Skip to content
Politică

EXCLUSIV Criza refugiaţilor. Se rupe Schengen? Doi foşti miniştri de Externe fac lumină

Doi foşti miniştri ai Afacerilor Externe fac lumină: se rupe spaţiul Schengen, având în vedere actuala criză a refugiaţilor care vin în Europa din lumea arabă şi nu numai?

Fostul ministru Teodor Meleşcanu (deţinător al portofoliului între 1992 şi 1995, apoi în 2014) a declarat, marţi, pentru PSnews.ro, că aceasta este doar o situaţie temporară, care nu ameninţă existenţa spaţiului Schengen.

„Este o situaţie temporară, creată în urma acestui exod masiv de refugiaţi. Dar Schengenul, ca instituţie, rămâne, pentru că el se aplică numai cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene. Controalele la graniţă care se fac astăzi şi au fost anunţate de mai multe ţări (inclusiv de Germania) se referă la primirea de imigranţi, nu la circulaţia liberă a persoanelor din Uniunea Europeană. Deci Schengenul există, el este un mecanism pentru cetăţenii Uniunii Europene şi se aplică în continuare. În cazul refugiaţilor (dată fiind magnitudinea problemei), s-au luat nişte măsuri temporare, care nu pun în discuţie de o manieră generală funcţionarea sistemului de la Schengen”, ne-a explicat Meleşcanu.

Întrebat dacă, totuşi, fluxul de refugiaţi care se deplasează în Europa nu dă impresia de fragilitate a spaţiului Schengen, fostul ministru de Externe a arătat că fragilitatea este dată numai de capacitatea ţărilor de frontieră a acestui spaţiu de a gestiona refugiaţii.

„Nu, deloc, pentru că toţi aceşti refugiaţi au problema de a intra într-o primă ţară a Schengenului: Grecia sau Ungaria, de unde pot circula liber şi de unde se duc în Germania, unde doresc cu toţii să fie. Deci ei, de fapt, beneficiază. Fragilitatea sistemului e dată doar de capacitatea ţărilor de frontieră a spaţiului Schengen (cum sunt Ungaria, Grecia sau Italia) de a administra acest flux de refugiaţi. Deci s-a mutat controlul: din interiorul Uniunii Europene la frontiera ei exterioară. Sunt, însă, destul de multe cazuri când presiunea este atât de mare, încât un stat, chiar dacă este stat de frontieră, nu face faţă problemelor legate de fluxul respectiv”, a punctat politicianul.

În acelaşi context, Teodor Meleşcanu a dat asigurări că aspiraţia României de a adera la spaţiul Schengen rămâne una legitimă.

„Fără nicio îndoială, pentru că aspiraţia României de a intra în Schengen nu se referă numai la libera circulaţie a cetăţenilor (care deja este realizată şi pentru România), ci, mai ales, la circulaţia bunurilor. Neintrarea noastră în Schengen face ca toate legăturile economice şi comerciale ale României cu ţările Uniunii Europene care se află la vestul nostru să se prelungească cu cel puţin o zi sau două zile, din cauza controalelor la transporturile de mărfuri şi de bunuri la frontiera Schengen”, a conchis Meleşcanu.

Puncte de vedere asemănătoare a exprimat şi Andrei Marga, ministru de Externe în anul 2012. Politicianul a subliniat că acordurile Schengen nu exclud introducerea de controale la frontiere.

„Introducerea de controale la frontiere nu este exclusă de acordurile Schengen. Acordurile Schengen (dacă ne uităm bine în texte) spun simplu că, atunci când se apreciază că este necesar, se pot introduce controale la frontieră – evident, temporar. Deci aceste introduceri de controale nu pun în discuţie acordurile Schengen”, a afirmat, marţi, Andrei Marga, pentru PSnews.ro.

Totodată, fostul ministru a dat asigurări că valurile de refugiaţi nu fragilizează spaţiul Schengen, la care România trebuie să adere.

„Nu, el nu devine fragil prin aceasta. Acordul Schengen este un acord al unui grup de state (în care sper să intrăm şi noi foarte curând) cu privire la circulaţia între aceste state. El nu e pus în discuţie. Desigur că este o surpriză faptul că s-au reintrodus controale la frontieră, dar repet: controalele nu sunt excluse de acordul Schengen. Şi eu sunt convins că ele sunt temporare. Pe de altă parte, să spunem foarte direct: discuţia trebuie purtată ceva mai calm şi să rămânem la fapte. La noi, e multă agitaţie, dar problemele sunt ţinute în mână şi vor fi ţinute – să nu avem nicio emoţie din acest punct de vedere! Evident că e, pe de o parte, o problemă politico-juridico-morală – şi anume: asistarea celor care cer azil politic e o discuţie încă neîncheiată: ce faci cu cei care cer azil economic? Dar aceasta e o discuţie care trebuie purtată în zilele şi-n lunile următoare. Până în acest moment, nu există un pericol pentru acordurile Schengen, care aduc mari avantaje: economice, culturale, de foarte multe alte naturi. Nicio ţară n-a pierdut prin acordurile Schengen şi nicio ţară nu va pleda pentru ca ele să fie abrogate – să nu avem o teamă în acest sens! Mai departe, eu aş spune că, în România, ţinta noastră ar trebui să fie nu aceea să vedem cum funcţionează acordurile Schengen, ci ţinta noastră ar trebui să fie aceea de a intra complet în Schengen, pentru că sunt mari avantaje economice, culturale şi de altă natură”, a încheiat Marga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *