Maia Sandu are șanse mari să câștige turul 2 al alegerilor din Republica Moldova, însă partidele pro-ruse o pot bloca anul viitor, dacă vor câștiga parlamentarele. Ecaterina Locoman, de la University of Pennsylvania, explică, pentru „Adevărul”, ce erori trebuie evitate pe viitor.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică, 3 noiembrie, iar pentru funcția de președinte vor lupta candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo. Președintele în exercițiu are prima șansă, teoretic. În primul tur, în urmă cu două săptămâni, Maia Sandu a obținut aproape de două ori mai multe voturi decât rivalul ei, 42,37% din voturi față de 26,02%, cât a adunat Stoianoglo.
Lupta se anunță pe muchie de cuțit, arată sondajele, dar Maia Sandu ar putea să câștige la limită. Bătălia pentru Republica Moldova nu se va încheia, pentru că anul viitor au loc alegerile parlamentare, cel puțin la fel de importante, iar dacă partidele pro-ruse vor câștiga atunci pot schimba soarta țării punând capăt oricărei perspective de integrare euroatlantică. Pentru asta, Maia Sandu și partidele pro-occidentale ar trebui să evite anumite erori, care riscă să ducă la pierderea unor voturi. Despre ce este vorba, explică Ecaterina Locoman, cercetător și lector la University of Pennsylvania, SUA și este specializată în problemele ce țin de Republica Moldova, Ucraina și fostul spațiu sovietic.
Misiune dificilă pentru Maia Sandu
Ea o avertizează că Maia Sandu nu va avea o misiune ușoară duminică, în condițiile în care forțele pro-ruse s-au mobilizat special pentru acest moment. Faptul că forțele pro-occidentale au câștigat referendumul la limită, cu mai puțin de un procent avantaj, este cel mai bun argument în acest sens.
Cauzele acestor rezultate cu mult sub așteptări sunt multiple. Neregulile semnalate la urne, unde partidele pro-ruse au încercat să cumpere voturi, reprezintă doar o cauză, dar nu cea mai importantă.
„Rezultatul referendumului a fost mult mai jos decât mă așteptam, foarte îngust, să zic așa. Eu sunt optimistă și cred că Maia Sandu va câștiga, dar sigur nu îi va fi ușor. Se duc foarte multe lupte în continuare, iar forțele pro-ruse nu au concurat corect. Aș spune că depinde foarte mult rezultatul, cel de duminică, dar și cel de anul viitor, de la alegerile parlamentare, și de eforturile acestei campanii de a-i demasca, de a-i prinde pe cei care au încercat să cumpere voturile oamenilor. Dacă acești oameni vor fi pedepsiți, vor fi trași la răspundere, atunci văd mai multe șanse pentru Maia Sandu și forțele pro-europene să câștige și anul viitor. Dar să știți, eu îmi fac foarte multe griji”, spune Locoman.
Maia Sandu este și locomotiva partidului său, PAS, ceea ce înseamnă că adună mult mai multe voturi decât formațiunea politică din care face parte. Asta înseamnă că la alegerile parlamentare de anul viitor ar putea să fie mult mai greu. Iar în cazul unui eșec pentru partidele cu orientare pro-occidentală, anul viitor, victoria la limită de la referendum va deveni practic nulă.
„Eu îmi fac mai mari griji de alegerile parlamentare din 2025, pentru că Maia Sandu nu va reuși să ducă nimic la capăt dacă pierdem alegerile din parlament”, punctează experta.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News