Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cine se ”încălzește” pentru alegerile locale din 2016 într-un județ controlat de PNL, dar decapitat de DNA

" "

PSnews.ro a început o serie de analize care să vă ofere o imagine generală despre cum ar putea arăta bătălia electorală PSD-PNL la alegerile locale din 2016, în fiecare județ al României.

După ce zilele trecute PSnews.ro v-a arătat tabloul politic din județul Buzău și cine ar putea candida în anul 2016, astăzi a venit rândul Brașovului, un județ pe care încrengăturile politice nu l-au ocolit.

" "
" "

Citește și EXCLUSIV Cum vor arăta alegerile din 2016 în județul în care PDL a rămas fără primari, iar PNL și PSD au fost ”omorâte” de DNA

Citește și EXCLUSIV Cum arată bătălia politică PNL-PSD în fiecare județ. Fieful unde liberalii vor defila în 2016

Citește și EXCLUSIV Cum arată bătălia pentru 2016 în „județul lui Hrebenciuc” și cine sunt parlamentarii PSD și PNL care vor să candideze la locale

Citește și  EXCLUSIV Alegerile locale 2016 – misiune imposibilă pentru partidele politice într-un fost fief PSD. Județul unde vânătoarea DNA continuă

Puterea în Brașov, în mâna noului PNL

O lungă perioadă de timp, puterea în Brașov a fost aprig disputată de baronul PNL Aristotel Căncescu, președintele suspendat al Consiliului Județean și greul PDL, primarul George Scripcaru, cel din urmă impunându-se mai mult în bătăliile politice. Neînțelegerile si razboaiele politice dintre Căncescu și Scripcaru au fost întotdeauna de notorietate, chiar dacă în urma fuziunii dintre PNL și PDL cei doi păreau că au căzut la pace.

La momentul actual, având în vedere că vechiul PNL este slăbit de acțiunea DNA în urma căreia șeful județean al partidului, Aristotel Căncescu, a fost prins în malaxorul procurorilor anticorupție, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, democrat liberalii au calea liberă în acapararea puterii la nivelul județului, în noul PNL.

Un alt element de luat în calcul în lupta pentru putere din interiorul PNL, este și acela că Valentin Șoneriu, unul dintre cei mai importanți finanțatori al vechii organizații PNL Brașov, a trecut la PLR, formațiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

Vechiul PNL a mai pierdut un politician cu greutate chiar înainte de alegerile prezidențiale, mai exact pe viceprimarul Adrian Atomei, care a ales „barca” PLR. Acesta a afirmat, la momentul plecării către partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, că în organizația județeană a PNL „nu mai există democrație”.

Problema pe care ar putea să o aibă noul PNL în acest județ este dacă primarul Scripcaru ar fi și el „călcat” de procurorii DNA.

Să nu uităm că în toamna anului 2014, atât procurorii DNA cât si Corpul de Control al premierului au „vizitat” Primăria Brasov, controlul vizând partea de achiziții publice, mai exact au fost solicitate copii după contractele prin care s-au executat lucrările la grădina zoologică, la bazinul de înot, sala sporturilor, patinoarul olimpic și extinderea domeniuliu schiabil din Poiana Brașov, potrivit presei locale.

Și cel mai important element legat de edilul Brașovului, este că îi apare numele în megadosarul Microsoft. Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, l-ar fi nominalizat ca fiind unul dintre liderii PDL de care trebuie să asculte.

„Imediat după numire am avut o discuţie foarte clară atât cu conducerea PDL pe plan naţional, cât şi cu şefii câtorva organizaţii judeţene PDL dintre care îi nominalizez pe următorii: George Scripcaru (PDL Braşov), Gheorghe Ştefan (PDL Neamţ), Florian Aurelian Popescu (PDL Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL Prahova), si cu domnul Cezar Preda, responsabil PDL Brăila.

Din discuţiile purtate s-a desprins ideea că trebuie să fiu foarte atent şi să le ascult sfaturile, ca pe anumite funcţii-cheie din minister să punem oameni de încredere şi să-i sprijinim, însă am realizat ulterior că aceste numiri vizau multiple funcţii din administraţia publică, dar şi parlamentari şi europarlamentari.”, se arată în fragmentul din mărturia lui Gabriel Sandu, apărut în referatul procurorilor, în care apare numele lui Scripcaru.

 Ce se va întâmpla cu social- democrații?

Uitându-ne în partea stângă a eșicherului politic județean, vedem un PSD destul de slăbit electoral, unde Constantin Niță, șeful social-democraților brașoveni, pare să fi fost trecut în planul doi al partidului. Ba mai mult, acesta ar fi vrut să candideze în luna martie la președinția Consiliului Național, însă i s-au tăiat aripile.

Dacă privim în trecutul apropiat, vedem că și Constantin Niță a trecut pragul DNA, într- adevăr, nefiind vorba de vreun dosar de-al său, ci a fost chemat, în 2013, de procurorii anticorupție pentru a fi audiat in dosarul „Mită la Hidroelectrica”, in care fostul său consilier, Ioan Mihăilă, a fost acuzat de dare de mită. Mihăilă a și fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de închisoare cu executare, în luna februarie 2015.

Fostul ministru Constantin Niță a mai fost audiat, ca martor, în martie 2015, în dosarul Referendumului în care este judecat ministrul Liviu Dragnea.

O șansă a PSD în acest județ ar putea fi aceea că aici, PLR, partenerul  lor de alianță, are una dintre cele mai puternice filiale, având în vedere că șeful liberalilor reformatori este fostul penelist Valentin Șoneriu, cu o putere financiară mare și care ar avea capacitatea să consolideze organizația PLR Brașov până la alegerile din 2016.

Să nu uităm, referitor la organizația PSD Brașov, că Ioan Adam, politician din prima linie a acestei organizații, este implicat în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

 

Scorul obținut de PNL și PSD la alegerile prezidențiale  în județul Brașov. Iohannis l-a învins pe Ponta în ambele tururi

În primul tur al alegerilor prezidențiale, la nivel național, Victor Ponta a obtinut 40,44 % din voturi, iar Klaus Iohannis 30,37%. În județul Brașov, în primul tur cifrele au arătat: 30,75% pentru Victor Ponta și 39 % pentru Klaus Iohannis.

Privind rezultatele,  observăm ca în județul Brașov, liberalii au obținut un scor mai mare decât cel național, în vreme ce social democrații au obținut cu aproape 10 procente sub scorul partidului.

Referitor la turul doi al prezidențialelor, în județul Brașov liberalii au câștigat  detașat aceste alegeri,  Klaus Iohannis obținând  63,09% din voturi, in timp ce Victor Ponta a obtinut 36,91 % din voturi, potrivit rezultatelor finale anuntate de Biroul Electoral Judetean.

La nivel național Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu 54,43%, în vreme ce Victor Ponta a obținut 45,56%.

Scorul obținut de PNL în acest județ a fost peste așteptările lberalilor, aceștia declarându-se mai mult decât mulţumiţi de rezultatul pe care Klaus Iohannis l-a obţinut aici.

Social-democrații brașoveni, deși au reușit să obțină mai mult cu aproximativ 7 procente decât în primul tur, scorul lor s-a situat sub cel al partidului.

Scorul obținut de PNL și PSD la alegerile europarlamentare în județul Brașov

Privind spre partea dreaptă a politicii, spre alegerile europarlamentare din mai 2014, observăm că scorul PNL în Brașov a fost sub scorul partidului, obținând  14.04%, în vreme ce democrat-liberalii au obținut peste scorul partidului, mai exact au reușit un scor de 15.61%.

Într-o situație nu tocmai plăcută a fost și PSD, care, deși a câștigat alegerile în acest județ, cu 30.44%, s-a situat sub scorul partidului.

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,60 % din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, fiind urmată de PNL cu 15 %, PDL cu 12,23 %, independentul Mircea Diaconu cu 6,81 %, UDMR cu 6,30 % şi PMP cu 6,21 %.

Prezenta: 31.66% Rezultate județ Brașov:

PSD​: 30.44%; PNL: 14.05%; PDL: 15.61%; PMP: 5.24%; Mircea Diaconu – 9,79%; UDMR: 6.89%; PPDD: 2.07%; FC: 4.30%;Alti candidati: PRM – 2,47%

 

Cine ar putea intra în cursa electorală din 2016 în Brașov

Ce mai probabil PNL își va împărți candidaturile, astfel încât candidatul la Consiliul Județean  să vină din partea vechilor liberali, iar la primărie să se meargă tot cu George Scripcaru.

La Consiliul Județean,  deși la prima vedere am spune liberalii nu l-ar mai arunca pe Aristotel Căncescu în cursă, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa.

Contactat de PSnews.ro pentru a discuta despre candidaturile la alegerile CJ și Primărie, senatorul PNL Sebastian Grapă a transmis că la Primărie lucrurile sunt simple: candidatul PNL va fi George Scripcaru.

Referitor la Consiliul Județean, senatorul Grapă a declarat că aici sunt două variante, dacă rămâne actuala lege, sau nu, punctând că el dorește să rămână actuala lege.

Astfel, Sebastian Grapă ne-a precizat că, dacă rămâne actuala lege, este posibilă și varianta ca Aristotel Căncescu să candideze din nou pentru șefia CJ, în situația în care își rezolvă problemele în justiție și va avea o sentință favorabilă până la alegeri.  Dacă nu se va întâmpla acest lucru, Sebastian Grapă ne-a dezvăluit că el este unul dintre cei interesați pentru candidatura la președinția Consiliului Județean, însă doar pe actuala lege.

„Situația este mult mai simplă la Primărie pentru că, candidatul Partidului Național Liberal este tot George Scripcaru, cel care este în funcție, care ajunge membru PNL prin fuziunea cu PDL. Aici e simplu. Nu avem ce face, este cel mai bine plasat, e oricum un om responsabil, fără niciun fel de problemă.

La Consiliul Județean variantele sunt două: dacă rămâne actuala lege sau dacă nu rămâne actuala lege. Dacă rămâne actuala lege, iar eu insist să rămână actuala lege, fiindcă mi se pare normal ca opțiunea populară să fie pe un individ, nicidecum pe un grup din care grupul să aleagă și e posibil ca cel pe care îl alege să nu mă reprezinte. Și în momentul în care o să vină în Senat legea respectivă eu am s-o amendez cu această chestiune.

Nu mai e interesantă discuția nominală în situația în care legea se modifică. Dacă, însă, rămâne votul uninominal este posibilă și varianta actualului președinte Căncescu, în situația în care se rezvolvă problema lui, pentru că nu trebuie să uităm de prezumția de nevinovăție, care este până la o sentință definitivă. Au fost cazuri în care pe fond ai avut o condamnare și în recurs sau apel să fi achitat.

Dacă sentința definitivă va fi până la alegeri, e o variantă, dacă nu, nu. În cazul în care o sentință favorabilă este dată până la alegeri atunci se ia în calcul și candidatura președintelui Căncescu. Dacă nu, nu se mai poate, se iau în calcul alte variante. Eu sunt unul dintre interesați, mai sunt și alți colegi de-ai mei, este o competiție internă, fără discuție. Dar repet, doar pe actuala lege, pe legea cu alegerea din cadrul consilierilor nu mă interesează.

Nu știu (n.r. – cine ar mai dori să intre în competiție ) Probabil sunt mai mulți. ”, a precizat Sebastian Grapă pentru PSnews.ro.

Aristotel Căncescu a fost președintele Consiliului Județean din anul 2000, în 2012 candidând pentru al patrulea mandat.

La PSD lucrurile nu sunt conturate, însă ne putem gândi că un candidat la șefia CJ ar putea fi însuși liderul organizației județene, mai exact Constantin Niță.

Contactat de PSnews.ro, senatorul PSD Viorel Chiriac a transmis că nu au fost stabilite candidaturile nici pentru CJ și nici pentru Primărie, punctând însă că din punct de vedere organizatoric și-au stabilit data de 30 iunie, dată la care vor finaliza alegerile în interiorul organizațiilor de partid și cu această ocazie, acolo unde vor putea, vor desemna și candidații.

Totodată, senatorul PSD Viorel Chiriac ne-a precizat că unde lucrurile nu sunt clare, sau vor fi mai multe candidaturi, vor desemna candidații în toamna acestui an, înainte de conferința județeană de alegeri.

„Sigur că la persoane nu ne-am gândit. Dacă vreți să mă întrebați care sistem îl agreăm, este o discuție, dacă mă întrebați de persoane, persoanele nu au fost stabilite nici pentru Primărie nici pentru Consiliul Județean. La un an și două luni în față, mai avem vreme.

Trebuie să vă spun, din punct de vedere organizatoric, ne-am stabilit data de 30 iunie, dată la care finalizăm alegerile în interiorul organizațiilor de partid și cu această ocazie acolo unde avem posibilitatea să desemnăm candidații să o și facem, pentru că totuși este o decizie politică desemnarea unui candidat.

În funcție de claritatea lucrurilor, acolo unde avem lucrurile clar pe comune, pe orașe, municipii, vom desemna această candidatură. Unde încă nu este clar sau sunt mai multe candidaturi, atunci vom lăsa în toamna acestui an înainte de conferința județeană de alegeri să desemnăm candidații.

Nu am luat în calcul niciun fel de variantă (n.r. – întrebat dacă Constantin Niță ar putea fi o variantă pentru CJ). Mai ales fiindcă, știți foarte bine, în acest moment se modifică legile privind alegerile și sigur că sistemul de vot poate fi modificat față de cel actual.

 În momentul în care se întocmește lista de candidaturi pentru Consiliul Județean, evident că unul din cei 41 de candidați, cu supleanți cu tot, este, într-adevăr, cap de listă și sigur e cel care este vizat pentru funcția de președinte. Deci, este clar că în momentul în care se va întocmi această listă, mai degrabă, să vorbim concret, ordinea de pe această listă, este foarte importantă și ordinea, știți bine, sigur că cel care va fi desemnat conducătorul listei va avea cele mai mari șanse să fie și candidatul, atât pentru președinte cât și pentru vicepreședinte, în cazul în care nu avem succes la președinte.

Suntem în acest moment în perioada de așezări, ca să spunem așa, pe de-o parte politic, în partid, pentru că alegerile în partid presupune și alegerea unor noi structuri de partid: birouri executive, comitete executive, mă refer la toate organizațiile: comune, orașe, municipii și sigur că odată cu această reașezare structurală de partid se găsesc și soluții și potențiale candidaturi pentru alegerile viitoare.” , a declarat senatorul Viorel Chiriac pentru PSnews.ro.

Pentru ca PSD să aibă o șansă în câștigarea alegerilor în județul Brașov, ar trebui să arunce în cursă personaje extrem de puternice, care să nu fie vulnerabile în raport cu justiția, pentru că, dacă ne uităm peste rezultatul alegerilor de la alegerile prezidențiale, observăm că liberalii stau mult mai bine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *