Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV Eugen Tomac, explicații în premieră despre inculparea lui Băsescu. Ce spune liderul PMP despre o eventuală candidatură a fostului Președinte la parlamentarele din 2016 (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămâna a fost președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

În cadrul interviului ”….Despre România, cu Laura Chiriac”, liderul PMP a făcut o serie de precizări despre raportul dintre partidul pe care îl conduce și actuala situație juridică a fostului Președinte, Traian Băsescu, ca urmare a acuzațiilor lansate de senatorul PSD, Gabriela Firea.

Vezi aici interviul integral: EXCLUSIV Interviu Eugen Tomac, despre România (VIDEO)

Eugen Tomac a punctat că fostul șef al statului va merge la Parchetul General și va oferi toate explicațiile necesare, subliniind că nu are niciun fel de emoție pentru viitorul lui Traian Băsescu. De asemenea, liderul PMP a precizat că această problemă de ordin juridic a fostului șef al statului nu afectează, în niciun fel, partidul pe care îl conduce.

Întrebat dacă există posibilitatea ca PMP să își maximizeze scorul electoral din 2016 prin prezentarea unei liste la parlamentare deschisă de Traian Băsescu, Eugen Tomac a precizat că nu crede că este o variantă fezabilă, având în vedere că ne referim la un fost Președinte al României.

Citește și: EXCLUSIV PNL mai primește un refuz în Parlament pentru formarea unei noi majorități politice (VIDEO)

”Nu cred că preşedintele vrea să candideze pentru altă funcţie. Din moment ce a fost şeful statului român timp de 10 ani de zile, o funcţie în Parlament sau în Guvern, nu cred că este obiectivul domniei sale.”, a subliniat Eugen Tomac în cadrul interviurilor video PSnews.ro.

Nu în ultimul rând, șeful PMP a precizat că Traian Băsescu va rămâne o locomotivă politică pentru această formațiune politică și că experiența fostului Președinte îi ajută să înțeleagă cu adevărat mecanismul politic.

Laura Chiriac: Preşedintele Traian Băsescu are calitatea de suspect, spunea domnia sa pe scările partidului. Este urmărit penal în dosarul în care Gabriela Firea l-a acuzat de şantaj. Şi asta e doar una dintre problemele de imagine ale fostului şef al statului în ultimul timp. Este o acuzaţie concretă la adresa domniei sale. Credeţi că se mai poate construi ceva pe imaginea lui Traian Băsescu sau sunteţi un fel de Don Quijote?

Eugen Tomac: Haideţi să dăm timpul un pic înapoi. Îmi aduc aminte că atunci când era Primar General, preşedintele Băsescu avea la un moment dat vreo 800 de procese în calitatea sa de Primar al municipiului Bucureşti.

Laura Chiriac: Credeţi că sunt comparabile situaţiile? Au fost doi ani de mandat în care şeful statului spunea că modernizează statul şi că reformează justiţia. Ce arată astăzi DNA-ul, nu mă refer la relatările jurnaliştilor, este o caracatiţă teribilă care s-a dezvoltat în această perioadă pe mai multe paliere, la nivelul unor instituţii cheie ale statului: dosarul Microsoft, ANRP-ul. Toate lucrurile astea s-au întâmplat în vremea lui Traian Băsescu, un Traian Băsescu şef de stat, nu edil, chiar la Bucureşti.

Eugen Tomac: Am vrut să vă spun că nu e pentru prima dată când preşedintele este, de exemplu, invitat la Parchet sau acuzat într-o cauză sau altă. Sunt convins că domnia sa va merge şi va da toate explicaţiile necesare legat de acuzaţiile care îi sunt aduse. Deci, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să avem vreo emoţie.

Doi, eu am lucrat alături de domnia să timp de 10 ani de zile şi ştiu ce efort uriaş a făcut pentru a consolida aceste instituţii importante ale statului. Din acest punct de vedere, sigur că efectele reformei în domeniul justiţiei se vor simţi încă ani buni de acum încolo. Nu poate nimeni şti de ce un procuror ţine un dosar un an, doi, cinci, şase, opt, s.a.m.d. Nu politicul decide în acest caz. Politicul trebuie să creeze instrumentele prin care justiţia să îşi poată face treaba şi atunci când e vorba de ilegalităţi să le scoată la suprafaţă, iar judecătorul să decidă dacă, cazurile de corupţie sau alte ilegalități care sunt produse de actori politici sau de şefi de instituţii, se confirmă. Deci, ar trebui să privim cu foarte multă seriozitate tot ceea ce se întâmplă. Ne-am obişnuit să privim lucrurile extrem de emoţional şi e şi firesc pentru că nu în orice zi se întâmplă aşa ceva, dar, în acelaşi timp, cred că tot ceea ce se întâmplă e efectul a ceea ce a construit preşedintele timp de zece ani de zile.

Laura Chiriac: Ce le spuneţi celor care nu fac decât să constate faptul că a trebuit să se termine mandatul lui Traian Băsescu să pornească tot acest val, inclusiv în cazul doamnei Udrea şi al altora, cu siguranţă îmi veţi da exemple de adversari politici din tabere total opuse care trec astăzi prin momente dificile.

Eugen Tomac: Nu i-aş da o notă politică pentru că eu îmi aduc aminte că au existat situaţii şi discuţii extrem de aprinse şi în rândul partidelor până a-şi încheia preşedintele Traian Băsescu mandatul. În PDL expresia „Băsescu ne arestează primarii” nu o auzeam pe la colţuri, se discuta deschis în plină şedinţă. Deci, din acest punct de vedere, sigur că tot acest efort de a scapă de sub control politic sau de a-l evita de sub influenţa politicului actul de justiţie, e un lucru bun şi sănătos pentru societate.

Laura Chiriac: Dumneavoastră mizați în continuare pe locomotiva electorală Traian Băsescu?

Eugen Tomac: Cred că preşedintele Traian Băsescu este un lider politic puternic, care ne poate susţine în consolidarea acestui partid.

Laura Chiriac: Pe de altă parte, cine altcineva v-ar mai putea susţine?

Eugen Tomac: Uitați-vă și dumneavoastră, orice partid ar vrea să aibă un om cu o asemenea experienţă, pentru că la PSD nu există.

Laura Chiriac: Dar credeţi că orice partid l-ar vrea pe Traian Băsescu?

Eugen Tomac: Nu, cred că orice partid ar vrea să aibă în preajma să un om cu o asemenea experienţă. Zece ani de zile şeful statului, primar general, zece ani ministru în Guvernul României. Deci, experienţa domniei sale ne ajută enorm pentru a înţelege exact cum funcţionează mecanismul politic şi ce ar trebui să facem, astfel încât să nu cădem în capcană în care au căzut partidele vechi timp de 25 de ani.

Laura Chiriac: Dar Traian Băsescu, după atâţia ani în care, sigur, s-a cam eternizat în anumite funcţii, în altele a fost ales prin votul românilor, credeţi că se mai poate schimba, credeţi că are resorturi să se reinventeze acum, cu toate cele care planează asupra domniei sale şi nu sunt puţine unele dintre ele şi nici uşoare?

Eugen Tomac: Sigur, tot ce vreau să subliniez foarte clar, este că partidul are drumul său şi avem obiectivele foarte clar definite. Suportul de care beneficiem din partea preşedintelui în acest proces este foarte important, tocmai prin prisma experienţei pe care o are şi sigur, şi încărcătură politică pe care o dă susţinând acest proiect politic nou, PMP. Din punctul ăsta de vedere e un avantaj uriaş că e în preajma noastră şi ne susţine în procesul politic.

Laura Chiriac: Poate fi şi un dezavantaj la fel de uriaş.

Eugen Tomac: Eu cred că românii vor oameni politici care spun lucrurilor pe nume şi îşi asumă şi atunci când greşesc.

Laura Chiriac: E important să spună lucrurilor pe nume şi să facă acele lucruri cărora le spun pe nume uneori. Traian Băsescu ar putea să deschidă lista PMP la alegerile parlamentare din 2016, există această posibilitate?

Eugen Tomac: Nu cred că preşedintele vrea să candideze pentru altă funcţie. Din moment ce a fost şeful statului român timp de 10 ani de zile, o funcţie în Parlament sau în Guvern, nu cred că este obiectivul domniei sale. Ceea ce discutăm în mod deschis şi aproape săptămânal, de mai multe ori uneori pe săptămâna, discutăm despre paşii pe care trebuie să îi facă un partid nou pentru a nu se încărca de metehnele pe care le au partidele vechi. Şi eu am făcut parte dintr-un partid vechi şi ştiu exact cum se pun lucrurile în pagină. Una e să spui la televizor că ești un altfel de partid şi alta este să ai în preajma ta oameni care nu înţeleg ce înseamnă democraţia, ce înseamnă respectul faţă de statul de drept, nu îşi asumă să îşi desfăşoare întreaga activitate sub această convingere că este în serviciul public din clipa în care se implică în viaţa politică.

1 comentariu la “EXCLUSIV Eugen Tomac, explicații în premieră despre inculparea lui Băsescu. Ce spune liderul PMP despre o eventuală candidatură a fostului Președinte la parlamentarele din 2016 (VIDEO)

  1. Si uite asa se creaza vedete politice din nimic. Cine e Tomac asta ? Ca eu l-am perceput, prin modul in care a fost folosit in formarea PMP-ului, ca pe izmenele lui Basescu, din ce in ce mai murdare de frica, sau ca pe sutienul doamnei Udrea, ala saltat la intrarea in arest, care probabil vor fi piese de baza in muzeul basismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *