Skip to content
Politică

EXCLUSIV Dosar de candidat. Robert Negoiță, primarul celor trei saci: bani, scandaluri și realizări

Portalul de ştiri PSnews.ro continuă analiza privind potenţialii candidaţi pentru primăriile de sector din Bucureşti. Potrivit informaţiilor vehiculate până acum, cel mai probabil, Robert Negoiţă va candida pentru un nou mandat (al doilea) la Primăria Sectorului 3, din partea PSD. Noi am reunit principalele informaţii despre politician, în încercarea de a oferi cititorilor o imagine cât mai fidelă despre activitatea lui Robert Negoiţă în spaţiul public.

Aparent, lucrurile stau bine în Sectorul 3 din 2012, de când a fost ales primar Negoiţă: curăţenie-bec, câini vagabonzi deloc, şcoli renovate (remobilate, cu table noi, cu proiectoare, ba chiar şi cu wireless şi laptopuri pentru profesori)… O menţiune onorabilă în acest sens este Şcoala nr. 195, cea mai modernă din sector. Alta este Şcoala Hamburg, unde un parteneriat româno-german face ca elevii să beneficieze de predare în limba germană. Planurile edilului privind dezvoltarea sistemul de învățământ din Sectorului 3 nu se opresc aici, iar Negoiță își propune ca 18 unităţi de învăţământ să fie complet reabilitate, retehnologizate şi date în folosinţă până la sfârșitul lui 2015.

De asemenea, Negoiță a interzis grătarele în Parcul IOR, încercând să ofere sectorului o imagine care să inspire seriozitate. Un alt proiect inedit din timpul madatului de edil, îl reprezintă linia de tramvai acoperită cu gazon. Negoiță n-a uitat să investească în proiectele culturale, precum Festivalul de Muzică Clasică din Parcul Colțea, Festivalul „In memoriam Florian Pițiș” și Festivalul „Pepiniera de Talente”.

Să amintim şi că primarul poate fi văzut o dată pe lună în mijlocul cetăţenilor, ascultându-le păsurile. Printr-un astfel de gest, Negoiță îmbunătățește comunicarea din Primăria Sectorului 3 și, în același timp, realizează și o apropiere între liderii politici și electorat. Totodată, arată interes pentru problemele cetățenilor, fiind dispus să găsească soluții împreună cu aceștia. Primarul n-a uitat nici situația cazurilor sociale, încercând să elaboreze o strategie de asistență socială pe care s-o aplice în Sectorul 3. Dar oare chiar stă pe roze edilul?

Negoiță știe să-și trăiască viața

În 2012, dacă întrebai din om în om prin Bucureşti cine este Robert Negoiţă, pe lângă asocierea cu averea impresionantă, mai primeai un răspuns. Cu doi ani mai devreme, numele lui Negoiţă apăruse într-un dosar de prostituţie de lux instrumentat de DIICOT. Mai precis, apărea în calitate de presupus client, alături de Nicolae Bănicioiu şi Victor Ponta, colegi cu el în Camera Deputaţilor. Despre Ponta se aude că a dispărut din dosar, dar ceilalţi doi s-au plimbat pe la DIICOT, pentru declaraţii, spre încântarea presei. Procurorii acuză că activitatea infracţională s-a desfăşurat sub paravanul a două agenţii de selecţie şi promovare a fotomodelelor, iar victimele erau plasate pe piaţa prostituţiei de lux din România, Italia şi Austria , în cluburi sau la locuinţele clienţilor, veniturile obţinute depăşind suma de 100.000 de euro, potrivit realitatea.net.

Bănicioiu a recunoscut că numele lui apare în dosar, dar a precizat că numai tangenţial. În schimb, ce a afirmat Negoiţă pentru gandul.info în noiembrie 2010 este spectaculos:

„Nu am întreţinut relaţii sexuale cu minore, doar cu fete majore. Mie îmi plac fetele şi fac dragoste cu ele. Normal că întreţin relaţii sexuale cu fetele care mă plac şi le plac. Dar asta pentru că ne placem şi nu le plătesc. E vorba însă de majore. Asta făceam până acum un an şi ceva, dar acum am prietenă şi nu mai am relaţii cu alte femei”.

Scandalul a fost exploatat şi de propaganda lui Traian Băsescu, în vara anului 2012, în postere cu aluzie la filmul „The People vs. Larry Flynt” (o biografie a fondatorului revistei Hustler).

Anterior, în 2009, Robert Negoiţă, divorţase, se judecase cu fosta soţie pentru custodia copiilor şi câştigase fără scandal, conform cancan.ro.

Posibil marcat de aceste evenimente, omul de afaceri arată că vrea să petreacă tot mai mult timp alături de familie. Pagina sa de Facebook este aglomerată cu fotografii alături de actuala soție și copii, ca nu cumva cineva, oricând, să-și reamintească de greșelile trecutului. Să-i oferim a doua șansă și să-l lăsăm să se bucure de ea.

Cum putea Negoiţă să-l închidă pe Ghiţă

Dar ceva mult mai grav a fost un scandal penal între Robert Negoiţă şi mogulul Sebastian Ghiţă în 2014, când primul era primar, iar al doilea deputat. În luna mai, Negoiţă s-a înfiinţat val-vârtej la Parchetul General, cu o plângere penală împotriva lui Ghiţă, după ce acesta l-ar fi ameninţat cu moartea, potrivit gandul.info.

„Mi-a spus: «Te termin. Ai intrat pe mâna mea, o să te termin. Mori de mâna mea, nu o să te las». Astea sunt cuvintele pe care mi le-a spus”, a reclamat atunci primarul, fără să precizeze motivele.

Totuşi, trei luni mai târziu, procurorii clasau plângerea, din lipsă de probe.

Spre deosebire de Ghiţă (care s-a dus cu „tehnică” pe el la întâlnirea cu Vîntu de la benzinărie, l-a înregistrat ameninţându-l că-l îngroapă şi l-a băgat în puşcărie), Negoiţă nu a avut inspiraţia să înregistreze convorbirea, adăugând că nu face aşa ceva pentru că nu este „securist” şi că ştie el că instituţii abilitate ale statului înregistrează convorbiri telefonice.

Chiar dacă atât Robert Negoiţă, cât şi Sebastian Ghiţă au fost zgârciţi în explicaţii pe marginea acestui scandal, România Liberă a dat pe surse că totul ar fi fost o luptă pentru influență asupra premierului Victor Ponta. Mai precis, primarul sectorului 3 ar fi fost deranjat (ca mai mulți pesedişti), că Ghiță are un cuvânt greu de spus în legătură cu deciziile prim-ministrului. Mai mult: cu câteva zile înainte să izbucnească scandalul, România TV (televiziunea patronată de Sebastian Ghiță) a difuzat mai multe materiale în care era atacat Robert Negoiță. Una dintre teme a fost reprezentată de verificări dispuse de prefectul Capitalei, privind concesionarea parcurilor din Sectorul 3 către aceeaşi firmă, fără licitații şi în defavoarea Primăriei Sectorului 3. Asta în condiţiile în care singura instituţie abilitată să concesioneze servicii publice locale este Consiliul General. Scandalul ar fi pornit după ce primăria condusă de Robert Negoiţă a concesionat firmei Cris Garden cele patru parcuri din sector, pe 8 ani. Potrivit contractului, societatea primea de la primărie circa 50 de milioane de euro pentru servicii de întreţinere şi amenajare.

Oştean credincios pe meterezele PSD-ului…

Potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Robert Negoiţă a intrat în PSD în anul 2004, fiind ales, după doi ani, în funcţia de vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD). Anul 2007 vine pentru Negoiţă cu funcţia de preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi (LTISD), iar un an mai târziu afaceristul dă lovitura: devine secretar executiv al PSD.

…dar curtat de PNL?

Mirosind că e rost de dihonie în PSD, după ce Robert Negoiţă s-a faultat cu mogulul de la România TV, PNL – zic gurile rele – l-a curtat o vreme pe primar, dar, văzând că acesta nu marşează, s-au gândit mai bine şi au început să pună tunurile pe edil. Deja au apărut în Sectorul 3 corturi peneliste în care cetăţenii sunt invitaţi să semneze petiţii pentru demiterea lui Negoiţă. Una dintre teme, de exemplu, este linia de tramvai de la magazinul Titan, blocată pentru lucrări încă de acum 7 ani.

„Promisiuni, minciuni, (…) showtime la români!”

În 2012, când pentru Primăria Sectorului 3 lupta a fost între Negoiţă (Robert) şi Negoiţă (Liviu), aspirantul PSD-ist venea să-l înlocuiască pe primarul PDL-ist (cunoscut şi ca Livache sau Lăchiţă) cu promisiuni ameţitoare: că va reabilita gratuit blocurile din sector; că va construi un spital modern; că va ridica 4.000 de locuinţe pentru tineri; că, în primul an de mandat, va steriliza maidanezii şi-i va duce în afara oraşului, în adăposturi civilizate; că va amenaja câte o grădiniţă şi o creşă în proximitatea fiecărei familii; că va aduce utilităţi şi va asfalta toate străzile din sector; că va amenaja malurile Dâmboviţei şi Parcul Pantelimon.

În decembrie 2014, deja Robert Negoiţă nu mai stătea pe roze: mai mulţi bucureşteni creaseră o pagină de Facebook prin care îi cereau demisia, pe motiv de: datorii la ANAF; nerespectarea promisiunilor privind reabilitarea blocurilor şi taxa pentru salubrizare; o presupusă deturnare de fonduri (circa 8,5 milioane de euro); distrugerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, prin betoane cu nemiluita; uciderea a peste 8.000 de pomi, prin betonarea rădăcinilor şi folosirea unor lacuri chimice industriale; comasarea şcolilor, înghesuirea elevilor şi folosirea infrastructurii şcolare pentru interesele de partid; realizarea unor lucrări considerate ilegale pe bulevardul Unirii, în valoare de 15 milioane de euro.

Robert Negoiță – mult prea bogat pentru Sectorul 3

Robert Negoiță, împreună cu fratele său, Ionuț, a construit un imperiu estimat de revista Forbes la 100 de milioane de euro. Au trecut vremurile lor de glorie, când cei doi frați se mândreau cu cel mai mare hotel din Europa de Est, Rin Grand Hotel, iar încasările urcau până la aproape 300 de milioane de euro. Dar afacerile celor doi frați încep în adolescența acestora, când au decis să muncească în străinătate, iar cu banii strânși au început primele afaceri în România.

Motiv pentru care n-ar trebui să ne surprindă numeroasele proprietăți pe care le-a trecut primarul Sectorului 3 în declarația de avere. Robert Negoiță deține peste o sută de apartamente construite, pe care n-a reușit să le vândă, iar acestea se regăsesc pe lista proprietăților sale. La capitolul “datorii în anul 2015”, primarul are 11 milioane de euro și aproximativ 260 de milioane de lei, dintre care numai 225 sunt către ANAF. E adevărat că decizia de impunere a fost contestată în instanță, dar războiul dintre Negoiță și Fisc ține din anul 2011, când autoritatea statului a decis să-i scoată la licitație mai multe apartamente. E ilar să te gândești că tocmai primarul tău este cel care datorează o sumă uriașă către bugetul statului, în timp ce acesta îți solicită să contribui la bugetul local.

Din bunurile care i-au fost executate silit, primarul Sectorului 3 s-a ales, în perioada iulie 2014 – ianuarie 2015, cu aproximativ 4,5 milioane de lei. La acestea se mai adaugă circa 6,5 milioane de lei, venituri obținute din salariul de primar și alte executări silite.

Declarația de interes a lui Robert Negoiță ne dezvăluie că acesta este în continuare asociat la SC Magic Water Park SRL, la SC Domus Stil Real Estate Solutions SRL, președinte al Organizației pentru Democrație și președinte al Fundației „Negoiță Robert Sorin”.

Și, oricât s-a chinuit Robert Negoiță să promoveze imaginea aceea a băieților plecați de la muncă de jos, care ajung milionari prin sudoare, se pare că totul se năruie instantaneu odată cu scandalul ANAF, demonstrându-ne, pe de altă parte, fără să ne surprindă, că succesul poate însemna, la fel de bine, evitarea legilor statului și sustragerea de la plăți.

Robert Negoiță este atât de bogat, încât poveștile despre cât de mult a muncit ne plictisesc. Să revenim la lucruri mai importante…

Primarul premiant

Păi, nu? Ia priviţi cu ce distincţii se laudă:

– Premiul VIP Politic Premiul de Excelenţă Business Press

– Premiul Casino

– Pariul Target

– Celebritatea Anului – Premiu Special pentru „Cel mai îndrăzneţ proiect de afaceri”

– “Think big”, în cadrul galei „Premiilor Business Magazin pentru Tineri manageri de TOP”

Cetățenii din Sectorul 3 au mizat, în 2012, când l-au votat pe Negoiță ca primar, că averea pe care acesta a strâns-o îl va împiedica să calce strâmb, dar faptul că ANAF îi suflă-n ceafă te face să te mai gândeşti o dată.

Dacă mai punem la socoteală și scandalurile în care a fost implicat, putem afirma că pensionarii din Sectorul 3 își trăiesc ultimii ani cu ochii ațintiți la telenovela intitulată Robert Negoiță.

Cu siguranță actualul edil al Sectorului 3 va trebui să ducă o campanie dură în 2016 pentru a-și asigura un nou mandat, însă are atuurile sale, cât și tinichele care-i atârnă de coadă. Totuși rămâne să vedem ce vor reține cetățenii în ziua votului – realizările sau scandalurile?

 

Un articol de Valentin Busuioc și Marius Constantin

1 comentariu la “EXCLUSIV Dosar de candidat. Robert Negoiță, primarul celor trei saci: bani, scandaluri și realizări

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *