Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cine sunt favoriții la alegerile locale în județul în care se dă “bătălia secretarilor generali” ai PSD și PNL

PSnews.ro a demarat un demers jurnalistic menit să vă ofere o imagine generală despre cum ar putea arăta bătălia electorală PSD-PNL la alegerile locale din 2016, în fiecare județ al României.

Până în prezent v-am arătat care sunt premisele și cine ar urma să candideze la localele din 2016, în județele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brașov, Buzău sau Brăila.

Citește și: EXCLUSIV Bătălia PSD – PNL în 2016 în fieful lui Falcă. Mișcarea surpriză pe care ar putea să o pregătească edilul Aradului și cine sunt cei care visează să devină jupânii politici ai județului

Citește și: EXCLUSIV Cine se ”încălzește” pentru alegerile locale din 2016 într-un județ controlat de PNL, dar decapitat de DNA

Citește și: EXCLUSIV Cum vor arăta alegerile din 2016 în județul în care PDL a rămas fără primari, iar PNL și PSD au fost ”omorâte” de DNA

Astăzi mergem în județul Botoșani, județ “decapitat” recent de justiție după ce președintele Consiliului Județean Florin Țurcanu a fost suspendat din funcție, în urma unei condamnări definitive la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

Botoșaniul a fost în trecut unul dintre cele mai solide fiefuri ale PSD, filiala social-democraților de aici fiind controlată de vechiul șef de cadre al partidului, Octav Cozmâncă. La fel ca mai toate județele din regiunea Moldovei, Botoșani este județ sărac, dar plin de scandaluri legate de afaceri controversate cu bani publici.
Botoșani a trecut însă prin mai multe etape de schimbare a culorii politice. PDL a condus apoi județul prin perechea Mihai Țâbuleac (la CJ)-Cătălin Flutur (la primăria municipiului Botoșani), iar ulterior, în 2012, USL a câștigat detașat alegerile în județ, preluând controlul asupra Consiliului Județean, prin liberalul Florin Țurcanu și a primăriei Botoșaniului, prin PSD-istul Ovidiu Portariuc.

Citește și: EXCLUSIV Alegerile locale 2016 – misiune imposibilă pentru partidele politice într-un fost fief PSD. Județul unde vânătoarea DNA continuă

Citeşte şi: EXCLUSIV Cum arată bătălia politică PNL-PSD în fiecare județ. Fieful unde liberalii vor defila în 2016

Citeşte şi: EXCLUSIV Cum arată bătălia pentru 2016 în „județul lui Hrebenciuc” și cine sunt parlamentarii PSD și PNL care vor să candideze la locale

PSD stă bine în sondaje, dar nu și candidații la locale

Despre primarul Ovidiu Portariuc presa locală susține că este protejatul lui Andrei Dolineaschi, omul care conduce filiala social-democraților din Botoșani și care este, în momentul defață, al treilea om în PSD. Dolineaschi este un lider politic tânăr, discret, dar ocupă importanta funcție de secretar general al PSD. Primarul din Botoșani este de asemenea un reprezentant al tinerei generații de politicieni.
PSD se confruntă cu o situație bizară în județul Botoșani. Cifrele din precedentele tururi de scrutin arată că partidul condus de Victor Ponta se poate baza pe o masă largă de simpatizanți, însă la nivel local, social-democarații nu au atâtde mulți aleși. Mai mult decât atât, presa locală relatează că imaginea primarului Ovidiu Portariuc nu este atât de bună în oraș, victoria acestuia în alegeri datorându-se în mare parte datorită “valului” de entuziasm electoral provocat de USL în 2012.

Altfel spus, social-democrații au nevoie de candidați puternici pentru a capitaliza potențialul electoral însemnat pe care îl au în Botoșani. În acest context nu este exclus ca social-democrații să vină cu un nume greu pentru candidatura la Consiliul Județean.

Sursele noastre politice nu exclud varianta ca însuși Dolineaschi să intre în cursa pentru Consiliul Județean Botoșani.

Ovidiu Portariuc rămâne în continuare varianta cu care vor merge în alegeri PSD-iștii pentru primăria Botoșani, fapt confirmat de președintele filialei, Andrei Dolineaschi pentru PSnews.ro.

„Cu el mergem. Normal că vom merge cu actualii primari în funcție”, a declarat Andrei Dolineaschi pentru PSnews.ro.

PNL, dezbinat de scandaluri interne

Organizația județeană a Partidului Național Liberal Botoșani este o filială puternică, dar măcinată de scandaluri. Liberalii au fost divizați de bătălii interne, iar după suspendarea șefului organizației, Florin Țurcanu, de la președinția Consiliului Județean , luptele s-au întețit ducând la intervenția conducerii centrale a partidului, care l-a trimis pe secretarul general al partidului, Marian Petrache pentru a restabili liniștea în PNL Botoșani.

Intervenția de la vârful PNL a fost necesară după ce în partid s-a declanșat o adevărată bătălie între tabăra fostului președintele al Consiliului Județean Florin Țurcanu, care a încercat să-și impună fratele la șefia filialei. Acesta, Mihai Țurcanu, a devenit recent europarlamentar după retragerea de pe lista PNL a lui Eduard Hellvig, devenit șef al SRI. Biografia acestuia nu este lipsită de momente controversare, Mihai Țurcanu fiind demis în urmă cu doi ani din funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, în urma scandalului laptelui contaminat cu aflatoxină.

Dacă Mihai Țurcanu ar fi ajuns președintele organizației liberale din Botoșani, filiala ar fi devenit o veritabilă afacere de familie, întrucât și deputatul Roxana-Florentina Anușca este soția fostului lider Florin Țurcanu.
Cealaltă tabără din PNL a dorit impunerea lui Gheorghe Sorescu la șefia filialei, actualul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Botoşani.

Alina Gorghiu a optat pentru o soluție de mjilc și a decis numirea interimară a secretarului general al partidului, Marian Petrache, la șefia organizației.

Petrache a declarat pentru PSnews.ro că filiala își dorește câștigarea alegerilor locale din 2016, favoritul pentru desemnarea în funcția de candidat al PNL la primăria Botoșani fiind fostul primar Cătălin Flutur.

“Noi am luat o decizie, ideea este că fiecare candidat trebuie sa indeplinească doua criterii , sa fie integru si sa stea foarte bine in sondaje. Cine e pe primul loc in sondaje va fi candidat. Din ce am inteles de la colegii mei la sondajul pe oras, Catalin Flutur e intr-o pozitie foarte buna. Pe 23 mai cand avem Consiliul National se va aproba si un set de masuri, o matrice dupa care se va incepe pregatirea pentru alegerile locale.” , a declarat Marian Petrache pentru PSnews.ro.

De altfel, Cătălin Flutur și-a exprimat dorința de a candida din nou la primăria Botoșani, potrivit presei locale.
În cazul președinției Consiliului Județean, cel care va fi desemnat de filială va proveni cel mai probabil din rândul vechilor liberali, întrucât PNL dorește să implice în campanie organizațiile ambelor foste partide care au fuzionat.
Actualul președinte interimar al Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, poate reprezenta o variantă pentru PNL, dar putem lua în calcul și o candidatură a unui lider politic din afara județului.

Botoșani, un județ care a respectat tendințele generale la alegerile europarlamentare. Victorie clară pentru Ponta la alegerile prezidențiale

Alegerile europarlamentare în judeţul Botoşani au fost câştigate de Alianţa PSD-UNPR-PC, care a obţinut 41,5% din voturi, urmată de PNL cu 20,19% şi PDL cu 11,18%.
Rezultatele reprezintă o “fotografie” apropiată a scorului partidelor la nivel național, cu un mic plus pentru Partidul Național Liberal.

În ceea ce privește scrutinul prezidențial, candidatul Alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale la nivelul judeţului Botoşani. Acesta a obținut 55,59% din sufragii, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 22,09% dintre alegătorii din judeţul Botoşani.
În cel de-al doilea tur de scrutin, alegerile în judeţul Botoşani au fost câştigate clar de Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), care a obţinut 62,72% din voturi. Klaus Iohannis (ACL) a obţinut 37,28% din voturi.
Județul Botoșani constituie o “arenă de luptă” pentru PSD și PNL unde meciul “se joacă”. Liberalii au în continuare o influență mare, după ce au dat președintele de Cosiliu Județean în 2012, iar social-democrații se bucură de o simpatie mare în zonă, fapt evidențiat și de rezultatul alegerilor prezidențiale din 2014.

Astfel, buna organizare se va dovedi probabil decisivă în ceea ce privește rezultatul alegerilor din Botoșani. Poate din această cauză la Botoșani se dă o luptă între secretarii generali ai celor două partide: Andrei Dolineaschi, care conduce PSD-ul și Marian Petrache, care este președintele interimar al organizației PNL. Totodată, copreședintele PNL Botoșani este Cătălin Flutur, vărul lui Gheorghe Flutur,nimeni altul decât secretarul general al fostului PDL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *