EXCLUSIV Culisele unui nou război în PNL sau de ce PNL nu va fi niciodată un partid mare având la conducere oameni mărunți

Ludovic Orban este pe val în PNL sau cel puțin așa crede el.
Iluzia atotputerii politice în cadrul partidului i-a fost indusă lui Orban după ce cooperativa actuală din PNL a făcut tot posibilul după Congresul PNL și l-a uns pe acesta vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi. În realitate, surse din cadrul PNL ne-au precizat că Orban a fost doar al 3 vicepreședinte ca număr de voturi, deși bătuse palma cu Iohannis să fie vicepreședintele cel mai votat al partidului, dar ca să-și rupă gâtul „colegii l-au ajutat” să iasă primul.
Ca să nu pornească vreun conflict care să îl vizeze direct pe Iohannis, dar și pentru că cei care de fapt fuseseră cei mai votați vicepreședinți sunt personaje care nu vizează încă o atenție sporită, Orban a primit până la urmă ceea ce și-a dorit.
Imediat după această victorie din Congresul PNL, acesta a pornit un război pe care nu prea are cum să îl câștige și istoria PNL indică și dovedește acest lucru.
Ludovic Orban, îmbătat tot mai tare de aburii puterii, după cum susțin mai mulți colegi ai săi din conducerea centrală, și-a pus în plan să înceapă să mazilească ”indezirabilii” Lista neagră este una lungă confirmată de la vârful PNL și ar fi nu mai puțin de 8 președinți de filială luați vizor de Orban.
Pentru inceput Orban a ales primii 2 președinți de filiale Dorinel Ursărescu, liderul liberalilor din Neamț și respectiv Mihai Volintiru, președintele PNL- Dâmbovița, ne-au precizat aceleași surse.
Vedem că aceste dorințe revanșarde ale lui Orban, convertit peste noapte la iohannism după ce a participat activ la trădarea lui Crin Antonescu fost șef al PNL, nu este pe placul lui Marian Petrache, cel care este în prezent oficial numărul doi în partid. Conform informațiilor noastre, Petrache se opune cu vehemență oricărei demiteri din fruntea filialelor PNL până la alegerile prezidențiale.
Pe cealaltă parte, comandatul PNL Iohannis ar fi promis că nu se bagă în războaiele pentru putere din interiorul partidului. Ce-i drept, nici nu ar avea de ce: nici dacă ajunge la Cotroceni după noiembrie 2014 și nici dacă pleacă cu coadă între picioare înapoi la Sibiu, acesta nu are niciun motiv să îi mai pese de partid. Atenția lui Iohannis se îndreaptă exclusiv spre Băsescu, după cum dovedesc imaginile care arată că actualul președinte al PNL l-a vizitat pe șeful statului în urmă cu câteva zile.

”Dacă el crede (n.r.: referindu-se la Ludovic Orban) că poate câștiga de unul singur o luptă cu șacalii aștia din teritoriu…. Se înșală rau. Toții președinții de filială sunt solidari între ei, mai ales că dacă se propun excluderile (n.r.: referindu-se la președinții de filială vizați de Ludovic Orban). Se gândesc că poate mâine sunt ei la rând. Oricum, în primul rând se opune Petrache. Nici Tase (n.r.: referindu-se la Teodor Atanasiu, liderul PNL București) nu e încântat. Dacă era de acord cu vreo mazilire era primul care se implica”

În situația de față, Marian Petrache, personaj care conduce de fapt partidul în acest moment, a decis să îi dea câteva bobârnace lui Orban, nesusținându-l în demersurile sale revanșarde. Iohannis e doar spectator și nu se bagă. Atanasiu, la fel, stă pe margine.
Astfel, situația va fi tranșată direct de Biroul de conducere al PNL, unde solidaritatea șefilor de filială ar putea fi un adevărat coșmar pentru Orban. Rămâne de văzut la ședința de luni a liberalilor dacă Orban a reușit să acapareze controlul sau șefii de filială îi vor mai da încă o palmă vicepreședintelui liberal cu cel mai mare număr de voturi și să îl pună din nou la colț pe acesta, cum s-a mai întâmplat de fapt.
În istoria recentă a bătăliilor politice din PNL mai regăsim situații în care Orban, pe atunci prim- vicepreședinte al liberalilor, a încercat să își arate ”bărbăția” politică, dar a sfârșit rău, intrând într-un con de umbra și în colimatorul colegilor, inclusiv a lui Crin Antonescu, pentru câțiva ani și alungat de la masa puterii in partid.
Eticheta pusă lui Orban, după ce de-a lungul timpului acesta a început numeroase războaie în interiorul PNL, este cea a ”campionului războaielor necâștigate sau neterminate”, după cum ne-au precizat mai multe surse de la vârful PNL.

”Niciodată nu a câștigat un război în PNL, deși a început atâtea. Fie nu a putut să le câștige, fie nu le-a terminat niciodată. Nici acum nu poate să câștige”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: