EXCLUSIV Daraban (CCIR): „Trebuie să-l pui pe funcţionar la treabă. Efectiv!”

foto: CCIR
Sursă foto: CCIR

Deşi este menită să uşureze dinamica dintre cetăţean şi instituţiile amdinistrative ale statului, legea debirocratizării instituţiilor administrative, aplicabilă de ieri (6.07.2023, n.red.), este doar un pas în acest demers.

Până la o simplificare de amploare mai e mult, iar asta se vede dacă vom compara Polonia cu România. Polonia, deşi mai mare ca România, are un corp de funcţionari bugetari mai mic decât România.

Este opinia preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, prezent la emisiunea Puterea Ştirilor, moderată de Marinela Angheluş.

„Mă așteptam la această lege, este un pas important înainte, e un pas care trebuia făcut mai de mult. Bine că s-a făcut. Eu l-aș dubla și de niște măsuri coercitive la adresa funcționarului care, fiți sigură că va mai încerca unde se va împotmoli și nu va înțelege, să-l cheme pe cetățean la birou și atunci să știe că e pasibil de o amendă sau de o penalizare la salariu, pentru că, vă spun, (…) lucrurile vor tinde să se amestece. Să se trezească așa, ușor – ușor, funcționarul să-l sune pe respectivul că nu înțelege cutare lucru. “N-ar fi bine să veniți, totuși, până aici?”. E, lucrul acesta ar trebui de evitat. Adică să-l pui pe funcționar la treabă. Efectiv! (…) Eu am luat exemplu Poloniei, care este o țară de 38 de milioane de locuitori. Ei au 900.000 de bugetari și noi, care, zice-se, am avea 20 de milioane de locuitori, avem 1.000.300. Deci cred că lucrurile vorbesc de la sine.

Iar, apropo de ce vorbeam înainte, vizavi de producția în România, demersul nostru de a reduce cheltuielile administrative ale statului au fost făcute tocmai pentru acest lucru. Pentru că, uitându-ne foarte mult la această cifră astronomică de la importuri, 126 de miliarde (care, vreți – nu vreți, reprezintă un barometru sau cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului), nu o să vedeți import pe stoc, vă asigur de pe acum. Producție pe stoc am mai auzit, dar import pe stoc n-am mai auzit.

Nimeni nu importă pe stoc, totul e chiar preprevândut, existând și această instituție a curieratului. Noi am zis așa: până ne trezim la realitate, cred că este momentul să aducem cât mai multe investiții în producție. Spunea și domnul prim-ministru în Germania, că i-a invitat pe investitorii germani să producă în România, ceea ce nu-i rău, dar trebuie să invităm pe mai mulți, ca să satisfacem apetitul consumatorului român. Dar cum îi mai poți atrage, că aici este problema: forță de muncă multă și calificată. E cam de domeniul istoriei. Să oferim un teren, așa cum Ungaria a oferit la BMW, la Audi, ș.a.m.d. gratis, cu utilitățile aduse la ușă, noi nu putem.

Noi trebuie să găsim un latifundiar care le va vinde terenul. Și atunci, singurul lucru care ne-ar putea rămâne și este în puterea noastră este să asigurăm o fiscalitate joasă și predictibilă pe termen lung. Ca să poată să realizeze acest lucru, România are nevoie de un mare confort bugetar ca să poată să umble la o fiscalitate redusă. Mă refer și la cotă unică mai redusă și la un TVA mai redus, la tot ce înseamnă taxarea forței de muncă, ca să fie atractiv investițiilor străine, pentru că n-avem cu ce să-i mai momim. Să ne fie foarte clar, nu mai avem cu ce să mai … sau ce să arătăm, ce indiciu să pregătim, să aducem investiții străine. Și atunci, ca poți creezi această facilitate fiscală, România are nevoie de un buget foarte, foarte comod, foarte permisiv. Și asta nu poți obține decât prin reducerea dramatică a cheltuielilor de funcționare ale statului”, a declarat Mihai Daraban, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: