Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Elena Udrea: ”NU sunt un candidat inventat în eprubetă”

Prezidențiabilul PMP și președintele acestui partid, Elena Udrea, a prezentat și a explicat într-un interviu acordat Psnews.ro, care au fost aspectele ce au determinat-o să intre în bătălia pentru Cotroceni, care îi sunt prioritățile în cadrul acestei campanii, ce minusuri, dar mai ales ce atuuri consideră că are în cursa prezidențială și în lupta politică cu Victor Ponta, Klaus Iohannis sau Monica Macovei, dar și ce modele politice o inspiră.

Prezidențiabilul din partea PMP a mai vorbit și despre principalele avantaje ale principalilor competitori politici, care este profilul cetățeanului ce votează pentru Elena Udrea, dar și care sunt intențiile Președintelui Traian Băsescu, după încheierea mandatului în luna decembrie.

Reporter: Aţi decis până la urmă să candidaţi la alegerile prezidenţiale. Care au fost elementele care au declanşat această dorinţă de a intra în bătălia electorală pentru Cotroceni? Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii?

Elena Udrea: Candidez la Preşedinţia României pentru că eu cred că pot construi România frumoasă în care fiecare român va putea fi fericit. E o ţară în care pensionarii au bani de medicamente şi nu mai trăiesc de pe o zi pe alta, în care tinerii au locuri de muncă, în care pot să-şi cumpere o casă şi să-şi întemeieze o familie. România frumoasă este ţara în care statul oferă servicii sociale de calitate: Învăţământ şi Sănătate la standarde europene.

De asemenea, am considerat că este absolut nevoie să existe un candidat care să-şi asume ferm şi concret continuarea proiectelor Preşedintelui Băsescu pentru România: statul de drept, independenţa Justiţiei, lupta împotriva corupţiei, o economie care să ofere bunăstare românilor, orientarea ţării către Vest şi SUA sau depolitizarea instituţiilor publice.

În plan politic, ar fi fost trist ca viitorul şef al statului să fie o creaţie de-a lui Dan Voiculescu. Dacă ajungeam în turul II să alegem între Ponta şi Iohannis, oameni inventanţi de Felix, atunci România ar fi putut face paşi importanţi înapoi. Aşa, sunt convinsă că voi reuşi să-l înving pe Klaus Iohannis în primul şi apoi, pe 16 noiembrie, să-l bat şi pe Victor Ponta.

Nu în ultimul rând, trebuie să recunosc că a fost şi o decizie pe care am luat-o pentru binele PMP: partidul intrase într-un con de umbră, cu un candidat care nu mobiliza partidul si nu se vedea deloc. Or, cred că a venit momentul ca PMP, după ce s-a validat la europarlamentare, să facă pasul următor – să genereze un candidat care să intre în turul II şi care, de ce nu, să-l învingă pe Victor Ponta.

Reporter: Cristian Preda este printre contestatarii candidaturii dumnevoastră şi nu ezită în ieşirile publice să vă atace. Se plasează acesta în afara partidului? Riscă excluderea?

Nu se pune problema excluderii lui Cristian Preda din partid, deşi atitudinea sa este nedreaptă: atât faţă de mine, pentru că eu l-am susţinut să ocupe locul I pe lista pentru europarlamentare, cât şi faţă de restul colegilor, care au muncit extraordinar de mult în campania electorală din mai. Nu poţi să-ţi baţi joc de munca atâtor oameni de bună-credinţă.

Pe de altă parte, eu vreau ca PMP să fie o formaţiune politică democratică, în care fiecare să-şi poată spune punctul de vedere, să-şi argumenteze deciziile, indiferent dacă se află sau nu în minoritate. Din această perspectivă, cred că domnul Preda se bucură de libertate deplină de exprimare. Sper însă să înţeleagă că trebuie să respecte munca oamenilor din partid.

Reporter: Care consideraţi că sunt principalele dumnevoastră atuuri în lupta prezidenţială? Dar minusurile? Ne puteţi indica un aspect pe care urmăriţi să îl schimbaţi în atitudinea şi personalitatea dumnevoastră politică?

Eu, spre deosebire de Ponta sau de Iohannis, nu sunt un personaj inventat, nu sunt un produs de marketing, la fel cum nu sunt un candidat inventat în eprubetă. Sunt un om real, cu plusurile şi minusurile sale. Sunt un om liber care crede cu fermitate în principiile şi valorile pe care le enunţă. Nu voi deveni peste noapte altceva.

În această campanie mizez pe experienţa celor 10 ani de politică, perioadă care m-a întărit foarte mult, pe combativitatea mea, pe cele peste 6.000 de proiecte pe care le-am derulat în România în mandatul meu ministerial, lucruri care au facut mai buna viaţa românilor, dar şi pe susţinerea de care mă bucur din partea oamenilor. În ciuda faptului că s-a încercat construirea unei imagini false despre mine, să ştiţi că am o relaţie foarte bună cu oamenii simpli care disting dincolo de minciunile şi neadevărurile care s-au spus de-a lungul timpului.

Reporter: Majoritatea politicienilor au un model, un reper după care se ghidează în acţiunile politice, de cele mai multe ori este o persoană din scena politică internațională. Pe dumneavoastră, în cazul în care ajungeţi preşedinte al României, cine vă inspiră? 

 Elena Udrea: Traian Băsescu este personajul politic de la care am învăţat timp de 10 ani. Ei bine, cred că a venit momentul ca să dau examenul suprem al maturităţii politice şi să-l trec. Exemple pentru mine sunt Margaret Thatcher, care a jucat un rol extraordinar în istoria Marii Britanii, dar şi a Europei si Angela Merkel, actualul cancelar al Germaniei. Doua femei puternice, care au condus ori conduc cu mana de fier.

Acum, o sursă de inspiraţie este Cristina Fernandez de Kirchner, cochetă şi puternică devenită pentru a doua oară preşedinte al Argentinei. E un exemplu pentru societatea românească aflată încă în plin proces de acceptare a egalitatii de gen.

 Reporter: Vă propunem un exerciţiu de imaginaţie. Există indicii şi informaţii care indică faptul că ACL ar putea rămâne fără prezidenţiabil, pe la sfârşitul lunii septembrie, din varii motive. Dumnevoastră aţi fi dispusă să solicitaţi suportul celor din PNL şi PDL în campania electorală, având în vedere că există deja un bogat istoric recent care relevă o adevărată luptă, în special cu cei din PDL. Aţi accepta vreodată susţinerea celor din PNL şi PDL?

 Elena Udrea: Absolut: vreau voturile PNL şi PDL încă din primul tur de scrutin. Eu cred că sunt singura şansă a formaţiunilor de centru-dreapta de a-l învinge pe Victor Ponta. De altfel, mă aşteptat ca liberalii şi democrat-liberalii, chiar dacă nu vor rămâne fără candidat, să mă susţină total în turul al II-lea al prezidenţialelor.

 Reporter: Care este profilul cetăţeanului care votează pentru Elena Udrea?

Elena Udrea: Este un om care a realizat ceva în viaţa sa şi care doreşte o Românie frumoasă. Votantul meu s-a săturat de vorbe şi vrea fapte. Crede în posibilitatea ca o femeie să facă tot ce n-au reuşit să realizeze bărbaţii politicii româneşti în ultimii 25 de ani.

Mă bazez foarte mult pe voturile tinerilor şi pe ale femeilor, pentru că este prima şansă reala să vadă o reprezentantă a lor la Cotroceni.

 Reporter: Liderii PNL şi PDL lucrează în prezent la realizarea unui mare partid de dreapta, invocând necesitatea unei drepte unite în lupta cu Victor Ponta şi PSD. Totuşi, în realitate, stânga pare unită în jurul lui Victor Ponta, în timp ce dreapta pare extrem de fragmentată. Cum ar putea fi rezolvată o astfel de situaţie în care pentru electoratul de dreapta se luptă nu mai puţin de 8 candidaţi?

 Nu aş spune că există în mod necesară o problemă din faptul că există mulţi candidaţi în turul I: până la urmă, există mai multe opţiuni din care românii pot să aleagă soluţia cea mai bună. În al doilea tur de scrutin în schimb, este nevoie de o mobilizare şi o coagulare atât a forţelor politice care i se opun lui Ponta, cât şi a celor care votează cu aceşti candidaţi. Candidatul PSD îl va înfrunta pe cel mai bun reprezentant al Opoziţiei şi cred că va pierde.

 Reporter: În contextul în care, cel puţin puţin momentan, PSD şi majoritatea parlamentară pare una foarte bine sudată, o moţiune de cenzură fiind destul de greu de crezut că ar putea fi adoptată, ne puteţi indica un lider politic din PSD, cu potenţial de a ajunge premier şi cu care aţi putea colabora? Dar din zona PNL-PDL, cu cine credeţi că aţi putea avea o colaborare bună, în relaţia Preşedinte-Premier?

 Elena Udrea: Dacă voi ajunge Preşedinte al României, într-o săptămână, Victor Ponta nu va mai fi Prim-ministru. E un angajament pe care îl iau în faţa românilor. Niciodată nu voi propune Premier pe cineva care să fie produsul sau interfaţa baronilor din PSD. În ceea ce priveşte ACL, mai ales de când această construcţie politică s-a transformat într-un proiect anti-Băsescu, nu văd mari diferenţe faţă de USL. Cu siguranţă aş alege mai degrabă omul care să împărtăşească viziunea mea pentru România şi care să fie suficient de puternic si determinat in a schimba tara decât exponentul unui partid sau al altuia.

 Reporter: Cum vă simţiţi, ca femeie, într-o politică românească dominată de bărbaţi? Care au fost cele mai grele momente din cariera dumneavoastră politică în care simplul fapt că sunteți femeie a reprezentat un impediment?

 Elena Udrea: O femeie, dacă vrea să reuşească în politică, trebuie să muncească de 10 ori mai mult decât un bărbat. Ei bine, eu cred că asta am făcut şi iată că mulţi din marii masculi politici nici acum nu s-au împăcat cu gândul că am reuşit mai mult ca ei sau că ţintesc mai sus. Mă gândesc, spre exemplu, la Victor Ponta, un personaj eminamente misogin, lucru dovedit de apelativul „fă, doina”, care nu e în stare nici să văruiască lucrurile pe care le-am construit eu în această ţară, dar care nu face altceva decât să mă atace constant.

Cred însă că nu bărbaţii de pe scena politică sunt importanţi în această ecuaţie a alegerilor prezidenţiale, ci românii. Or, ei au dovedit că sunt dispuşi să voteze femei, pentru că au văzut cât de mult muncesc acestea şi ce rezultate bune au. Am încredere că societatea românească este pregătită pentru o femeie-preşedinte. La fel cum sunt convinsă că această candidatură a mea va oferi mai multă încredere doamnelor să se implice în viaţa politică şi să atace funcţii din ce în ce mai înalte – vreau un preşedinte al Senatului-femeie sau o doamnă care să fie Prim-ministru.

 Reporter: Îl cunoaşteţi bine pe Preşedintele Traian Băsescu. Vreau să ne precizaţi dacă Traian Băsescu este liderul politic care ar putea să coaguleze dreapta în jurul său? Sau domnia sa va prefera să se retragă din politică şi să se dedice creşterii nepoţilor, după cum a precizat în câteva rânduri. Sau nu poate să stea departare de politica mare?

Elena Udrea: Traian Băsescu rămâne reperul politic pentru tot ceea ce înseamnă centru-dreapta în România. În timp ce alţii doar mestecă unele cuvinte fără noimă şi fără însemnătate, Preşedintele este un om care a devenit echivalentul luptei contra PSD şi a unei stângi nereformate, care se bazează pe baroni şi corupţie endemică.

Cred că acest lucru nu se va schimba din 2015 şi sunt convinsa că Traian Băsescu va rămâne una dintre cele mai influente voci din societatea românească, nu numai de pe scena politică. Sincer, nu ştiu ce va face, dar sigur va rămâne, într-o formă sau alta, alături de PMP şi va sprijini acest partid să-şi atingă potenţialul politic uriaş pe care îl are.

 Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, cine credeți că va ajunge în turul doi la alegerile prezidențiale, excluzându-vă pe dumneavoastră?

Elena Udrea: Dacă nu va exista un accident de traseu neprevăzut, Victor Ponta. Nu pentru că ar avea el cine ştie ce calităţi – cred că este la nivelul genunchiului broaştei prin comparaţie cu Adrian Năstase –, ci pentru că se foloseşte de resursele bugetare de o manieră discreţionară şi are în spatele său o maşinărie politică a PSD infernală, care va cumpăra voturi în stânga şi-n dreapta.

În realitate, această bătălie din toamnă nu se duce cu Victor Ponta, ci cu baronii locali şi clientela politică şi economică a PSD.

 Reporter: Imaginați-vă că sunteți un simplu cetățean al României. Care considerați că sunt punctele forte și punctele slabe ale candidatului Victor Ponta? Dar ale lui Klaus Iohannis și Monica Macovei?

Elena Udrea: Punctul forte al lui Victor Ponta este, aşa cum am mai spus, maşinăria de partid din care face parte. Pe locul doi vin trusturile de presă alimentate bine cu fonduri care îl susţin. Punctele slabe vin din dependenţa pe care o are Victor Ponta atât faţă de baroni, cât şi faţă de oameni de afaceri veroşi. Oamenii din România votează oameni, nu produse de marketing aşa cum este actualul Premier. Aroganţa şi faptul că nu a făcut nimic pentru români îl vor împiedică să-şi vadă visul cu ochii.

 Multe dintre lucrurile invocate de Victor Ponta i se aplică şi lui Klaus Iohannis. El este un personaj încă şi mai artificial, despre care românii nu ştiu absolut nimic. Are de dat românilor foarte multe explicaţii privind susţinerea lui Voiculescu, cum a fost propus Prim-ministru în 2009, despre averea fabuloasă şi nejustificată, dar şi despre legăturile subterane pe care le are cu Victor Ponta şi PSD.

 Atuul Monicăi Macovei este dat de imaginea de justitiara pe care si-a construit-o şi de faptul că are ca susţinători o mână de formatori de opinie foarte vocali, care creează uneori un zgomot de fond asurzitor. Principalul minus al doamnei Macovei este faptul că si-a compromis statutul de politician inflexibil cand l-a trădat pe Traian Băsescu, cel care a promovat-o in toate functiile pe care le-a avut si care i-a oferit tribuna de la care sa se exprime pro statul de drept. A preferat să meargă pe mâna lui Vasile Blaga pentru un post călduţ la Bruxelles, desi discursul acestuia nu difera cu nimic de cel al vechilor psd-isti.

11 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Elena Udrea: ”NU sunt un candidat inventat în eprubetă”

 1. Ba Elena Udrea este un personaj inventat in eprubeta basesciana. Basescu este cel mai pervers om. El stie ca Udrea(la fel de perversa) nu are nicio sansa, iar sustinerea ei este de fatada si cu un SCOP precis. Care ? Pentru ca Udrea, in toata pre-campania si campania electorala, sa-l BALACAREASCA pe Victor Ponta si sa-l determine pe acesta sa raspunda si el tot cu MAHALAGISME. Iar Iohannis sa para un viitor presedinte SERIOS, care sa castige si sa-i asigure Basinescului functia de Premier.
  Deci rolul dat Udrei de catre Basinescu este acela de mahalagioaica, de tatisme si de atragere a lui Ponta in aceasta capcana de care numai una ca Udrea e in stare, ferindu-l pe viitorul presedinte(Iohannis) ACL de asa ceva, si prezentandu-l ca un om CURAT SI SERIOS. Si daca Iohannis va castiga, Udrea si Basinescu si-au atins scopul.
  Intrebarea este: va cadea Victor Ponta in aceasta capcana ? Cum va proceda ? Cum ii va raspunde Udrei ? Cu mahalagisme, cu amenintari, tot cu balacareli ? Mie mi se pare f. important modul cum se va comporta Ponta fata de PROVAOCARILE MAHALAGIOAICEI !

 2. Eterna si fascinanta UDREA ELENA . Nu eprubeta e problema distinsei doamne deoarece nu acolo a fost fabricata–problemele sunt de alta natura si candidatura dar mai ales reusita o salveaza .

 3. eu cred că pot construi România frumoasă în care fiecare român va putea fi fericit. E o ţară în care pensionarii au bani de medicamente şi nu mai trăiesc de pe o zi pe alta, în care tinerii au locuri de muncă, în care pot să-şi cumpere o casă şi să-şi întemeieze o familie. România frumoasă este ţara în care statul oferă servicii sociale de calitate: Învăţământ şi Sănătate la standarde europene BLA BLA BLA…. pai asta aud de 25 de ani ,este un sablon cu care toti au pacalit romanii .unde este partidul cu alt fel de politica asa cum am sperat ????? de gargara sunt satul. ai intrat cu bocancii in miscare apopulara si te-ai infipt in fruntea partidului ca apoi dupa ce l-ai propus pe dicaonescu , cu tehnica tipic comunista te-ai auto proclamat candidatul care va schimba romania.ei bine ,nu vei reusi,nu ai o suficienta maturitate politica. pt a fi presedintele unei tari nu este suficient sa ai un numar de contracte realizate ,este necesar de mult mai mult. un presedinte de stat trebuie sa aiba o viziune larga asupra intregii lumi nu numai a romaniei ceeace tu nu ai din pacate. esti frumoasa dar nu-i suficient .aici nu-i concurs de frumusete. nu vei fi deact un al doilea ponta si romanii nu au nevoie de inca un invatacel care toata ziua minte si promite, minte si promite.ce este mai trist ,este ca nu te-ai prins ca din cauza ta au plecat unii oameni de valoare care intradevar nu mai facusera politica si care poate erau in stare sa faca chiar alt fel de politica.

 4. Doamna Udrea,
  1. Sunteti bataioasa, asa ca nu inteleg de ce nu il actionati in judecata pe dl.Radu Tudor, care in data de 20.08 2014 , orele 22:03, la Antena 3, a spus ca PMP este un PARTID DE TARFE.
  2. Cei care simpatizeaza cu dl. Basescu sunt porecliti ” BASISTI”, iar cei ce nu il simpatizeaza sunt numiti ” ANTIBASISTI”. Normal ar fi ca ” antibasistii” sa fie numiti dupa liderul lor, „CARLANUL” ( asa cum l-a numit insusi tatucul PSD-ului, dl. Iliescu).
  Deci daca unii sunt ” BASISTI”, ceilalti sunt ” CARLANISTI”.

 5. Completare:
  3. Trebuie speculata, cu toate fortele, gafa d-lui Ponta cu popcornul si cu sucul, chiar daca ,ingroziti de tampenia pe care a spus-o, sfetnicii lui l-au pus sa spuna ca a fost o gluma proasta.
  Atunci cand dl. Ponta este scos dai textul pe care i l-au pregatit sfetnicii, imediat spune o prostie.
  Ar trebui sa faceti un inventar al prostiilor pe care le-a spus, macar pe cale din ultimul timp.

 6. Am crezut in principiile D – luiPonta , DAR ma inselat Amarnic in tot ceea ce a facut pana acum. Am considerat ca este o persoana tanara si foarte responsabila , cu cei din jurul lui, si ca va veghea la oamenii de rand ai acestei Natiuni , MURIBUNDE. I-mi pare rau , dar votul meu nu-l va avea. Adio, domnule Ponta la Prezidentiale.

 7. Vorbeste numai timpenii cred ca fumeaza foarte mult si ii dauneaza constientului atit dumneaei cit si ceilalti candidati in prizma evenimentelor economice si politice nu vor sa inteleaga ca electoratul din anul acesta este un electorat diferit de toate electoratele din ultimi 10 ani’

  Sunt copii tineretul care sa ridicat cind sistemul de Guvernare din care a facut parte si doamna Udrea lea luat pinea de la gura cind lea taiat salarile parintilor, doamna Udrea nu stie ce simnt copii cind nu au ce sa manince , sunt familele batrinilor care au murit de foame si din lipsa de medicamente, sunt famile tinerilor care si-au luat viatza din lipsa de neajunsurii, spitale inchise, copii arsii de vii in maternitati eii nu i-si dau seama cita ura au romanii in proportie de peste 80% aceste lucrurii tocmai romanii nu le vor uita nici o data ,doamna Udrea nu mai sunt timpurile cind a-ti spalat creerele romanilor cu promisiunii electorale oamenii vor ceva real palpabil, oamenii vor sa vada o alta viziune si asta se putea face cu venirea unui roman din Disporda un roman care nu a facut parte din acest sistem un roman scolit in America eu v-am scris si domnului Blaga i-am scris dar nu ma-ti inteles si v-am avertizat aveti o sansa foarte mica dumneavoastra prin felu de exprimare il propulsati pe PONTA care va da o lovitura zguduitoare chiar din primul tur ,,,va spun nu se va ajunge la turul 2 mai asteptati vreo 10 ani .luati notize mergeti la o scoala pe undeva prin America si poateee zic poate atunci veti cistiga i-mi pare foarte rau o sa regretati si o sa va faceti de risul Europei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *