PSnews.ro continuă și în anul 2015 seria interviurilor cu personalități din societatea românească. Invitatul din această săptămână este unul dintre cei mai prestigioși și mai incisivi jurnaliști români de după 1989.
Victor Ciutacu, invitatul nostru de astăzi, este jurnalistul care, în nenumărate rânduri, a făcut dezvăluiri care au cutremurat scena politică sau a fost cel care a realizat anchete jurnalistice care ne-au prezentat cum a funcționat și încă funcționează caractița politico- financiară transpartinică din România. Știm bine că, de cele mai multe ori, informațiile furnizate de acesta s-au confirmat, iar cel mai recent exemplu în acest sens este megadosarul de corupție unde fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, ține capul afiș.
Victor Ciutacu a vorbit în premieră, într-un amplu interviu acordat PSnews.ro, despre regimul condus de Traian Băsescu, despre presiunile uriașe care s-au făcut asupra sa, dar și asupra familiei sale, totul pentru a pune punct unor demersuri jurnalistice care îi vizau direct pe o serie de lideri politici sau pe importanți oameni de afaceri și de asemenea cum a fost și este încă controlată o bună parte din mass- media prin apropiați ai fostului Președinte.
Jurnalistul a făcut și o serie de previziuni politice pentru anul 2015 și ne-a împărtășit care opinia sa despre ipoteza ca Traian Băsescu să ajungă premier al României, ce se va întâmpla cu Guvernul condus de Victor Ponta în acest an, ce fel de președinte va fi Klaus Iohannis, dar și care vor efectele anchetei DNA din dosarul Bica pe scena politică.
Iată interviul integral realizat de PSnews.ro cu jurnalistul Victor Ciutacu:
1. Sunteți printre jurnaliștii care au fost cei mai critici și mai vocali la adresa regimului Băsescu și mai ales împotriva persoanei președintelui României. Chiar v-ați ales cu un ”cadou” bine cunoscut din partea lui Traian Băsescu și anume vestita sintagmă că sunteți și funcționați ca un tonomat cu euro. Totuși, multe dintre spusele dumnevoastră despre regimul Traian Băsescu s-au adeverit. Care este evaluarea dumnevoastră pentru România post- Băsescu?
Victor Ciutacu: Basescu mi s-a parut intotdeauna nociv, nu m-a pacalit vreodata, nu l-am votat niciodata, nici macar la prima candidatura la Primaria Capitalei. Pur si simplu, mi-a displacut ca om si l-am considerat, politic vorbind, un pericol. Motiv pentru care m-am exprimat, ori de cate ori am avut ocazia, ca atare. E drept, ulterior, in timp, s-a dezvoltat o stare de iritare reciproca si probabil ca nici unul dintre noi n-a mai avut puterea sa judece rational actiunile publice ale celuilalt. Da’, profesional vorbind, nu consider ca as avea ceva a-mi reprosa in relatia cu el. Uneori, insa, am regretul ca n-am fost suficient de persuasiv sa-l determin sa-mi acorde un interviu cinstit, pe bune, fara menajamente, dar si fara atacuri gratuite si prostesti, pentru Antena 3. Sunt convins ca ar fi iesit un dialog memorabil. In definitiv, insa, nu poti trece babutele strada daca nu vor si ele…
N-am nici o satisfacție, postfactum, că mulți dintre cei care m-au înjurat copios pentru pozițiile mele publice anti-Băsescu s-au lămurit că nu am mințit și că nu patronatul m-a mânat în lupta asta nebună. Evaluarea mea? România e o țară divizată și fără orizont. Toată lumea se urăște cu toată lumea, nimic nu pare a funcționa cum trebuie. E greu de repus pe o linie decentă.
2. Cât de greu a fost să luptați împotriva lui Traian Băsescu? V-ați confruntat vreodată cu presiuni care să vă împiedice să mai vorbiți critic la adresa domniei sale?
Victor Ciutacu: N-a fost eroism, ci convingere. Evident că da, însă băieții cu ochi albaștri și toată camarila lui le-au făcut indirect. La Voiculescu, mai ales după ruperea oricărei căi de comunicare directă dintre ei, era greu să intervii și nu te ajuta la nimic, la Ghiță n-am motive a mă plânge. Dar au acționat, cu destul succes, la adresa familiei. Iar metoda asta e mai rea decât presiunea. Mafioții intimidează prin apropiați. În fine, mi-e silă să-mi mai amintesc și nici n-am chef să redeschid răni insuficient cicactrizate.
3. S-a vorbit extrem de mult de implicarea și influența lui Traian Băsescu sau a unor apropiați ai acestuia în zona mass- media. Cât de mare a fost implicarea președintelui- jucător sau a colaboratorilor său în această zonă? Va mai continua presa să fie împărțită în anti- Băsescu și pro-Băsescu sau trecem la altă fază?
Victor Ciutacu: Au controlat, financiar și prin servicii, o bună parte a media. Propagandă reactivă, disciplinată, devotată, organizată militărește și eficientă ca a lui Băsescu găsești greu. Infiltrații în presă s-au comportat ca niște batalioane de intervenție. Ușor-ușor, mercenarii vor fi puși în slujba altcuiva, e o chestie naturală. Băsescu nu mai are tot sistemul în spate. Dar nici nu va ceda ușor, fiindcă vrea să mai joace.
4. Există deja voci care au lansat ipoteza ca Traian Băsescu să devină premierul României. De exemplu, fostul consilier prezidențial, Adrian Rădulescu, a făcut chiar un pariu că în maxim 2 ani, fostul șef al statului va fi șef al Guvernului. Apoi, Mihai Răzvan Ungureanu explica în iulie 2014 că Băsescu ar fi cel mai bun premier pentru România. Dvs. Ce părere aveți de un astfel de scenariu? Poate ajunge Băsescu premier al României?
Victor Ciutacu: Proastă părere, dar nu cred că e imposibil de pus în operă scenariul. Asta cred că vrea și el. Și s-ar putea să fie convenabil și partenerilor străini. Obiectiv vorbind, omul nu-i deloc străin de mecanismele economice și guvernamentale, dar are o vocație de a strica orice de numai un nebun și-ar putea închipui că e-n stare să și construiască.
5. Ca să încheiem subiectul legat de viitorul politic al lui Traian Băsescu, vreau să vă mai adresez o întrebare legată de traiectoria pe care ar putea să o urmeze fostul șef al statului. Îi rezervă viitorul o ”vizită” lui Traian Băsescu la sediul DNA?
Victor Ciutacu: Zău dacă știu, dar logica elementară spune că dosarele alea lăsate-n conservare în mandatele sale trebuie cumva închise. Cu sau fără trimiterea lui în judecată, asta excede capacitatea mea de a anticipa. Plus că, dată fiind plecarea lui pașnică de la Cotroceni, mă gândesc că și-ar fi putut negocia o anume imunitate. Știu, justiția e independentă, nu mai răspunde presiunilor, bla-bla…
6. Credeți că va pica Guvernul condus de Victor Ponta în anul 2015?
Victor Ciutacu: Sunt aproape convins că da. Iohannis n-a câștigat alegerile, cu larg sprijin extern, ca să facă tot Ponta cărțile și să-i dea acestuia posibilitatea să se scoale din pumni și să se reinventeze. Se lucrează la asta, dar nu extrem de pe față.
7. La Cotroceni a venit acum Klaus Iohannis, care aparent este opusul lui Traian Băsescu, cel puțin din punct de vedere al temperamentului. Va avea România încă un președinte- jucător? Sau vom avea un președinte- fentator, așa cum l-au numit deja unii?
Victor Ciutacu: Klaus e, după cum îl văd și-l simt, la fel de doritor de jucătorie și la fel de însetat de putere ca și Traian. Doar că n-o face-n gura mare. Dă impresia de echilibru, dar sapă hotărât și merge doar cu ai lui.
8. Sunt deja câteva subiecte și demersuri ale lui Klaus Iohannis care au stârnit o serie de reacții destul de vehemente. Spre exemplu, numirea ca și consilieri prezidențiali, respectiv consilier onorific a lui Dan Mihalache și Mihai Răzvan Ungureanu. Sunt aceste două gesturi care ar putea să însemne startul decăderii lui Iohannis din punct de vedere al credibilității publice?
Victor Ciutacu: Da și nu. Dacă trei, treișpe sau treiștrei de ONG-uri din străinătate, plus niște bezmetici de pe facebook, își închipuie că l-au făcut președinte și că va juca după cum îi cântă Internetul, se înșeală amarnic. Nu-mi place Mihalache, iar MRU cu atât mai puțin, dar a-i cere unui președinte ales să angajeze pe cine vrei tu, în dauna oamenilor de încredere sau a celor care consideră el că-i sunt folositori, mi se pare o obrăznicie fără margini. Și, apropo, Mihalache și MRU nu erau dăunători și în campania electorală? Credibilitatea și-o va submina, dac-o va face, singur.
9. Alegerile din 2014 au arătat eșecul televiziunilor în jocul politic. Asumarea politică extrem de pregnantă a creat de multe ori efecte adverse. Credeți că a fost o victorie a online-ului, a rețelelor de socializare?
Victor Ciutacu: Nu cred că-i vorba de eșecul televiziunilor. E mai degrabă eșecul celor care și-au închipuit că numai televiziunile îți pot câștiga alegerile. Hai să fim serioși. A fost victoria celor care au decis că nu Ponta trebuie să fie președinte și punct. Rețelele de socializare, online-ul în general și televiziunile au fost mijloacele folosite. Cu mai mult succes de tabăra pro-Iohannis…
10. În timp ce unii se ocupă de alegeri interne, schimbări de guverne, dumneavoastră sunteți consecvent în a dezvălui poate cea mai importantă știre de presă: afacerea Bica. Care vor fi urmările acestui dosar în spectrul politic?
Victor Ciutacu: La ce am citit acolo și la cât am auzit că mai urmează, ar trebui să fie devastatoare. Și să sară schije-n toate părțile eșicherului politic. Depinde ce și cât se dă drumul pe piață. Pentru că nu-i vorba despre un om și de combinațiile lui în sfera politică. E o luptă dură între două cercuri de putere. E o prostie să rezumi execuția Alinei Bica doar la răzbunarea Codruței Kovesi, deși nici elementul de luptă muierească nu-i de neglijat. Meciul se joacă între două importante structuri de putere, cu tot ce presupune organizarea lor.
11. Care sunt prioritățile lui Victor Ciutacu pentru 2015?
Victor Ciutacu: De la Emeric Ienei am învățat să nu-mi mai fac iluzii, ca să n-am deziluzii. Deci nu-mi fac. Iar planuri pe termen mediu sau lung e de-a dreptul poetic să-ți creionezi pe instabilitatea asta nebună. Dar, dacă m-o ține Ăl de Sus sănătos, să le duc pe toate, întreg la minte și cu o viață normală de familie, sper să termin pe picioare și anul ăsta.
Ca de obicei, de la o posta se vede ca nu degeaba ia atatia bani de la Ghita!
Cam douajdemii, nu d-le Ciutacu?
D-le Ciutacu,a-ti vazut aceea reclama in care apare si un STRUT ? Ce frumos era strutul si ce b e din cioc ii mai curgeau ! Ghici ciu(perca)tacu ce-i ?
Nu imi pare bine de ce ar putea sa i se intample Alinei Bica dar daca si de data asta se vor acoperi faptele ei a le luiCocos si in final a le doamnei Udrea justitia romaneasca trebuie desfintata si inlocuita cu pedeapsa cu moartea pentru cine greseste
FITI SIGURA CA ASA SE VA INTIMPLA,VEDETI ,NU II CHIAMA NIMENI,MADAM udrea,cocos,SUNT BINE MERSI,CRED CA E SETEA DE PUTERE A MADAM kovesi,CARE PESTE NOAPTE A DEVENIT IMPORTANTA PTR AMERICA,
Cine are sase case, a fost angajat in viata lui, la -STAT-hulit de liberali, dar profitori de la stat, unde intra si contribuabili pensionar, saraci, batrani, bolnavi,etc, nu poate fi mai deosebit ca Basescu.