Skip to content
Politică

EXCLUSIV Fost ministru de externe al României despre criza din Grecia și repercusiunile asupra țării noastre: „Este un joc politic extrem, extrem de riscant”

Fostul ministru de externe al României, Titus Corlățean, a comentat, în exclusivitate pentru PS News, situația în care se găsește Grecia în acest moment și cum poate criza elenă să afecteze România. Senatorul social democrat consideră că, ceea ce se întâmplă la Atena la ora actuală, „este un joc politic extrem, extrem de riscant al actualului guvern”, iar „în plan social a condus la o divizare și la o fractură în cazul societății elene”

Titus Corlățean este de părere că „referendumul (…) poate genera tot felul de rezultate”.

 „În primul rând, de la București urmărim cu mare atenție și preocupare aceste evoluții din Grecia pentru faptul că Grecia este un partener important și politic, și economic al României, dar este și un partener eurpean și în cadrul alianței nord-atlantice. Și în mod justificat urmărim ce se întâmplă acolo și cu preocupare. Al doilea comentariu este legat de faptul că, am mai spus public acest lucru, este un joc politic extrem, extrem de riscant al actualului guvern de la Atena și care, iată, în plan social a condus la o divizare și la o fractură în cazul societății elene. Pentru că astăzi pe toate sondajele de opinie înainte de referendum societatea este practic împărțită în două părți practic egale. Ori acest lucru este extrem de riscant din punct de vedere social, dar și politic și dacă adăugăm și atmosfera tensionată în cadrul unei categorii sociale destul de largi, am văzut și cozile mari ale oamenilor care așteaptă în fața băncilor care sunt închise, în fața bancomatelor, sunt niște riscuri foarte, foarte serioase. Referendumul a fost convocat, nu este treaba noastră să comentăm din România dacă e jusutificat sau nu, el, în sine, este un instrument democratic, dar poate genera tot felul de rezultate”, a declarat fostul ministru.

În opinia lui Corlățean „e clar o contradicție între mesajul politic al premierului și al guvernului, pe de-o parte, și respectiv așteptările cetățenilor greci”, acesta făcând referire la sondajele de opinie apărute înaintea votului de duminică.

Chiar astăzi a apărut un sondaj de opinie care, surprinzător totuși pentru unii și chiar pentru guvernul de la Aten, presupun, dă un foarte mic avans taberei care spune DA. Altfel spus, cei care susțin ca Grecia să rămână în acest parteneriat în interiorul Uniunii Europene, să rămână în zona euro, și să se angajeze în continuare în negocieri cu creditorii europeni. Același sondaj, la întrebarea specifică Câți greci susțin rămânerea în zona euro? aproape 75% spun Da, dorim să rămânem în zona euro. Deci e clar o contradicție între mesajul politic al premierului și al guvernului, pe de-o parte, și respectiv așteptările cetățenilor greci. Ori în astfel de situații va fi extrem de interesant de văzut rezultatul final care, în mod firesc, trebuie respectat de către guvernul grec”, a spus Titus Corlățean.

Acesta a precizat că este un interes al autorităților europene, dar și române, „legat și de stabilitatea Greciei, dar și de consecințele și eventuala difuzare a unor aspecte negative în întreaga regiune balcanică”, deoarece aici suntem direct interesați.

Haideți să ne uităm un pic și la situația concretă. Grecia, o dată cu intrarea în incapacitate de plată, nu e doar într-o situație foarte complicată față de creditorii internațională cărora trebuie să le returneze gradual, este adevărat, foarte multe miliarde de euro, dar pe anumite estimări, evaluări, ar avea nevoie în perioada următoare de finanțare de 50 de miliarde de euro, iar în plan intern ar avea nevoie, nu doar în prima lună, să plătească aproximativ 2 miliarde de euro pentru salariile bugetarilor și pentru pensii, bani pe care presupun că guvernul grec îi are. Dar luna viitoare are de făcut același lucru. Are de achitat către banca centrală europeană  vreo 3,5 miliarde de euro în cursul acestei luni, pe lângă tranșa ratată deja către FMI. Vorbim de necesități de finanțare uriașe. Unde se găsesc acești bani? Economia Greciei nu îi produce, deci inevitabil, partenerii europeni și Grecia trebuie să rămână într-un dialog și într-o negociere politică reale și nu doar declarative și nu presărate de cuvinte precum șantajul european pe care oficialii eleni le-au rostit în ultimele săptămâni. E un interes legat și de stabilitatea Greciei, dar și de consecințele și eventuala difuzare a unor aspecte negative în întreaga regiune balcanică, și aici suntem direct interesați. Deci noi nu putem decât să încercăm să transmite mesaje de încurajare, de reluare a unor negocieri politice reale și oneste pentru a se găsi niște soluții convenabile”, a concluzionat Titus Corlățean.

 Sursa foto: nasultv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *