Skip to content
Politică

EXCLUSIV Continuă scandalul votului prin corespondenţă. Gorghiu, reacţie surprinzătoare la UDMR

" "

Continuă scandalul votului prin corespondenţă. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu are o reacţie surprinzătoare la poziţia UDMR pe această temă.

Într-o declaraţie oferită, vineri, PSnews.ro, Alina Gorghiu nu s-a arătat deloc revoltată de faptul că fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, nu consideră prioritară implementarea votului prin corespondenţă, o iniţiativă legislativă pentru care PNL chiar a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului Victor Ponta.

" "
" "

„Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate”, a afirmat Marko, vineri, la RFI.

„Poziţia UDMR este cunoscută încă de la început şi UDMR a fost foarte onestă când a spus că nu este partizana ideii votului prin corespondenţă. Cumva, din perspectivă electorală, ei au o justificare”, ne-a spus Gorghiu.

Pe de altă parte, a subliniat şefa vechilor liberali, „nu poziţia UDMR sau voturile UDMR sunt cele care împiedică punerea în aplicare a acestei legi, a votului prin corespodenţă, ci opoziţia PSD-ului”.

„Proiectul, după cum ştiţi, este depus în Parlament de mai bine de jumătate de an, de către Partidul Naţional Liberal. Dacă PSD n-ar fi preocupat exclusiv de alegerile interne, de războiul la baionetă dintre domnul Dragnea şi domnul Ponta, de împărţitul caşcavalului, ar avea ochi şi pentru această restanţă majoră, privind garantarea dreptului fundamental la vot prevăzut de Constituţie.  Acest vot prin corespondenţă este o obligaţie a Parlamentului, asumată, în urma consultărilor de la Cotroceni, de liderii tuturor partidelor parlamentare”, a comentat co-preşedintele PNL.

Totodată,, Alina Gorghiu a amintit că votul prin corespondenţă „ar însemna eliminarea situaţiilor umilitoare pentru românii din străinătate, precum cele care au fost în diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014”.

„Suntem în grevă japoneză în acest moment (la Parlament – n.r.). Luni, în Biroul Politic, vom discuta foarte apăsat despre ce avem de făcut în continuare, pentru că mesajul pe care liderii PSD l-au dat zilele trecute (că se mai gândesc, că poate adoptă legea undeva prin februarie) mi se par nişte mesaje sfidătoare la adresa electoratului român de oriunde ar fi el”, a explicat Gorghiu.

Nu în ultimul rând, ea a reacţionat la cele spuse, în urmă cu câteva zile, de actualul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, pentru dcnews.ro: „Trebuie găsită o soluție pentru cei care trăiesc în afara României, sunt cetățeni români și vor să voteze. Votul prin corespondență este o modalitate pe care eu o văd mai degrabă ca un sistem realizabil decât cel electronic. Dar trebuie să vedem cum se va face, care sunt modalitățile tehnice. Eu sunt pentru înregistrarea prealabilă pentru cei care vor vota. Așa se face și în Germania, și în Ungaria, și în Cehia, și în Franța. Trebuie văzut cu cât timp trebuie să se facă aceasstă înregistrare. Unii dau termen 6 luni, alții 60 de zile. Aici este o discuție liberă. Cei care se înregistrează ca și votant trebuie să aibă domiciliul sau reședința în țara respectivă. Cei care stau la muncă neoficial sau nelegal nu au această posibilitate și nici alte țări nu dau această posibilitate. Dar votul prin corespondență este o posibilitate cu criterii foarte clare”.

„Cetăţenii din România au deja acest drept de vot. Ei nu trebuie să facă mii de kilometri ca să poată să voteze. Nimeni din interiorul ţării nu s-a plâns că nu ar avea drept de vot. Dacă Guvernul ar fi dublat sau chiar ar fi triplat numărul secţiilor din străinătate, acum nu am fi aici”, a încheiat Alina Gorghiu.

2 comentarii la “EXCLUSIV Continuă scandalul votului prin corespondenţă. Gorghiu, reacţie surprinzătoare la UDMR

  1. Dna Gorghiu, prezentați-ne ni noua poporului, care este propunerea Dvs! Orientați-va spre Dvs si nu contra cuiva!!! De ce UDMR poate zice NU iar alte partide nu pot? Nu este coerenta in ideile Dvs! Păcat ca PNL ul nu are un LIDER! Noi cu cine vom vota? Toți sunteți la fel!

  2. In Franța nu este vot prin corespondenta! Doar unde avem domiciliul putem vota. Si trebuie sa fim înregistrați cu 6 luni înainte! Pt cei plecați, vot la ambasada si consulat. DNA Gorghiu nu fiți atit de sigura ca diaspora va mai vota cu PNL. De fapt, ei au votat contra Ponta. Si s-a nimerit Johannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *