Skip to content
Politică

EXCLUSIV Interviu/ Explicațiile unui sociolog diferențele dintre exit-polluri

În cursul zilei de astăzi, un număr mare de exit-polluri au fost date publicității. Cifrele erau diferite de la un studiu la altul, iar diferențele erau chiar foarte mari.

Sociologul Marian Marcu, director al companiei de Cercetare Novel Research, a explicat, într-un interviu acordat PSnews.ro, care sunt explicațiile pentru decalajele de cifre între exit-pollurile prezentate de partide în prima parte a zilei.

”Am văzut cifrele și sunt diferențe destul de mari între prezidențiabili. În prima parte a zilei, aceste diferențe sunt, în principiu, normale. Eșantioanele au un volum mic în prima parte a zilei, apoi, în a doua parte a zilei diferențele ar trebui să se aplatizeze și să devină relevante. Mă refer la orele după 16. Dacă există diferențe între eșantioane este o problemă. Există un organism internațional numit ESOMAR, care impune niște standarde despre cum faci un exit-poll. Sunt agenții care respectă standardele, altele care nu. O agenție care este acreditată ESOMAR ar trebui să dea cifre mai aproape de realitate. Calitatea de membru ESOMAR este foarte importantă”, a explicat sociologul Marian Iancu.

Directorul Novel Research a mai adăugat faptul că ”sondajele sunt utilizate, la un moment dat, și pentru manipulare. Fiecare casă de sondare ar trebui să își contruiască eșantionul după un alt studiu, realizat împrealabil. Unde există un vot diversificat, eșantionul ar trebui să fie unul mai mare.”

Întrebat de reporterul PSnews.ro dacă ar putea exista efectul de bandwagon (n.r.: efectul bandwagon- efectul de regrupare în jurul câștigătorului) la acest scrutin electoral, sociologul Marian Marcu a explicat ”că nu se întâmplă acest lucru în turul I. Cine este hotărât, este hotărât, decizia nu se schimbă așa ușor. Cine a luat decizia că va vota, de exemplu, cu Macovei sau cu Funar, așa va face. Decizia de vot privind candidații cu scoruri mici, decizia se ia cu mult înainte. În ceea ce ăi privește pe candidații mari decizia se mai ia și pe moment.”

Întrebat dacă românii și-ar fi schimbat intenția de vot în ultima săptămână electorală, Marian Marcu a explică că ”având în vedere scandalurile din ultima vreme care au ieșit în presă, opțiunea de vot s-ar putea să se schimbat destul de mult în ultima săptămână. Dar nu este o chestie general valabilă. Dacă sunt evenimente importante, decizia se ia în ultimele zile, dar nu pentru candidații mici, ci pentru candidații mari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *