Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL: „Cine este acum șeful guvernului Ponta? Nu știu.”

" "

Prim-vicepreședintele și, totodată, premierul desemnat al Partidului Național Liberal, Cătălin Predoiu, a vorbit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, despre principalele măsuri economice ale unui guvern liberal, despre strategia în alegerile locale, precum și despre dosarele în care îi este vehiculat numele.

Cristina Negrilă: Silviu Mănăstire a lansat o listă cu ministeriabilii dintr-un viitor guvern PNL-UNPR. Ce nume vehiculate în lista respectivă coincid cu planurile de guvernare ale PNL?
Citește și: Silviu Manastire a prezentat lista posibililor miniștri într-o variantă de guvernare PNL-UNPR
CĂTĂLIN PREDOIU: De-a lungul timpului au fost lansate multe liste, dar niciuna nu imbraca realitatea, pentru simplul motiv ca PNL nu a stabilit formal niciun fel de lista deocamdata. Punctul meu de vedere ramane neschimbat, Romania are nevoie de ministri care sa-si cunoasca in detalii si subtilitati domeniul administrat, sa aiba la activ proiecte concretizate in public sau privat, sa fie buni comunicatori, sa inteleaga politica interna si externa a statului si sa aiba o integritate 100%.

Cristina Negrilă: Care sunt criteriile liberalilor de desemnare a viitorilor miniștri? Aveți în vedere o paritate între miniștri din fostul PDL și vechiul PNL?
CĂTĂLIN PREDOIU: In parte v-am raspuns la intrebarea anterioara. Nu avem criterii formal stabilite, dar observati ca toate declaratiile liderilor PNL indica aceleasi calitati necesare: competenta, experienta, o buna comunicare, credibilitate, integritate.
Cristina Negrilă: PNL are o imagine clară asupra candidaților pentru funcțiile de primar de anul viitor? Există candidați cu probleme? Când va avea loc desemnarea oficială?
CĂTĂLIN PREDOIU: Nu vor exista ”candidati cu probleme”. Vom avea peste cateva zile o sedinta importanta la Gura Humorului, in care se vor lua decizii asupra candidaturilor. Vom lansa sondaje in teritoriu pentru candidaturile depuse si votate.
Cristina Negrilă: Ce se va întâmpla acolo unde PNL și PDL, în ciuda măsurătorilor, nu ajung la un consens? Se va interveni de la Centru?
CĂTĂLIN PREDOIU: Criteriile sunt clare, nu vad de ce nu s-ar ajunge la consens. Desigur, orice clarificari necesare se vor face la Comisia de Organizare a Unificarii PNL.
Cristina Negrilă: Cum va fi proporția la alegerile locale din 2016? Se păstrează principiul parității peste tot, chiar și la parlamentare?
CĂTĂLIN PREDOIU: Va candida cel mai bun candidat, indiferent de unde vine. Pentru alegerile parlamentare e prematur sa discutam, dar principiul valorii va fi cu certitudine pastrat, dupa parerea mea.
Cristina Negrilă: Au existat voci care au criticat majorarea salariilor demnitarilor argumentând că nu a existat în paralel o astfel de măsura de urgență și pentru bugetarii de rând. Care este poziția dvs în această dispută și care va fi prima masură pe care o veți lua atunci când veți ocupa fotoliul de premier?
CĂTĂLIN PREDOIU: Sunt pentru o lege unitara de salarizare in sectorul public, adoptata odata pentru toti bugetarii, prin consens politic transpartinic, daca se va realiza. PNL este deschis unor astfel de negocieri. Dar nu e suficient sa stabilim o salarizare coerenta in sectorul public. Trebuie sa facem un efort mai larg de analiza a designului institutional al administratiei centrale si locale si sa optimizam aceasta arhitectura. Primele decizii ale unui premier depind foarte mult de momentul si contextul in care isi incepe mandatul. Noi vom discuta politicile sectoriale si prioritatile de guvernare la reuniunea BPN de la Gura Humorului, din 28-30 august, peste cateva zile. In prezent ne confruntam cu derapaje majore ale actualului guvern in privinta politicilor economice preconizate, care tind sa ameninte avantajele pe care le are pentru moment Romania, precum si cu o stagnare paguboasa a reformelor in zona companiilor de stat si a sistemelor vitale, sanatate si educatie (unde coexista in prezent reglementari care reflecta doua conceptii diferite). In aceste zone trebuie sa ne indreptam cu masuri urgente. E nevoie de stoparea acestor derapaje. Un exemplu este acumularea de arierate, datorii ale guvernului fata de firmele private, care pun in genunchi si ceea ce a mai ramas din capitalul autohton, din IMM-uri. Aceste datorii trebuie platite rapid catre operatorii privati. Intr-o tara vecina, guvernul isi plateste datoriile catre operatorii privati din infrastructura la 10 zile. La fel de urgenta este trecerea la eliminarea barierelor administrative si legislative din calea afacerilor IMM-urilor, simplificarea legislatiei. Un program urgent de ajustarea cheltuielilor ineficiente si neproductive – adevarate pierderi financiare – din administratie si companiile de stat reprezinta o alta prioritate. Decapusarea companiilor de stat si reformarea lor este un adevarat test pentru orice partid. Reluarea investitiilor publice in infrastructura si accelerarea la maximum a tuturor proiectelor de infrastructura, alta provocare. Corectarea erorilor guvernului Ponta in implementarea cardului de sanatate este o alta masura urgenta care se impune. Putem continua pe doua pagini aceasta enumerare. Pe toate domeniile avem stabilite prioritati. Nu vom aborda numai unul sau altul dintre domenii, se impune o actiune concertata pe toate fronturile, pentru ca realmente guvernul Ponta a devenit o calamitate generala. In afara de “incasari mari la TVA” nu am mai auzit nimic bun de la acest guvern de luni de zile.
Cristina Negrilă: Pentru conducerea ministerelor Finanțelor și Economiei preferați politicieni sau tehnocrați?
CĂTĂLIN PREDOIU: Un lucru se cere spus, nu preferam nici politicieni ca dl Ponta, nici ”tehnocrati” ca dl Ponta. Lasand gluma serioasa deoparte, sunt doua ministere cheie, care nu pot fi ocupate decat de oameni cu experienta, maturitate si viziune asupra economiei interne si internationale.
Cristina Negrilă: PNL a solicitat reducerea etapizată a TVA-ului. Are PNL studii care să arate că o astfel de decizie e sustenabilă?
CĂTĂLIN PREDOIU: De la adoptarea Codului Fiscal au intervenit elemente noi care au schimbat radical contextual discutiei: 1) programul de reforme economice al guvernului Ponta a fost declarat ”deraiat” de catre Comisia Europeana (vezi declaratii Dombrovskis), 2) guvernul Ponta s-a lansat in promisiuni de majorare a salariilor la un neverosimil nivel de 70% in unele sectoare, 3) agravarea crizei in Grecia, 4) recent, criza de pe pietele financiare care, este adevarat, pentru moment nu ne afecteaza, dar care poate afecta economiile vest europene de care suntem legati prin exporturi. Toate aceste elemente impun un ”stop si de la capat” cu analiza in chestiunea Codului Fiscal. E foarte important ca guvernul sa explice pana unde are de gand sa mearga cu angajarea deficitului in 2016 si ce pachet de masuri de reforme si ajustarea cheltuielilor neproductive are de gand sa aplice, cand, cu ce efecte etc. De aceea, reexaminarea Codului Fiscal trebuie facuta numai dupa ce guvernul clarifica aceste aspecte si garanteaza incadrarea intr-un deficit care nu va dezechilibra economia in 2016 si 2017. Evident ca ne fundamentam aceste pozitii pe masuratori econometrice, calcule si opinii ale economistilor din cadrul si din jurul partidului. Urmarim de asemenea in timp real intreaga dezbatere pe subiect purtata de institutii precum Consiliul Fiscal, Banca Nationala, Comisia Europeana, dar si opiniile economistilor independenti angajati in dezbatere. Plasarea reducerii TVA undeva de la 1.07.2016 si aplicarea celorlalte masuri de relaxare fiscala de la 01.01.2017, combinate cu inceperea imediata a reformelor in administratie si companiile de stat etc., ar da confortul incadrarii intr-un deficit gestionabil si incadrabil in obligatii deja asumate de Parlament si Guvernul Ponta, care a votat acel MTO la care premierul Ponta ”privea” candva cu ochii in tavanul Cotrocenilor.
Cristina Negrilă: În luna mai a acestui an se vorbea despre implicarea dvs. într-un dosar disjuns din cel al Elenei Udrea. Care este stadiul acestui dosar? Există sau a fost doar o bombă de presă?
CĂTĂLIN PREDOIU: ”Se vorbea” este o formula extrem de generoasa care acopera discutii izolate si pasagere de presa, pe care le pot califica drept speculatii nefondate din punctul meu de vedere. Nu pot preciza stadiul unui dosar despre care nu am cunostinta ca ar exista.
Cristina Negrilă: Referitor la dosarul alegerilor din 2008, vi s-a adus ceva la cunoștință, aveți vreo implicare în el?
CĂTĂLIN PREDOIU: Cum spuneam, nu, nu am nicio informatie oficiala sau neoficiala cumca un astfel de dosar ar exista. Mai presus de orice, modul in care stiu ca mi-am exercitat atributiile de ministru imi confera linistea interioara fata de orice astfel de discutii, speculatii.
Cristina Negrilă: Într-o declarație de la începutul lunii l-ați acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu că a avut „incapacitatea de a anticipa criza din 2008, prin umflarea birocrației, deficit uriaș, facturi neplătite de 3 miliarde de euro, fondul de dezvoltare alocat pentru cheltuieli, zero lei, zero bani în trezorerie”. De ce la momentul respectiv nu v-ați sesizat și nu i-ați atrat atenția cu privire la aceste pericole în condițiile în care erați ministrul Justiției și ați participat la luarea acestor decizii? De ce formulați această acuzație tocmai acum?
CĂTĂLIN PREDOIU: La acel moment exercitam functia de ministru al Justitiei neafiliat politic, as spune tehnocrat daca acest termen n-ar fi fost dus recent in derizoriu de dl Ponta, fara nicio atributie in domeniul economiei. Eram obligat prin mandatul primit sa ma concentrez exclusiv pe obtinerea unor rezultate bune in reforma justitiei, fapt consemnat si de raportul de tara din vara anului 2008 si de realitatea din teren. Eu am subliniat in discursul meu politic prezent tocmai lipsa unor decizii de la acea data, cum ar fi reformarea administratiei si lipsa investitiilor in sensul ca trebuie sa evitam repetarea acelor erori.
Cristina Negrilă: Cine este interfata de discutii pentru PNL din partea puterii, Liviu Dragnea sau Victor Ponta? Cu alte cuvinte, in calitate de lider al PNL, cine credeti ca este acum seful PSD si al Guvernului?
CĂTĂLIN PREDOIU: Discutam constructiv despre Codul Fiscal cu presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea. Cine este acum seful guvernului Ponta? Nu stiu. Imi pare ca hazardul moral si imprevizibilul politic.

1 comentariu la “EXCLUSIV INTERVIU Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL: „Cine este acum șeful guvernului Ponta? Nu știu.”

  1. Uitati-l pe Fat-Frumos, calare pe calul alb numit PNL si cu palosul dreptatii in mana ! Bine, el momentan e doar o momaie basista, calare pe o corcitura rapciugoasa, recte PNL, si pe post de palos are binomul sasesc, fost binom basist reevaluat. Dar ce mai conteaza ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *