EXCLUSIV „FBI a venit și ne-a oferit expertiza lor”. Războiul din Ucraina vine și cu amenințări microbiologice

laborator cercetare
Sursa foto: Louis Reed on Unsplash

În contextul războiului din Ucraina, distrugerii mediului în zonele afectate de conflict, amenințărilor de tip bio-terorist dar și prezenței trupelor NATO pe teritoriul României, se discută despre crearea unui laborator în Institutul Matei Balș în care să se detecteze eventualele pericole biologice din anchetele criminalistice.

DrCătălin Apostolescu, managerul Spitalului Matei Balș, a vorbit, într-un interviu acordat PS News despre proiectul pe care institutul îl are cu americanii de la FBI, de a crea acest laborator.

FBI a venit și ne-a oferit expertiza lor

“Un proiect pe care îl avem și unde deocamdată suntem în faza de negocieri, deci începem să aducem partenerii la masă. Este un proiect de Forensic microbiology (medicină legală microbiologică). Stiți că peste tot în lume există amenințări cu plicuri cu praf alb, antrax, etc. Trebuie să existe un laborator care să spună că în praful alb există sau nu există antrax, de exemplu.

Conceptul de Forensic microbiology presupune că inclusiv în procesul de expertiză medico-legală, uneori, analizele microbiologice, bacteriologice sau virusologice pot lămuri diagnosticul de deces, locul de deces, timpul produs de la deces.

Dar, deocamdată suntem în negocieri pentru că, evident, trebuie puși la o masă americanii de la FBI, Institutul de Medicină Legală, Institutul de Criminalistică, Parchetul. De asemenea, cei de la FBI au venit și ne-au oferit expertiza lor astfel încât să putem face în România acest lucru. Deci, am avut deja o întâlnire și urmează să mai fie și celelalte întâlniri în așa fel încât să avem un proiect scris”, explică Dr. Cătălin Apostolescu.

Războiul care se poartă în Ucraina vine și cu amenințări microbiologice

“Războiul care se poartă în Ucraina, pe lângă amenințările pur militare pe care le aduce: bombe, rachete ș.a.m.d. vine și cu niște amenințări microbiologice, fie direct, ca urmare a unui posibil atac bio-terorist, fie indirect. Gândiți-vă la câți ucrainieni au fugit și  fiecare dintre ei  este purtător de germeni patogeni sau nepatogeni. Gândiți-vă la faptul că cel puțin în zona Donețk, sunt bombardamente non-stop, asta înseamnă perturbarea florei și a faunei.

Vă dau un singur exemplu: avem deja dovezi din zona de front unde șoarecii au început să fugă de acolo și ei sunt purtătoari de boli.  Avem relatări despre infecții transmise la soldații de pe front”, spune managerul Spitalului Matei Balș.

Forensic microbiology (Microbiologia criminalistică) este o disciplină care se ocupă cu studiul microbiologiei în contextul anchetei criminalistice. Aplicațiile sale se concentrează în principal pe diagnosticarea cauzei decesului, deducerea locației crimei, estimarea intervalului post-mortem (PMI) și identificarea individuală.

Sunt folosite tehnici de detectare a obiectelor în analiză imaginilor cu microorganisme. Această revizuire rezumă aplicarea și dezvoltarea microbiologiei criminalistice, (…) și cu ajutorul imaginilor microbiene se oferă o perspectivă viitoare asupra microbiologiei criminalistice.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: