Skip to content
Video

EXCLUSIV Interviu Eugen Tomac, despre România (VIDEO)

PSnews.ro vă propune în această săptămână în cadrul proiectului video „… despre România, cu Laura Chiriac” un dialog cu președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

Eugen Tomac a discutat în cadrul interviului PSnews.ro despre implicarea fostului președinte Traian Băsescu în consolidarea PMP, despre dezvoltarea partidului, dar și despre situația în care se regăsește fostul șef al statului, Traian Băsescu și anume că este urmărit penal în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat de șantaj

Citește și: EXCLUSIV PNL mai primește un refuz în Parlament pentru formarea unei noi majorități politice (VIDEO)

În contextul în care Partidul Național Liberal nu face niciun secret din faptul că-și dorește un Guvern propriu și că liderii săi stau de vorbă cu parteneri politici, Eugen Tomac a precizat că nu a discutat oficial cu nimeni de la PNL despre o eventuala susținere pentru un nou Guvern.

Liderul PMP a vorbit în cadrul acestui interviu și despre planurile de viitor ale partidului, dar și despre alegerile din 2016.

Totodată, Președintele PMP Eugen Tomac a discutat în cadrul interviului video PSnews.ro și despre proiectul de lege privind votul prin corepondență pe care l-a depus în Parlament la începutul acestei luni.

Laura Chiriac: V-am văzut aseară la televizor, eraţi în spatele preşedintelui Traian Băsescu în momentul în care fostul şef al statului făcea declaraţii pentru jurnalişti. Le spunea că este suspect într-un dosar, dumneavoastră şi alţi oameni tineri politici eraţi în spatele sau. V-am văzut şi lângă Elena Udrea, evident, în ultimul timp, un vârf de lance al Partidului Mişcarea Populară, o platformă creată, de altfel, după toate aparenţele, pentru Elena Udrea. Ce se mai întâmplă în Mişcarea Populară, ce mai faceţi dumneavoastră acolo, care e sentimentul membrilor, să îi spunem, acestui partid, care până acum făceau figuri de suporteri ai unor mari şi proeminente personalităţi, precum Elena Udrea sau Traian Băsescu?

Eugen Tomac: Aici lucrurile trebuiesc separate şi prezentate corect şi asta voi încerca să fac. În primul rând, Mişcarea Populară s-a născut că un curent politic în ideea de a-l sprijini pe preşedintele Traian Băsescu în linia politică pe care a consacrat-o ca preşedinte, ca lider politic, înainte de a ajunge la Cotroceni, şi nu aş intra mult în tot ce ţine de valorile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a promovat în ultimii 10 ani pentru că ele sunt arhi-cunoscute. De altfel, dacă stăm să ne gândim şi să privim lucid lucrurile, inclusiv reforma în justiţie a reprezentat un obiectiv major pentru cele două mandate ale preşedintelui Traian Băsescu.

Laura Chiriac: Mai puţin cunoscute sunt aspectele pe care azi ni le dezvăluie justiţia însăşi şi, de exemplu, situaţia de la ANRP, toate aceste suspiciuni de corupţie care planează în mari dosare, sunt tot legate, indisolubil, de oameni cheie de pe scena sau din culisele politicii lui Traian Băsescu.

Eugen Tomac: Vreau să închei cu etapa partidului. Deci, partidul s-a creat cu scopul de a duce mai departe linia politică promovată de preşedintele Băsescu. Nu se pune problema, legat de persoane, pentru că eu sunt în acest partid încă din prima clipă. Partidul a avut evoluţia sa, s-a înregistrat anul trecut în ianuarie şi am intrat în două competiţii electorale. Toţi actorii de pe scena politică spuneau că nu avem nicio şansă nici măcar să ne înscriem pentru alegerile europarlamentare şi am mers la europarlamentare şi am reuşit să trecem pragul, să trimitem doi europarlamentari, am avut un candidat pentru alegerile prezidenţiale care a luat jumătate de milion de voturi. Deci, nu discut despre nume, discut despre proiect în sine, el are o perspectiva destul de clară.

Laura Chiriac: Dar şi situaţia s-a schimbat, percepţia publicului s-a schimbat. Dacă mâine ar avea loc alegeri, credeţi că aţi mai obţine scorul bun, nu vă contrazic, pe care l-aţi obţinut?

Eugen Tomac: Sunt absolut convins. Dacă mâine vor avea loc alegeri sau peste o lună de zile, cu atât mai mult în 2016, PMP va obţine un scor mult peste aşteptările tuturor.

Laura Chiriac: Cum?

Eugen Tomac: Pentru că pe scena politică astăzi există 3 actori politici: PSD, care este măcinat de propriile probleme şi, sigur, erodat de guvernare pentru că a venit la putere şi a promis foarte multe, dar nu a reuşit aproape nimic să realizeze, avem un PNL care nu poate să se lase de metehnele pe care le-a avut în USL, cu toată fuziunea pe care a făcut-o cu PDL, şi sigur preşedintele Băsescu, care e din ce în ce mai implicat, e din ce în ce mai activ, şi sunt convins că opiniile preşedintelui Băsescu, implicarea domniei sale în construcţia partidului, pentru că e un partid nou totuşi PMP. Am tras o linie pe 8 februarie, de la ultimul Congres, suntem în plin proces de reorganizare a partidului, de consolidare a sa. Practic, avem conferinţă în fiecare săptămână în întreaga ţară. Până la sfârşitul lunii aprilie vor fi organizate conferinţe judeţene în toată România, tocmai pentru că vrem să ştim exact care este starea partidului şi, din tot ceea ce am observat până la această oră, mă bucur că foarte mulţi români care au fost dezamăgiţi, poate la un moment dat de PMP, poate nu au vrut să se implice până acum atât de hotărât, din clipa în care preşedintele Traian Băsescu a venit la Congresul PMP şi ne-a spus clar că vrea să fie partenerul nostru şi vrea ca împreună cu noi să îşi apere cele două mandate, foarte mulţi oameni au venit în rândurile PMP. Ceea ce e un semn foarte bun, pentru că există trei actori şi, în mod clar, rolul nostru va deveni din ce în ce mai important pe scena politică.

Laura Chiriac: Preşedintele Traian Băsescu are calitatea de suspect, spunea domnia sa pe scările partidului. Este urmărit penal în dosarul în care Gabriela Firea l-a acuzat de şantaj. Şi asta e doar una dintre problemele de imagine ale fostului şef al statului în ultimul timp. Este o acuzaţie concretă la adresa domniei sale. Credeţi că se mai poate construi ceva pe imaginea lui Traian Băsescu sau sunteţi un fel de Don Quijote?

Eugen Tomac: Haideţi să dăm timpul un pic înapoi. Îmi aduc aminte că atunci când era Primar General, preşedintele Băsescu avea la un moment dat vreo 800 de procese în calitatea sa de Primar al municipiului Bucureşti.

Laura Chiriac: Credeţi că sunt comparabile situaţiile? Au fost doi ani de mandat în care şeful statului spunea că modernizează statul şi că reformează justiţia. Ce arată astăzi DNA-ul, nu mă refer la relatările jurnaliştilor, este o caracatiţă teribilă care s-a dezvoltat în această perioadă pe mai multe paliere, la nivelul unor instituţii cheie ale statului: dosarul Microsoft, ANRP-ul. Toate lucrurile astea s-au întâmplat în vremea lui Traian Băsescu, un Traian Băsescu şef de stat, nu edil, chiar la Bucureşti.

Eugen Tomac: Am vrut să vă spun că nu e pentru prima dată când preşedintele este, de exemplu, invitat la Parchet sau acuzat într-o cauză sau altă. Sunt convins că domnia sa va merge şi va da toate explicaţiile necesare legat de acuzaţiile care îi sunt aduse. Deci, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să avem vreo emoţie.

Doi, eu am lucrat alături de domnia să timp de 10 ani de zile şi ştiu ce efort uriaş a făcut pentru a consolida aceste instituţii importante ale statului. Din acest punct de vedere, sigur că efectele reformei în domeniul justiţiei se vor simţi încă ani buni de acum încolo. Nu poate nimeni şti de ce un procuror ţine un dosar un an, doi, cinci, şase, opt, s.a.m.d. Nu politicul decide în acest caz. Politicul trebuie să creeze instrumentele prin care justiţia să îşi poată face treaba şi atunci când e vorba de ilegalităţi să le scoată la suprafaţă, iar judecătorul să decidă dacă, cazurile de corupţie sau alte ilegalități care sunt produse de actori politici sau de şefi de instituţii, se confirmă. Deci, ar trebui să privim cu foarte multă seriozitate tot ceea ce se întâmplă. Ne-am obişnuit să privim lucrurile extrem de emoţional şi e şi firesc pentru că nu în orice zi se întâmplă aşa ceva, dar, în acelaşi timp, cred că tot ceea ce se întâmplă e efectul a ceea ce a construit preşedintele timp de zece ani de zile.

Laura Chiriac: Ce le spuneţi celor care nu fac decât să constate faptul că a trebuit să se termine mandatul lui Traian Băsescu să pornească tot acest val, inclusiv în cazul doamnei Udrea şi al altora, cu siguranţă îmi veţi da exemple de adversari politici din tabere total opuse care trec astăzi prin momente dificile.

Eugen Tomac: Nu i-aş da o notă politică pentru că eu îmi aduc aminte că au existat situaţii şi discuţii extrem de aprinse şi în rândul partidelor până a-şi încheia preşedintele Traian Băsescu mandatul. În PDL expresia „Băsescu ne arestează primarii” nu o auzeam pe la colţuri, se discuta deschis în plină şedinţă. Deci, din acest punct de vedere, sigur că tot acest efort de a scapă de sub control politic sau de a-l evita de sub influenţa politicului actul de justiţie, e un lucru bun şi sănătos pentru societate.

Laura Chiriac: Dumneavoastră mizați în continuare pe locomotiva electorală Traian Băsescu?

Eugen Tomac: Cred că preşedintele Traian Băsescu este un lider politic puternic, care ne poate susţine în consolidarea acestui partid.

Laura Chiriac: Pe de altă parte, cine altcineva v-ar mai putea susţine?

Eugen Tomac: Uitați-vă și dumneavoastră, orice partid ar vrea să aibă un om cu o asemenea experienţă, pentru că la PSD nu există.

Laura Chiriac: Dar credeţi că orice partid l-ar vrea pe Traian Băsescu?

Eugen Tomac: Nu, cred că orice partid ar vrea să aibă în preajma să un om cu o asemenea experienţă. Zece ani de zile şeful statului, primar general, zece ani ministru în Guvernul României. Deci, experienţa domniei sale ne ajută enorm pentru a înţelege exact cum funcţionează mecanismul politic şi ce ar trebui să facem, astfel încât să nu cădem în capcană în care au căzut partidele vechi timp de 25 de ani.

Laura Chiriac: Dar Traian Băsescu, după atâţia ani în care, sigur, s-a cam eternizat în anumite funcţii, în altele a fost ales prin votul românilor, credeţi că se mai poate schimba, credeţi că are resorturi să se reinventeze acum, cu toate cele care planează asupra domniei sale şi nu sunt puţine unele dintre ele şi nici uşoare?

Eugen Tomac: Sigur, tot ce vreau să subliniez foarte clar, este că partidul are drumul său şi avem obiectivele foarte clar definite. Suportul de care beneficiem din partea preşedintelui în acest proces este foarte important, tocmai prin prisma experienţei pe care o are şi sigur, şi încărcătură politică pe care o dă susţinând acest proiect politic nou, PMP. Din punctul ăsta de vedere e un avantaj uriaş că e în preajma noastră şi ne susţine în procesul politic.

Laura Chiriac: Poate fi şi un dezavantaj la fel de uriaş.

Eugen Tomac: Eu cred că românii vor oameni politici care spun lucrurilor pe nume şi îşi asumă şi atunci când greşesc.

Laura Chiriac: E important să spună lucrurilor pe nume şi să facă acele lucruri cărora le spun pe nume uneori. Traian Băsescu ar putea să deschidă lista PMP la alegerile parlamentare din 2016, există această posibilitate?

Eugen Tomac: Nu cred că preşedintele vrea să candideze pentru altă funcţie. Din moment ce a fost şeful statului român timp de 10 ani de zile, o funcţie în Parlament sau în Guvern, nu cred că este obiectivul domniei sale. Ceea ce discutăm în mod deschis şi aproape săptămânal, de mai multe ori uneori pe săptămâna, discutăm despre paşii pe care trebuie să îi facă un partid nou pentru a nu se încărca de metehnele pe care le au partidele vechi. Şi eu am făcut parte dintr-un partid vechi şi ştiu exact cum se pun lucrurile în pagină. Una e să spui la televizor că ești un altfel de partid şi alta este să ai în preajma ta oameni care nu înţeleg ce înseamnă democraţia, ce înseamnă respectul faţă de statul de drept, nu îşi asumă să îşi desfăşoare întreaga activitate sub această convingere că este în serviciul public din clipa în care se implică în viaţa politică.

Laura Chiriac: Doamna Udrea a spus-o, cu subiect şi predicat, erau bani care intrau la partid din şpăgi. Treburile astea nu prea au legătură nici cu ideea de spirit electoral, de competiţie, nici cu statul de drept, nici cu justiţia. Un partid nou, e simplu să te numeşti partid nou când ai în spate experţi ai şpăgii şi ai alimentării cu bani negri ai unor partide noi sau vechi?

Eugen Tomac: Nu există aşa ceva la PMP. Deci, asta v-o spun şi v-o pot garanta în mod sigur, pentru că am trecut prin două campanii electorale. Noi nu am avut resurse pentru a ne achita cheltuieli curente.

Laura Chiriac: Aveţi datorii la PMP astăzi?

Eugen Tomac: Da, există datorii destul de mari şi toate acţiunile pe care le facem contribuim toţi, în mod egal, cât se poate de transparent, tocmai pentru că vrem ca fiecare coleg care participă, fie în conducerea partidului, fie la procesul decizional din organizaţiile locale,  să contribuie cu atât cât poate, astfel încât partidul să fie independent. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt destul de clare. Deci, repet, noi am tras o linie în ceea ce priveşte activitatea noastră şi încercăm să consolidăm acest partid. Anul 2014 ne-a prins într-o perioadă destul de agitată. Am intrat într-o campanie electorală imediat ce ne-am înregistrat. Am trecut de europarlamentare au venit prezidenţialele. Nu am avut timp pentru a discuta, pur şi simplu, despre modul cum trebuie să aşezi acest partid şi să îşi selecteze oamenii care să se implice în această construcţie.

Laura Chiriac: Fără doamna Udrea credeţi că aceste datorii vor creşte? Era un sprijin, inclusiv financiar, mă refer aici la calitatea domniei sale de om cu bani, care ar fi putut să ajute partidul. Presupun că tinerii din PMP nu au condiţia financiară pe care o are doamna Udrea.

Eugen Tomac: Nu se pune problema în termenii aceştia. Subliniez, eu cred că în mod cinstit şi onest se poate construi un partid şi ăsta este obiectivul nostru în clipă de faţă. Ăsta este şi motivul pentru care insistăm ca, campaniile electorale, să fie susţinute de la bugetul de stat, astfel încât să nu mai roiască în jurul partidelor oameni care se dovedesc mult mai târziu cu probleme şi, în mod direct, afectează şi imaginea unei construcţii politice. Deci, eu mă ambiţionez să cred că acest lucru se poate construi în România.

Laura Chiriac: Spuneți că ideea unei candidaturi la alegerile parlamentare nu corespunde cu aspirațiile lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, ne amintim faptul că secretarul general al partidului, dumneavoastră, domnul Dorel Onaca, spunea că Traian Băsescu va oferi cel mai competent prim-ministru al României. Traian Băsescu ar putea să fie cel mai competent prim-ministru al României sau va propune un om politic tânăr, altfel, dar din pepiniera din apropierea domniei sale? Cum să luăm această declarație?

Eugen Tomac: Obiectivul nostru este să creștem puternic Partidul Mișcarea Populară în următorul an și jumătate cât mai avem până la alegerile parlamentare. Sigur, să intrăm hotărât în alegerile locale dar în alegerile parlamentare să fim în stare să obținem un scor cu care să putem propune un prim-ministru competent.

Laura Chiriac: Pe care îl cheamă cum?

Eugen Tomac: La momentul respectiv vom da toate elementele ce țin de ofertă.

Laura Chiriac: Traian Băsescu despre care vorbiți ca fiind un catalizator, un element coagulant al partidului, pare cel mai …

Eugen Tomac: Dacă privim cinstit pe scena politică, între Victor Ponta, Cătălin Predoiu şi Traian Băsescu, pe cine şi-ar dori românii prim-ministru, s-ar putea să avem o surpriză.

Laura Chiriac: Deci credeți că Traian Băsescu e cel mai potrivit.

Eugen Tomac: N-am spus asta. Am dat doar un exemplu și am spus că la momentul potrivit Partidul Mișcarea Populară va veni și cu oferta sa politică în ceea ce privește poziția de prim-ministru. Pentru că în mod clar, anul viitor partidele vor veni cu programe politice axate pe programul pe care vor să-l pună în aplicare prin prisma Executivului. Vedem că există diverse proiecte de guvernare care nu au nimic în comun cu realitatea, de exemplu.

Laura Chiriac: Partidul Național Liberal nu face niciun secret din faptul că-și dorește un Guvern propriu. De asemenea, nu fac un secret din faptul că stau de vorbă cu parteneri politici. Dumneavoastră, președinte al PMP, sunteți un interlocutor al PNL serios? Vor să vă atragă în Guvern? Vi s-a propus să faceți parte din Guvern? Ați vorbit despre portofolii, despre ministere, despre funcții?

Eugen Tomac: Nu, nu am discutat oficial cu nimeni de la PNL despre eventuala susținere a noastră, celor câțiva parlamentari care suntem la Partidul Mișcarea Populară, pentru un nou Guvern al PNL. Nici nu ne interesează să avem asemenea discuții, atât timp cât obiectivul nostru este să putem consolida partidul, să-l creștem astfel încât la alegerile din 2016 PMP să aibă un cuvânt greu de spus. Și îl va avea în mod sigur.

Laura Chiriac: Deci în momentul acesta nu aveți discuții cu lidelii PNL.

Eugen Tomac: Discuții oficiale, nu.

Laura Chiriac: Dar neoficiale?

Eugen Tomac: Discut cu toată clasa politică.

Laura Chiriac: Un important lider al PMP, domnul Marin Anton, a trecut în tabăra lui Gabriel Oprea. Mai pleacă și altcineva? Tocmai mi-ați spus că aveți cinci voturi în Parlament, cinci parlamentari.

Eugen Tomac: Cu dumnealui eram șase. Ce se întâmplă, noi suntem în plin proces de construcție. Deci, am stabilit niște criterii foarte clare pentru fiecare organizație, pentru fiecare lider al partidului. E o perioadă în care oamenii își evaluează foarte bine aspirațiile. Dacă vor să rămână într-un partid care are pretenții foarte mari sau vor să plece în altă parte.

Laura Chiriac: Deci PMP este un partid care are pretenții foarte mari.

Eugen Tomac: Foarte mari pentru ca avem și motive pentru care suntem motivati sa credem că acest partid va reuși. Simțim, zi de zi, cât de mult se încearcă minimalizarea impactului pe care îl poate avea acest partid.

Laura Chiriac: De ce ar minimaliza cineva un partid deja mic și mai poartă și, dumneavoastră spuneți avantajul, alții ar spune dezavantajul prezenței lui Traian Băsescu și Elenei Udrea?

Eugen Tomac: Este un avantaj uriaș suportul pe care Traian Băsescu îl oferă Partidului Mișcarea Populară.

Laura Chiriac: Explicați-mi trei motive pentru care vedeți acest avantaj. Insist pentru a înțelege mai bine modul dumneavoastră de ofensivă politică.

Eugen Tomac: Pe scena politică nu există un alt lider politic cu mai multă experiență politică decât președintele Traian Băsescu. Este un aspect.

Laura Chiriac: Bun, dar dezvăluirile din ultimul timp ne arată că experiența lui Traian Băsescu n-a fost întotdeauna folosită pe căi ortodoxe.

Eugen Tomac: Asta nu decidem noi într-un studio, aici.

Laura Chiriac: Cu siguranță nu.

Eugen Tomac: În mod clar, vor apărea și alte elemente și președintele își va spune punctul de vedere. Eu, ca și colaborator al domniei sale timp de zece ani de zile, am această convingere că lucrurile pentru care a militat în mod cinstit și deschis sunt cele în care a crezut. Și cred în continuare că domnia sa, în calitate de președinte, în mod onest și cu toată convingerea a acționat prin prisma intereselor României. Și tot ceea ce s-a întâmplat sunt lucruri care ne face să credem în continuare că acest partener pe care îl avem este unul necesar și va oferi soluții bune și pentru viitoarea guvernare, de ce nu, și pentru problemele importante importante cu care se confruntă societatea românească, atât cele interne cât și cele externe.

Laura Chiriac: Îl vedeți pe Traian Băsescu un creator de programe guvernamentale, credeți că va oferi soluții pentru următoarea guvernare?

Eugen Tomac: În mod clar. Sunt convins că experiența domniei sale este foarte utilă în conceperea unui program de guvernare.

Laura Chiriac: V-ați obișnuit cu ideea că doamna Udrea este închisoare? Mergeți s-o vizitați? Stați de vorbă cu domnia sa? Țineți legătura, o încurajați, o sprijiniți moral?

Eugen Tomac: Nu am fost la închisoare. Sigur că ne interesează care este situația domniei sale. Până la urmă suntem oameni și este firesc să avem față de foști colegi sentimente umane. Deci din punctul acesta de vedere, sigur că ne interesează și ne preocupă faptul că este un om care se află în dificultate. Nu intrăm în chestiuni ce țin de faptele pentru care domnia sa, în mod clar, va putea răspunde. Se separă foarte clar activitatea politică a partidului de omul Elena Udrea. Deci, din punctul acesta de vedere lucrurile sunt destul de clare. Sperăm ca în instanță toate aceste acuzații care îi sunt aduse să fie clarificate. E cel mai bun lucru care se poate întâmpla și pentru domnia sa, și pentru noi, și pentru toată opinia publică care este interesată pentru că eu am fost în Parlament atunci când am stat până la 1 noaptea pentru a vota cele șase cereri de începere a urmăririi penale și de arestare și am văzut că la o săptămână distanță parlamentarii au avut cu totul altă opinie. Deci, există și din punctul acesta de vedere foarte multe chestiuni care ridică semne de întrebare. Eu cred că toți cetățenii, indiferent de numele lor, trebuie să aibă parte de un tratament corect și civilizat, inclusiv în situații în care trebuie să răspundă în fața justiției.

Laura Chiriac: Domnule Tomac, o ultimă chestiune: votul prin corespondență. Ați depus în Parlament la începutul acestei luni proiectul de lege privind votul prin corespondență. Care credeți dumneavoastră că sunt beneficiile? Explicați-le celor care vă privesc.

Eugen Tomac: Plec de la următoarea realitate: peste hotare în ultimii opt ani de zile au plecat aproape 3,5 milioane de cetățeni români. Oameni cu vârste cuprinse între 20 de ani și 45 de ani, asta este marea categorie de cetățeni care au plecat peste hotare. Deci oameni activi care ar fi putut produce aici. Sunt cetățeni europeni, beneficiază de aceleași drepturi și obligații care orice cetățean al Uniunii Europene, deci ar trebui să privim, să avem o abordare europeană în ceea ce privește această chestiune legată de cetățenii români care pleacă în afară. Se spune greșit tot timpul raportându-se la diaspora. Nu. Diaspora românească sunt românii care au plecat din rațiuni politice înainte de `89 peste hotare, cetățenii români care au plecat pentru un loc de muncă mai bine plătit în ultimii ani în diferite colțuri ale Europei, cei mai mulți în Spania și Italia trebuie să aibă un mecanism la dispoziție prin care să-și poată exercita mai departe drepturile de care beneficiază, și anume dreptul la vot. Această realitate ne impune să creem mecanisme noi, prin care oamenii să poată vota. Și am venit cu acest proiect de lege încă din 2013, pentru că știam ce se va întâmpla la alegeri, întrucât eu am candidat în 2012 pentru un colegiu de deputat care îi reprezintă pe românii peste hotare, în mod special cei mai mulți cei din Basarabia, și la alegerile din 2012 românii au stat câte cinci, șase ore la coadă pe vreme foarte rea, pentru a vota. Știam că același lucru se va întâmpla și la prezidențiale, motiv pentru care am venit cu legea votului prin corespondență. Regret că, după 16 noiembrie, când românii au ieșit la vot în număr foarte mare și în special cei de peste hotare, clasa politică, la nici o lună de zile de la alegerile prezidențiale, a respins cu o majoritate covârșitoare în Parlament, doar opt voturi pentru, legea votului prin corespondență. Imediat după 9 decembrie am refăcut proiectul de lege, am elaborat un nou proiect de lege privind votul electronic, le-am supus dezbaterii publice timp de două luni de zile, am încercat să discut în Comisia de Cod Electoral pe această problematică pe care o prezentau toți liderii politici drept priorități, de la președintele Klaus Iohannis, până la premierul Ponta.

Laura Chiriac: Domnul Iohannis va susține demersul acesta?

Eugen Tomac: Nu s-a discutat nici la această oră modul în care vor vota românii de peste hotare la alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare viitoare, motiv pentru care am depus, din nou, în Parlament aceste două proiecte de lege pentru că, cred că realitatea ne obligă să ne asumăm și să creem un cadru nou, modern, în care cetățenii să poată vota în număr cât mai mare. În caz contrar, și la următoarele alegeri să nu credeți că dacă politicienii ignoră această realitate nu vom avea aceași situație umilitoare prin care au trecut românii. Și în mod clar și atunci instituțiile statului vor trebui să reacționeze. Pentru că acum există deja o anchetă a DNA în ceea ce privește votul din diasporă, de la ultimele alegeri prezidențiale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *