Skip to content
Video

EXCLUSIV Geoană, despre relația cu Ponta: ”Se teme de mine pentru că ştie că jucăm la ligă diferită – eu joc la liga mare, el joacă încă la liga debutanţilor. A căpătat cele mai afurisite năravuri” (VIDEO)

PSnews.ro continuă seria interviurilor video, în cadrul proiectului ”….despre România, cu Laura Chiriac”, și vă prezintă un dialog purtat cu invitatul nostru din această săptămână, fostul Președinte al PSD, Mircea Geoană.

În cadrul interviului video acordat PSnews.ro, Mircea Geoană vorbește despre numărul de parlamentari care îl vor urma în primă fază în fundația ”Mişcarea România noastră”, care sunt planurile pe termen scurt și mediu și cum descrie  actuala relația cu președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.

Senatorul a mărturisit în cadrul interviului acordat PSnews.ro că a fost unul dintre cei care l-au susținut pe actualul premier în cariera sa politică și pune conflictul cu acesta pe teama lui Victor Ponta de decontarea eșecului din alegerile prezidențiale.

Mircea Geoană mai precizează că actualul PSD a devenit un partid non-democratic, în care nu se mai discută liber. Totodată, fostul lider al social- democraților consideră că blocarea votului românilor din diaspora, de care s-ar face vinovat Victor Ponta, poate fi interpretat drept un fel de corupție la nivel de identitate personală.

De asemenea, Mircea Geoană descrie actuala relație cu Victor Ponta, explică cum vede situația internă din PSD și precizează care este luna în care va pica actualul executiv.

Vezi și:

EXCLUSIV Mircea Geoană, despre România (Video)

EXCLUSIV Mircea Geoană, despre noul proiect politic: ”Veţi vedea că acest prim grup reprezintă deja grupuri parlamentare în Senat şi Cameră. Evident că e de ordinul zecilor. Veți vedea acolo oameni și din alte partide” (VIDEO)

Laura Chiriac: Domnule Geoană, de când a început să se degradeze relaţia dumneavoastră cu Victor Ponta, dacă a fost vreodată una bună, pentru că înţelegem că, inclusiv această coagulare a stângii, e un efect al unei relaţii nu bune cu preşedintele partidului?

Mircea Geoană: Noi avem tentaţia în România să personalizăm lucrurile şi este bine că este aşa. Dar pe fond, nevoia de a face politică diferit şi acumularea în timp a unor probleme de reputaţie, de imagine, de credibilitate, pe care şi Victor Ponta şi Liviu Dragnea, dar şi alţii din PSD, le-au tolerat sau le-au încurajat, fac să existe o nevoie obiectivă pentru un nou partid de stânga. Nu ai cum să construieşti la nesfârşit pe o temelie mai mult decât respectabilă, am condus acest partid, dar vine un moment în care un produs, ca şi în viaţă, ca şi în marketing, şi în politică vine un termen de expirare, vine un moment în care nu mai poţi să mai refaci, oricât de mult ai încerca, un produs viabil, vandabil în sens electoral. Să nu uităm că avem alegeri parlamentare şi locale într-un an de zile de acum încolo, localele bat la uşa. Deci e o nevoie obiectivă de a transforma stânga românească într-o stânga mult mai modernă, mult mai transparentă, mult mai credibilă şi pentru alte segmente de public.

Relaţia mea cu Victor Ponta nu a fost de la început o relaţie proastă, dimpotrivă, eu l-am încurajat, ca şi predecesorii mei, şi eu l-am încurajat să îşi facă o carieră politică, era şef la TSD, la Tineretul Social-Democrat, eu l-am sprijinit în cariera lui. Faptul că el nu a reciprocat şi faptul că el pare să se teamă de mine, pentru că altă explicaţie nu am.

Laura Chiriac: Şi de ce s-ar teme?

Mircea Geoană: Îi este teamă pentru că ştie, şi a ştiut după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, că timpul lui la şefia partidului este limitat. Nu ai cum să eviţi decontul pentru ceea ce s-a întâmplat, cumplit de grav – blocarea votului din diaspora, pe lângă alte elemente profund greşite în campanie, vor fi decontate şi de el şi de Dragnea, ăsta e un lucru care e vorba doar de timp, se agaţă de guvernare pentru a fugi un pic de responsabilitate. Dar pe fond e vorba de două concepţii diferite de modul de a face politică. Din păcate, pentru un om tânăr pe care l-am ajutat cu toţii, a căpătat cele mai afurisite năravuri legate de lipsa de democraţie – un tânăr un mod normal ar trebui să fie doritor de democraţie, PSD a devenit un loc non-democratic – nu discută nimeni, le e frică să vorbească, este cumplit, e înfricoşător aproape.

Doi, problema de corupţie, în sens larg: coruperea votului în diaspora, coruperea Ordonanţei 55 cu migraţia. Nu vorbesc de bani şi corupţie pecuniară, vorbesc de corupţie morală. Plagiatul.

Laura Chiriac: Când spuneţi coruperea votului în diaspora, ăsta e un subiect – bun DNA anchetează deja ce se întâmplă…

Mircea Geoană: Eu nu vreau să vorbesc. Justiţia îşi face datoria. Dar din punct de vedere politic şi moral, etic, nu ai cum să nu decontezi faptul că, în mod deliberat, prin acţiune sau prin omisiune, tu ai blocat practic votul a mii şi sute de mii de concetăţeni ai tăi. Oricât de mult ţi-ar fi frică de votul din diaspora nu ai voie să faci aşa ceva. Asta e un fel de corupţie la nivel de identitate personală. Şi nu spun asta cu patimă sau cu supărare. Până la urmă fiecare îşi urmează propriul destin.

Deci, diferenţa dintre mine şi Victor Ponta este diferenţa între un tânăr care a avut o şansă extraordinară, a prins un moment în care Traian Băsescu era în declin, a avut un Crin Antonescu, un partener foarte serios de drum, a avut practic totul pus pe masă. Şi faptul că nu a reuşit să fructifice acest lucru este legat în principal de lipsa lui, mai fundamentală, de criterii şi valori, pentru că fără criterii, fără valori, fără principii, nu ai cum să răzbândești pe termen lung. Şi e păcat că un băiat tânăr – e un băiat tânăr, 40 şi ceva de ani – să isprăvească viaţă politică într-un mod atât, atât, de penibil, pentru că asta e o chestiune care nu ai cum să scapi de ce s-a întâmplat. Dar pe fondul respectiv, eliminarea mea din partid, o dată în 2011 cred, care tot pe un fond de teamă s-a făcut, şi acum în 2014, tot pe un fond de teamă. Deci într-un fel, Ponta se teme de mine pentru că ştie că jucăm la ligă diferită – eu joc la liga mare, el joacă încă la liga debutanţilor – şi fără supărare, nu o spun cu aroganţă. S-a adunat în timp experienţă, nu spun că sunt perfect. Şi atunci teama de a avea în mine un rival şi un candidat la şefia partidului l-a făcut să abordeze fără nicio justificare relaţia noastră în acest mod. Nu am o supărare profundă cu el. E pur şi simplu un capitol închis, m-am lămurit ce îi poate pielea, cum zic românii, iar capitolul Victor Ponta – Dragnea şi echipa, sunt pentru mine un subiect care las pe alţii să se ocupe de această zonă, eu îmi văd de proiectul meu şi merg mai departe construind un nou început pentru stânga românească.

10 comentarii la “EXCLUSIV Geoană, despre relația cu Ponta: ”Se teme de mine pentru că ştie că jucăm la ligă diferită – eu joc la liga mare, el joacă încă la liga debutanţilor. A căpătat cele mai afurisite năravuri” (VIDEO)

  1. Nu sunt de acord cu Dl Geoana. Eu l-am votat doar ca sa actionez impotriva lui Basescu. Altfel, nu m-a impresionat niciodata si era foarte bine cind statea in retragere. NU are carisma politica.

  2. # criterii si valori #DE la ILIESCU cu scrisori catre–EMIL CONSTANTINESCU–in caruta cu coviltir–TRAIAN BASESCU– in liga mare–SATRA MAREAN .

  3. Asta isi mai face o inca fundatie. Nu-i ajung cele 20. Are o foame de bani…..! Noroc cu soacra lui care e mai desteapta si revolutionara. Ce este interesant ca sint altii mai prostanaci ca el si-i sustin aiurelile alea de fundatii cu bani. Spunti-i ca exprirat si penibil. Chiar nu vrea sa ne lase in pace.

  4. Deci, ia să vedem noi ce este aici!:)) D-l parlamentar de Dăbuleni( că doar acolo a mai găsit loc sireacul) spune că lui Ponta i-a fost oferit totul pe tavă. Minți pepenașule, minți! Tu ai primit totul pe tavă. Nenonrociții ăștia de pesediști ți-au dat candidat ura la Primăria capitalei și ai făcut un mare fâs.Când Băsescu a câștigat prima oară alegerile, ai făcut târâș sî rămâi ambasador al lui, deși Iliescu te-a făcut ambasador.. Când PSD-ul ăsta non-democratic, te-a făct președinte de partid, era bun. Când te-au făcut președintele Senatului, era un partid perfect. Ca un linge -blide, când partidul tău s-a retras de la guvernare, ai lins iar curul lui Băsescu, să-ți lase funcția. Te-a primit Ponta și PSD-ul în partid și te-a făcut senator, că nici dracul nu te vota. Ți-a dat o funcție onorifică, să-ți poți păstra vila, pe care, ca un ticălos deloc democrat o păstrai ilegal. La faza cu ” Mihaela , dragostea mea” îți spun doar atât : a rămas PSD dator, și acum, cu banii cheltuiți în campania pentru o gloabă ( de tine vorbesc). Dar, vorba românului:” prostul care nu-i fudul, parcă nu e prost destul”.

    1. Daca il puneau pe Geoana PSD-istii ministru de externe sau presedinte al Senatului acum nu mai latra pe la colturi.
      In rest este un 0 barat.

  5. Hei omule!!!!!!!!!!!A avut multa dreptate Iliescu cand te-a facut asa cum esti acum!!!!!!!!!!!! {Probabil nu stii ca razbunarea e arma prostului (zis de Iliescu) , se vede ca suferi de vedetism si cat de multa prostie. Ce inseamna asta de parasti pe toti colegii si nu uita i-al si pe Marean(frate siamez????????)} si pe apa sambetei cat mai urgent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *