PESURSE.RO continuă investigațiile în cazul primarului Municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care a folosit în ultimii șapte ani o serie de autoturisme marca BMW.
Menționăm că toate aceste autoturisme au fost primite cu titlu gratuit de Primăria Muncipiului Sibiu , în baza unui contract de comodat. PESURSE.RO a făcut public contractul în urmă cu aproximativ o lună.
Vezi CONTRACTUL DE COMODAT încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC AUTOMOBILE BAVARIA S.R.L.
Din contract reiese foarte clar că beneficiarul autoturismului este Primăria Municipiului Sibiu, fără a fi precizat numele persoanei fizice Klaus Iohannis care folosește autoturismul și în interes personal. Spre exemplu atunci când vine la București, Iohannis folosește mașina primită cu titlu gratuit de la BMW.
Pentru că pe noi ne interesa care este actul prin care persoana fizică Klaus Iohannis a intrat în posesia autoturismului și îl folosește în scop personal, din contract nu reiese acest lucru, PESURSE.RO a trimis, în 3 iulie, o nouă solicitare la Primăria Sibiu.
Prin cea de-a doua adresă trimisă Primăriei Sibiu, PESURSE.RO solicită să se pună la dispoziția opiniei publice actul juridic intern al Primăriei prin virtutea căruia persoana fizică Klaus Iohannis se folosește de autovehiculul BMW, seria 7 și în activitățile personale.
Potrivit art. 7 al legii nr. 544/2001, instituția condusă de Klaus Iohannis trebuia să ne răspundă la solicitare în maximum 30 de zile.
”Art. 7.
(1) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primirea petitiilor.
(3) Solicitarea si obtinerea informatiilor de interes public se pot realiza, daca sunt intrunite conditiile tehnice necesare, si in format electronic.”
Însă singurul răspus pe care l-am primit până în acest moment, deși au trecut cele 30 de zile legale în care trebuia să primim documentele solicitate, a fost confirmarea că adresa a fost înregistrată în instituție
”Cererea dumneavoastra a fost inregistrata cu nr.42617 / 04.07.2014”, ne-au transmis reprezentanții primăriei.
Este foarte important de menționat că în cazul acesta există două posibile scenarii în ceea ce privește mașina folosită de Iohannis.
1. Un prim scenariu ar putea fi în cazul în care există o decizie/hotărâre internă în cadrul Primăriei Sibiu prin care edilul primește dreptul de a folosi autoturismul BMW și în interes personal ceea ce ar reprezenta o problemă din perspectiva cheltuielilor primăriei.
2. Un al doilea scenariu ar fi acela în care nu există nicio decizie/hotărâre internă în urma căreia edilul poate folosi autoturismul primit de Primăria Sibiu cu titlu gratuit și pentru activitățile personale. În acest caz lucrurile se complică pentru că, potrivit obligațiilor pe care comodantul le are – în acest caz Primăria Muncipiului Sibiu – toate cheltuielile ce decurg din folosirea autoturismului trebuie achitate de către comodator, adică Primăria Muncipiului Sibiu.
În acest caz, în care instituția condusă de președintele PNL refuză să ne răspundă dacă există sau nu o decizie/hotărâre internă prin care persoana fizică Klaus Iohannis folosește de autoturismul primit cu titlu gratuit de Primăria Municipiului Sibiu, nu putem decât să considerăm că acest act intern nu există.
Îndiferent dacă există sau nu o decizie/hotărâre prin care edilul Sibiului poate folosi mașina primăriei și în scop personal, este cert faptul că Iohannis nu se urcă la volanul mașinii, potrivit imaginilor din presă. Întrebarea este dacă șoferul care îl aduce pe liderul PNL la Capitală este angajatul primăriei și astfel excedeatribuțiile de serviciu sau este șoferul personal, precum și din ce bani este plătit acest șofer?
În cazul în care primarul Sibiului folosește mașina în interes personal și toate cheltuielile pentru autoturism sunt plătite din banii primăriei, am putea vorbi despre fapte penale din partea Primăriei Sibiu.
De ce Primăria Sibiului nu a răspuns solicitării făcute de PESURSE.RO în data de 3 iulie, în condițiile în care până în acest moment toate răspunsurile au fost trimise în termenul prevăzut de lege și foarte bine documentat?
Investigațiile PESURSE.RO vor continua până când ne vom îndeplini scopul de a informa corect opinia publică.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News