce mesaj ne-au dat românii pe 16 noiembrie și cum ne pregătim pentru 2016.

Laura Chiriac: Mai am o întrebare, cine mai candidează la președinția partidului? Aveți idee, Victor Ponta va mai candida, nu va mai candida? Pe cine vedeți în mod real în fruntea acestui partid? Ne veți spune pe dumneavoastră, sigur, dar cine mai are șanse?

Cătălin Ivan: Nu mă văd neapărat pe mine, am 36 de ani, nu sunt disperat să fiu președintele partidului, m-am simțit obligat să vin cu o alternativă la ce propunea Liviu Dragnea. Măsurile propuse de Liviu Dragnea, și văd că sunt susținute și de Victor Ponta, ceea ce mă îngrijorează, sunt greșite. Și atunci echipa din care fac parte, cei care lucrăm la o altă platformă, am venit cu o alternativă, sau vom veni cu o alternativă, pentru că n-avem ce să lansăm din moment ce nu știm dacă mai avem sau nu Congres. Vor fi  și alte variante, nu știu, n-aș da nume pentru că până la urmă e dreptul fiecăruia de a anunța dacă va candida sau nu va candida. Știu mulți colegi care-și doresc, care iau în calcul, care-și evaluează șansele, dar până la urmă e dreptul lor să anunțe.

Laura Chiriac: Dacă aveţi o nemulţumire faţă de relaţia cu conducerea partidului, nu v-aţi gândit să mergeți, de exemplu, să vă aliați cu Mircea Geoană?

Cătălin Ivan:  Eu am supărat doar două persoane din partid. Am o relație bună cu toți membri.  Cu cei pe care îi știu, nu îi știu pe toți, suntem în partid sute de mii. Cred că în baza de date suntem 500 000 de membri. Nici n-aș avea cum să-i știu pe toți. Dar cu cei pe care îi știu am o relație bună și foarte bună. L-am supărat pe Liviu Dragnea și era să fiu exclus din partid dar am scăpat ieftin doar cu înlocuirea de la Sectorul 1, o măsura abuzivă și pe Sebastian Ghiță, care nu mai e în partid. Dar e așa, nu e  dar este, e peste tot. Mi-am permis să-l contrazic atunci când ne-a jignit pe toți și ne-a făcut pe toți comuniști, corupți, de-ai lui Iliescu și era rușinat că a fost cu noi doi ani de zile și acum am avut îndrăzneala să întreb dacă Sebastian Ghiță ocupă un loc la comisia de supraveghere a SRI, un loc al PSD. În naivitatea mea întreb: N-ar trebui PSD să pună pe altcineva acolo, din moment ce Sebastian Ghiță nu mai e membru în partid? Și a fost o foarte mare supărare. Și acum, după ultimele dezvăluiri, dacă există suspiciunea, că nu este dovedită, suspiciunea că domnul Coldea i-a cerut domnului Sebastian Ghiță 500.000 de euro, cât i-o fi dat, că sunt niște sume amețitoare, cum se mai duce Sebastian Ghiță în comisia de supraveghere al SRI să-l audieze pe Coldea?

Laura Chiriac: Dumneavoastră cum îi adresați aceste întrebări?

Cătălin Ivan:  E retoric. E un exercițiu de logică.

Laura Chiriac: Vă ascultă cineva în acest partid sau sunteți, pur și simplu, vocea unui membru rebel, nu foarte tolerat și ținut deoparte?

Cătălin Ivan:  Deci, în partid rezonez cu majoritatea membrilor de partid. De asta și cer Congres. Dacă ce spun eu e greșit, se va vedea la Congres, pentru că oamenii nu vor vota ce spun cei care îl susțin pe Cătălin Ivan și platforma pe care noi o vom propune pentru că suntem noi în afara subiectului și nu înțelegem ce se întâmplă.

Laura Chiriac: Nu părăsiți PSD?

Cătălin Ivan:  În niciun caz.

Laura Chiriac: Nu mergeți cu Mircea Geoană? Deci e o ipoteză de lucru pe care o excludeți.

Cătălin Ivan:  În niciun caz, nu merg.

Laura Chiriac: Nici chiar după ce veți pierde la Congres președinția, așa cum o vizați?

Cătălin Ivan:  A candida și a propune un proiect e democratic. Face parte din jocul democratic. Să pierzi, să accepți înfrângerea și să rămâi în partid este iarăși parte a exercițiului democratic.

Laura Chiriac: Rămâneți acolo chiar dacă o parte a conducerii nu vă vrea.

Cătălin Ivan:  Dar eu nu sunt în partid pentru conducere. Eu n-am intrat în partid nici pentru Victor Ponta, nici pentru Liviu Dragnea, Doamne ferește, nici pentru cine erau înainte, Adrian Năstase, Ion Iliescu. Am intrat pentru că sunt de stânga, pentru că eu cred în partidul acesta și pentru că sunt foarte mulți oameni valoroși în partid.

Laura Chiriac: Votul dumneavoastră ca parlamentar merge către susținerea, bun, ca parlamentar sunteți în Parlamentul european, dar colegii dumneavoastră din PSD, cei cu care vorbiți, îi sfătuiți să susțină Guvernul Ponta, sau credeți că România are nevoie de un alt Guvern?

Cătălin Ivan:  Eu cred că PSD trebuie să rămână la guvernare pentru că am promis foarte multe românilor și trebuie să ne ținem de cuvânt. E o obligație, nu e o jucărie pe care o dai, o iei cum ai tu chef.

Laura Chiriac: Inițiativa lui Mircea Geoană cum o catalogați?

Cătălin Ivan:  O înțeleg, nu sunt de acord cu ea, dar li s-a făcut o foarte mare nedreptate când au fost dați afară din partid, atunci am spus că e o greșeală, ar fi trebuit să rămână în partid și acum e războiul pe care îl au direct cu Victor Ponta și Liviu Dragnea. E un război care se duce în felul acesta. Au o anumită susținere în partid, au o susținere în Parlament, vor să pice Guvernul Ponta. Pot s-o înțeleg, nu pot fi de acord, nu-mi convine, pentru că eu sunt în PSD. Le-am și spus. Dar dumneavoastră nu îi înțelegeți? Adică e omenește. Când ți se face o nedreptate trebuie să răspunzi cumva.

Laura Chiriac: Îi înțeleg pe ei, vă înțeleg și pe dumneavoastră, care sunteți într-o situație oarecum …

Cătălin Ivan:  Eu nu sunt la mijloc, eu sunt în PSD, și cred că PSD se îndreaptă într-o direcție greșită și fac toate eforturile să ridic, să trag semnale de alarmă și să arăt că ne îndreptăm spre direcția greșită și 2016 poate fi un dezastru total pentru PSD.

Laura Chiriac: Spuneți-mi liderul acela care are forța, carisma, credibilitatea să coaguleze viitorul PSD? În afară de dumneavoastră.

Cătălin Ivan:  Eu nu cred în liderii providențiali. N-am crezut niciodată. Nu cred că un om poate să vină cu o soluție pentru un partid, cu atât mai puțin pentru o țară. Eu cred într-o idee, cred într-un proiect, cred într-o echipă. O echipă care pe baza unui proiect susține o persoană la un moment dat. Dar nu cred că poate să vină cineva acum în România și să spună că deține soluția, că e persoana care ne va scoate pe toți din blocajul în care ne aflăm. Nu cred că există o astfel de persoană și nici nu va apărea.

Laura Chiriac: Dacă veți candida va susține fostul președinte al României, domnul Ion Iliescu? Pentru că spuneați că sunt foști membri ai partidului care vă reproșează apropierea de Ion Iliescu.

Cătălin Ivan:  Pot să vă garantez că voi avea o discuție cu domnul Ion Iliescu și cu domnul Adrian Năstase. Dacă era Mircea Geoană în partid, aș fi avut o discuție și cu Mircea Geoană. Eu cred că președinții partidului fac parte din istoria acestui partid și ne plac, nu ne plac, de-a lungul timpului, sunt acolo și vor rămâne acolo. Când ești într-un partid și alegi să aderi la principiile unui partid politic îl iei așa cum este, cu toată istoria lui, pentru că suntem aici pentru că am parcurs o traiectorie, de la Revoluție până astăzi, asta nu poate fi schimbată.

Laura Chiriac: George Maior ar putea să fie contracandidatul dumneavoastră în cursa pentru șefia PSD?

Cătălin Ivan:  Dacă are un proiect pentru PSD, dacă are soluții pentru partid ca în 2016 să câștigăm alegerile, poate să vină la Congres.

Laura Chiriac: Se vorbește desprea această posibilitate?

Cătălin Ivan:  Mai mult în afara partidului, n-am auzit în partid să se discute. A lipsit foarte mulți ani din partid și nici n-a stat foarte mulți ani înainte să ajungă senator. Deci, nu zic că n-ar putea, nu este în acest moment o discuție serioasă pe tema asta.

Laura Chiriac: Spuneați că nu credeți că e normal ca PSD să fie șantajat de Gabriel Oprea. Gabriel Oprea susține că va sprijini PSD doar dacă premier e Victor Ponta. Credeți că e nevoie ca Gabriel Oprea să fie convins să susțină, în continuare, un Guvern al PSD fără Victor Ponta?

Cătălin Ivan:  În primul rând, eu cred că PSD are nevoie de parteneri puternici. Un aliat puternic e un aliat care trece prin proba electoratului. Se întâlnește cu electoratul, propune ceva electoratului, obține o susținere din partea electoratului. Are în spate încrederea unor oameni. Niște voturi reale. Cineva a pus ștampila pe partidul respectiv. Așa, noi participăm la alegeri cu sigla PSD, dar și cu UNPR, și cu PC, le dăm locuri de la noi și la deputați și la senatori pentru ca după aceea să depindem de ei. Adică noi ne creem propriile puncte sensibile de șantaj. Acum, mie mi se pare că Oprea și UNPR ne șantajează. În sensul în care dacă noi nu-l păstrăm pe Victor Ponta la președinția partidului pierdem guvernarea. Ceea ce mi se pare total greșit. Pentru că UNPR, în majoritatea cazurile, ocupă locurile PSD. Am dat de la noi și pentru PC și pentru UNPR ca să-i avem în Parlament. Altfel, sunt semne mari de întrebare că UNPR sau PC ar fi intrat.

Laura Chiriac: Nu credeți că opoziția poate să fie și ea o cale de reformare, o posibilitate în care partidul acesta s-ar putea recompune? Trebuie neapărat să rămână la guvernare?

Cătălin Ivan:  Nu am spus că există o obligație. E o obligație față de electorat, față de cei care au votat în 2012. Pus, totuși, în contextul votului de pe 16 noiembrie, discuția e mai complicată. Pentru că pe 16 noiembrie a fost un vot foarte, foarte puternic împotriva lui Victor Ponta. Nu atât pentru Klaus Iohannis, cât împotriva lui Victor Ponta. Din ce motive, care au fost cauzele care au transformat un lider tânăr cu rezultate la guvernare într-o persoană atât de antipatizată de electorat, sunt multe discuții pe care noi, în partid, nu le avem. Sunt mai mult în afara partidului și mult prea puțin în partid. Mie mi-e teamă că valul acesta anti-Ponta va fi transformat într-un val anti-PSD și ne va costa foarte mult în 2016. E o discuție foarte complicată care, repet, în partid nu are loc, absolut deloc, Doamne ferește să discuți despre 16 noiembrie, și ne va costa pentru că tot amânăm. Facem Consiliul în martie, nu se știe dacă vom mai avea Congres vreodată până în 2017 iar rezultatele se vor vedea.

Laura Chiriac: S-a discutat despre posibilitatea unei candidaturi a dumneavoastră la Primăria Sectorului 1 în 2016? Tocmai ați fost exclus de la Sectorul 1, deci vă mai gândiți la o astfel de perspectivă?

Cătălin Ivan:  Deocoamdată sunt în această competiție în partid, pe care eu o consider foarte importantă pentru că vizează întreg partidul și mizele sunt mult mai mari. La locale, dacă noi mergem cu acest val de antipatie în 2016, vom avea surprize foarte mari, ca să nu mai spun de parlamentare. Dacă PSD intră în opoziție încă 4 ani de zile, putem lua în calcul și un scenariu cum s-a întâmplat cu Pasok în Grecia. Un partid foarte puternic, cu lideri foarte puternici, la un moment dat avea și 40% în Grecia, acum are 4 %. E o variantă de luat în calcul. Vrem să mergem pe drumul acela sau facem schimbările necesare ca să avem o șansă, nu știu dacă vom câștiga în 2016, dar măcar să avem o șansă. Primăria Sectorului 1 nu cred că se mai poate în acest moment discuta, dacă eu voi candida sau nu. Eu sper să avem Congres pentru că sunt foarte multe lucruri de clarificat în partid. E păcat că se tot vehiculează, sunt anumiți comunicatori, care spun că Ivan n-ar fi trebuit să vorbească, pentru că sunt rezultate slabe la Sectorul 1. Sunt atât de slabe rezultatele la Sectorul 1, încât la europarlamentare, PSD Sectorul 1 a avut cel mai bun rezultat pe București dintre toate sectoarele, în condițiile în care ne luptăm cu un primar la al treilea mandat de dreapta, iar patru dintre celelalte sectoare au primarii noștri. Iar la prezidențiale în turul al doilea, doar șapte organizații au reușit să ia peste 10 %. Victor Ponta, ca să câștige, avea nevoie doar zece procente să crească. Doar șapte organizații din țară au crescut peste 10 procente, printre care și Sectorul 1.

Laura Chiriac: Care a fost cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Victor Ponta între cele două tururi?

Cătălin Ivan:  Nu știu dacă a fost greșeală, pentru că nu îmi este foarte clar ce spațiu de manevră a avut sau până unde a putut să decidă Victor Ponta și până unde legea a blocat. Dar cred că votul din diaspora a fost hotărâtor. Faptul că oamenii au stat șapte, opt, zece ore la coadă ca să voteze n-a fost numai umilitor și nedemocratic, a fost o lovitură gravă dată democrației în România și o lovitură de imagine cumplită în afară. Primeam telefoane de afară, erau siderați. Nu înțelegeau ce se întâmplă, de ce sunt așa de mari cozile, dar nu știu cât e vina lui Victor Ponta aici.

Laura Chiriac: Baronii din PSD. Campania electorală pentru prezidențiale a fost una puternic marcată de renunțarea modului discreționar de a gestiona puterea locală din partea baronilor pesediști. Acum, sigur, sunt baroni care se dezic de Victor Ponta, nu e nicio surpriză, s-au pierdut alegerile, puterea se clatină, cum vă raportați dumneavoastră la acești baroni?

Cătălin Ivan:  În primul rând, Victor Ponta conduce partidul de cinci ani de zile. De ce avem această discuție de abia după pierderea alegerilor prezidențiale și n-am avut-o în 2010, sau în 2011, când aveam toate argumentele să discutăm despre cum vrem să așezăm partidul? Era un suflu nou, eram la început de drum, câștigase atunci Victor Ponta alegerile cu o echipă tânără, câștigase bătălia din 2010 împotriva baronilor pe care-i stigmatizează acum. Eu evit să spun în partid că avem sau n-avem baroni. Dacă sunt președinți de organizații județene care au mai multă putere decât ar trebui să aibă conform funcțiilor pe care le ocupă e o slăbiciune a statului. E o slăbiciune a instituțiilor statului iar abuzul vine acolo unde legea nu-și face datoria. Trebuie văzut de ce se acumulează atât de multă putere în mâna unui singur om? Și aici avem DNA, avem DIICOT, avem Prefectul, Guvernul, pot verifica  ce fac președinții de Consilii Județene, ce se întâmplă într-un Consiliu Județean, ce se întâmplă la nivel de Primărie. Deci, faptul că acuzi niște oameni fără să ai probe nu este corect. Mai ales că sunt colegi de partid. Cred că sunt instituții ale statului care pot să spună foarte clar cine este corupt, cine nu este corupt, cine face abuz în serviciu, cine face trafic de influență. Ne apucăm noi să facem justiție în partid, n-avem pregătirea necesară, nu toți. Și oricum nu avem instrumentele necesare.

Laura Chiriac: Finanțarea campaniilor electorale pare din ce în ce mai ocultă, așa transpare în mediul public, mai ales în urma denunțurilor făcute în ultimul timp care, evident, trebuie probate și până la proba contrarie, toată lumea se bucură de prezumția de nevinovăție, dar credeți că e nevoie de o nouă lege, de o întărire a disciplinei? Pentru că, până una alta, pare că facem campanii electorale doar pentru ca să se mai vehiculeze încă câteva milioane de euro în țara asta, să mai contribuie niște grupuri la anumite partide și noi, ceilalți, avem impresia că votăm împotriva conștiinței proprii.

Cătălin Ivan:  Și eu sunt de părere că într-o campanie electorală ar trebui să conteze puterea argumentului, a proiectului și nu a banului. A fost pervertită campania electorală într-o licitație permanentă de voturi.

Laura Chiriac: Si de bani, domnule Ivan, de milioane de euro.

Cătălin Ivan:  De voturi cumpărate. Acolo se cumpără votul cu 50 de lei, dincolo cu 100 de lei, vezi că dincolo dau 150 de lei. Îmi aduc aminte, când am candidat pentru funcția de deputat, sfătuiam un coleg dintr-un Colegiu, în fine, candidatul împotriva cuiva cu foarte mulți bani. Se zvonea că dă 100 de lei pe vot, respectivul. Și am spus: lansează și tu zvonul că se dau 300 de lei pe vot. Când se duce cu 100 lei oamenii să spună: Nu, e prea puțin. Nu e corect, dincolo că nu e legal, dincolo că banii aceștia sunt bani negri, e clar că sunt bani furați că nu poți să arunci milioane de euro pe campanie electorală, bani pe care clar n-ai cum să ți iei înapoi sub nicio formă. Sunt bani negri. Cred că ar trebui să fie un buget foarte clar pentru toate partidele politice, să ne încadrăm cu toții într-un anumit buget și ceea ce să conteze într-o campanie să fie cuvântul, proiectul, ceea ce propui oamenilor și nu pe cine ai în spate, câți interlopi, câți oameni cu afaceri necurate ai în spate ca să poți să cumperi colegii întregi.

Laura Chiriac: Ca ordin, cam cât credeți că provine din zona gri a economiei, în procente, într-o campanie?

Cătălin Ivan:  Nu m-am ocupat niciodată de partea financiară a campaniilor electorale dar e clar că sunt foarte mulți bani. Numai bannerele care sunt peste tot, pe stâlpi. Ați văzut cum arată Bucureștiul în timpul unei campanii electorale? Se crucesc cei de afară care vin, nu înțeleg ce se întâmplă. Nu rămâne stâlp rămas neocupat de un banner, sunt câte trei, sunt și toți candidații la un moment dat pe câte un stâlp. Nu sunt gratis. Sunt cu bani foarte mulți.

 

 

1 comentariu la “EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre România (VIDEO)

  1. Domnule Ivan, pareati candva un tanar politician inteligent, promitator, dar intre timp ati uitat cateva lucruri esentiale. In Parlamentul European nu v-a trimis nici Geoana, nici Vanghelie, nici macar PSD-ul. Ci v-a trimis electoratul, alegatorii. Si asta sub sigla PSD. Daca doriti sa fiti vertical, nu credeti ca primul gest ar fi sa va dati demisia de acolo si sa va intoarceti acasa, sa faceti politica alaturi de Geoana si Vanghelie ? Si daca sub noua umbrela veti fi vreodata votat, sa va dea Dumnezeu sanatate. Pana atunci insa, pareti doar un profitor de teapa lui Geoana si Vanghelie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *