Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Dan Motreanu: Ponta și Dragnea au încercat să strângă cu ușa aleșii locali. Cine ar trebui să preia conducerea noului PNL

PSnews.ro continuă seria interviurilor cu lideri de marcă ai politicii din România. În această săptămână, PSnews.ro vă prezintă un interviu realizat cu unul dintre cei mai importanți vicepreședinți ai Partidului Național Liberal și fost secretar general al partidului, între 2005 și 2009, Dan Motreanu.

Care este stadiul fuziunii dintre PNL și PDL, ce se ascunde în spatele deciziei lui Crin Antonescu de a nu-l sprijini pe Klaus Iohannis, cât de posibilă este o revenire a fostului lider al liberalilor în fruntea PNL în epoca post- Iohannis, cum ar putea arăta viitorul PNL, cine ar trebui să conducă acest partid sau care cum stau lucrurile după cele 45 de zile de exod al primarilor și aleșilor locali liberali, sunt subiectele pe care reporterul PSnews.ro le-a abordat cu vicepreședintele PNL, Dan Motreanu.

Reporter:  Sunteți în plin proces de fuziune cu actualii parteneri de la PDL. Totuși, există încă județe unde USL pare să continue să existe, liberalii formând majorități politice alături de PSD, altele unde relația dintre PNL și PDL pare una deficitară. Ce strategie aveți pentru rezolvarea unor astfel de situații?

Dan Motreanu: Având în vedere Ordonanța de Urgență 55/2014, care a legalizat migrația, nu cred că mai există foarte multe situații de acest gen. Din păcate, PSD a fost artizanul unui atac grav la democrație, pe fondul pierderii suportului popular. Cercetările sociologice arată clar o scădere a PSD pe intenția de vot, iar prin ordonanță s-a încercat atragerea primarilor, în speranța că aceștia le vor aduce câștig electoral la alegeri.

În ceea ce privește compatibilizarea filialelor PNL și PDL, este nerealist să te aștepți ca acestea să se armonizeze sută la sută, după numai 4 luni de colaborare. Această campanie însă a accelerat procesul și a strâns rândurile între membrii celor două partide. Astăzi, împreună reprezentăm o forță și asta se va vedea pe 2 și 16 noiembrie.

Reporter:  Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a precizat public, că nu s-a decis încă dacă va participa activ la campania prezidențială a lui Klaus Iohannis și că se mai gândește cu privire la acest aspect. Îl cunoașteți foarte bine pe fostul președinte al PNL. Ce credeți că va face acesta până la urmă? Daca pana acum a tacut sau a avut iesiri in care l-a admonestat pe Iohannis, in turul II il va convinge conducerea PNL sa faca transferul de simpatie catre candidatul ACL?

Dan Motreanu: Domnul Antonescu este un om politic cu foarte multă experiență, căruia nu i se poate spune sau impune ce să declare sau să facă. Domnia sa va decide în ce măsură va mai avea intervenții publice și care va fi conținutul lor. Îmi mențin însă convingerea că domnul Antonescu nu ar putea niciodată să facă rău partidului, mai ales înaintea unui scrutin atât de important. Și tocmai pentru că îl cunosc foarte bine, pot să vă garantez că nu ar putea vota vreodată un candidat al stângii, cu atât mai mult pe Victor Ponta, care ne-a trădat.

Reporter:  Au apărut în presă imagini care ne indică faptul că Vasile Blaga a avut o întâlnire cu Crin Antonescu, chiar in aceasta perioada de campanie. Care credeți că a fost tema acestei întâlniri? Este Crin Antonescu o varianta valida pentru epoca post-Iohannis ?

Dan Motreanu: După ce Klaus Iohannis va fi ales președinte al României, potrivit statutului Partidului Național Liberal, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreședinte ales la ultimul Congres al partidului. Succesorul va fi propus de actualul președinte Klaus Iohannis, care va va fi președinte al PNL până la depunerea jurământului la Cotroceni și va fi votat de către BPN. Menționez că noul lider desemnat va fi interimar până la alegerile interne din 2017, când va avea loc Congresul noului Partid Național Liberal.

Reporter: Care credeti ca va fi viitorul presedinte al PNL, in cazul in care Iohannis castiga alegerile sau decide sa se intoarca la Sibiu, in urma unui esec ? Conform surselor, se antreneaza pentru aceasta functie actualul secretar general, dl. Petrache, dl. Atanasiu si dl. Orban. Care dintre acestia este cel mai potrivit pentru viitorul PNL ?

Dan Motreanu: În acest moment nu am auzit vreun coleg preocupat de acest subiect. Eforturile și energia noastră se canalizează într-o singură direcție, și anume susținerea lui Klaus Iohannis și câștigarea alegerilor prezidențiale.

Reporter:  Veti intra in cursa pentru functia de presedinte interimar al PNL ? Dar in cea pentru un mandat de 4 ani in fruntea partidului ?

Dan Motreanu: Alegerile în noul PNL vor avea loc, așa cum am spus, în 2017. Cred că mai este destul timp până atunci. Ce pot să vă spun este că în acest moment nu cred că am notorietatea publică pentru a mă gândi la funcția de președinte al celui mai mare partid de dreapta, cu cea mai bogată istorie, partid condus de figuri emblematice pentru istoria României, precum Brătienii.

Reporter: Aveți o inventariere a situației privind migrația aleșilor locali dinspre PNL către alte partide? Dar dinspre alte partide către PNL? Care sunt județele unde există o masivă migrație a aleșilor locali?

Dan Motreanu: Victor Ponta și Liviu Dragnea au încercat ca, printr-o procedură neconstituțională, să strângă cu ușa aleșii locali și să-i atragă la ei. România nu mai este însă la fel cum era în 2000-2004, și de aceea strategia PSD nu a dat rezultatele așteptate de ei.

Bineînțeles că ne pare rău pentru cei care au plecat, dar, pe de altă parte, este îmbucurător că, în ciuda eforturilor considerabile, a pomenilor electorale, a alocării discreționare de fonduri, fenomenul traseismului nu a avut amploarea scontată de PSD.

În acest rău este totuși și un bine, prefer să mă lupt cu cineva față în față, decât să mă înjunghie pe la spate. Nu avem dimensiunea aproximativă a fenomenului, nu este nici de neglijat, dar pe de altă parte, actuala structură de aleși locali a noului PNL face ca noi să fim în acest moment cel mai mare partid de dreapta din ultimii 25 de ani, prin numărul de aleși locali, peste 1100 de primari.

Județul în care am pierdut cei mai mulți primari a fost Buzăul, de unde a plecat și președintele de Consiliu Județean, care a antrenat după el și o serie de alți primari. Domnul Bîgiu este o mare dezamăgire pentru mine, pentru că făcea parte din noua generație, pentru că PNL a stat în spatele lui și l-a susținut necondiționat pentru a candida la șefia Consiliului Județean, în timp ce PSD, prin Victor Ponta, nici măcar nu l-a vrut când exista USL. Victor Ponta nici măcar nu a vrut să apară împreună cu domnul Bîgiu pe afișele electorale, cu atât mai puțin să-l susțină la localele din 2012. Nu pot să înțeleg care a fost motivul care l-a determinat pe dl Bîgiu să plece din PNL, unde avea o poziție solidă și recunoscută, preferând să își pună la gât zgarda PSD.

Reporter:  Cum comentati ping-pongul mediatic si juridic de la Înalta Curte de Casație și Justitie, intre candidatul Klaus Iohannis si ANI ?

Dan Motreanu: Sunt două aspecte în întrebarea dumneavoastră. Pe de o parte, este aspectul juridic, și aici trebuie lămurită o chestiune fundamentală: în acest moment, nicio instanță din România nu a dat o sentință de incompatibilitate pentru Klaus Iohannis. Dimpotrivă, Curtea de Apel Alba a respins acuzațiile Agenției Naționale de Integritate cu o motivație solidă și nu avem niciun motiv să credem că la aceeași concluzie va ajunge și Înalta Curte de Casație și Justiție. Noi ne-am exprimat mereu încrederea în Justiție, fără a face alte comentarii pe fondul dosarelor, pentru a nu se interpreta ca încercări de influențare.

Pe de altă parte, este aspectul mediatic și încercarea de a folosi politic o chestiune care, așa cum vă spuneam anterior, este clară din perspectivă juridică. PSD a adus în această campanie electorală numai teme false pentru a-l ataca pe Klaus Iohannis. Una dintre ele a fost această așa-zisă incompatibilitate. Practic, am ajuns să luăm drept adevărată o acuzație pe care o instanță din România a desființat-o. Mașinăria de propagandă a PSD rostogolește acest non-subiect și încearcă să-l impună ca pe o temă reală. Electoratul nu este însă o masă amorfă, care să fie manipulată după bunul plac al PSD și suntem convinși că votul din 2 și 16 noiembrie va dovedi acest lucru.

Reporter:  In urma finalizarii procesului de fuziune, va exista un singur mare partid, PNL. Pe cine vedeti presedintele acestei formatiuni: un om politic ce vine din fostul PNL sau un lider al PDL ?

Dan Motreanu: În 2016, împreună, în noul PNL, vom avea bătălii grele de dus de aceea cred că în 2017, când se va alege noul președinte al partidului, nu va mai conta foarte mult partidul din care acesta va proveni. Acum, obiectivul nostru este câștigarea alegerilor prezidențiale, avem șanse foarte mari, o arată și ultimele sondaje de opinie, și ne canalizăm toată energia în această direcție. Vor urma alegerile parlamentare pe care suntem obligați să le câștigăm pentru a da României șansa unei guvernări de dreapta. În urma acestor bătălii electorale, cred că vom ști cine poate conduce noul Partid Național Liberal, și anume cel mai implicat, cel mai bine pregătit, cel mai reprezentativ dintre noi, adică cel care va face dovada că are atât susținerea internă, cât și a cetățenilor.

5 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Dan Motreanu: Ponta și Dragnea au încercat să strângă cu ușa aleșii locali. Cine ar trebui să preia conducerea noului PNL

  1. Motreanu asta parea a fi un baiat istet odata. Pai chiar nu stie cine va conduce PNL-ul si toata dreapta ??? Ii spun eu: Basescu Traian il cheama, si e deja „arvunit” pentru asta ! Eu cred ca doar se face ca nu stie.

  2. CEA MAI MARE MIZERIE FACUTA VREODATA DE POLITICIENI ESTE CEEA CE A FACUT DRAGNEA SI SPIONUL DE PONTA. NU O SA GASITI IN ISTORIA OMENIRII OAMENI MAI MINCINOSI, VICLENI SI PARSIVI. ASEARA NEISPRAVITUL DE PONTA COMENTA CA BASESCU NE-A IMPARTIT. CA CETATEAN CARE NU SUNT PREA INFLACARAT DE PARTIDELE POLITICE IL ANUNT CA EL NE-A IMPARTIT PRIN SLUGILE LUI DE LA ANTENA 3 SI ACTUAL ROMANIA TV. PSIHOPATII CELOR DOUA POSTURI NEA-U NUMIT PE TOTI CEI CARE NU AM FOST CU INFRACTORII , BASISTI. ORIUNDE AI FI PENTRU ASTA SI PENTRU MULTE NU VEI FI IERTAT. SI STII CEVA MAI BINE BASIST DECAT PONTIST, PLAGIATORIST SI SPIONIST.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *