Skip to content
Video

EXCLUSIV Cătălin Ivan dezvăluie un nume care ar putea candida la șefia PSD (VIDEO)

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului „….despre România, cu Laura Chiriac” și vă prezintă un dialog despre actuala situație politică și cum poate evolua aceasta pe termen mediu și lung, cu europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

Vezi aici interviul integral: EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre România (VIDEO)

Acesta a explicat pe larg cum stă de fapt situația în interiorul PSD, care sunt liderii marcanți ai partidului cărora intenționează să le solicite sprijinul pentru a prelua conducerea partidului și de asemenea cum răspunde zvonurilor că ar putea trece de partea tandemului Geoană- Vanghelie.

Cătălin Ivan a dezvăluit și un nume cu mare greutate care ar putea intra în cursa pentru șefia PSD, asta dacă are un proiect prin care partidul să câștige alegerile ce urmează în 2016.

Totodată, europarlamentarul social- democrat a precizat că va cere în continuare organizarea unui Congres al PSD și a subliniat care este obligația partidului în raport cu actul guvernării.

Vezi și: EXCLUSIV Cătălin Ivan, despre secretele relației lui Victor Ponta cu familia Cocoș: ”(….) Sunt foarte puţini din Biroul Permanent, nu zic preşedinţi de organizaţii judeţene, care ştiu că Victor Ponta are un birou în blocul în care locuieşte. Nu să fi ajuns acolo vreodată” (VIDEO)

Laura Chiriac: Haideți să ne întoarcem puțin la situația din PSD. Ați anunțat că vreți să candidați la șefia acestui partid aflat în degringoladă în momentul acesta, am asistat acum câteva zile la lansarea partidului lui Mircea Geoană, vor mai fi și alte partide probabil care vor apărea, pe aceeași platformă umană, ideologică, vom vedea. Ce vă mână în lupta asta și cum vă gândiți să resuscitați PSD-ul, aflat acum într-o situație clinică specială?

Cătălin Ivan: Inițial, a fost un exercițiu democratic. Am experiența asta de câțiva ani petrecuți în politica europeană și se pare că îmi dăunează în România, cel puțin pentru moment, sper că în viitor să fie un atu. Am văzut propunerile  cu care a venit Liviu Dragnea, propuneri care, din punctul meu de vedere, sunt total greșite și urmează să slăbească și mai mult partidul în teritoriu, plus că le consider nerealiste. Cea cu limitarea la două mandate pentru aleși, fie locali, fie naționali, și cea cu separarea puterii administrative de cea politică. Sunt, și le putem argumenta, pot să argumentez de ce sunt împotriva celor două propuneri. Și atunci am zis, nu pot să fiu Gică Contra, să spun doar că sunt împotriva, trebuie să vin cu alt proiect, să spun cum văd eu că ar trebui să fie lucrurile în partid. De aici a început o întreagă nebunie.

Laura Chiriac: Și o luptă personală cu Liviu Dragnea?

Cătălin Ivan: A lui Liviu Dragnea cu mine, pentru că eu consider în continuare că nu am absolut nimic de împărțit cu Liviu Dragnea. La Congres, domnia sa va prezenta propriul proiect, vor fi și alte proiecte printre care și cel la care lucrez împreună cu alți colegi, așa este democratic. Cei din sală vor vota un proiect, nu știu unde-i supărarea. Deci, m-am trezit dintr-un exercițiu democratic într-o situație foarte conflictuală cu conducerea partidului, dar o ducem noi la capăt până la urmă, până la Congres, când va fi Congresul, și așa, n-am nimic  împotrivă.

Laura Chiriac: N-aveți dubii că va fi acest Congres în martie? Adică ce-ar putea să se întâmple în PSD până atunci pentru a se amâna data ținerii Congresului?

Cătălin Ivan: Păi s-au răzgândit. După primul Comitet Exectiv, Victor Ponta a ieșit și a spus că asigură interimatul până la Congresul din martie, că s-a discutat în partid să avem un Congres în decembrie, dar nu era pregătit pentru un Congres în decembrie. Mai mult sau mai puțin așa s-a exprimat Victor Ponta. Deci, avem o conducere interimară până la Congresul din martie. Între timp, interimatul s-a transformat într-un mandat plin până în 2017 și nu mai există Congresul. Eu cred că vom avea Congres. Nu se poate să nu facem o analiză serioasă a alegerilor, să vedem clar ce mesaj ne-au dat românii pe 16 noiembrie și cum ne pregătim pentru 2016.

Laura Chiriac: Mai am o întrebare, cine mai candidează la președinția partidului? Aveți idee, Victor Ponta va mai candida, nu va mai candida? Pe cine vedeți în mod real în fruntea acestui partid? Ne veți spune pe dumneavoastră, sigur, dar cine mai are șanse?

Cătălin Ivan: Nu mă văd neapărat pe mine, am 36 de ani, nu sunt disperat să fiu președintele partidului, m-am simțit obligat să vin cu o alternativă la ce propunea Liviu Dragnea. Măsurile propuse de Liviu Dragnea, și văd că sunt susținute și de Victor Ponta, ceea ce mă îngrijorează, sunt greșite. Și atunci echipa din care fac parte, cei care lucrăm la o altă platformă, am venit cu o alternativă, sau vom veni cu o alternativă, pentru că n-avem ce să lansăm din moment ce nu știm dacă mai avem sau nu Congres. Vor fi  și alte variante, nu știu, n-aș da nume pentru că până la urmă e dreptul fiecăruia de a anunța dacă va candida sau nu va candida. Știu mulți colegi care-și doresc, care iau în calcul, care-și evaluează șansele, dar până la urmă e dreptul lor să anunțe.

Laura Chiriac: Dacă aveţi o nemulţumire faţă de relaţia cu conducerea partidului, nu v-aţi gândit să mergeți, de exemplu, să vă aliați cu Mircea Geoană?

Cătălin Ivan:  Eu am supărat doar două persoane din partid. Am o relație bună cu toți membri.  Cu cei pe care îi știu, nu îi știu pe toți, suntem în partid sute de mii. Cred că în baza de date suntem 500 000 de membri. Nici n-aș avea cum să-i știu pe toți. Dar cu cei pe care îi știu am o relație bună și foarte bună. L-am supărat pe Liviu Dragnea și era să fiu exclus din partid dar am scăpat ieftin doar cu înlocuirea de la Sectorul 1, o măsura abuzivă și pe Sebastian Ghiță, care nu mai e în partid. Dar e așa, nu e  dar este, e peste tot. Mi-am permis să-l contrazic atunci când ne-a jignit pe toți și ne-a făcut pe toți comuniști, corupți, de-ai lui Iliescu și era rușinat că a fost cu noi doi ani de zile și acum am avut îndrăzneala să întreb dacă Sebastian Ghiță ocupă un loc la comisia de supraveghere a SRI, un loc al PSD. În naivitatea mea întreb: N-ar trebui PSD să pună pe altcineva acolo, din moment ce Sebastian Ghiță nu mai e membru în partid? Și a fost o foarte mare supărare. Și acum, după ultimele dezvăluiri, dacă există suspiciunea, că nu este dovedită, suspiciunea că domnul Coldea i-a cerut domnului Sebastian Ghiță 500.000 de euro, cât i-o fi dat, că sunt niște sume amețitoare, cum se mai duce Sebastian Ghiță în comisia de supraveghere al SRI să-l audieze pe Coldea?

Laura Chiriac: Dumneavoastră cum îi adresați aceste întrebări?

Cătălin Ivan:  E retoric. E un exercițiu de logică.

Laura Chiriac: Vă ascultă cineva în acest partid sau sunteți, pur și simplu, vocea unui membru rebel, nu foarte tolerat și ținut deoparte?

Cătălin Ivan:  Deci, în partid rezonez cu majoritatea membrilor de partid. De asta și cer Congres. Dacă ce spun eu e greșit, se va vedea la Congres, pentru că oamenii nu vor vota ce spun cei care îl susțin pe Cătălin Ivan și platforma pe care noi o vom propune pentru că suntem noi în afara subiectului și nu înțelegem ce se întâmplă.

Laura Chiriac: Nu părăsiți PSD?

Cătălin Ivan:  În niciun caz.

Laura Chiriac: Nu mergeți cu Mircea Geoană? Deci e o ipoteză de lucru pe care o excludeți.

Cătălin Ivan:  În niciun caz, nu merg.

Laura Chiriac: Nici chiar după ce veți pierde la Congres președinția, așa cum o vizați?

Cătălin Ivan:  A candida și a propune un proiect e democratic. Face parte din jocul democratic. Să pierzi, să accepți înfrângerea și să rămâi în partid este iarăși parte a exercițiului democratic.

Laura Chiriac: Rămâneți acolo chiar dacă o parte a conducerii nu vă vrea.

Cătălin Ivan:  Dar eu nu sunt în partid pentru conducere. Eu n-am intrat în partid nici pentru Victor Ponta, nici pentru Liviu Dragnea, Doamne ferește, nici pentru cine erau înainte, Adrian Năstase, Ion Iliescu. Am intrat pentru că sunt de stânga, pentru că eu cred în partidul acesta și pentru că sunt foarte mulți oameni valoroși în partid.

Laura Chiriac: Votul dumneavoastră ca parlamentar merge către susținerea, bun, ca parlamentar sunteți în Parlamentul european, dar colegii dumneavoastră din PSD, cei cu care vorbiți, îi sfătuiți să susțină Guvernul Ponta, sau credeți că România are nevoie de un alt Guvern?

Cătălin Ivan:  Eu cred că PSD trebuie să rămână la guvernare pentru că am promis foarte multe românilor și trebuie să ne ținem de cuvânt. E o obligație, nu e o jucărie pe care o dai, o iei cum ai tu chef.

Laura Chiriac: Inițiativa lui Mircea Geoană cum o catalogați?

Cătălin Ivan:  O înțeleg, nu sunt de acord cu ea, dar li s-a făcut o foarte mare nedreptate când au fost dați afară din partid, atunci am spus că e o greșeală, ar fi trebuit să rămână în partid și acum e războiul pe care îl au direct cu Victor Ponta și Liviu Dragnea. E un război care se duce în felul acesta. Au o anumită susținere în partid, au o susținere în Parlament, vor să pice Guvernul Ponta. Pot s-o înțeleg, nu pot fi de acord, nu-mi convine, pentru că eu sunt în PSD. Le-am și spus. Dar dumneavoastră nu îi înțelegeți? Adică e omenește. Când ți se face o nedreptate trebuie să răspunzi cumva.

Laura Chiriac: Îi înțeleg pe ei, vă înțeleg și pe dumneavoastră, care sunteți într-o situație oarecum …

Cătălin Ivan:  Eu nu sunt la mijloc, eu sunt în PSD, și cred că PSD se îndreaptă într-o direcție greșită și fac toate eforturile să ridic, să trag semnale de alarmă și să arăt că ne îndreptăm spre direcția greșită și 2016 poate fi un dezastru total pentru PSD.

Laura Chiriac: Spuneți-mi liderul acela care are forța, carisma, credibilitatea să coaguleze viitorul PSD? În afară de dumneavoastră.

Cătălin Ivan:  Eu nu cred în liderii providențiali. N-am crezut niciodată. Nu cred că un om poate să vină cu o soluție pentru un partid, cu atât mai puțin pentru o țară. Eu cred într-o idee, cred într-un proiect, cred într-o echipă. O echipă care pe baza unui proiect susține o persoană la un moment dat. Dar nu cred că poate să vină cineva acum în România și să spună că deține soluția, că e persoana care ne va scoate pe toți din blocajul în care ne aflăm. Nu cred că există o astfel de persoană și nici nu va apărea.

Laura Chiriac: Dacă veți candida va susține fostul președinte al României, domnul Ion Iliescu? Pentru că spuneați că sunt foști membri ai partidului care vă reproșează apropierea de Ion Iliescu.

Cătălin Ivan:  Pot să vă garantez că voi avea o discuție cu domnul Ion Iliescu și cu domnul Adrian Năstase. Dacă era Mircea Geoană în partid, aș fi avut o discuție și cu Mircea Geoană. Eu cred că președinții partidului fac parte din istoria acestui partid și ne plac, nu ne plac, de-a lungul timpului, sunt acolo și vor rămâne acolo. Când ești într-un partid și alegi să aderi la principiile unui partid politic îl iei așa cum este, cu toată istoria lui, pentru că suntem aici pentru că am parcurs o traiectorie, de la Revoluție până astăzi, asta nu poate fi schimbată.

Laura Chiriac: George Maior ar putea să fie contracandidatul dumneavoastră în cursa pentru șefia PSD?

Cătălin Ivan:  Dacă are un proiect pentru PSD, dacă are soluții pentru partid ca în 2016 să câștigăm alegerile, poate să vină la Congres.

Laura Chiriac: Se vorbește desprea această posibilitate?

Cătălin Ivan:  Mai mult în afara partidului, n-am auzit în partid să se discute. A lipsit foarte mulți ani din partid și nici n-a stat foarte mulți ani înainte să ajungă senator. Deci, nu zic că n-ar putea, nu este în acest moment o discuție serioasă pe tema asta.

 

 Sursa foto:ziuanews.ro

 

2 comentarii la “EXCLUSIV Cătălin Ivan dezvăluie un nume care ar putea candida la șefia PSD (VIDEO)

  1. Ar fi totusi pacat ( tinerii care totusi au ceva de spus in politica )–ca domnul IVAN–sa apuce pe un drum al compromisurilor jalnice–ale lui MIRCIA GIOALA . # Dinspre noapte inspre zi—SINGUR PRINTRE EROI–# COSTEL PETCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *