Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV Interviu Consilierul prezidențial, Laurențiu Ștefan, despre criza politică actuală și relația pe viitor dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta: ”Probabil că nu o să mai fie „business as usual”„

PSnews.ro vă prezintă astăzi un interviu realizat cu Laurențiu Ștefan, actual consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis și fost consilier politic al Ambasadei SUA la București.

În cadrul acestui interviu, consilierul pe politică internă al Președintelui Klaus Iohannis a vorbit despre actuala criză politică izbucnită ca urmare a refuzului premierului Victor Ponta de a demisiona din fruntea Guvernului, deși șeful statului i-a solicitat acest lucru în mai multe rânduri, despre noua strategie de securitate națională a României în raport cu instituțiile de presă, despre discuțiile recente din CSAT privitoare la fenomenul ”defrișărilor ilegale” sau despre subiectul legat de numirea unui nou director în fruntea Serviciului de Informații Externe.

În privința relației pe viitor dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta, pornind de la actualul context politic tensionat, Laurențiu Ștefan estimează că ”probabil că nu o să mai fie „business as usual”, dar subliniază că ”Preşedintele va continua să acţioneze în limitele mandatului constituţional ca toate instituţiile să funcţioneze bine.”

În plus, actualul consilier al șefului statului punctează că oricine s-ar fi confruntat cu o situație juridică precum cea a lui Victor Ponta, cu siguranța Președintele Iohannis ar fi avut aceeași poziție publică tranșantă și ar fi solicitat demisia oricărui premier, indiferent de culoarea politică: ”Preşedintele Iohannis a insistat de nenumărate ori că o persoană acuzată de fapte penale nu poate ocupa o înaltă deminate fără a afecta prin aceasta imaginea României. Sunt absolut convins că ar fi solicitat demisia primului ministru indiferent de culoarea sa politică.”

De asemenea, Laurențiu Ștefan a lămurit situația în privința uneia dintre promisiunile majore făcute de Klaus Iohannis în campania electorală și anume cea legată de renunțarea la imunitatea prezidențială, afirmând că ”subiectul a fost închis de o decizie a Curţii Constituţionale”, dar crede că Președintele va readuce subiectul pe agenda publică în momentul în care se va discuta pe marginea revizuirii Constituției.

Nu în ultimul rând, Laurențiu Ștefan ne-a explicat, pe scurt, și care sunt prioritățile imediate și respectiv pe termen mediu ale Președintelui Klaus Iohannis.

PSnews.ro: Cum se vede criza politică actuala, cauzată de refuzul premierului Victor Ponta de a demisiona din funcția de premier, la Cotroceni?

Laurențiu Ștefan: Preşedintele Iohannis a insistat de nenumărate ori că o persoană acuzată de fapte penale nu poate ocupa o înaltă deminate fără a afecta prin aceasta imaginea României. Sunt absolut convins că ar fi solicitat demisia primului ministru indiferent de culoarea sa politică. Nu cred că a contat faptul că domnul Ponta este liderul Partidului Social Democrat sau că a fost contracandidatul domniei sale în campania pentru alegerile prezidenţiale. În termeni practici, o imagine proastă înseamnă că multe din demersurile pe care le face Preşedintele României, dar şi alţi reprezentanţi ai statului român, precum Ministrul de Externe, sunt îngreunate şi au şanse reduse de reuşită. În plan intern, cred că decizia domniei sale de a nu demisiona nu ajută absolut deloc la creşterea încrederii electoratului în clasa politică. După alegerile din Noiembrie 2014, întreaga clasă politică s-a angajat să facă paşi în direcţia unei mai mari integrităţi în actul politic şi a unor politici care să răspundă mai mult nevoilor cetăţenilor şi mai puţin intereselor înguste ale politicienilor.

Premierul a luat o decizie politică, cu certitudine va exista un decont politic. Astfel de comportamente vor fi sancționate politic în mod sistematic de acum înainte, mai ales de către electorat. Oamenii politici poate încă mai au ezitări, recunosc, în a lua decizia cea mai bună pentru ţară atunci când ei sau colegii lor sunt vizaţi de justiţie.  Da, este un moment dificil. Președintele va rămâne însă consecvent mandatului asumat şi va face astfel încât România să meargă înainte pe drumul pe care l-au ales cetățenii.

PSnews.ro: Președintele Klaus Iohannis a invocat, în spațiul public, că a luat în calcul suspendarea lui Victor Ponta din funcția de premier. Ne puteți spune cu exactitate în baza cărui temei s-ar fi putut întâmpla acest lucru?

Laurențiu Ștefan: Preşedintele Iohannis a invocat posibilitatea de a-l suspenda pe primul-ministru în scenariul în care domnul Victor Ponta şi-ar fi convins colegii de majoritate parlamentară să aprobe începerea urmăririi penale. Ceea ce nu s-a întâmplat. Articolul 109 din Constituţia României, în paragraful (2) precizează că Preşedintele României poate dispune suspendarea din funcţie a membrilor Guvernului dacă s-a cerut urmărirea penală pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

PSnews.ro: A fost vreo cancelarie care i-a telefonat Președintelui Klaus Iohannis în legătura cu actuala situație politică din România și să afle și alte amănunte?

Laurențiu Ștefan: Nu. Comunicatul DNA este destul de detaliat, iar domnul Preşedinte şi-a prezentat pe larg poziţia şi opţiunile în câteva intervenţii publice. Văzând reacţiile lor publice, sunt absolut convins că ambasadorii şi şefii de misiune acreditaţi la Bucureşti au informat prompt capitalele lor despre acuzele care sunt aduse primului ministru.

PSnews.ro: Cât estimați că va dura și care credeți că este soluția optimă pentru detensionarea situației?

Laurențiu Ștefan: Preşedintele Iohannis a precizat clar şi ferm că soluţia pentru această situaţie este demisia Primului Ministru. Nu s-a întâmplat, mergem înainte. Preşedintele îşi va urmări în continuare cu consecvenţă obiectivele de mandat şi va continua colaborarea instituţională cu guvernul şi cu alţi actori relevanţi pentru a promova interesele României. S-a văzut acest lucru din modul în care s-au derulat consultările cu partidele politice şi discuţiile din CSAT cu privire, printre altele, la Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Probabil că nu o să mai fie „business as usual”, dar Preşedintele va continua să acţioneze în limitele mandatului constituţional ca toate instituţiile să funcţioneze bine.

PSnews.ro: În contextul în care se vorbește destul de mult, în spațiul public, de ideea unei lovituri de stat, ipoteză pe care o invocă un număr consistent de lideri ai actualei majorități parlamentare, dar și de o serie de lideri de opinie, credeți că astfel de acuzații pot afecta securitatea națională a României? Ar putea fi un subiect de discuție în cadrul CSAT?

Laurențiu Ștefan: Nu, la ambele întrebări.

PSnews.ro: Ne aducem aminte că presa a fost declarată, în trecutul recent, o vulnerabilitate la adresa securității naționale. În noua strategie de securitate națională a României, presa sau campaniile de presă mai sunt văzute ca o vulnerabilitate la adresa securității naționale?

Laurențiu Ștefan: Nu. Dimpotrivă. Protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor figurează acum ca unul din „interesele naţionale de securitate”. Iar, după cum ştim, libertatea presei, care este subsumată „libertăţii de exprimare”, este o libertate fundamentală înscrisă în clar în Constituţia României.

PSnews.ro: Președintele României a anunțat, de curând, că CSAT-ul a decis ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ în privința domeniului silvic. Totodată, acest anunț a venit la doar câteva zile după ce a fost promulgat noul Cod Silvic. În acest context în care avem o modificare legislativă extrem de recentă în domeniul silvic, ce noi schimbări ar mai putea apărea? Care sunt așteptările CSAT-ului?

Laurențiu Ștefan: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a discutat strict despre fenomenul defrişărilor ilegale, iar schimbarea cadrului legislativ la care faceţi referire are în vedere doar acest fenomen. Codul Silvic tratează toate aspectele legate de fondul forestier, nu este doar un fel de ”cod penal” al pădurilor. Nevoia amendării cadrului legislativ este ilustrată de proiectele de lege iniţiate de guvern care sunt actualmente în dezbaterea parlamentului. Dacă nu mă înşel, luni, Senatul a adoptat un proiect de lege pentru monitorizarea exportului de masă lemnoasă. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a cerut Guvernului să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen al defrişărilor ilegale. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării va păstra pe agendă această problemă şi va monitoriza evoluțiile din domeniu. Președintele și toți membrii CSAT sunt conștienți în acelaşi timp că nu este doar o problemă de reglementare, ci şi de aplicare a legii.

PSnews.ro: Administrația Prezidențială pare încă deficitară în materie de comunicare publică, având în vedere că lipsește persoana care să îndeplinească atribuțiile de purtător de cuvânt. Când estimați că o să rezolvați această situație? Purtați discuții cu cineva în acest moment pentru a prelua funcția de purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale? Ne puteți dezvălui un nume sau măcar un indiciu despre acea persoana, in cazul în care ea există?

Laurențiu Ștefan: Preşedintele Iohannis este, după cum aţi văzut, disponibil să răspundă întrebărilor jurnaliştilor şi a organizat conferinţe de presă când subiectele de pe agenda publică o impuneau. A anunțat recent că va avea intervenții publice mai dese pentru a explica deciziile luate în privința promulgării sau retrimiterii la Parlament a unor legi, în privinţa numirilor făcute, etc.  Avem un Departament de Comunicare Publică care informează publicul despre agenda Preşedintelui şi conţinutul întrevederilor, postează mesajele şi declaraţiile de presă ale domniei sale. Asta nu înseamnă că nu există o preocupare pentru a crește calitatea comunicării. În acest moment, nu există nici o persoană desemnată să preia funcţia de purtător de cuvânt.

PSnews.ro: Președintele Iohannis a acordat o atenție securității naționale din momentul în care a fost investit la Cotroceni: inițiator al pactului pentru acordarea a 2% din PIB Apărării, o noua strategie națională de securitate a României, schimbarea directorului la SRI. Totuși, pare că ați uitat de numirea unui nou șef la SIE, deși contextul securitar din zona României este unul extrem de tensionat. De ce nu s-a numit încă un director în fruntea acestui serviciu secret? Există vreo listă scurtă în acest sens? Când să ne așteptăm la numirea unui director la SIE?

Laurențiu Ștefan: Să fiţi convinşi că Preşedintele Iohannis nu a uitat de numirea unui nou Director al Serviciului de Informaţii Externe. Poziţia de director al acestui serviciu de informaţii este una de mare responsabilitate şi procesul de selecţie este prin urmare unul extrem de riguros.

PSnews.ro: În campania prezidențială din 2014, Președintele Klaus Iohannis preciza că primul lucru pe care îl va face când va ajunge la Cotroceni este să renunțe la imunitatea asigurată de funcția prezidențială. A trecut deja jumătate de an de la această promisiune. În ce stadiu vă aflați în privința acestei intenții a Președintelui României? A făcut Administrația Prezidențială vreun demers în acest sens? Intenționați să formalizați această intenție în momentul în care Comisia de Revizuire a Constituției va fi reactivată?

Laurențiu Ștefan: Subiectul a fost închis de o decizie a Curţii Constituţionale (numărul 678) din 13 noiembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial din 5 decembrie 2014, deci după ce Preşedintele Klaus Iohannis a făcut acea declaraţie. În paragrafele 25 şi 33 ale acestei decizii, Curtea Constituţională precizează că imunitatea de care se bucură Preşedintele “are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunţa atunci când apreciază a fi oportun”. În opinia Curţii, imunitatea  “este o garanţie de ordine publică a mandatului (…) fiind un element constitutiv al statutului juridic constituţional al preşedintelui României”, ea este “inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioada exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcţie.” Practic, Preşedintele României nu poate renunţa la imunitatea care este ataşată mandatului său şi nu persoanei sale. Fiind adoptată într-o perioadă extrem de densă din punct de vedere politic, această decizie extrem de importantă a Curţii Constituţionale a trecut relativ neobservată. Chiar şi în perspectiva unei revizuiri constituţionale, considerentele de mai sus mă fac să cred că poziţia Curţii în chestiunea imunităţii prezidenţiale ar rămâne neschimbată, deşi cred că Preşedintele va readuce această chestiune în dezbatere publică.

PSnews.ro: Care vor fi principalele preocupari ale Administrației Prezidențiale în ceea ce privește temele ce trebuie să ajungă în dezbaterea și atenția publică ? În ce domeniul și pe ce subiecte este focusul Președintelui, în perioada următoare.

Laurențiu Ștefan: Preşedintele Iohannis îşi doreşte în această perioadă ca Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie cât mai mediatizată şi mai discutată de către specialişti şi de către liderii de opinie. Speră de asemenea ca, după ce este adoptată de Parlament, să genereze în continuare dezbateri şi să se treacă la elaborarea strategiilor sectoriale. Urmărim cu atenţie procesul de adoptare a legii alegerilor parlamentare şi măsura în care această lege facilitează exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români din diaspora. O prioritate a Preşedintelui Iohannis, după cum ştiţi, este adoptarea de către Parlament a unui cadru legal care să rezolve problemele apărute în diaspora la ultimele alegeri prezidenţiale. O soluţie la această problemă este votul prin corespondenţă şi există aşteptarea ca Parlamentul să înceapă o discuţie serioasă a propunerii legislative a PNL. Ne preocupă buna guvernare, transparenţa şi integritatea şi încurajăm toate demersurile instituţionale, academice sau care provin din societatea civilă care au aceste obiective. Educaţia şi sănătatea rămân în continuare domenii care se bucură de toată atenţia Preşedintelui Iohannis. Dialogurile începute, cu minorităţile naţionale, cu societatea civilă, cu sindicatele, cu reprezentanţii mediului de afaceri, vor continua. Apropierea alegerilor locale şi parlamentare din 2016 îi va oferi ocazia Preşedintelui Iohannis să lanseze noi apeluri către clasa politică, către partidele politice pentru a promova candidaţi profesionişti, integri şi dedicaţi comunităţilor lor şi interesului public.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *