Skip to content
Politică

EXCLUSIV Dosar de candidat: obscura Diana Tuşa se visează primar

Un material de Marius Constantin şi Valentin Busuioc

Mai sunt câteva luni până la alegerile locale din 2016. Se anunţă o luptă extrem de interesantă, rezultatele urmând să aibă efecte majore la alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Până în momentul de faţă, candidaţii încă nu au fost bătuţi în cuie, însă numele unora dintre ei se cunosc deja. Alţii şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerilor locale, aşteptând acum acordul colegilor şi al liderilor de partid. Începând de astăzi, PSnews.ro vă prezintă cine sunt posibilii candidaţi ai celor două mari partide – PNL şi PSD – pentru funcţiile de primari în Capitală şi în marile oraşe. Vom începe cu PNL, în condiţiile în care este partidul despre care se afirmă că este cel mai bine cotat în sondaje, şi cu capitala României, Bucureşti. Mai exact, cu Sectorul 1 al Capitalei.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, secretarul general al PNL, Marian Petrache, a anunţat că deputatul PNL (de Brăila şi apoi de Bucureşti) Diana Tuşa şi-ar fi exprimat intenţia să îşi depună candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, funcţie deţinută în momentul de faţă de Andrei Chiliman, un personaj cu grave probleme penale. Informaţia a fost confirmată chiar de Diana Tuşa. Până în momentul de faţă, este singurul nume de posibil candidat la Primăria Sectorului 1 confirmat, însă, potrivit unor informaţii din piaţă, în cursă s-ar mai fi înscris şi alţi liberali.

Ei bine, intenţia Dianei Tuşa de a candida la Primăria Sectorului 1 a stârnit atât rumoare, cât şi nemulţumire în rândurile anumitor lideri PNL, mai exact ai vechilor liberali, după cum au declarat surse politice pentru PSnews.ro. Diana Tuşa este văzută drept un candidat cu şanse infime să câştige Primăria Sectorului 1,  si  este percepută ca un om al grupării Andrei Chiliman-Vlad Moiescu. Iar apropierea ei faţă de cei doi nu este tocmai un avantaj, în condiţiile în care Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu sunt prinşi în plasa DNA şi cu un pas în afara PNL.

Din păcate pentru deputatul PNL, trecutul şi CV-ul nu prea o recomandă pe Diana Tuşa pentru o asemenea funcţie. De altfel, este extrem de posibil ca Tuşa nici măcar să nu apuce să candideze, mai ales dacă se confirmă informaţia potrivit căreia ar exista şi alţi posibili candidaţi înscrişi în cursa internă din PNL.

Iată, însă, cine este Diana Tuşa.

Cinci ani avocat, clientelă subţire. Politică la kilogram pe spezele lui Chiliman

Tuşa a intrat în politică din zona de eşalon secund. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Diana Tuşa şi-a început viaţa politică la 20 de ani, în 1998, ca simplu membru în PNL, ajungând, şase ani mai târziu, vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal din Sectorul 1.

Acesta a fost momentul în care lucrurile au început să se precipite: anul 2005 a surprins-o ca vicepreşedinte al TNL S1, iar în 2007, Diana Tuşa se căptuşea cu două funcţii: vicepreşedinte al TNL pe ţară şi preşedinte interimar al TNL Brăila.

Următoarea treaptă a fost urcată în 2008 (până la funcţia de membru în biroul politic judeţean al PNL Brăila), iar anul 2012 i-a adus drept cadou calitatea de membru în Biroul Politic Teritorial (BPT) Interimar al PNL Sector 1.

Trebuie spus, însă, că, de meserie, Tuşa este avocat. Cel puţin oficial, căci, în realitate, cariera de avocat a Dianei Tuşa este subţire până la inexistenţă. Nu ştim dacă între 2003 (anul admiterii în Baroul Bucureşti) şi 2008 (anul de început al deputăţiei) a existat vreun client celebru, vreun proces răsunător, vreo victorie zdrobitoare a Dianei Tuşa.

În altă ordine de idei, Tuşa se laudă şi cu un masterat de relaţii publice în marketing.

Ce s-ar fi făcut ea fără Bogdan Olteanu?

Există un personaj de care se leagă întreagă carieră a Dianei Tuşa. Numele său este Bogdan Olteanu. Tuşa a intrat în Parlament ca referent la Senat (1998-2000), apoi a revenit în 2004, în calitate de consilier la cabinetul deputatului Bogdan Olteanu. Atunci a început să îi surâdă norocul: între 2005 şi 2006, Olteanu a devenit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar Diana Tuşa a ocupat funcţia director de cabinet al demnitarului. Ulterior, liberalul a devenit preşedintele Camerei Deputaţilor, iar Tuşa a urcat în nomenclatură, până la dregătoria de director general al cancelariei preşedintelui de Cameră. În 2008, a fost aleasă deputat (de Brăila), funcţie pe care o ocupă şi acum (dar din partea Bucureştilor).

Practic, Diana Tuşa a fost percepută ca o protejată a lui Bogdan Olteanu (poate chiar mai mult, zic gurile rele), alături de Cristina Pocora, cele două înscriindu-se cam în acelaşi timp în PNL. Olteanu a pus umărul din greu la cariera Dianei Tuşa. Citește aici.

Ce lasă în urmă Diana Tuşa?

Dacă ne uităm pe profilul ei de pe cdep.ro, vedem sute de voturi electronice, zeci de luări de cuvânt în plen, numeroase iniţiative legislative, întrebări şi interpelări, ba chiar şi câteva moţiuni simple şi de cenzură.

Şi atunci de ce nu a fost prea vizibilă în spaţiul public? O fi vreo eminenţă cenuşie, vreo mânuitoare de sfori? A făcut ceva pentru Brăila? S-ar fi aflat. În schimb, presa relatează mai degrabă despre scandalurile amoroase ale Dianei Tuşa decât despre realizările sale în Legislativ. Citește aici.

Totul până la bani. Şi sinecuri, dar şi datorii

Deşi cariera ei politică ne lasă reci, nu acelaşi lucru putem spune despre averea Dianei Tuşa.

Diana Tuşa n-a dus niciodată lipsa banilor – cel puţin asta reiese din declaraţiile ei de avere. În decembrie 2008, Tuşa a intrat în Camera Deputaţilor cu venituri anule de 115.000 RON pe an, conform declaraţiei de avere. Suma de 71.000 lei/an o obţine din mandatul de deputat, iar diferenţa o câştigă prin prezenţa în Consiliul de Administraţie (CA) al Conpet Ploieşti şi al ACC Bucureşti. De asemenea, Tuşa era şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) BTT Bucureşti. Şi, ca şi cum nu ar fi fost suficient, veniturile Dianei Tuşa s-au dublat în anul 2009, când ea şi-a declarat câştiguri totale de aproximativ 240.000 RON anual, dintre care 112.000 RON din mandatul de deputat, iar diferenţa din celelalte trei funcţii amintite mai sus. Dacă v-aţi întrebat vreodată cum administrează statul român banii voştri, aflaţi că Parlamentul a plătit 112.000 RON/an pentru ca Diana Tuşa să nu facă nimic. Misiune îndeplinită cu succes.

Surprinzător este că un credit contractat în anul 2009, în valoare de 95.900 de euro, dispare din declaraţia ei de avere în anul 2015. Diana Tuşa s-a apărat, spunând că a fost achitat cu ajutorul unor împrumuturi de la rudele soţului ei. Şi atunci, de ce a mai avut nevoie de un credit bancar, dacă soţul are rude atât de darnice? Apoi: ce venituri au rudele soţului, încât au reuşit s-o ajute cu o astfel de sumă? De precizat că socrul ei este pastor penticostal, iar potrivit informaţiilor furnizate pentru PSnews.ro de Comunitatea Regională Penticostală Bucureşti, un pastor câştigă în medie 1.500-1.600 de lei, uneori ajungând la 2.000 de lei. Poate că ANAF-ul ar trebui să se sesizeze – observăm că sunt şi alte persoane, în afară de manelişti, care nu-şi declară veniturile. Ca o paranteză: doi dintre cumnaţii Dianei Tuşa cântă pe la petreceri. Vezi materialul video aici.

În anul 2012, datoriile totale ale Dianei Tuşa şi ale soţului ajungeau la suma de 142.000 de euro, iar un an mai târziu ele se situau la aproximativ 97.000 de euro, de unde reiese că au scăzut, într-un an, cu circa 45.000 de euro. Trebuie spus că, atât în 2012, cât şi în 2013, veniturile celor doi se situau între 33.000 şi 35.000 de euro. Sigur că un împrumut ar fi rezolvat această problemă, dar datoriile Dianei Tuşa continuă să scadă şi în anii următori, iar în 2015 ea declară că mai are datorii de 65.000 de euro. Este un total mister cum a reuşit să achite nişte datorii mai mari decât venitul, fără să vândă vreun bun sau vreo proprietate, fără să retragă investiţiile de 45.000 RON ale soţului, cu toate că s-a împrumutat, iar datoriile au scăzut, în loc să se menţină.

Traseism politic allegro vivace

După cum am spus, Diana Tuşa s-a căsătorit cu un reporter de teren – Iosif Buble, de la Antena 3 (în urma unei poveşti cu destule picanterii care nu îşi au locul aici) – şi a câştigat al doilea mandat în Legislativ, din partea PNL-ului uslist, în gloriosul an 2012.

A trecut un an, s-au ascuţit cuţitele între Chiliman şi Crin Antonescu şi iată-ne în aprilie 2013, când longevivul primar al Sectorului 1 (încă din 2004) şi-a făcut… ceva. E greu să-i zicem„partid”. Acest ceva s-a numit Iniţiativa România Liberală (IRL)… până nu s-a mai numit. Până când IRL a fost putin muşcată, în septembrie, de Forţa Civică a lui Mihai-Răzvan Ungureanu şi de PNŢCD-ul lui Aurelian Pavelescu, apoi fagocitată, în 2014, de PDL-ul lui Vasile Blaga. Pe urmă, PDL-ul a fost şi el absorbit de PNL-ul lui Klaus Iohannis, iar Chiliman şi ai lui au dat din nou ochii atât cu vechii penelişti ai lui Antonescu, cât şi cu pedeliştii cu care se înjuraseră pe vremea lui Emil Boc.

Până aici, au fost fapte.

Legături primejdioase

Prin acoliţi, Diana Tuşa a făcut legătura între o zonă a presei controlată de soţul ei, Iosif Buble, şi o anumită grupare din PNL, controlată de prim-vicepreşedintele Ludovic Orban. Înţelegerea – vorbeşte târgul – ar fi fost pecetluită prin angajarea omului de casă Dumitru „Mituţ” Ianoş la grupul parlamentar al PNL, după cum PSnews.ro a scris încă din martie, despre banii publici scurşi în acea zonă din mass media. Citește aici: EXCLUSIV Liderul Grupului Parlamentar PNL, Ludovic Orban, recompensează din bani publici un patron de presă

Ce ar mai fi de spus? Cu aşa CV de candidat, ca al Dianei Tuşa, liberalii de la Sectorul 1 pot merge liniştiți pe mâna lui Andrei Chiliman.

9 comentarii la “EXCLUSIV Dosar de candidat: obscura Diana Tuşa se visează primar

  1. Acum inteleg de ce Ludovic Orban e omniprezent, dupa alegerea lui Johannis, la Antena3.De cand a virat A3 spre tagma Johannista nu ma mai uit la ei.

  2. Zici ca e naomi, frate… Nu mai dati poze de astea va rog eu. Daca vede o asemenea poza vreo femeie insarcinata sau vreun batran cu probleme la inima?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *