Skip to content
Politică Video

EXCLUSIV INTERVIU Eugen Nicolcea, explicații despre efectele noului Cod Electoral asupra partidelor mici (VIDEO)

PSnews.ro vă propune în această săptămâna în cadrul proiectului video „… despre România, cu Laura Chiriac” un dialog cu un membru al Guvernului Ponta, este vorba de Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.

În contextul unui nou Cod Electoral, ministrul Eugen Nicolicea a vorbit în cadrul interviului PSnews.ro despre prevederile adoptate de către comisia de Cod Electoral, despre finanțarea partidelor și dacă aceste noi prevederi ar putea afecta, cumva, UNPR.

Vezi aici interviul integral: EXCLUSIV Interviu Eugen Nicolicea, despre România (VIDEO)

Despre celebrele pungi, pixuri și brichete cu însemnele partidelor politice, despre care liberalul Mihai Voicu spunea că vor dispărea începând cu 2016, vicepreședintele UNPR, Eugen Nicolicea crede contrariul și spune că acestea vot exista întotdeauna.

Citește și: EXCLUSIV INTERVIU Eugen Nicolicea, răspuns tranșant pentru PNL privid potențiala trădare a PSD: ” Nu avem ce să discutăm” (VIDEO)

Laura Chiriac: E interesant să aflăm din partea dumneavoastră cum credeți că vor afecta aceste prevederi ale Codului electoral partidele mici. UNPR nu e cel mai mare partid din România dar din postura în care sunteți vă puteți permite jocuri politice. Care credeți că sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai slabe puncte ale Codului electoral?

Eugen Nicolicea: În momentul de față trebuie să știm că UNPR reprezintă a treia forță politică pe scena românească, suntem al treilea partid ca număr de parlamentari iar la alegerile locale trecute am avut peste 500 000 de membri, adică în jur 5%. Este singurul vot direct pe care l-am luat pentru că în cadrul USL nu știe nimeni cât au fost voturile UNPR, cât au fost voturile PNL sau PSD, nu s-au mai măsurat. În ultima măsurare a fost cea de 5%, ceea ce în Parlament, acum, este mai mult de 5% și prin urmare, într-adevăr suntem a treia forță politică. Codul electoral deocamdată este într-o dezbatere și nu știm ce se va adopta. Nu vom fi afectați de ceea ce se spune acolo sau ideile care au fost acceptate. Spre exemplu, alegerea primarilor dintr-un singur tur nu este de măsură de a ne afecta, ci, din contră, de a ne avantaja și a ne ajuta să ne păstrăm ceea ce avem, adică primarii în funcție.

Laura Chiriac: Câți primari aveți în funcție?

Eugen Nicolicea: În momentul de față avem peste 200 de primari în funcție. Avem 3 primari de municipii reședințe de județ și, prin urmare, zic că pentru forța pe care o avem este suficient. Asta cu alegerile locale.

Alegerile pentru președinția Consiliului Județean cred că este acceptabilă pentru toată lumea, alegerea indirectă.

Laura Chiriac: Baronii din PSD nu prea sunt de acord cu această formulă.

Eugen Nicolicea: Nu-mi prea place formularea „baronii din PSD”, ci aleșii locali în funcția de președinte. Este adevărat că votul într-un tur cum ar fi vrut unii avantaja pe cel care era în funcție, dar spre deosebire de primari, de legea primarilor, similară, care nu avea niciun fel de probleme, dinsfuncționalități, nu aveam niciun motiv s-o schimbăm, aici am avut încetări de mandat înainte de termen, arestările acestea sau trimiterile în judecată și ar fi trebuit și trebuie să facem alegeri în mai multe județe. Criteriile sunt imense. De aceea s-a ales votul indirect pentru că la votul indirect președintele are consilieri și în cazul în care acesta nu poate să-și exercite mandatul, consilierii dau un vot și nu costă absolut nimic.

Laura Chiriac: Pentru că vorbiți de aceste costuri, credeți că în campaniile electorale vor fi mai puțini bani plătiți la negru, nu vor mai fi deloc bani plătiți la negru? Pare incredibil că în România cineva își pune serios problema să nu se mai finanțeze campaniile la negru. Știm bine că unul e textul oficial, alta e ce se întâmplă în practică.

Eugen Nicolicea: Eu am spus că indiferent ce lege adoptam, evident că banii donați legal, susținerile legale vor fi întotdeauna transparente, iar susțineri ilegale, bani la negru vor încălca legea dacă vor exista, indiferent care va fi acea lege. Deci rămâne să se vadă ce lege încalcă, pentru că, după părerea mea, e greu de a schimba obiceiurile de a folosi și alte fonduri decât cele care sunt permise. Numai că, vedeți și dumneavoastră, nu mai este acel uninominal la președinții de Consilii Județene, nu mai sunt acel uninominal la parlamentari, competiția nu mai e atât de acerbă, prin urmare, nevoia de fonduri e mai mică, deci, proporțional, mă gândesc eu, că și banii negrii ar trebui să fie mai puțini și acesta e un lucru bun pentru că orice sursă  ilicită care susține un parlamentar trebuie să fie recuperată într-un fel sau altul, fie prin recuperarea banilor, fie prin susținerea intereselor respectivilor care au finanțat și noi cu acest lucru nu suntem de acord și încercăm prin orice metodă să limităm astfel de situații.

Laura Chiriac: Pixurile, brichetele, șepcile, celelalte cadouri care se ofereau în campaniile electorale și cu care oamenii se obișnuiseră vor mai exista, nu vor mai exista? Ajutau UNPR sau vă erau indiferente?

Eugen Nicolicea: După părerea mea, materialele promoționale vor exista intotdeauna, rămâne acum să vedem cuantumul, valoarea pe care poți s-o întrebuințezi. Știți că și înainte s-a dat o limitare și s-au explicat exact care sunt materialele promoționale. Aveai voie să dai o pungă sau un pix inscripționat, n-aveai voie să faci cadou o pungă de mălai sau o sticlă de ulei inscripționate. Toate acestea vor fi reglementate clar în Cod și folosința lor a fost probată ca rezultat pozitiv pentru toate partidele, nu doar pentru UNPR. Mai mult decât atât, noi având o singură candidatură directă, și anume aceea la locale, nu ne-a preocupat prea mult acest lucru, noi am participat la următoarele alegeri împreuna cu USL și am contribuit proporțional cu membrii noștri și cu candidații noștri cu fonduri. Restul, inscripționările, materialele care se alegeau erau evident făcute de stafful central, unde majoritari erau cei mai mare, PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *