EXCLUSIV Eliminarea unor facilități fiscale. Ce s-a discutat la PNL

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, a dezvăluit discuțiile din interiorul PNL referitoare la eliminarea anumitor facilități fiscale. Potrivit liberalului, nu a existat nicio discuție și nu va exista pentru scoaterea facilităților fiscale de la IT, domeniu în care veniturile angajaților nu sunt impozitate.

„Da, am fost la ședința Biroului Politic ca vicepreședintele PNL, la ședința BEX, și știu ce s-a discutat acolo. Multe discuții au fost legate de soluțiile pe care le are Partidul Național Liberal pentru a continua creșterea economică foarte importantă din timpul Guvernului condus de Nicolae Ciucă, pentru a reuși să evităm un scenariu catastrofal de creștere a deficitului bugetar, care apoi, în cascadă, va crește costul de împrumut, chiar dificultatea de a ne împrumuta, care poate apoi, într-un scenariu tot catastrofal, să ducă la dificultăți în a asigura plățile esențiale, salarii. Banii europeni o să-i primim, trebuie doar să ne facem temele bine și să implementăm acele reforme pentru care ne-am angajat.

Cel puțin în perioada guvernului condus de Nicolae Ciucă știți bine că lucrurile au mers în direcția corectă. Am văzut o determinare și la premierul Marcel Ciolacu și până la urmă sunt decizii luate împreună în coaliție, măsuri cum sunt cele legate de restrângerea cheltuielilor bugetare pentru anumite categorii, chiar cele legate de pensiile speciale”, a declarat Cristian Bușoi, la Puterea Știrilor.

Soluțiile PNL

„În primul rând, vorbim de o mai bună colectare a veniturilor. Și aici, evident, accelerarea digitalizării, ANAF, în primul rând, dar și a altor instituții cu atribuții de colectare, este esențială. Apoi, în mod evident, vorbim de restrângerea unor cheltuieli care nu sunt neapărat absolut necesare. Și cred că fiecare minister, fiecare administrație publică poate face o evaluare corectă a cheltuielilor. Trei: accelerarea implementării și atragerii de fonduri europene. Noul ministru trebuie să fie extrem de hotărât, să pună presiune pe toți beneficiarii din PNRR, dar și să închidem exercițiu 2014-2020, să pornim cât mai repede următorul exercițiu financiar. Sunt deja programele negociate, aprobate, trebuie doar pornite call-urile de proiecte și făcut orice pentru a accelera acest proces. Numai din banii europeni ne pot veni câteva miliarde.

Privim cu foarte multă circumspecție eliminarea unor  facilități pentru anumite categorii, pentru că tocmai aceste facilități au dus la dezvoltări foarte importante, cu multe taxe și impozite care au venit în bugetul de stat. Nu întotdeauna atunci când elimini o facilitate, colectezi suma pe care crezi că o poți colecta. Poate două, trei luni se întâmplă acest lucru. Apoi, dacă acel sector devine necompetitiv în raport cu alte țări din UE sau din afara UE, activitățile economice se restrâng, deci încasezi mai puțin de la alte impozite. Există posibilitatea ca unii lucrător să se mute pe PFA sau pe microîntreprinderi și atunci încasezi clar mai puțin decât încasai pe niște salarii care existau, care există, doar că există tocmai pentru că s-au dat niște facilități. Trei: evident, cât timp nu avem digitalizare în sistemul de colectare, mai ales la ANAF, nu putem exclude că o parte se vor gândi, mai ales firmele mici, la munca la negru, care a fost eliminată tocmai pentru că acele salarii au devenit atractive și competitive într-o țară în care, din păcate, costul muncii este foarte ridicat. Și atunci trebuie făcută o analiză foarte serioasă. Am salutat faptul că deja premierul a anunțat că nu se pune problema de a modifica ceva în sectorul IT, care aduce multă valoare în România. Pentru construcții și agricultură nu se va lua o decizie abruptă până nu se face un studiu de impact extrem de serios și până când nu se discută foarte clar cu cei din domeniu pentru a vedea în ce măsură rămân competitivi”, a mai spus Cristian Bușoi.

De unde a pornit discuția

„Discuția a fost lansată în spațiul public de diverși analiști. Evident a fost și o declarație a ministrului Finanțelor care e obligat anunțe toate scenariile pe care se lucrează la Ministerul de Finanțe, dar fără a fi declarat undeva asta este decizia PNL sau a domniei sale. Nici măcar la nivel personal Marcel Boloș nu a spus că <<Eu, Marcel Boloș, susțin eliminarea>>. A spus doar Ministerul de Finanțe ia în calcul. Evident e foarte importantă nuanța și e foarte bine ca pe viitor ministrul Finanțelor se concentreze pe deciziile deja luate, asumate și poate mai puțin pe anumite scenarii. Poate în deplină transparență nu a făcut rău a evocat ceea ce este pe masa de discuții, dar aceste lucruri pot fi reinterpretate, prost interpretate și pot genera anumite emoții negative în anumite sectoare economice. PNL a simțit nevoia reafirme nu se pune problema susțină, în acest moment, modificări în sistemul de taxare din România”, a conchis europarlamentarul PNL.

 

Și premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni dimineață, că „nu a existat nicio discuție și nu va exista” pentru scoaterea facilităților fiscale de la IT, domeniu în care veniturile angajaților nu sunt impozitate. „Nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție scoaterea. IT-ul are o scutire la impozitul pe venit. Nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități de la IT și nici n-a existat.

La rândul său, președintele PNL Nicolae Ciucă, fost premier, a spus după ședință a conducerii partidului că formațiunea se gândește la mai multe măsuri care să crească veniturile bugetare.

„Au fost discutate aspectele care țin de posibilitatea de a obține mai multe fonduri la buget, taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, taxa pe vicii, redevențele și tot ceea ce poate să constituie buget suplimentar.”, a mai declarat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a mai spus că tema facilităților fiscale va fi discutată pe 3 iulie la Guvern urmând ca în cursul serii discuția să fie reluată într-o ședință a coaliției de guvernare.

Legat de o posibilă eliminare a scutirii de plata CASS în agricultură și construcții, Nicolae Ciucă a spus că deocamdată subiectul este în stadiu de analize și discuții:

„Toate aceste măsuri trebuie să fie și rezultatul dialogului pe care îl avem cu domeniul asupra căruia intenționăm să intervenim. Dacă aveam un domeniu care aduce plusvaloare ar fi impardonabil să intervenim. În PNRR există deja ca până la finele anului 2026 treptat să fie eliminate aceste facilități”.

Un posibil calendar al măsurilor a fost deja descris la sfârșitul lui iunie de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie”, a spus ministrul la Digi24.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: