Skip to content
Politică

EXCLUSIV Ce șanse au politicienii obscuri propuși de PNL la Ministerul Agriculturii  

PSnews.ro continuă analiza potențialilor miniștrii ai Partidului Național Liberal într-un viitor Guvern condus de liberali.

Pentru portofoliul de ministru al Agriculturii, PNL vine cu nume mai mult sau mai puțin cunoscute, care nu vor avea un impact asupra opiniei publice și nici nu vor spori încrederea electoratului în partid. Tinel Gheorghe, Nini Săpunaru, Gheorghe Ștefan și Costel Caraș sunt prin cei nominalizați să ocupe fotoliul de la Ministerul Agriculturii.

Tinel Gheorghe

Deputatul Tinel Gheorghe își începe cariera politică în anul 2007, când devine membrul PDL. Un an mai târziu, acesta obține un mandat în Camera Deputaților, într-un colegiu din județul Ialomița. Ascensiunea sa politică îi oferă șansa să ocupe rolul de lider al deputaților PDL și să devină un politician important al formațiunii politice.

Tinel Gheorghe nu este străin de Ministerul Agriculturii, deoarece a deținut funcții în cadrul instituției încă din 2001, când devine consilier. Din 2007 și până în prezent, ocupă funcția de director general adjunct în cadrul ministerului, după cum a precizat în CV-ul său publicat pe site-ul cdep.ro.

Numele deputatului este vehiculat pentru funcția de ministru al Agriculturii într-un viitor Guvern PNL, deși rămân reduse șansele liberalilor de a ocupa Palatul Victoria. Probabil studiile în domeniu și experiența au fost factorii care i-au determinat pe liberali să se gândeacă la Tinel ca un posibil ministru. Însă deputatul a respins aceste informații, precizând că nu are de gând să obțină un astfel de portofoliu.

Contactat de PSnews.ro, Tinel Gheorghe a făcut mai multe precizări pe acest subiect:

„Nu cumpăr blana ursului din pădure. Acestea sunt subiecte care fac deliciul presei, hai să fim sinceri. Știi cum e cu chestia aia – dacă și cu parcă. Deocamdată nu iau în considerare chestiunile de cancan. Sunt chestiuni care nu au legătură cu subiectele serioase. Subiecte care fac deliciului presei sunt subiecte pe care presa le forțează și nu aș vrea să le comentez. N-aș putea spune acum, ce să spun eu acum, când partidul trebuie să se pronunțe, să se hotărască. Ar fi o prostie și o tâmpenie din partea mea să spun da, domnule, deci eu vreau să fiu. Nu, n-am discutat și nu s-a discutat în partid. După părerea mea este de latitudinea exclusivă a partidului să hotărască cine cum și ce.”

Potrivit zvonurilor, Tinel Gheorghe își dorește, în primul rând, funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița, unde se vede într-o competiție internă a PNL cu Cristina Pocora. Ținând cont că Tinel este văzut ca un om de partid, ar putea avea prima șansă pentru CJ Ialomița, dacă Pocora n-ar primi susținerea liberalilor. Totuși lupta pentru Ialomița este irelevantă și aberantă în același timp. E doar satisfacția de a fi baron pe un câmp pe care mai mișună doar șobolanii și viscolul iarna.

Nini Săpunaru

Nini Săpunaru este deputat liberal, doctor în economie, începe cariera politică în 1990, în Partidul Național Liberal și rămâne fidel acestei formațiuni politice, iar la fel de bine rămâne fidel fotoliului din Camera Deputaților, pe care îl obține în 2000.

Ținând cont că este președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Cameră, numele lui Nini Săpunaru este vehiculat pentru portofoliul de ministru al Agriculturii într-un viitor Guvern PNL.

De-a lungul timpului Nini Săpunaru s-a dovedit un membru important al partidului. A ocupat funcția de președinte al Organizației de Tineret PNL Vrancea din 1990. Timp de trei ani a condus Organizația Municipală Focșani a PNL Vrancea, din 1991 până în 1994. Cea mai înaltă funcție în PNL o ocupă în 1997, când devine membru al Biroului Politic Central, timp de 4 ani, pentru ca în 2007 să revină în această funcție. În prezent, Nini Săpunaru este copreședinte al  filialei PNL Vrancea.

Încă din 2013 se vorbea despre Nini Săpunaru într-o funcție de ministru, când Antonescu l-a propus la Ministerul Transporturilor.

Deputatul a declarat pentru vrancea24.ro că este „tentat” să candideze la funcția de primar al Focșaniului, însă partidul va fi cel care va decide în acest sens. În aceste condiții, Săpunaru poate renunța la speranțele deșarte pentru un viitor Guvern PNL și să intre în cursa internă a liberalilor pentru primăria din Focșani. Pe de altă parte, un mandat de primar durează 4 ani, dacă DNA nu intervine între timp, și nu atât timp cât reușești să ai majoritate parlamentară, cum e cazul miniștrilor.

Nini Săpunaru a evitat să comenteze zvonurile potrivit cărora este unul dintre potențialii miniștri ai Agriculturii într-un viitor Gurvern PNL:

„Deci, eu am o vorbă care este în felul următor: nu e pentru cine se potrivește, e pentru cine se nimerește. Sau mai e o vorbă care spune: hai să nu facem planuri înainte de o-m vedea ce s-o întâmpla acolo. Nu, eu îmi fac treaba mea de co-președinte al Comisiei pentru Agricultură, în vedere că sunt și președinte al Comisiei din Camera Deputaților și încerc să mi-o fac așa cum mi-am făcut treaba oriunde am fost pus de către partid. Fie că am fost la Comisia de Muncă, fie că am fost la Comisia Buget-Finanțe vreo două mandate, și atunci, probabil că mi se vehiculează numele dar eu n-am solicitat acest lucru”, a spus pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă ar accepta o astfel de funcție: „Asta este o discuție care trebuie făcută la momentul potrivit. Eu știu la ce mă pricep și la ce știu să fac. Am avut niște discuții cu cei din conducerea partidului dar e la latitudinea lor, nu discut lucrurile acestea”, a conchis deputatul.

Gheorghe Ștefan

Gheorghe Ștefan provine din vechiul PDL, unde a ocupat funcția de președinte al filialei PDL Giurgiu. Încă nu este clar de unde l-a scos PNL pe Gheorghe Ștefan, însă știm că momentan ocupă funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu. Și pentru că nu are alte realizări, sau cel puțin n-am auzit noi de ele, Gheorghe Ștefan și-a cumpărat o stradă care îi poartă numele, în Mihăilești.

Gheorghe Ștefan a râvnit la portofoliul de ministru al Agriculturii încă de pe vremea când PDL se afla la guvernarea țării, însă a rămas cu strada și cu visele. În 2013, Cătălin Predoiu dezvăluia că PDL avea un Guvern alternativ, din care făcea parte și Gheorghe Ștefan.

Costel Caraș

Costel Caraș este un fermier controversat, care n-a ezitat să iasă în evidență prin măsuri absurde. În anul 2013 a luat decizia de a arunca pe câmp aproximativ 8.000 de litri de lapte, în momentul în care a izbucnit scandalul laptelului contaminat cu aflatoxină.

Deși fermierul se mândrea în anul 2014 că deținea, în propria sa curte, peste 100 de vaci, Guvernul i-a trimis cupon pentru defavorizați, deoarece soția lui avea o pensie de patru sute de lei.

Anul acesta, Caraș și-a îndreptat atenția către marile supermarketuri și profitul pe care acestea îl înregistrează, acuzându-le de „hoție”. Fermierul a declarat că supermarketurile obțin profit de 100%, iar la un litru de lapte acestea câștiga 1,22 lei. 

Costel Caraș a făcut parte din Partidul Popular Agrar, care în 2014 a fuzionat cu PNL și fermierul s-a ales cu funcția de vicepreședinte în rândul liberalilor.

*

Experiența într-un domeniu nu e neapărat un criteriu care să te propulseze până la Palatul Victoria. Prin urmare, pentru mandatul de ministru al Agriculturii, PNL defilează cu politicieni care s-au remarcat pe plan local, fără vreo altă realizare în domeniul politici. Și fie vorba între noi, n-au nici realizări pe plan profesional. De la a mulge vaci până la a elabora legi e cale lungă, pe care potențialii miniștri ai liberalilor riscă să n-o traverseze niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *