Skip to content
Politică

EXCLUSIV Cum va arăta războiul PNL – PSD în 2016 în fieful arestatului Bunea Stancu și ce ministru din Guvernul Ponta am putea să-l vedem candidând

PSnews.ro a început o serie de analize detaliate despre cum arată situația politică în teritoriu, care sunt principalii actori politici și cine pare să aibă prima șansă la localele și la parlamentarele din 2016.

După ce în ultimele analize marca PSnews.ro v-am prezentat situațiile din Alba, Argeș, Arad, Buzău, Bacău și Brașov, astăzi vă explicăm mai pe îndelete cum stau lucrurile pe scena politică din Brăila.

Citește și: EXCLUSIV Bătălia PSD – PNL în 2016 în fieful lui Falcă. Mișcarea surpriză pe care ar putea să o pregătească edilul Aradului și cine sunt cei care visează să devină jupânii politici ai județului

Citește și: EXCLUSIV Cine se ”încălzește” pentru alegerile locale din 2016 într-un județ controlat de PNL, dar decapitat de DNA

Citește și: EXCLUSIV Cum vor arăta alegerile din 2016 în județul în care PDL a rămas fără primari, iar PNL și PSD au fost ”omorâte” de DNA

Citește și: EXCLUSIV Alegerile locale 2016 – misiune imposibilă pentru partidele politice într-un fost fief PSD. Județul unde vânătoarea DNA continuă

Brăila este un fief tradițional PSD, fapt care îl demonstrează și rezultatele alegerilor din 2014, iar scandalurile din noul PNL nu pot duce decat la un eșec, în cazul în care pe ultima sută de metri liberalii nu se vor concentra mai mult în a face o echipă.

Rezultatul alegerilor europarlamentare din 2014 în județul Brăila

La alegerile europarlamentare din urmă cu un an, alianța PSD-UNPR-PC a câștigat alegerile europarlamentare în județul Brăila cu 42,28%.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din 2014 în Brăila

La alegerile pentru scaunul de la Cotroceni din 2014, Victor Ponta a câștigat alegerile în județul Brăila, cu 57,94% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 42,05% din alegători, Brăila fiind unul dintre județele în care Ponta a avut un procent foarte mare, peste media națională.

Astfel, alegerile din urmă cu un an nu pot decât să demonstreze, încă odată, că județul Brăila este un județ roșu.

În Partidul Național Liberal sunt discutii aprinse

Acesta este condus în prezent de doi co-președinți: Cătălin Boboc, cel care l-a înlocuit pe Tudor Chiuariu la șefia Comisiei Juridice din Senat în 2014 la propunerea lui Crin Antonescu, și Alexandru Nazare din fostul PDL.

Între cei doi au existat multe disensiuni de-a lungul timpului, fapt care l-a determinat pe Nazare să demisioneze din funcția de co-președinte PNL Brăila în decembrie 2014. Fost ministru al Transporturilor, deputatul liberal Nazare denunța atunci faptul că vechiul PNL colaborează încă la nivel local cu PSD.
Anumite voci, însă, descriau altfel situația. Presa locală scria la acea vreme că Nazare ar fi dat cu bâta în baltă, când a fost pus într-o situație stânjenitoare de față cu membrii PDL, fapt care l-ar fi condus, de fapt, dintr-un acces de nervozitate, la decizia demisionării. Era vorba despre momentul în care Cătălin Boboc ar fi apărut, pe nevăzute, la sediul PDL Brăila, moment în care Nazare îl bârfea de zor, și i-ar fi rugat pe cei prezenți să îi spună în față dacă au ceva să-i reproșeze. Datorită faptului că niciunul dintre cei prezenți nu a îndrăznit să spună nimic în fața lui Boboc, Nazare s-ar fi ocărit și și-ar fi anunțat, în aceași seară, demisia din funcția de co-președinte al PNL Brăila, motivând că “nu mai poate gira din calitatea de copreședinte al PNL Brăila un traiect politic în care nu mai crede”.

„Mi-am depus demisia din functia de co-presedinte PNL Braila. Inca din octombrie 2012, cand mi-am asumat conducerea PDL Braila intr-un moment foarte dificil pentru aceasta organizatie, am pledat pentru nevoia construirii unei opozitii puternice de dreapta la Braila, o opozitie care sa nu faca compromisuri cu PSD si care sa ofere o alternativa credibila si solida la administratia rosie a Brailei. Rezultatul a fost ca PDL a devenit in urma alegerilor europarlamentare al doilea partid de pe scena politica braileana.

Cred in continuare ca aceasta este calea de urmat si pentru noul PNL creat prin contopirea PDL si PNL Braila. Cred ca marele PNL nou creat are menirea sa devina primul partid din Romania si din Braila, pentru aceasta trebuind sa indeplineasca o serie de conditii asteptate de romani.

Am explicat aceste lucruri in interiorul partidului, in sedinte Biroului reunit al PNL Braila din seara zilei de 12 decembrie, cand am oferit multiple argumente pentru care nu mai trebuie sa toleram ambiguitati in legatura cu statutul nostru politic la nivel local daca ne dorim cu adevarat victoria in alegerile ce vor urma in 2015 si 2016.

Majoritatea Biroului reunit a avut o alta parere. Respect opinia colegilor, nu doresc sa fac public continutul discutiilor, dar nici nu mai pot gira din calitatea de co-presedinte un traiect politic in care nu cred.

Decizia mea de astazi nu inseamna si renuntarea la calitatea de membru si nici la calitatea de deputat”, condamna la acea vreme Alexandru Nazare.

Deși foarte revoltat, la numai o săptămână distanță după ce și-a anunțat demisia, același Nazare a fost reconfirmat în funcție. Ei bine, de această dată Nazare a refuzat să comenteze public ultima sa decizie.
Acesta nu este singurul exemplu de conflict dintre cei doi co-președinți liberali. Nazare l-a acuzat în nenumărate rânduri pe Boboc că este un apropiat al PSD.

„Nu avem, la modul cel mai clar, cum să pretindem că vrem să facem politică împotriva PSD, stând cu PSD la masă”, mai declara Alexandru Nazare.

Cu ce variantă ar putea veni liberalii pentru localele și parlamentarele din 2016?

Partidul Național Liberal ar putea veni cu varianta Cătălin Boboc pentru alegerile din 2016. Contactat de PSnews.ro, acesta nu a exclus posibilitatea unei candidaturi la Primăria Brăila sau la Consiliul Județean.

Întrebat cine va fi candidatul liberalilor pentru Primăria Brăila, Cătălin Boboc a declarat pentru PSnews.ro că e prematur să dea acum un nume. În ceea ce privește președinția Consiliului Județean, acesta a declarat că nu crede că PNL va ieși cu cineva ca și președinte, argumentând că acest lucru depinde de mai multe lucruri.

“N-am de unde să știu acum. Nici măcar nu am deschis discuția în partid. N-am de unde să știu.Pentru Consiliu Județean nici atât pentru că, în principiu, alegerile vor fi din rândul consilierilor, alegerile pentru președinte și nu cred că vom ieși cu cineva ca și președinte pentru că asta depinde de mult mai multe lucruri. Depinde de procent, de numărul de consilieri pe care îl scoți și nu s-a deschis discuția asta. În planul Partidului Național Liberal, în strategia pe care noi o avem la nivel național, nu doar la Brăila. Undeva în toamnă ar trebui stabilit sau măcar deja clar conturat candidatul pentru Primăria municipiului reședință de județ”, a declarat Cătălin Boboc pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă ia în considerare o candidatură pentru Primărie sau Consiliul Județean Brăila, Cătălin Boboc a declarat că nu exclude.

“Nu, a fost o discuție atunci când s-a eliberat postul la Brăila și da, era și o intenție și o discuție serioasă în partid pe tema candidaturii mele la Consiliul Județean. Dar în momentul acesta nu am configurație, nu cred că se pune problema. La Primărie sunt mai mulți colegi de-ai mei care lucrează sau au legătură cu activitatea din Primărie, din Consiliul local, și vom vedea, e mult prea devreme. Ce pot să spun este că nu exclud dar asta, sigur, numai după niște analize și cercetări serioase pentru că acum, bătălia, eu vreau să nu fie în rândurile partidului, care e mai deștept să ajungă candidat, ci care e mai bun să și poată câștiga. În funcție de asta vom lua decizia. Nu știu dacă eu sunt printre cei mai potriviți. Am colegi care chiar au fost încontinuu în contact cu activitatea din municipiu. Sigur că sunt la curent cu tot ce se întâmplă, dar ei au lucrat acolo efectiv”, ne-a dezvăluit Cătălin Boboc.

Rămâne de văzut dacă vechii liberali sau democrat liberali își vor impune omul la alegerile din 2016.

PSnews.ro a luat legătura și cu deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, care a declarat că nu va candida nici pentru Primărie nici pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

“Nu s-a stabilit nici pentru Primărie nici pentru Consiliu Județean. Eu nu candidez la nimic. E prematur.”, a declarat Vasile Varga pentru PSnews.ro.

Cum stau lucrurile în barca social-democraților?

În fruntea PSD Brăila se află Mihai Tudose. Acesta este membru PSD din 1992, iar din 1996 și până în 2014 a ocupat funcția de vicepreședinte al Organizației Județene PSD Brăila. Deputat social-democrat încă din anul 2000, în 2014 a fost ales președinte PSD Brăila, în locul lui Gheorghe Bunea Stancu. La acea vreme, Mihai Tudose declara că unul dintre obiectivele sale este ca în PSD Brăila „nimeni să nu mai ia decizii de capul lui„.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, se declara în acea vreme un susținător adevărat al deputatului Tudose. Întrebat ce calități îl recomandă pe acesta pentru șefia PSD Brăila, Dragnea a declarat următoarele: „Mihai este un om care, din punct de vedere politic, are foarte multa experienta. Este un om apreciat de colegi. Mihai nu si-a depus candidatura pentru ca a visat noaptea, ci pentru ca organizatia in sine, colegii de la nivelul conducerii judetene si colegii din teritoriu i-au propus sa candideze, pentru ca este un om perceput ca un om politic care munceste pentru oameni, nu numai pentru cei din partid. Este un om care munceste pentru comunitate, un om loial, un om care vrea sa faca lucruri nu numai pentru colegii dumnealui, ci pentru intreg judetul”.

Anul 2014 a fost unul prielnic pentru Mihai Tudose, fiind și anul în care deputatul social – democrat a fost propus ministru al Economiei in cabinetul Ponta IV, poziție pe care o și ocupă în prezent.

Precizăm că jurnaliștii PSnews.ro au încercat să-l contacteze pe ministrul Economiei, Mihai Tudose, dar acesta a refuzat să răspundă la telefon.

În ceea ce îl privește pe baronul local, Gheorghe Bunea Stancu, acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pe 11 ianuarie 2012 în dosarul “Mită la PSD”.

Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila a fost acuzat de folosirea influenței și autorității ce rezultă din funcția de conducere într-un partid pentru a obține pentru altul bani sau foloase necuvenite. Mai précis, Bunea Stancu a fost acuzat că și-a folosit influența de lider al PSD Brăila asupra lui Ioan Niculae pentru a obține 1000 000 de euro, bani ce urmau să fie folosiți în campania prezidențială din 2009 a lui Mircea Geoană.

În aprilie 2015 Bunea Stancu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Mită la PSD” – la fel ca și Ioan Niculae.

Fără baronul Bunea Stancu în prim plan politic, PSD este nevoit să caute un alt candidat cheie la Brăila. Astfel, Mihai Tudose ar putea fi una dintre variantele social-democraților pentru localele și parlamentarele din 2016, acesta fiind cunoscut drept și un bun prieten al lui Bunea Stancu, care și-ar putea transfera puterea spre el.

Totodată, PSD ar putea veni și cu o variantă surpriză din noul val de tineri care s-a alăturat social-democraților în ultima perioadă. În orice caz, PSD trebuie să arunce în luptă pe cineva cu o imagine curată, fără un trecut tumultos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *