Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cine sunt politicienii cu care partidele vor încerca să cucerească sectoarele din București în 2016. Unde putem asista la surprize și cine se pregătește să îi ia locul lui Vanghelie

După analiza legată de posibili candidați pentru Primăria Capitalei, PSnews.ro vă prezintă, astăzi, o serie de scenarii posibile privind personajele pe care principalele partide politice ar putea să le arunce în lupta electorală de la alegerile locale din 2016, în fiecare dintre sectoarele Bucureștiului.

Citește și: EXCLUSIV Cine ar putea fi candidații pe care partidele îi vor arunca în lupta pentru Primăria Capitalei. Posibilele surprize în PSD și PNL și marea supriză pe care o pregătește PC-PLR

PSD este deficitar în sectoarele 1, 4, 5, având șanse reduse în a se impune la locale din 2016.

Pe de altă parte, Sectorul 3 va fi, aproape sigur, câștigat de social- democratul Robert Negoiță.

Pesediști au o  șansă bună în sectorul 6, unde liberalii vor avea imaginea asociată cu mandatul dezastruos al lui Rareș Mănescu, fiind greu de crezut că un candidat al noului PNL are șansele să surmonteze această imagine produsă de vicepreședintele liberal.

În ceea ce privește PNL, aceștia vor câștiga cu siguranță în sectorul 1, au șanse crescânde în sectorul 2 și au premise favorabile în sectorul 4, doar cu condiția ca actualul edil, Cristian Popescu Piedone, să țintească primăria Capitalei. Este posibil să apară o surpriză plăcută din partea PNL și  în sectorul 5, după ce Marian Vanghelie a devenit ”clientul” DNA, situație care îi poate aduce sfârșitul politic. În cazul în care se va strânge lațul și mai mult în jurul lui Vanghelie și va fi arestat preventiv pentru câteva luni, culoarul pentru primăria sectorului 5 pare să devină ceva mai accesibil pentru cei din noul PNL, totuși cu o condiție: să identifice un candidat cu un grad de favorabilitate mult mai bun decât viitorul candidat al PSD, cel care ar putea să ”moștenească” mașinăria de voturi creeată de Vanghelie în ultimii ani.

În sectorul 2, Neculai Onțanu ar putea să capituleze în fața celor din PNL, având în vedere că, în ultima perioadă, imaginea omului doi din UNPR s-a erodat vizibil. În 2012, Onțanu era la un pas să piardă alegerile pentru primăria Sectorului 2 în fața unui sindicalist, Dragoș Frumosu. Apoi, activitatea intensă a DNA i-au scăzut, indirect, considerabil, șansele lui Onțanu pentru a obține un nou mandat, având în vedere că Dumitru Nicolae ”Niro”, unul din personajele care l-au susținut pe edilul sectorului 2, se află în prezent sub controlul procurorilor.

Potrivit informațiilor noastre, PSD, în cazul în care UNPR rămâne în alianță cu social- democrații, va merge alături de Neculai Onțanu în bătălia electorală din 2016.

Luptă cu rezultat deja anunțat în cel mai bogat sector al Capitalei

În sectorul 1, actualul primar Andrei Chiliman nu pare să aibă adversar în lupta din 2016 pentru primăria sectorului 1. Acesta se va bucura de sprijinul politic al noului PNL și de asemenea de capacitățile financiare ale lui Vlad Moisescu, fost președinte al liberalilor din sectorul 1 și artizanul succeselor electorale lui lui Chiliman.

PSD ar putea să îl propună pentru a-l contracandida pe Chiliman, așa de dragul democrației, pe deputatul Dan Tudorache, cel care conduce în prezent filiala sector 1 a social- democraților.

În sectorul 2 se anunță o competiție strânsă. ”Primarul imobiliar” și-a pierdut omul de bani

În sectorul 2, actualul edil, Neculai Onțanu, cunoscut în presă drept ”primarul imobiliar” va solicita încă un mandat și probabil că va fi candidatul UNPR, susținut, probabil, și de cei din PSD. Totuși, există zvonuri că DNA-ul ar fi intrat pe fir și anchetează o serie de investiții imobiliare făcute de omul doi din UNPR în sectorul 2, iar o posibilă ”întâlnire” a acestuia cu procurorii DNA ar putea însemna o uriașă problemă de imagine, de pe urma căreia să beneficieze cei din PNL. Primăria sectorului 2 ar fi fost implicată în cel mai mare tun imobiliar al samsarului de terenuri Gheorghe Stelian, zis Stelu, anchetat de DNA și în dosare de restituiri cu acte false.

În ceea ce privește PNL, candidatura anunțată pentru primăria sectorului 2, și aproape bătută în cuie, în culisele PNL, este cea a deputatului Cristian Popescu. Acesta a încercat să candideze și în 2012, dar în urma excluderii sale din PNL, la pachet cu Andrei Chiliman și Vlad Moisescu, a renunțat la acest plan. Aproape sigur, acesta își va încerca șansa în 2016, îndepliniind toate ”condițiile” pentru a-și asuma o astfel de candidatură: putere financiară, susținere politică puternică din partea Ancăi Boagiu, care va conta enorm, dar și o imagine, încă, neșifonată public.

Cei din PNL au șanse crescânde să câștige acest sector și prin prisma faptului că Neculai Onțanu pare să își fi pierdut pe unul dintre cei mai importanți ”sponsori” ai săi, și anume pe Nicolae Dumitru ”Niro”.

PSD sector 2, condusă de deputatul Rodica Nassar, va merge, cel mai probabil, alături de Neculai Onțanu la alegerile locale din 2016.

În sectorul 3 rezultatul pare deja cunoscut. Negoiță defilează

În sectorul 3, fief condus de Robert Negoiță, este greu de crezut că va apărea vreo surpriză. Vicepreședintele PSD a demarat o serie de proiecte, pe care urmează să le finalizeze până la alegerile locale din 2016, iar acest element îi asigură acestuia premisele recâștigării unui nou mandat de primar. De asemenea, Negoiță și proiectele inițiate de acesta benefiază și de o puternică campanie la nivel mediatic.

În ceea ce îi privește pe liberali, este greu de crezut că vor găsi un contracandidat cu șanse în fața lui Negoiță. Deși cei din PDL, nostalgici după vremurile în care controlau primăria prin Liviu Negoiță vor încerca să își impună un candidat, până la urmă, cei care vor fi cei care vor nominaliza candidatul pentru primăria sectorului 3, conform informațiilor noastre, vor fi vechii liberali. PNL sector 3 este una dintre cele mai importante și mai puternice filiale ale liberalilor, ceea ce le oferă un mare avantaj în fața celor din PDL privind nominalizarea pentru candidatura de la Primăria Sectorului 3.

Lupta electorală fiind, aparent, deja tranșată în favoarea lui Robert Negoiță, liberalii vor decide, cel mai probabil, să susțină un candidat tânăr, dornic de afirmare la nivel public, cu o imagine curată, care să se încadreze în noua politică de selectare a candidaților a PNL.

Este posibil ca viitorul candidat al PNL sector 3 pentru Primărie să își facă, de fapt, ”încălzirea” pentru parlamentarele din decembrie 2016.

În sectorul 4, Piedone se pregătește să doboare noi recorduri electorale. Sau merge la Capitală?

În sectorul 4 situația pare și mai simplă decât în sectoarele 1 și 3. Dacă Piedone rămâne în sectorul 4 și nu va decide să atace Primăria Capitalei, acesta va câștiga fără drept de apel, ba chiar are toate șansele să stabilească un record electoral. Cota de încredere și intenția de vot pentru Piedone ating cifre de 90%.

În cazul în care edilul sectorului 4 decide să candideze la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone va încerca să își impună un apropiat ca succesor.

În tabăra liberalilor, situația este încă incertă. Cei din PDL ar avea la îndemâna variantele ca Romeo Raicu, unul din cei mai influenți lideri politici din noul PNL sau pe fostul deputat de Neamț, Marius Rogin, în prezent șef peste democrat- liberalii din sectorul 4.

Totuși, cele două nume vehiculate în PDL nu se încadrează cu noua politică a PNL în materie de resurse umane. Și Raicu, și Rogin sunt personaje care seamănă cu politicienii din garda veche, incompatibili cu viziunea liberalilor de a promova candidați curați, neuzați de războaiele politice. Pe de cealaltă parte, în curtea vechilor liberali se caută soluții în concordanță cu noua politică de cadre și anume un candidat tânăr, cu o imagine curată, care să facă o figură frumoasă în fața unui contracandidat susținut de Piedone, sau în fața chiar în fața acestuia din urmă.

PSD sector 4, organizație condusă de  mininstrul Nicolae Bănicioiu, este destul de slabă și nu prea pare să aibă, în acest moment, vreun candidat capabil să își asume o candidatură pentru primărie, la alegerile locale din 2016. Este de notorietate că cei din PSD sector 4 au ”jucat” întotdeauna după cum le-a dictat Cristian Popescu Piedone, și cel mai probabil vor susține varianta propusă de actualul edil al sectorului 4, în cazul în care acesta din urmă decide să meargă să candideze pentru Primăria Capitalei.

Cum ar putea arăta bătălia în sectorul 5, după ce Vanghlie a intrat în malaxorul DNA

În sectorul 5, situația s-a complicat extrem de mult după reținerea preventivă a lui Marian Vanghelie.

Chiar dacă existau informații potrivit cărora Vanghelie se pregătea intens pentru o candidatură la Capitală și își căuta un succesor loial pentru Primăria sectorului 5, însă lovitură primită joi seară din partea DNA îi dă peste cap acestuia toate planurile politice.

În acest moment este greu de crezut că Vanghelie va mai candida la primăria sectorului 5, dar ”rețeaua” politică pe care a construit-o ar putea să o ”împrumute” unui alt candidat pentru bătălia electorală din 2016. Rămâne de văzut pentru pe cine vor susține oamenii cheie ai lui Vanghelie din sectorul 5 și către cine se vor reorienta aceștia din punct de vedere politic.

În ceea îi privește pe liberali, în fruntea PNL- sector 5 îl regăsim pe eternul viitor candidat, Cristian Olteanu, actual consilier general. Totuși, istoricul politic al acestuia ne indică faptul că sunt șanse foarte slabe ca acesta să fie nominalizat candidat pentru Primăria sectorului 5, având în vedere lipsa de notorietate și mai ales de experiență în politica mare. Șanse ceva mai mari pentru a fi candidat al liberalilor pentru scaunul de primar al sectorului 5 ar avea fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaiei (PDL). Totuși, având în vedere că vechii liberali controlează filiala rezultată în urma fuziunii cu PDL, este greu de crezut că un personaj venit pe filieră PDL, ar putea fi desemnat candidat pentru Primăria sectorului 5. Un alt argument, care va cântări foarte mult în desemnarea unui candidat provenit din vechiul PNL pentru candidatura la Primăria sector 5, este acela că Alina Gorghiu, actual copreședinte al liberalilor, provine din această organizație a liberalilor.

O variantă surpriză pe care ar putea să o ia liberalii în calcul pentru a se impune în bătălia pentru primăria sectorului 5 ar putea fi Ion Ilie Iordăchescu, decan al Baroului București, proaspăt înscris în PNL. Liberalii ar putea marșa pe imaginea și expertiza unui astfel de personaj și, în cazul în care îl vor arunca în cursa pentru Primăria Sectorului 5, vor putea miza pe ideea de o politică dusă cu oameni noi, neimplicați în scandalurile politice.

În ceeea ce privește situația din PSD și perspectiva unei candidaturi pentru primaria sectorului 5, deputatul Cristian Rizea, noul șef al social- democraților din sectorul 5, va fi, potrivit informațiilor noastre, varianta cu care aceștia vor ataca primăria. Această organizație a social- democraților este în plin proces de reconstrucție, după ce Vanghelie i-a luat cu el pe toți liderii PSD din sectorul 5, inclusiv toți consilierii locali și generali, ceea ce pune PSD din acest sector într-o situație extrem de grea.

Cert e că, după asaltul DNA împotriva lui Marian Vanghelie, bătălia pentru primăria sectorului 5 va fi dusă între PNL și PSD, și se anunță a fi una extrem de strânsă. Dacă liberalii vor reuși să își păstreze actuala intenție de vot la nivel național, care variază în jurul cifrei de 40%, am putea spune că vor avea prima șansă.

Totuși, PSD- sector 5, sub conducerea deputatului Cristian Rizea, cel care are tot interesul să pună bazele unei organizații puternice având în vedere că va candida în 2016, ar putea să îi atragă de partea lor pe acei ”agenți” electorali care au lucrat și l-au făcut primar pe Vanghelie. Acum, după ce primarul sectorului 5 a devenit ”clientul” DNA, aceștia au rămas fără un stăpân politic și vor trebui să își caute noi șefi.Știm bine că sectorul 5 este o zonă unde ideologia sau promisiunile electorale nu prea contează. Pentru a câștiga acest fief ai nevoie de oamenii care controlează și îți pot aduce voturi ”fără număr”.

În sectorul 6 se anunță un război dur în interiorul PNL

În sectorul 6 va fi probabil cea mai aprigă luptă, atât în PSD, cât și în PNL, pentru nominalizarea candidaților.

În cazul PNL, Rareș Mănescu, actualul primar, și-a luat deja gândul că poate fi reales în 2016. Mandatul dezastruos al acestuia de până acum creează premisele ca Rareș Mănescu să își regândească viitorul politic. Apoi, Cristian Poteraș, fost primar al sectorului 6, un alt posibil pretendent la localele din 2016, are o imagine publică extrem de proastă, plus că și-a dat demisia din toate funcțiile deținute în PNL. O variantă cu care liberalii ar putea ieși la înaintare ar fi deputatul Răzvan Mironescu, considerat mâna dreaptă a lui Rareș Mănescu. Mironescu ar putea fi o soluție pentru o candidatură la Primăria Sectorului 6. Acesta este unul dintre cei mai activi parlamentari liberali și este considerat unul din viitori lideri importanți ai partidului. Cornel Pieptea, actual viceprimar al Capitalei, este și el un pretendent pentru o candidatură la Primăria Sectorului 6, însă, potrivit unor surse politice, Mironescu este favorit în fața conducerii centrale a PNL, fapt care îi asigură un avantaj în competiția pentru nominalizarea ca și candidat pentru fotoliul de edil.

Cu privire la potențialul candidat al PSD- sector 6, aici va exista o competiție cu rezultat deja cunoscut.  Cel mai probabil, senatorul Gabriel Mutu, cel care s-a luptat în 2012 până în ultima zi cu Rareș Mănescu pentru a obține nominalizarea candidaturii la Primăria Sectorului 6 din partea USL, va fi aruncat de social- democrați în lupta electorală din 2016. Mutu este cel care conduce filiala PSD sector 6, poziție care îl obligă, teoretic, să își asume și o candidatură la localele din 2016.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *