Skip to content
Politică

EXCLUSIV DOCUMENT Cât costă deplasările lui Iohannis în șapte luni de mandat. Vezi cu cât a cheltuit mai mult decât Băsescu

PSnews.ro a solicitat Administrației Prezidențiale (AP) a României să ne ofere lista deplasărilor în străinătate ale Președintelui Klaus Iohannis, în perioada 21.12.2014 – 28.07.2015, costurile aferente acestor deplasări și membrii care l-au însoțit pe președinte.

Reprezentanții de la Cotroceni ne-au pus la dispoziție, fără să ne explice de ce, doar lista deplasărilor și costurile aferente.

Din datele pe care le-am obținut, reiese că președintele Klaus Iohannis, în șapte luni de mandat, a cheltuit aproximativ un milion de euro pe 19 deplasări în străinătate. Din păcate, Administrația Prezidențială n-a intenționat să ne ofere și numărul persoanelor care l-au însoțit sau să precizeze dacă această sumă implică și cheltuielile pentru doamna Iohannis, o prezență nelipsită de la brațul soțului.

Top 3 cele mai scumpe destinații ale lui Iohannis:

  • Spania, în perioada 12-14 iulie 2015, unde a fost cheltuită suma de circa 120.000 de euro.
  • Italia, 14-16 mai 2015, unde s-a cheltuit aproximativ 98.000 de euro.
  • Belgia, unde a petrecut două zile 19-20 aprilie 2015 și a fost cheltuită suma de 80.000 de euro.

De asemenea, PSnews.ro a solicitat Administrația Prezidențială aceleași informații și pentru cele două mandate ale fostului președinte Traian Băsescu. Din documentul care ne-a fost pus la dispoziție, reiese că, în perioada 21.12.2009 – 28.07.2010, Administrația Prezidențială a cheltuit aproximativ 620.000 de euro pentru 10 deplasări ale lui Traian Băsescu și ai membrilor delegației. Suma de 680.000 de euro a fost investită, de Administrația Prezidențială, în perioada 21.12.2004 – 28.07.2005, în 18 deplasări în străinătate ale președintelui Traian Băsescu.

În comparatie cu primul mandat al lui Traian Băsescu, președintele Iohannis a beneficiat, în șapte luni Cotroceni, de o sumă mai mare cu 320.000 de euro, ambii având aproape același număr de deplasări.

Diferența de preț dintre călătoriile lui Traian Băsescu și cele ale lui Iohannis poate fi justificată prin faptul că fostul președinte folosea o aeronavă de la Compania Română de Aviație ROMAVIA, în timp ce Iohannis beneficiază de serviciile TAROM.

PSnews.ro a trimis solicitări și către Guvernul României, Camera Deputaților, Senat privind sumele cheltuite pe deplasările liderilor și eficiența acestor activități. PSnews.ro va continua să vă prezinte datele pe care ni le vor pune la dispoziție reprezentanții instituțiilor statului.

Notă: Sumele din RON au fost schimbate în euro la cursul valutar al BNR anunțat vineri, 04.09.2015.

Mai jos vă prezentăm documentele puse la dispoziție de Administrația Prezidențială:

 

ioh

 

bas1

bas2

 

4 comentarii la “EXCLUSIV DOCUMENT Cât costă deplasările lui Iohannis în șapte luni de mandat. Vezi cu cât a cheltuit mai mult decât Băsescu

  1. Nu ne spune nimeni si daca a meritat deplasarea, daca o vizita a costat un milion de euro si a incheiat contracte de doua milioane, atunci este ok, daca numai sa plimbat, atunci il taiem de la portie

  2. Puneti la dispozitie fotocopii ale documentelor cu antetul si stampila Administratiei Prezidentiale pentru credibilitate, domnilor. Altfel articolul ramane la stadiul de speculatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *