Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Alina Gorghiu: Preşedintele încearcă să demobilizeze electoratul de dreapta și îi crește scorul lui Ponta

PSnews.ro continuă seria interviurilor. Invitatul noastru din această săptămână este purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre implicarea fostului lider al PNL, Crin Antonescu, în campania electorală, despre efectele declarațiilor președintelui Traian Băsescu asupra electoratului de dreapta, dar și despre dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis.

Reporter: În momentul de față, conform sondajelor, diferența între prezidențiabilul ACL și cel al PSD variază între 8 și 10 procente. Cum plănuiți să surmontanți această diferență?

Alina Gorghiu: Diferența de 10 procente nu este o diferență reală. Aruncarea pe piață a unor astfel de sondaje de opinie face parte din strategia de manipulare a echipei lui Victor Ponta. În realitate, diferența dintre prezidențiabilul PSD și prezidențiabilul ACL este de maximum 5%. În plus, Klaus Iohannis este pe un trend crescător, așa încât această distanță se micșorează cu fiecare zi care ne apropie de alegeri.

Victor Ponta și strategii care îi dirijează campania au impresia că, dacă încearcă să acrediteze ideea unei diferențe de 10 procente, membrii noștri de partid și simpatizanții se vor demobiliza. Nimic mai fals. Această campanie a fost dusă atât de murdar de PSD, încât toată lumea este mobilizată la cel mai înalt nivel, pentru a demasca și a contracara atacurile adversarilor.

Pe de altă parte, PSD își mai face și un alt calcul când induce această diferență de 10%. Pesediștii speră că această marjă le va servi pentru a-și ascunde tentativele de fraudă pe care le pun la cale, și aici mă refer la turismul electoral, la folosirea excesivă a urnei mobile, la votul multiplu, greu de identificat din cauza posibilității introduse recent prin OUG 45 de a se vota pe liste suplimentare.

Ceea ce nu iau în considerare cei de la PSD este faptul că electoratul este inteligent și s-a lămurit de multă vreme cine sunt pesediștii.

Reporter: Traian Băsescu și Elena Udrea și-au îndemnat electoratul să nu voteze în turul II al prezidențialelor. Electoratul acestor doi politicieni este unul evident anti-PSD și anti-Ponta, iar absența lor în turul II ar reprezenta un dezavantaj pentru Klaus Iohannis. Credeți că o să aduceți la vot cei 5-6% din electorat, reprezentând votanții PMP, pentru a îl sprijini pe Klaus Iohannis?

Alina Gorghiu: În primul rând, să clarificăm un aspect. Oricine își închipuie că are voturile oamenilor în propriul buzunar se înșeală. Practica a demonstrat în nenumărate rânduri că electoratul nu urmează în raport de sută la sută indicațiile politicienilor pe care i-au votat în primul tur.

În al doilea rând, prin îndemnul la boicot al lui Traian Băsescu, se dovedește foarte clar că pactul de coabitare cu Victor Ponta continuă. Traian Băsescu și Victor Ponta au lucrat ca o echipă de foarte multă vreme, lucru evident și în alegerile europarlamentare, și acum. Victor Ponta nu are ce să le propună în mod real românilor, așa că întreaga lui campanie a mers pe tema ”Jos Băsescu”. La rândul său, Traian Băsescu speră că, dacă Victor Ponta este ales președinte al României, s-ar putea impune el ca lider al opoziției. Sunt calcule meschine pe care noi, cei din ACL, le demascăm cu fiecare ocazie.

Invitația la boicot a lui Traian Băsescu are un singur rezultat: ajutarea lui Victor Ponta să câștige alegerile. Preşedintele încearcă să demobilizeze electoratul de dreapta și, astfel, îi crește scorul lui Ponta. Băsescu știe foarte bine că face un deserviciu dreptei românești, pe care pretinde că ar reprezenta-o.

Electoratul pe care încearcă astfel să îl manipuleze este însă pe deplin conștient că neprezentarea la vot nu face decât să ajute candidatul PSD. Iar un alegător de dreapta chiar nu cred că va face un gest prin care să-l favorizeze pe Victor Ponta.

Reporter: Klaus Iohannis a primit termen în dosarul de incompatibilitate pentru data de 18 noiembrie, adică imediat după alegerile prezidențiale. În cazul în care Klaus Iohannis câștigă alegerile prezidențiale ce se întâmplă, din punct de vedere teoretic, cu acest dosar?

Alina Gorghiu: Să explicăm, mai întâi, cititorilor dumneavoastră, faptul că, pe 18 noiembrie, la ÎCCJ se va întruni completul de filtru, care va examina recursul ANI și va analiza punctele de vedere ale părților, urmând să decidă dacă recursul este sau nu admisibil.

Subliniez că admisibilitatea în principiu presupune o simplă verificare a unor condiții de formă, deci nu reprezintă o pronunțare pe fondul cauzei. Această etapă procedurală este una obligatorie până la noul termen pe care ÎCCJ îl va fixa pentru soluționarea recursului pe fond.

Noi, cei din ACL, nu avem însă emoții în privința procesului, și aceasta dintr-un motiv foarte simplu: Curtea de Apel Alba a decis că prezidențiabilul ACL nu se află în situație de incompatibilitate. Practic, din punct de vedere legal, Klaus Iohannis nu se află în incompatibilitate, nicio instanță nu a decis acest lucru. Și sunt sigură, nu numai eu, dar și colegii mei, că soluția Curții de Apel Alba va fi menținută și de către ÎCCJ.

Acest dosar a fost folosit de Victor Ponta împotriva lui Klaus Iohannis, ca temă de campanie electorală, în speranța că prezidențiabilul ACL va putea fi scos din cursă. Nu numai că acest lucru nu s-a reușit, dar am convingerea că electoratul nu va cădea în capcana întinsă de propaganda mincinoasă a PSD, ci, dimpotrivă, o va sancționa.

Am văzut și că ANI cere urgentarea judecării dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Este dreptul Agenției să facă o astfel de solicitare. În ce ne privește, rămânem consecvenți și respectăm orice termen sau decizie a instanțelor de judecată, în speță a ÎCCj.

Reporter: Care sunt principalele avantaje ale lui Klaus Iohannis în fața lui Victor Ponta? Există vreun mare dezavantaj al prezidențiabilului ACL în fața celui al PSD?

Alina Gorghiu: Klaus Iohannis are foarte multe atuuri în fața lui Victor Ponta. Cel mai semnificativ este, în opinia mea, faptul că are o carte de vizită impresionantă. Numele lui Klaus Iohannis este legat de un proiect de 14 ani, modernizarea Sibiului și de o performanță electorală peste care adversarii preferă să treacă mult prea repede.

În schimb, numele lui Victor Ponta este legat mai degrabă de cel al lui Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Adrian Duicu… nici nu-i rețin pe toți, nu aș vrea să nedreptățesc pe niciunul din apropiații prezidențiabilului PSD, toți oameni ale căror nume apar în dosare grele de corupție.

Un alt avantaj al lui Klaus Iohannis este seriozitatea și determinarea de a continua o campanie așa cum în România încă nu a mai avut loc, o campanie pozitivă, în care primează prezentarea propriului program. Prezidențiabilul ACL își duce campania criticându-și adversarul pe teme punctuale, de interes național, și nu pe subiecte personale. Aceasta în ciuda unor atacuri absolut mârșave din partea pesediștilor, care, cu girul lui Victor Ponta, au folosit împotriva lui Klaus Iohannis teme precum religia sau familia.

Și, ca să răspund complet întrebărilor dumneavoastră, nu cred că există vreun dezavantaj al prezidențiabilului ACL în fața celui al PSD.

Reporter: Vor exista dezbateri electorale între Klaus Iohannis și Victor Ponta? Sorin Roșca Stănescu explica în urmă cu aproximativ o lună de zile că îl va sfătui pe Klaus Iohannis să îi propună lui Victor Ponta un număr de zece confruntări electorale directe, pe subiecte de interes național. Dvs, ca și coordonator al Departamentului de comunicare al PNL, când și câte dezbateri considerați că ar trebui să aibă loc între principalii favoriți ai acestui scrutin prezidențial?

Alina Gorghiu: Vă reamintesc faptul că prezidențiabilul ACL a fost primul care, în urmă cu o lună de zile, a făcut propunerea de a exista dezbateri serioase între candidați. Prin Pactul Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie, Klaus Iohannis s-a adresat întregii clase politice solicitându-i să-și asume un set de principii pentru o competiţie electorală sănătoasă și o dezbatere pe teme de interes pentru cetățean. Nu mai este nevoie să precizez că niciunul dintre candidați nu a răspuns.

Cu toate acestea, în urma discuțiilor publice despre necesitatea organizării unor dezbateri, tot Klaus Iohannis a fost primul candidat care a venit cu o propunere concretă – o dezbatere organizată pe teren neutru, preferabil de către o mare universitate, o dezbatere care să fie preluată de televiziuni, dar care să se desfășoare în limitele unor reguli clare.

Acest format este, considerăm noi, cel mai potrivit, dacă prioritar este ca cetățenii să afle care sunt proiectele fiecărui candidat. Vedeți bine și dumneavoastră că nu s-a grăbit niciun candidat să dea curs în mod serios acestei inițiative.

Reporter: Credeți că acțiunile DNA din ultima perioadă, si aici ne referim la dosarele Microsoft sau cel al retrocedărilor în care mai mulți politicieni sunt urmăriți penal, vor afecta în vreun fel campania electorală? Credeți că mediatizarea acestor dosare îi va face pe români să stea acasă în ziua votului și să avem o prezență mică la vot?

Alina Gorghiu: Orice acțiune care se petrece în spațiul public are o influență asupra celorlalte evenimente cu care se intersectează, într-un fel sau altul. Dar ar fi o greșeală să amestecăm acțiunile DNA în campania electorală, în sensul de a le evalua din perspectiva unui efect politic sau electoral. Dosarele DNA sunt independente de factorul politic și noi, ca oameni politici, avem obligația să protejăm și să apărăm această independență inclusiv la nivelul declarațiilor publice.

Pe de altă parte, mediatizarea acestor dosare este un alt aspect, care ține de mass-media, nu de DNA. Și, luând în considerare această perspectivă pe care mi-o propuneți, nu văd de ce mediatizarea unor dosare ar genera o prezență mică la vot. Credeți că oamenii nu au de unde să aleagă sau că îi demobilizează justiția? Eu una nu cred.

Reporter: Credeți că fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, ar mai putea veni alături de Klaus Iohannis? Ar fi un plus pentru ACL în fața PSD, implicarea lui Crin Antonescu în campania lui Klaus Iohannis?

Alina Gorghiu: Un singur lucru știu sigur despre Crin Antonescu: nu va vota cu Victor Ponta și nu va face nimic care să-l ajute pe Victor Ponta.

Reporter: Sunteți deja un parlamentar cu experiență. Colegul dvs., Mihăiță Calimente, a precizat că ar exista ofițeri acoperiți în Parlamentul României. Dvs. ce părere aveți?

Alina Gorghiu: Cred că acest subiect trebuie lămurit de oameni care au căderea să o facă. Eu nu sunt unul dintre ei.

14 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Alina Gorghiu: Preşedintele încearcă să demobilizeze electoratul de dreapta și îi crește scorul lui Ponta

 1. Legat de modernizarea Sibiului : dra”Cucu”Gorghiu sa stea in Sibiu, in cartierele cu munti de gunoie, cu strazi vai de mama lor, cu maidanezi si sa ii dea cu flit primarul cand solicita audienta.
  Apropo de DNA; cand a fost vorba de cercetarea Vosganian ati votat impotriva , dar cand este vorba de PSD voi, caniste tradatori de profesie, votati pentru.
  Daca Johannis este atat de arogant , mincinos si maestru in acte false acum la 7 case ca Primar, oare cum va fi ca Presedinte?

  1. Lovitura de stat din decembrie 2013, sau Martea Neagra a democratiei romanesti

   http://www.evz.ro/1072043.html

   Spre seară a început o discuţie la legea lobby- ului, care s-a votat pe articole. Parlamentarii PP-DD aveau o reuniune de partid, iar Valeria Schelean era într- o situaţie personală dificilă, care nu-i permitea un efort, aşa că aceştia au plecat.

   Şedinţa s-a suspendat, iar sala Comisiei juridice a fost sigilată. După acest spectacol, s-au reunit într-o sală doar deputaţii de încredere: Bogdan Ciucă – PC, Dan Ciprian Nica – PSD, Cătălina Ştefănescu – PSD, Marius Manolache – PSD, Alina Gorghiu – PNL, Cătălin Nicolescu – PNL, Steluţa Cataniciu – PNL, Mate Andras – UDMR.

   În noapte, aceştia au pregătit legea amnistiei, pe care apoi au impus-o pe ordinea de zi a şedinţei de plen

 2. l-a demobilizat PNL-ul cand a propus prezidentiabil KKT-ul sasesc!!! –
  Cine voteaza Johannis- VOTEAZA Basescu!!!
  cine voteaza Johannis – voteaza disparitia definitiva a PNL
  si dizolvarea in pedelepreala portocalie
  cine voteaza Johannis – voteaza TRADAREA si IMPOSTURA si JOSNICIA
  http://www.romaniatv.net/reteaua-samsarilor-imobiliari-din-sibiu-cum-a-retrocedat-iohannis-caminul-de-batrani-din-str-george-cosbuc_178512.html
  http://jurnalul.ro/stiri/politica/klaus-werner-iohannis-mapa-profesionala-678830.html

 3. Despre–IPOCRIZIE–se poate vorbi–stimata doamna—transformare uluitoare fata de USL–2012—Laboratorul condus de vestitii—GUSA—SRS—RB— obtin rezultate spectaculoase–asupra caracterului uman . Mare atentie , la jocul dublu—pentru UDREA ELENA—tot purtator de cuvant ?

 4. Vad ca nici nu si-i mai aminteste pe toti pesedistii care au probleme penale… Alinutza, tata, dar de Becali, Fenechiu, Stavarache, Uioreanu, Rosca Stanescu, Chiuariu, Pantis, Helvig, Babiuc, Turcanu, Morega, Anghel, Gireada, Simota, de astia toti iti aduci aminte ??? Si ce sa vezi, e cam a zecea parte din lista cu fosti sau actuali liberali. Eu credeam ca tu doar te faci ca esti saraca cu duhul, dar vad ca tu chiar esti, daca vorbesti de funie in casa spanzuratului ! Vrei sa completam lista cu noii tai colegi basisti veniti langa tine de ceva vreme ? Lasa, ca ar fi prea multi. Poate alta data.

   1. Hai sictir! Vrei sa credem ca neamtu va fi singur la conducere? Au creat o marioneta santajabila, lacoma, tupeista, perfida si avida de lux si avere, iar in spatele ei vor iarasi la ciolan, la jupuirea a ceea ce a mai ramas de jupuit de pe spatele romanilor, fiindu-le foarte clar si pdl-istilor si ppe-istilor si neamului lui Gordon (nu si-a mai cerut stimabilul scuze macar fata de electoratul roman din 2012) ca neamul asta suporta oricat si nu se revolta decat provocat? Nu a fost stanga posdecembrista o binefacere pentru Romania, dar nici ce propune acum ceata basista nu mai poate fi suportat in halul de saracie in care se afla prea multi romani, asa membri ai UE cum suntem. V-ati pus intrebarea, dupa atitudinile de neinteles ale lui Antonescu, ca totusi Tariceanu a intuit pericolele pentru PNL inca de la ruperea USL si ca Ponta are nevoie de indrazneala si clarviziune sa le refuze PSD-istilor postul de premier, acum, inainte de turul 2 ? Daca viitorul va demonstra cine a avut dreptate, isi va recunoaste greseala Ardealul si diaspora? Cui va mai folosi?

 5. PNL-ul de anul trecut se autodistruge galopant in ultimile 4 luni. Observati ca pdl-isti s-au dat la fund si la TV sunt numai pisicuti cuminti si plini de zimbete !!!! In schimb pnl-stii sunt cei mai vocali si dovedesc poporului prost informat ca in ultimii 2 ani au fugit numai dupa ciolan.

 6. Esti jalnica Alina Gorghiu!Pana mai ieri erai o vajnica luptatoare contra lui Basescu si acum ai ajuns sa-i pupi in f…runte pe pedelisti !Mai mult nu te duce mintea.Cleioasa ca si Joianis al tau !

 7. Alina e o draguta, spun si eu, dar si prostuta rau, ca sa nu spun ca e o alta Firea cu aceeasi fire.
  Unde ai vazut tu, cucoana, indemn la boicot din partea presedintelui? El a spus: basisti iesiti la vot si dati-le un sut psedistilor!
  E grea prostia, nu-i asa?
  Si lipsa de substanta a caracterului e la fel de grea.
  Si inca ceva, in turul doi Iohanis poate castiga doar cu voturile tuturor, asa ca nu mai injura ca o tata proasta. Invata de la seful tau de partid ce e decenta. Nu iti mai pune poalele in cap ca risti sa ramai asa, fara sa te bage nimeni in seama.
  Sunt putin cam dur dar ma scot din sarite fufele astea, asa cum e si Firea, si Olguta, si Udrea, dar si aceasta insa, care umbla in P. goala pe strada si injura lumea.
  cucoana, adu-ti aminte de d-na Musca, priveste inregistrarile cu ea si invata cum trebuie sa faca o femeie politica, caci ce faci tu e mars pe centura bucurestiului, si nu foloseste nici lui Iohanis nici PNL

 8. poate acum, mult dupa terminarea alegerilor, fufeta asta, sora cu Firea, isi va da seama cat de important a fost rolul lui Basescu in infrangerea lui Ponta.
  Iar daca nu ar fi gagauta si mahalagioaica, precum Firea, Olguta Vasilescu, ori Udrea, si-ar deschide bine ochisorii (in loc sa ii dea peste cap pentru functii) si ar invata cum se face politica la cel mai inalt nivel.
  totusi, de unde dracu` au aparut toate fufele astea? or fi ele bune, ca nu zice nimeni ca nu, dar sa ramana acolo, la ce si pentru ce sunt bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *