Skip to content
Politică

EXCLUSIV – Dovada că dosarul de spălare de bani al președintelui a fost închis nelegal. ONPCSB a clasat lucrarea pe motiv că Băsescu se bucura de imunitate, întrucât este președintele României. La acea dată președinte era Iliescu!

 PSnews.ro prezintă dovada că dosarul de spalare de bani al lui Traian Basescu, privind tranzacția imobiliară cu omul de afaceri Costel Cașuneanu, a fost închis nelegal de catre Oficiul National de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor (ONPCSB), în perioada în care aceasta instituție era condusă de Iulian Dragomir, cel care avea să devină peste cațiva ani judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Traian Băsescu a scăpat de acest dosar pe motiv că se bucură de imunitatea conferită de funcția de președinte, înainte de a ajunge însă președintele României. Iar acest lucru este cât se poate de limpede, după cum se va putea vedea în continuare. Sa vedem deci cum s-au derulat evenimentele!

În 17 decembrie 2004, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor a dispus clasarea dosarului de spălare de bani în ceea ce-l privește pe Traian Băsescu. Decizia a fost dispusă prin semnatura șefului Oficiului de la acea vreme, Iulian Dragomir, cunoscut în rândul opiniei publice ca fiind cu “Nașu’-n suflet” și cel care în prezent este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dragomir a aprobat clasarea dosarului lui Băsescu pe motiv de imunitate prezidențială. De altfel, în documentul ONPCSB se precizează următoarele:

De asemenea, precizăm că, în urma alegerilor prezidențiale desfasurate în data de 12.12.2004, Traian Băsescu a câștigat votul majoritar și în conformitate cu prevederile art. 82 (1) din Constituția României, rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României a fost validat de Curtea Constituțională.

Fața de cele prezentate, în baza art.84 alin.2 din Constituția României, Președintele României se bucură de imunitate”.

Într-adevăr actualul președinte câștigase alegerile din 12 decembrie 2004, dar nu era încă președinte al României. Iar asta nu o spunem noi, ci o dovedesc documentele oficiale, inclusiv cele ale Președintiei.

Citeste hotararea integrala a ONPCSB privind dosarul de spălare bani a lui Traian Băsescu 

Băsescu nu era președinte al României în momentul în care dosarul i-a fost închis pe motiv de imunitate

Așadar, Traian Băsescu a caștigat alegerile pentru funcția de președinte al României, desfașurate în două tururi, la 28 noiembrie 2004 si 12 decembrie 2004. Alegerile au fost validate de Curtea Constituțională în data de 16 decembrie 2004, prin Hotararea nr. 35.

Hotararea CCR privind validarea alegerilor prezidențiale din 2004 

Ce s-a intâmplat apoi? În data de 20 decembrie 2004, în Parlamentul României au loc mai multe evenimente privind alegerea unui nou președinte al României.

In 20 decembrie 2004, în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului este prezentată de către președintele CCR Hotărarea de validare a alegerii președintelui României. Tot atunci, Traian Băsescu depune jurământul în fața Parlamentului României:

Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporul român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, independenţa, suveranitatea, unitatea naţională, integritatea teritorială a României.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

În aceeași zi de 20 decembrie 2004, președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, dă citire declarației Parlamentului cu privire la depunerea jurământului de către președinte:

Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună, la data de 20 decembrie 2004, în vederea depunerii jurământului de către candidatul la Preşedinţia României, a cărui alegere a fost validată de către Curtea Constituţională prin hotărârea nr.35/16 decembrie 2004, ţinând seama de actul de validare întocmit în conformitate cu prevederile art.25 alin.2 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, al cărui conţinut a fost prezentat în faţa Parlamentului de către domnul Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale, constatând că domnul Traian Băsescu a depus jurământul prevăzut la art.82 alin.2 din Constituţie, iau act de începerea exercitării de către domnul Traian Băsescu a mandatului de preşedinte al României.

Semnează preşedintele Camerei Deputaţilor Adrian Năstase, preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu”.

Vezi: Ordinea de zi a Parlamentului din 20 decembrie 2004

Revenind la începerea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu. Mulți ar putea spune că Traian Basescu a devenit președinte al României la 12 decembrie 2004, data alegerilor. Sau poate la 16 decembrie 2004, data când a fost adoptată Hotărârea 35 a CCR de validare a alegerilor, publicată în Monitorul Oficial nr.1212 din 16 decembrie 2004. Nici una dintre aceste zile nu coincide cu începerea mandatului de președinte al lui Traian Basescu.

Data la care mandatul de președinte începe este ziua în care se depune jurământul în fața Parlamanetului. Iată ce prevede Constituția României:

ARTICOLUL 82

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

ARTICOLUL 83

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Lucrurile sunt deci clare. Mandatul de președinte al lui Traian Basescu a început în data de 20 decembrie 2004, ziua în care a depus jurământul. De altfel, acest lucru este confirmat chiar de CV-ul lui Traian Basescu de pe site-ul Administrației Prezidențiale, în care se precizează că acesta a devenit președinte al României la 20 decembrie 2004.

Vezi CV-ul lui Traian Băsescu de pe site-ul Administrației Prezidențiale

Rezultă în aceste condiții un lucru de necombătut: dosarul de spălare de bani a fost închis de ONPCSB-ul condus de Iulian Dragomir cu trei zile înainte ca Băsescu să devină președintele României. Cu alte cuvinte, lui Băsescu i-a fost închis dosarul pe motiv de imunitate, de care însa acesta nu se bucura. În 17 decembrie 2004, ziua în care dosarul de spalare de bani a fost clasat, președintele României era Ion Iliescu.

Deci, cum putea sa aibă imunitate o persoană care la acea dată nu era nici parlamentar și nici președinte? Nu putea, iar evenimentele prezentate mai sus demonstrează că dosarul de spălare de bani a fost închis nelegal.

În final trebuie să amintim că dosarul a fost redeschis de curând că urmare a unei plangeri facută de Mugur Ciuvica, președintele Grupului de Investigatii Politice.

5 comentarii la “EXCLUSIV – Dovada că dosarul de spălare de bani al președintelui a fost închis nelegal. ONPCSB a clasat lucrarea pe motiv că Băsescu se bucura de imunitate, întrucât este președintele României. La acea dată președinte era Iliescu!

 1. Traian Basescu va trebui să răspundă in faţa poporului la câteva intrebări extrem de dureroase si trebuie sa isi spele cateva pacate adanc infipte in constiinta publică.
  T. B. a dezamăgit prin abandonarea de-a lungul mandatelor sale exact a principiilor si valorilor pe care s-a bazat ascensiunea sa fulminantă.

  T. Basescu decontează acum, prin impopularitatea sa, in primul rând coruptia si clientelismul guvernărilor PDL, deconteaza promovarea si protejarea unor personaje sinistre precum E.U.(D.le PLEŞU am avut pe DUDUCA(Carol II) pe SAVANTA şi acum AMANTA….va continua blestemul ?),
  T:B deconteaza derapaje de limbaj si atitudine impardonabile, precum acelea la adresa regelui Mihai.(dl.Pleşu,dl.Liiceanu nici-o reacţie !)
  Deconteaza dublele măsuri, dispretul adesea ostentativ fata de intelectuali, un spirit conflictual exagerat si, in ultima instanta, lipsa de tactica si strategie in urmarirea unor scopuri principial corecte. Cea mai dificila sarcina va fi sa explice romanilor de ce s-a despartit de ei, imediat dupa castigarea celui de-al doilea mandat, preferand sa imbratiseze STATUL SI PUTEREA. Toate cinismele aruncate peste capul poporului “lenes” si “neperformant”, toate criticile aduse tuturor categoriilor sociale – de la medici la profesori – si fiecare replica acida infipta in inima cate unui profesionist adevărat ,precum Raed Arafat , au contribuit la o ruptura dureroasa si definitiva de popor, de romani.

 2. Putina rabdare zic sa avem. Nimeni nu se gandea ca nastase va pati ceva si uitati ce s-a intamplat. Oricum, vedeti acum de ce il avea pe nasu in suflet iulian dragomir… a avut grija nasu de el dupa faza asta

 3. Ne mai miram ca dupa referendum a ramas in functie,sustinut bineinteles de CCR.De multe ori am vrut ca chiar eu personal sa-l dau in judecata,dar nu aveam banii necesari deschderii unui proces .Acest individ este un mafiot ordinar care face de ras toata clasa politica.Cred ca impreuna cu PDL-ul si toata clica lui de mafioti ,a depasit cu mult mafia siciliana.Sper sa fie judecat si pedepsit pentru tot ce a facut si scos din randul presedintilor acestei tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *