Skip to content
Politică

EXCLUSIV UPDATE Reacția unuia dintre secretarii de stat / Cine ar putea prelua interimatul Ministerului de Externe

UPDATE Contactat de PSnews.ro, secretarul de stat Stăjerel Olaru a precizat că nu are niciun fel de informații privind preluarea atribuțiilor ce derivă din funcția de ministru al Afacerilor Externe.

Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, a anunțat, luni, că a demisionat din Guvern.

PSnews.ro a contactat o serie de lideri ai PSD pentru a afla cine ar putea prelua interimatul la acest minister.

Conform informațiilor furnizate de senatorul PSD, Dan Șova, interimatul MAE poate fi preluat de oricare din miniștrii cabinetului, iar atribuțiile de ministru vor fi preluate de unul din secretarii de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

”Întotdeauna, când se întâmplă o asemenea situație, la propunerea premierului cineva preia funcția de interimat și se deleagă toate atribuțiile unui secretar de stat. La propunerea primului ministru unul dintre miniștri, sau însuși premierul, preia interimatul și se deleagă toate atribuțiile unui secretat de stat” a precizat Dan Șova pentru PSnews.ro.

Și deputatul PSD, Florin Iordache, a precizat că oricare din miniștrii cabinetului Ponta poate prelua interimatul la MAE.

”Oricare din miniștri poate prelua interimatul MAE”, a precizat deputatul PSD.

Secretarii de stat care ar putea prelua atribuțiile lui Titus Corlățean sunt următorii: Bogdan Aurescu, George Ciamba, Radu Podgorean, Carmen Burlacu și Stejărel Olaru.

Recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul afacerilor externe sunt Bogdan Aurescu și Stejărel Olaru, aceștia fiind în poll-position pentru a prelua atribuțiile lui Titus Corlățean până la desemnarea unui nou ministru al Afacerilor Externe.

Reamintim faptul că Victor Ponta este interimar și la Ministerul Culturii, fapt care ar putea să îl împiedice pe acesta să preia și interimatul la MAE.

Conform legii, interimatul unui minister poate dura până la maxim 45 de zile.

Reamintim faptul că Preşedintele Traian Băsescu a cerut de mai multe ori demiterea “imediată” a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pe motiv că acesta a dezinformat în legătură cu votul românilor în străinătate şi a dorit să îi împiedice pe românii din diaspora să îşi exercite dreptul constituţional de a vota.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a luat notă de poziţia Biroului Electoral Central cu privire la posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să mărească numărul secţiilor de votare din străinătate, astfel încât să permită tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota.

Mii de oameni au ieșit sâmbătă și duminică în stradă pentru a-și arăta solidaritatea față de românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale după ce au stat ore în șir la cozi interminabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *