Cele mai mari schimbări RCA, ultima formă: Sancțiunile cresc și de 15 ori, în funcție de mașină

Sursa foto: asigurare-rca.ro
Propunerile trimise de ASF către Parlament, în cadrul celei mai ample modificări legislative din domeniul RCA, au suferit mai multe ajustări și adăugiri față de forma inițială, așa cum, de altfel, anunțau oficialii ASF că se va întâmpla, într-un interviu pentru Economica. Am consultat ultima formă a propunerilor, care potrivit informațiilor noastre este și cea finală sau foarte apropiată de cea finală. Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante noutăți.

Ultima formă a propunerilor făcute de ASF în sensul schimbării legii RCA nu aduce modificări în abordarea generală a reformei legislative, însă vine cu adăugiri și detalieri în ceea ce privește elemente importante pentru toți șoferii, cum ar fi sistemul bonus/malus (care se va schimba radical), durata pe care se poate emite o poliță RCA, sancțiunile pentru cei care circulă fără asigurare sau sistemul de plată a daunei în avans direct către păgubit (așa numita regie proprie).

În ceea ce privește sistemul bonus-malus, noutatea adusă de ultima formă a propunerilor de modificare constă în detalierea elementelor noi care vor putea fi luate în considerare pentru sancționarea prin preț a șoferilor cu un comportament prost în trafic și, eventual, bonusarea suplimentară a celor cu o conduită bună. Redăm din document, cu precizarea că articolele evidențiate reprezintă noutăți:

În cadrul aceluiași document, ASF explică modificarea: „Se modifică pentru a permite ca A.S.F. să ia în considerare, pe lângă istoricul de daune, și alte criterii aplicable în cadrul sistemului bonus-malus. Sistemul bonus-malus este stabilit prin norme A.S.F.
Ca exemplu:
-pentru lit. b) se vor putea penaliza suplimentar daunele din care au rezultat vătămări corporale sau decese;
– pentru lit. d) vor putea fi penalizate situațiile în care potențialul asigurat comunică informații false la momentul incheierii contractului pentru a obține o primă mai mică;
– pentru lit. f) vor putea fi luate în considerare contravențiile și sancțiunile din anul anterior încheierii contractului RCA. „.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: