Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Elena Udrea, despre România. Interviu integral (VIDEO)

Deputatul Elena Udrea este invitatul PSnews.ro din această săptămână, în cadrul emisiunii „…despre România” cu jurnalistul Dan Bucura.

În cadrul interviului video PSnews.ro, deputatul Elena Udrea a vorbit despre problemele penale ale premierului Victor Ponta și despre modul în care acestea afectează imaginea României.

De asemenea, deputatul și-a exprimat poziția cu privire la moțiunea de cenzură depusă de Partidul Național Liberal (PNL), comentând, totodată, mișcările de pe scena politică.

În același timp, Elena Udrea a comentat situația primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, cât și propriul ei dosar, în care a fost cercetată de procurorii anticorupție.

Nu în ultimul rând, Elena Udrea și-a descris viața personală, povestind, totodată, despre relația cu fostul președinte Traian Băsescu și caracterizând anumite personalități cheie din România.

Dan Bucura: Doamnă Elena Udrea, vă mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră de a veni la noi, la PSnews.ro. Am structurat interviul de astăzi pe patru paliere. Evident, o să începem cu actualitatea politică – e ceea ce ne frământă pe toţi şi o să vă întreb, în prima fază, cum vedeţi trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, cum credeţi că se poate conduce un guvern cu aceste probleme pe cap şi cum credeţi că se poate păstra relaţia dintre premierul trimis în judecată şi partidul care îl susţine (recte PSD), cu ajungerea la conducerea PSD-ului a lui Liviu Dragnea.

Elena Udrea: În primul rând, vă mulţumesc pentru invitaţie şi, da, actualitatea politică se schimbă la noi de la o zi la alta: ce a fost ieri ştire azi deja nu mai contează. Problema lui Victor Ponta cu dosarul trimis în instanţă cred că este mai degrabă o problemă de imagine (nu neapărat una de fond) şi mai cred că a dat naştere unui bun pretext de a i se pune în discuţie susţinerea chiar în interiorul coaliţiei de guvernare din care face parte. Chiar dacă am avut un vot în care cei care sunt alături de premierul Ponta în cabinet (mă refer şi la UNPR, şi la partidul domnului Tăriceanu) au spus ieri (luni – n.r.) că susţin Guvernul (logic) şi că nu dau sprijin moţiunii. Cu toate acestea, tot timpul există motiv să discutăm: îl mai susţine sau nu PSD pe Victor Ponta, din cauza dosarelor pe care le are? Motiv pentru care a şi pierdut, de altfel, preşedinţia partidului, zic eu, mai importantă decât preşedinţia cabinetului. Dacă ne uităm strict… Eu cred că el poate guverna. Dacă ar fi un prim-ministru bun, ar putea să guverneze chiar fiind trimis în judecată. Problema lui este că nu reuşeşte să rezolve nişte lucruri la care ne-am aştepta să fie rezolvate, cum ar fi – spuneam chiar astăzi (marţi – n.r.) –: absorbţia fondurilor europene de care România are atât de mare nevoie, nu reuşeşte să aibă o poziţie tranşantă şi în folosul României în problema refugiaţilor (iarăşi de actualitate)… Deci cred că mai degrabă el n-a reuşit să fie un bun prim-ministru – asta cred că este mai grav, pentru că problemă de imagine şi dosare în instanţă are şi domnul Klaus Iohannis. Faptul că îi acordă Constituţia imunitate nu înseamnă că nu are o problemă de imagine.

Dan Bucura: Dar, totuşi, în ceea ce priveşte percepţia din exterior asupra României, cu un premier trimis în judecată, nu influenţează, totuşi, această situaţie?

Elena Udrea: Nu-mi dau seama. Aş vrea să văd un exemplu în care este concret influenţată, pentru că, pe de altă parte, să ştiţi că am avut ocazia să discut cu reprezentanţi ai presei străine. În perioada aceasta, oamenii se uită destul de curioşi la ce se întâmplă în România cu dosarele penale, pentru că atrage atenţia când pui sub acuzare prim-ministru, când vorbim de preşedinte cu dosare în instanţă şi cu probleme care, la terminarea mandatului, ar putea să se transforme într-un dosar penal clar, când vorbim de foşti miniştri şi aşa mai departe, începe lumea să devină curioasă şi se uită cu atenţie ce se întâmplă. Să ştiţi că nu totdeauna se înţeleg lucrurile acestea cum credem noi că se înţeleg în afară. Multă lume nu înţelege ce se întâmplă în România. Deci nu ştiu. Vă dau un exemplu concret: când faptul că prim-ministrul este trimis în judecată a adus prejudicii de imagine României. Până acum, nu am avut o astfel de situaţie. E posibil să existe. Deci, pe scurt: faptul că Victor Ponta are un dosar penal în instanţă (a ajuns în această situaţie) da, i-a şubrezit foarte mult poziţia. Însă este o problemă de imagine, nu de competenţa lui ca prim-ministru.

Dan Bucura: Cu poziţia asta şubrezită, PNL-ul ieri (luni, de fapt) a depus încă o moţiune de cenzură. Ce şanse vedeţi în eventualitatea unei posibile alianţe dată pe surse între Liviu Dragnea, PNL şi, poate, cu girul preşedintelui Iohannis? Sau ce şanse daţi real acestei moţiuni în sensul înlăturării lui Victor Ponta de la Guvern?

Elena Udrea: Eu voi vota moţiunea de cenzură. Am spus că este o moţiune incredibil de slabă. Nu m-am aşteptat să văd o foaie mai degrabă cu text de opinie de jurnalist decât de moţiune de cenzură a partidului prezidenţial. Eu am spus: ori sunt leneşi şi n-au vrut să scrie ceva serios, ori nici ei nu cred că această moţiune va trece. Nu va trece (nu cred că va trece moţiunea); eu voi vota-o. Probabil că vor vota, mă aştept s-o voteze cei care au iniţiat-o, însă coaliţia de la guvernare este solidă pentru că ne aşteaptă, urmează un an electoral, PSD nu e un partid care să dea guvernarea înainte de alegeri. Deci nu cred că riscă ei să piardă Guvernul, iar efortul PNL este extrem de firav. Această moţiune mie mi se pare că arată că şi opoziţia o fac de formă. Nu poţi să epuizezi şansa unei moţiuni cu moţiunea pe care  au scris-o ei. Că există o singură moţiune pe sesiune. Deci, dacă asta e moţiunea pe care ei au scris-o în sesiunea aceasta, mă gândesc că nu vor s-ajungă la guvernare.

Dan Bucura: Înţeleg. Despre UDMR: mai poate juca el rolul partidului-balama, ca-n ultimii ani? Sau vin din urmă domnul Gabriel Oprea şi partidul său?

Elena Udrea: Clar. Cu cincizeci şi ceva de parlamentari, în mod evident, rolul UDMR-ului l-a luat UNPR-ul. N-aş zice neapărat că este rău, pentru că 25 de ani rolul acesta al UDMR a făcut ca, tot timpul, un partid pe criterii etnice (ceea ce este inadmisibil în Europa) să aibă tot timpul o poziţie privilegiată şi aproape tot timpul la guvernare. Deci faptul că există un partid ca UNPR care joacă rolul partidului-balama eu zic că este o schimbare bună în politica românească. Da, va conta şi cum va vota UDMR-ul.

Dan Bucura: Cum e cu PMP-ul? Ce viitor politic are? Cum îl mai vedeţi? Alipirea de Traian Băsescu este încă o şansă pentru partid? Şi, dacă se poate, numiţi-mi (pe lângă dumneavoastră şi Traian Băsescu) trei-patru lideri puternici în PMP, care să aibă forţa să dea notorietatea partidului, să-l crească şi să-l facă să conteze cumva în viitoarele alegeri.

Elena Udrea: Mişcarea Populară a fost un partid de personalitate, de lider – clar –, dar, în acelaşi timp, un partid (spre deosebire de UNPR, care este un partid de parlamentari luaţi de peste tot), a fost un partid care şi-a propus să aibă propriul electorat şi a şi reuşit: la trei luni de când se înfiinţase oficial, a luat 6,14% la europarlamentare şi, cu mine candidat, 5,2% la prezidenţiale. Dar are nevoie (în mod cert) de o locomotivă care… aşa, pentru că este foarte folosit acest cuvânt… are nevoie de un lider cu notorietate foarte mare, cu imagine, pentru că e un partid la început de drum şi, dacă-şi propune să intre în Parlament în 2016, va avea nevoie de un astfel de lider. Dacă Traian Băsescu se va înscrie în Partidul Mişcarea Populară, cu siguranţă că partidul acesta va avea…

Dan Bucura: Poate fi liderul.

Elena Udrea: Clar! Va avea posibilitatea să crească, să aducă electorat. Traian Băsescu are în continuare electorat – s-a văzut, se vede din toate sondajele care apar public, mai ales pe fondul unei prestaţii slabe a actualului preşedinte, fostul preşedinte e, de departe, în continuare, cel mai bun om politic, deci cred că…

Dan Bucura: Şi, dincolo de dânsul, încă două-trei nume din partid?

Elena Udrea: Păi, Eugen Tomac (este liderul partidului), Gelu Vişan (pe care îl ştim cu toţii – face politică de 20 şi ceva de ani)… Aşa, sunt colegi foarte mulţi – eu n-aş vrea să evit, să ocolesc pe cineva. Pe de altă parte… Radu Cristescu, care, de asemenea, este un lider cunoscut… Dar ştiţi: pe de altă parte, partidul acesta a vrut să aducă oameni noi în politică. Sunt foarte mulţi lideri din teritoriu, oameni foarte buni, care sunt oameni noi şi care şi-ar dori ei să schimbe politica românească.

Dan Bucura: S-a încercat până acum vreo afiliere a PMP-ului, vreo fuziune, cum au fost zvonurile din ultima vreme, inclusiv legate de o discuţie cu Gabriel Oprea şi UNPR-ul?

Elena Udrea: Nu cred. Eu nu mai sunt… Eu mi-am dat demisia din PMP, dar, sigur, e partidul în care am investit efort…

Dan Bucura: Sunteţi informată în ceea ce priveşte lucrurile acolo.

Elena Udrea: …şi în ultimii doi ani, un an şi ceva, dar, din câte ştiu, nu a avut loc o discuţie cu UNPR. Au loc discuţii cu partide care sunt, de asemenea, de centru-dreapta.

Dan Bucura: Putem vorbi despre un blestem al conducerii PMP-ului? Aţi fost dumneavoastră…

Elena Udrea: Şi atât.

Dan Bucura: Aveţi mai multe dosare penale. A fost Eugen Tomac…

Elena Udrea: Este Eugen Tomac.

Dan Bucura: Este Eugen Tomac: a fost chemat la Parchetul General – dosar penal. În eventualitatea scenariului de care vorbeaţi, cu Traian Băsescu, nici Traian Băsescu nu este străin de datul cu subsemnatul pe la parchete. De-aia vă zic: putem vorbi de un blestem al şefiei PMP?

Elena Udrea: Păi, putem vorbi de un blestem al şefiei PSD: a fost Victor Ponta – are dosar penal; acum, e domnul Dragnea – condamnat în primă instanţă. Şi probabil că şi la PNL încă nu. Încă nu la PNL, în mod ciudat; încă nu, dar cu siguranţă că se va întâmpla şi la PNL ca şefii PNL-ului să aibă dosare penale. Deci este o etapă în care orice politician din România, dacă nu are încă dosar penal, este posibil să aibă. Sau aproape orice politician (ca să nu-mi aud critici dup-aceea) este posibil să aibă. După 26 de ani de politică, este greu să găseşti un politician căruia să nu ai motiv să nu-i faci un dosar penal, dar nu cred că lucrul acesta e de natură să influenţeze major parcursul unui partid. Ca dovadă: cel mai mare partid din România – PSD. L-au schimbat pe Victor Ponta pentru că avea dosar penal şi l-au pus interimar pe Dragnea, care chiar e condamnat în primă instanţă şi văd că partidul uitaţi: e la guvernare şi rezistă. PMP e un partid nou, a fost această experienţă cu mine… Eu m-am retras tocmai pentru că nu vreau să amestec situaţia mea cu partidul, dar, dacă ei vor reuşi să răspundă aşteptărilor unui electorat obişnuit cu mesajele lui Traian Băsescu, dacă vor reuşi să răspundă aşteptărilor acelui electorat, eu cred că partidul acesta va avea succes.

Dan Bucura: O ultimă întrebare şi ieşim din viaţa politică. Să facem un scenariu: viaţa Guvernului după Victor Ponta. Presupunem că această moţiune sau, sub o formă sau alta, o demisie, Victor Ponta pleacă. Cum vedeţi viitorul Guvern: cu Gabriel Oprea? Cu o altă alianţă? Cu o alipire venită din partea lui Dragnea către liberali? Cu Iohannis arbitru? Care scenariu credeţi că e plauzibil?

Elena Udrea: În primul rând, eu cred că domnul Iohannis, nu e treaba sa cine este la guvernare. Este modelul de preşedinte care e preocupat doar de palatul Cotroceni şi de administraţia pe care o conduce şi de rolul lui de preşedinte, nu de cine se află la guvernare. A lucrat cu Victor Ponta, poate să lucreze cu cineva din PNL… Până la urmă, nici dânsul nu este un PNL-ist cu tradiţie. Doi: dacă PSD, dacă Victor Ponta pleacă de la guvernare, nu cred că Guvernul va fi dat tot unui PSD-ist. De aceea, PSD-ul se va bate să-l ţină pe Victor Ponta la guvernare. Nu pentru Victor Ponta, ci pentru a menţine, în an electoral, a avea pârghiile pe care ţi le oferă guvernarea. Nu cred nici că ar fi de acord PSD să îi dea Guvernul domnului Gabriel Oprea, deşi, între două variante (dacă chiar Victor Ponta decide să plece şi să lase baltă guvernarea), probabil că între varianta guvern PNL sau Guvern condus de Gabi Oprea, PSD va susţine un guvern condus de Gabriel Oprea. Însă nu cred că s-ar putea da Guvernul, că Klaus Iohannis ar da altcuiva Guvernul decât partidului care l-a dus la Cotroceni.

Dan Bucura: Ne mutăm un pic în sfera justiţiei, a penalului (cum ne place nouă să spunem): cum vedeţi – din exterior, cel puţin – arestarea primarului general al Capitalei?

Elena Udrea: În seria arestărilor din ultima perioadă. Faptul că şi primarul general are o problemă penală nu mă surprinde. Nu mă surprinde nimic legat de persoanele sau personajele care ajung în vizorul justiţiei. Ce cred eu că nu este, nu ajută la nimic şi că afectează actul de justiţie, dar şi imaginea justiţiei, până la urmă (chiar dacă am putea fi tentaţi să spunem că, dimpotrivă, ajută imaginea justiţiei), este acest abuz de arestare preventivă, această practică a arestării preventive pe care o exersăm de vreun an de zile, care a făcut ca oameni importanţi (politicieni şi oameni de afaceri), înainte să fie găsiţi vinovaţi, la simplele acuzaţii care li se aduc, ajung în puşcărie, îşi pierd funcţiile, îşi pierd imaginea, îşi pierd afacerile (dacă vorbim de oameni de afaceri) şi, după aceea, desigur, ajung să fie judecaţi, probabil că unii vor fi găsiţi nevinovaţi. Deci faptul că domnul Oprescu are probleme cu legea nu mă miră. Faptul că este, în schimb, în arest preventiv cred că nu ajută nimănui.

Dan Bucura: Acum, ca să fiu avocatul diavolului: procurorii v-ar spune: da, dar măsura asta preventivă are rolul ei, în sensul ţinerii departe a celui arestat de potenţialii denunţători, potenţialii martori pe care ar putea să-i influenţeze.

Elena Udrea: Nu e adevărat. Există şi alte măsuri preventive.

Dan Bucura: În cazul Sorin Oprescu (cel puţin, din ceea ce am putut noi să vedem în dosarul ăsta), înţeleg că domnia sa chiar a încercat să ia legătura cu unul din denunţători, să schimbe scenariul, în sensul spunerii că e vorba de un împrumut.

Elena Udrea: Este un mit. În primul rând, că poate să ia legătura cu oricine. Există avocat, există familie prin care se poate lua legătura şi din puşcărie. În al doilea rând: există alte măsuri preventive care se pot dispune, în aşa fel încât să fie împiedicat Sorin Oprescu să ia legătura cu diverse persoane, fără să stea omul în arest preventiv. Vă dau un exemplu: controlul judiciar, în care se poate prevedea interdicţia de a lua legătura cu anumite persoane; există arestul la domiciliu. România este ţara cu cele mai suprapopulate aresturi şi puşcării din Europa. În condiţiile acestea, Consiliul Europei, prin Comitetul de Miniştri, a făcut o serie de recomandări ţărilor care sunt în această situaţie. Şi România, v-am spus, este prima, cu cele mai aglomerate puşcării; nu mai spun condiţiile din România, care sunt condiţii de Africa, aşa cum le-a constatat Comitetul împotriva Torturii, în vizita pe care a făcut-o acum un an în România. Bun: deci, s-a recomandat, printre alte măsuri care să ducă la depopularea puşcăriilor, inclusiv găsirea de soluţii alternative la arestul preventiv. Pentru că oamenii, după ce stau în arestul preventiv… Cazul meu: după ce am stat în arestul preventiv 70 de zile (sau 65 de zile), şapte zile am stat în puşcărie. Destul că puşcăriile sunt aglomerate cu cei condamnaţi – mai duci şi arestaţi preventiv acolo, nu faci decât să creşti gradul de suprapopulare. În condiţiile acestea, se recomandă măsuri alternative, cum ar fi: arestul la domiciliu, controlul judiciar… Deci se pot aplica alte măsuri decât arestul preventiv.

Dan Bucura: De ce credeţi că politicienii nu au făcut nimic în ceea ce priveşte condiţiile din arestul preventiv şi din penitenciare în atâţia ani, până când n-au ajuns mulţi dintre ei să experimenteze pe propria piele?

Elena Udrea: Păi, dar nici acum nu fac nimic. Mai vedeţi pe altcineva, în afară de mine, că mai vorbeşte despre asta? În primul rând, că politicienii arareori fac ceva bun. În al doilea rând, că sunt extrem de ipocriţi şi nu vorbesc despre asta, pentru că opinia publică este nefavorabilă celor care ajung în puşcărie. Vreau să vă spun că în puşcărie ajung tot felul de oameni, nu numai politicieni şi nu numai oameni de afaceri importanţi; ajung şi cetăţeni simpli. Mulţi ajung din greşeală şi, după ce ies de-acolo, îşi dau seama ce înseamnă abuzul, când se întâmplă împotriva lor. Deci oamenii ar trebui să fie foarte atenţi, pentru că în orice moment se poate întâmpla (dintr-o greşeală, dintr-o întâmplare) să ajungă acolo. Doi: nu putem avea o mentalitate de Ev Mediu, să spunem că cei care ajung în închisori şi în aresturi trebuie să moară acolo. Pentru că eu spuneam odată: dacă asta este mentalitatea noastră, de ce nu găsim metode mai uşoare? Adică să-i omorâm înainte să-i băgăm acolo sau să-i schingiuim. Dar satisfacţia noastră e să-i chinuim pe oamenii care, eventual, chiar greşesc. Nu mai spun că arestul preventiv este dispus împotriva unor oameni care nu sunt găsiţi încă vinovaţi. Bun: deci politicienii, după ce ajung acolo, cei mai mulţi pleacă (deşi ei îşi propun să schimbe lucrurile), pleacă şi nu mai vor să-şi amintească perioada aceea sub nicio formă. Discutam cu conducerea arestului şi le spuneam că nu-mi vine să cred şi că-mi pare rău că niciodată nu m-a preocupat situaţia aresturilor şi a puşcăriilor din România, dar că, după ce voi ieşi, mă voi ocupa de asta. Şi ei îmi spuneau că foarte puţini, probabil că nu mă cred, pentru că, de regulă, toţi cei care au trecut pe acolo (politicieni importanţi sau oameni care puteau influenţa ceva) au zis că vor face şi au plecat şi nici măcar n-au vrut să-şi mai amintească perioada respectivă. Deci din acest motiv: pentru că sunt ipocriţi şi pentru că nu sunt ei în stare să facă lucruri care vizează în general societatea; cu atât mai puţin s-ar preocupa de o problemă care e de o anume nişă.

Dan Bucura: În 2008, ironia sorții, doi dintre candidații PDL-ului au pierdut la mustață primăriile. Mă refer la Vasile Blaga pentru Primăria Capitalei și mă refer la Răzvan Murgeanu pentru Sectorul 1. Cei care au câștigat și care au ocupat locurile respective, amândoi au astăzi problem penale. Credeți că cu garnitura PDL-ului lucrurie ar fi stat altfel, s-ar fi schimbat ceva, ar fi mers mai bine lucrurile pentru bucureșteni?

Elena Udrea: Pentru bucureșteni, cred că da. Eu am spus permanent că domnul Oprescu nu este un primar bun. Dânsul și astăzi are o imagine foarte bună, dar dacă ne uităm la realizările ca primar, ele lipsesc. Asta este. Filmul bate viața. Imaginea bate realitatea. Cred că o administrație care să fi continuat ceea ce a făcut Traian Băsescu și Adriean Videau, cu toate lucrurile care se spun despre Adriean Videanu, a fost un primar bun, nu mai spun despre Traian Băsescu. Dacă se continuau acele proiecte, eu sunt convinsă că ar fi fost mai bine pentru București. Cât privește problemele penale – nu cred că se schimba ceva.

Dan Bucura: În ceea ce privește dosarele dvs., sunt în acele dosare mai mulți denunțători. Ați făcut un recensământ al lor? De ce credeți că au fost atât de mulți oameni care v-au fost apropiați într-o perioadă a vieții dvs și care acum spun aceste lucruri?

Elena Udrea: Este o eroare, nu sunt mai mulți denunțători. Sunt niște declarații. Este foarte interesant. Justiția funcționează cu ținte. S-a schimbat viziunea asupra justiției în ultimul an. Sunt căutate personaje relevante, politice sau oameni de afaceri, și împotriva acelora se încearcă a se construi un dosar. În momentul în care, în cazul meu vorbesc, niște oameni care au lucrat fie în subordinea mea, fie că au fost în apropierea mea, au fost dovediți că au luat șpagă, au sfârșit prin a recunoaște, greu, întâi au negat, dar au spus „Am luat, dar nu pentru noi, pentru șefa, pentru mai sus, pentru Elena Udrea”. Odată într-o ședință de judecată am întrebat retoric: „Eu ce ar trebui să fac? Să spun: Da, am luat și eu, dar pentru mai sus”,în ideea că în felul acesta ies din pușcărie. Nu există denunțuri. Există un singur denunț împotriva mea, dar și acela făcut în condițiile în care persoana respectivă a fost dovedită cu acte că a luat șpagă sub forma unui contract de consultanță și a spus: „Da, am luat, dar de fapt i-am dus toți banii Elenei Udrea”. Nu mai zic că la confruntare a căzut teoria asta. Ăsta e dosarul meu. Iar celebra acuzație cu geanta cu 900.000 de euro, fostul secretar general timp de opt declarații spune că nu-l cunoaște pe cel care a dat banii, că nu știe firma. Pe măsură ce era pus în fața probelor, în a noua zice: „Ba da, i-am luat, dar i-am dus Elenei Udrea”.  Când? Cum? Pe urmă se face o confruntare și de acolo reiese că el însuși spune: „nu știu dacă am deschis geanta, nu știu dacă erau bani”. Nu mai contează. Astea sunt acuzațiile care mie mi s-au adus și pentru care am stat în pușcărie. Nu e singura situație. În foarte multe cazuri, pentru că s-au vizat anumite persoane, cei de dedesupt, care nu sunt mize, ce miză e directorul din nu știu care instituție, dar șeful instituției este miză. Cei care sunt prinși că au săvârșit anumite fapte penale și puși în fața situației de a fi arestați, este suficient să spună: „Da, recunosc că am luat banii, dar i-am dat șefului” ca ei să scape și șeful să fie arestat. Ceea ce nu este în regulă. Sunt convinsă că mulți vor fi declarați nevinovați.

Dan Bucura: Înțeleg că dvs. n-ați făcut-o, dar dvs., pe perioada arestului preventiv sau ulterior, vi s-a sugerat să faceți vreun denunț, să dați pe cineva?

Elena Udrea: Tot timpul mi se sugera să spun ceva despre Traian Băsescu. Adică lumea își imaginează că așa funcționează lucrurile. Ca să scapi, spui și tu de cineva de deasupra ta. La ce să te aștepți de la Elena Udrea? Să spună ceva de Traian Băsescu. Unu – n-aș fi avut ce să spun – și doi – eu cred că perioada asta va trece și societatea va rămâne împărțită în lichele și în oameni decenți, cu caracter, nu cred că vom rămâne tot timpul așa amestecați. Nu poți să te apuci să spui despre un om, să minți, doar ca să scapi tu. Asta e ceea ce eu cred. Acum avem o perioadă în care trebuie să dăm exemple că cei care au puterea răspund și ei în fața legii. Da, dar eu cred că trebuie să răspundă în fața legii cu probe, pe cazuri dovedite, iar arestarea asta preventivă n-a făcut decât să sperie pe toată lumea. Ca să nu ajungi în arest preventiv, într-adevăr este îngrozitor,  dar ca să n-ajungi acolo oamenii sunt în stare să spună orice, să facă orice, mulți justifică au copii acasă. Îi sperie atât de tare perspectiva arestării preventive încât sunt dispuși să afirme orice doar ca să scape de asta. Eu cred că această perioadă va trece, vom intra într-o normalitate în care justiția să se facă cu probe, respectând drepturile celui acuzat de a-și proba nevinovăția. Așa cum spuneam – cei care au dovedit în această perioadă lipsă de caracter, că sunt gata să mintă, să-și vândă și membrii familiei, cred că aceștia vor rămâne un fel de paria ai societății.

Dan Bucura: Apropo de banii către partid, dvs. cum finanțați PDL București în perioada respectivă?  Doar cu cotizațiile?

Elena Udrea: Acum nu vreau să fac un autodenunț. În afară de mine, care mă finanțam absolut legal și respectând legea, toată clasa politică și toți cei care au condus partide, și toți cei care au candidat, chiar și cei care au candidat pe liste, toată lumea , în 26 de ani, s-a finanțat la fel. Adică din donații, sponsorizări, cotizații, dar și din bani care ajung la partid fără ca ei să fie înregistrați. Și am să văd spun de ce, pentru că oamenii de afaceri care finanțează partidele nu vor să riște, să piardă partidul pe care l-au finanțat, să se știe, și cei care ajung la putere să se îndrepte împotriva lor. Și atunci, de regulă, ei finanțează pe toată lumea, dar nu vor să se știe că au dat bani la partid, iar banii aceia intră la negru în visteria unui partid. Deci în afară de mine, când am condus eu un partid totul a fost exact cum spune legea, în rest așa se întâmplă lucrurile, cu toți ceilalți care au făcut politică în 26 de ani.

Dan Bucura: Și în perioada aia la PDL București se refuzau banii la negru care veneau de la oamenii de afaceri?

Elena Udrea: La PDL București, când am condus eu, nu veneau bani la negru, dar în rest în toate partidele, tot timpul.

Dan Bucura: Citarea dvs. ca martor în dosarul Alina Bica a surprins multă lume. Ce credeți că aștepta Alina Bica de la dvs., citându-vă ca martor? Să spuneți lucruri frumoase despre dânsa?

Elena Udrea: Nu știu. Nu știu nici în ce dosar, dar dacă instanța va aproba să mă duc, evident că mă voi duce.

Dan Bucura: Cum vedeți relația dintre mediul politic și mediul de afaceri? Cum vedeți, la fel, relația dintre politic și media? Foarte mulți polticieni au avut intrese în mass-media, au finanțat media.

Elena Udrea: Este o realitate că nu poți cere  presei să fie independentă, câtă veme și finanțarea presei stă sub același semn ca finanțarea partidelor politice. Și aici sunt foarte mulți bani la negru. Banii care vin într-o campanie – și m-am săturat de această minciună și această ipocrizie că nu ne finanțăm în politică așa cum spun eu de 26 de ani – dar o parte din acești ani se duc în pixuri, geci, umbrele, făină, ulei și ajung la cetățeanul care votează. Și cetățeanul care primește trebuie să știe că ce primește în campanie, lasă că e ilegal să primească, ilegal e să dai și să primești, dar totul se cumpără din bani negri, pentru că nu aduce candidatul din salariul lui bani pentru toate acele cadouri, doi, o mare parte din acei bani ajung în presă. Și, de asemenea, ajung o mare parte la negru pentru că nici partidul nu poate justifica de unde duce la o televiziune sau la un ziar sute de mii de euro. Toți acești bani circulă de fapt și în presă, și în clasa politică, și ajung și la cetățeni, banii care merg la un partid politic. E nevoie de o lege de finanțare a presei care să creeze facilități fiscale pentru presă, în așa fel încât presa să nu mai aibă în spate interese financiare oculte. Câtă vreme în spatele unei instituții de presă va sta un om de afaceri care are interese politice, economice, presa nu va independentă și nu va sluji în nici un caz scopului său de a informa corect societatea. Eu cred că este nevoie de o lege care să sprijine presa și care să se refere la finanțarea presei. Pe de altă parte, relația politicului cu mediul de afaceri este o altă minciună a societății în ultimii 20 și ceva de ani. Dacă nu transparentizăm această relație, dacă vom continua să ne prefacem că nu există o relație ocultă între mediul de afaceri și clasa politică, atunci nu ne vom vindeca niciodată, ne vom minți, când va mai fi prins unul vom spune „Numai acolo se întâmplă, în rest nu”, însă societatea va fi tot timpul bolnavă.

Dan Bucura: Poate o lege a lobby-ului făcută mai aplicat?

Elena Udrea: Absolut. Ambasadori care ne dau lecții de democrație și de stat de drept în România, vin la pachet, în biroul ministrului, cu oameni de afaceri, din țările lor sau din alte țări, și le promovează business-urile. Și avem exemple concrete. Dosare penale în care lucrul acesta e povestit de miniștri acuzați penal. Și lucrul acesta se numește lobbyși nu răspund pentru asta. Eu cred că dacă vrem să facem lucrurile transparent și societatea să câștige, nu să piardă din relația aceasta, să câștige din afacerile care se dezvoltă într-o țară, trebuie să se întâmple la vedere și să fie impozitate. Cred că ar trebui să existe și o lege a lobby-ului.

Dan Bucura: În ultima vreme, după ce ați scăpat din măsura arestului la domiciliu, ați apărut mult mai des în tabloide. Păreți o persoană oarecum lipsită de griji. Vara ați fost ca orice om, v-ați distrat la mare. Ba mai mult, presa a sugerat că trăiți o dragoste adolescentină, să-i spunem așa. Cum merge această imagine prezentată de tabloide cu imagine veche a Elenei Udrea de om politic, ministru. Adică în sensul că vă face bine, vă dăunează proiectelor de viitor?

Elena Udrea: Eu nu-mi explic de unde această apetență a tabloidelor pentru ELena Udrea. Nu sunt singura femeie din politică care are o relație. Sunt o femeie divortață de doi ani de zile sau care a avut o relație. Nu sunt singurul poltician care merge la mare, nu sunt singurul om politic care se duce la o aniversare. Și cu toate acestea există o apetență pe care eu nu mi-o explic pentru a o prezenta pe Elena Udrea în presa tabloidă. Mă gândesc că e vorba de rating. M-a sunat mama și mi-a spus că a fost un subiect legat de vrăjitoare, vrăji și ghicitoare. Evident că era și despre Elena Udrea. Fac o paranteză – niciodată în viața mea, niciodată, și ăsta e un principiu, nici măcar la astrolog nu m-am dus pentru că eu sunt de principiul că ceea ce ți se întâmplă în viață ți se întâmplă oricum. Orice este de cancan, de tabloid, trebuie să fie legat și de Elena Udrea. Eu aș ruga presa tabloidă să mă evite. În afară de faptul că am o viață și o viață privată care nu e cu nimic, nici mai spectaculoasă, decât a celorlalți politicieni. Nu fac nimic care să merite atâta atenție din partea lor. Nu-mi este confortabil, nu aș vrea să mă pozeze toată ziua, nu aș vrea să fiu dată toată ziua în aceste ziare. Cum să fac? Sfătuiți-mă!

Dan Bucura: În ceea ce privește relația cu Traian Băsescu. Traian Băsescu a fost, să-i spunem, un promotor al multor femei în politică. Totuși, dintre toate acestea, numai dvs. v-a dat, să spunem așa, un cec în alb încă de la primele probleme penale. A spus că: „În femeie aceasta am încredere, în nevinovăția ei”. De ce în alte cazuri, Monica Ridzi spre exemplu, nu a fost la fel de ferm în ceea ce privește a-i lua apărarea?

Elena Udrea: Nu știu. Sunt convinsă că, în cazul meu, a făcut-o pentru că Traian Băsescu știe exact ce fel de om sunt.  Cariera mea politică și prestația mea, și activitatea mea în fruntea partidului de candidat, nu are nici un secret față de Traian Băsescu. Traian Băsescu știe că niciodată n-aș fi luat bani. Ăsta e motivul pentru care m-a susținut și, de asemenea, știe foarte multe lucruri pe care i le-am spus președintelui și i le-am spus demult. Lucruri pe care le auzeam, le vedeam, fiind ca un electron liber, eu nu eram ținută într-un birou cum era președintele, mult mai restrânsă posibilitatea de a umbla. Eu mă puteam întâlni cu colegi din politică, cu oameni din afaceri, din justiție. Și auzeam foarte multe lucruri. I-am spus foarte multe lucruri care s-au adeverit acum și pe care atunci nu le-a crezut. Probabil, cu atât mai multe are încredere că ceea ce spun este adevărat și că, pe de o parte, nu am făcut lucrurile de care am fost acuzată, și ceea ce mi s-a întâmplat mie a avut un motiv.

Dan Bucura: Ultima parte. Voi citi o listă de nume și vă rog să-i caracterizați prin două trei cuvinte.

Dan Bucura: Traian Băsescu
Elena Udrea: Genial

Dan Bucura: Sebastian Ghiță
Elena Udrea: Orientat. Foarte bine orientat și conectat la diverse servicii.

Dan Bucura: Vasila Blaga

Elena Udrea: Rezistent.

Dan Bucura: Klaus Iohannis

Elena Udrea: Superficial

Dan Bucura: Ion Cristoiu

Elena Udrea: Admirabil

Dan Bucura: Alina Bica

Elena Udrea: Puternică

Dan Bucura: Elena Băsescu

Elena Udrea: Hotărâtă

Dan Bucura: Ana Maria Topoliceanu

Elena Udrea: Păcat

 

3 comentarii la “EXCLUSIV Elena Udrea, despre România. Interviu integral (VIDEO)

  1. Sincer sunt in totalitate de acord cu tot ceea ce spune Elena Udrea. Nu bate campii, nu exagereaza, nu ne minte. Apreciez foarte mult aceste lucuri la un politician ca ea.

  2. Un iterviu pe care l-am citit cu placere poate si din pricina jurnalistului care a pus niste intrebari foarte educate si bine orientate, dar si Elenei Udrea care are o coerenta si o limoezime in discurs incat iti dai seama din prima ca stai in fata cu un om extrem de inteligent si sincer. Concluzii se pot trage multe : Johannis e un papa lapte nimerit datorita unor aranjamente oculte in fruntea Tarii. Ponta, un nefericit ajuns pe cai mari intamplator. Justitia romana e doar un cuvant care nu se apropie de realitate, ea ca si SRI-ul trebuie decapitati la varf, altfel Romania devine o Coreea de Nord! PMP? Un partid aflat in coma, sub perfuzii, sarac, fara bani si perspective. Ma intreb ce Dumnezeu mai asteapta Basescu sa-i porneasca motoarele?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *