Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cum au afectat economia scandalurile din jurul lui Ponta. Reacţia imediată a unei zone sensibile

Scandalurile din jurul premierului Victor Ponta nu au rămas fără ecou în economie, provocând reacţia imediată a unei zone sensibile.

Solicitarea DNA legată începerea urmării penale privind presupusul conflict de interese al prim-ministrului, moţiunea de cenzură şi internarea în Turcia au fost principalele evenimente care au creat controverse în lumea politică şi mediatică.

În acelaşi timp, s-a observat deprecierea cu circa 1% a leului în raport cu euro. Astfel, în numai două săptămâni (5 – 19 iunie), valuta Uniunii Europene a urcat de la 4,44 la aproape 4,49 lei.

Contactat de PSnews.ro, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, a declarat: „E destul de clar că tensiunea politică din săptămânile trecute a putut să aibă un impact asupra cursului. Dar să nu uităm, în acelaşi timp, că principala presiune a venit din situaţia externă – neclarităţile legate de Grecia. Acum, evident că lucrurile par că s-au mai aşezat din toate punctele de vedere şi, de aceea, vedem o liniştire a volatilităţii”.

Întrebat ce se va întâmpla cu leul dacă vor continua tensiunile politice interne, reprezentantul BNR a răspuns: „Nu vreau să fac speculaţii pe tema asta. Văzând şi făcând”.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economist-şef al ING, ne-a explicat că leul a avut de suferit „atunci, pe termen scurt, din momentul în care s-a anunţat intenţia de urmărire penală până în momentul în care Parlamentul a respins ridicarea imunităţii premierului”.

„Cam acela a fost tot efectul politic asupra cursului de schimb. Ce a urmat a fost efectul escaladării crizei din Grecia şi nu pare să fi avut legătură cu evoluţiile politice interne. Pieţele nu urmăresc cine este premierul României, unde se internează… Atât timp cât este stabilitate, nu sunt motive de îngrijorare. Moţiunea de cenzură a picat. A fost criza politică, perioada aceea de vineri până marţi (5-9 iunie – n.r.). Când Parlamentul a respins ridicarea imunităţii, pieţele s-au liniştit – nu au mai aşteptat până în ziua când s-a votat moţiunea, fiind deja destul de clară soarta acesteia. După aceea, nimeni nu cred că a mai urmărit ştirile interne din România, având în vedere că fluxul de ştiri externe de după moţiune a fost mult mai important”, a comentat reprezentantul băncii comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *