Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Marian Petrache: Electoratul candidaților de dreapta va vota încă din primul tur cu Klaus Iohannis

PSnews.ro continuă seria interviurilor. Invitatul nostru, în această săptămână,  este secretarul general al Partidului Național Liberal, Marian Petrache.

Omul doi din PNL a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre bătălia pentru scaunul de la Cotroceni, despre implicarea lui Crin Antonescu în campania ce urmează să înceapă peste câteva zile, dar și despre strategia cu care Alianța Creștin-Liberală dorește să îl învingă pe principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale.

Reporter: Există numeroase tulburențe pe scena politică din România, deși alegerile prezidențiale se apropie. Partidul Național Liberal pare să țină capul de afiș în ceea ce privește scandalurile politice, spre exemplu plecările masive din partid sau dosarul pe care candidatul ACL la prezidențiale îl are cu ANI. Care este starea de spirit în partid în momentul de față?

Marian Petrache: Am purtat discuții cu președinții de filiale pentru că am vrut să văd care este părerea lor legată de procesul cu ANI și m-am bucurat foarte mult să văd că oamenii sunt optimiști, oamenii au înțeles care este miza jocului, au înțeles că suntem singuri împotriva tuturor. Toate demersurile făcute împotriva lui Klaus Iohannis i-au convins pe toți că el este un candidat foarte bun, acesta fiind și motivul pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi. Nu cred că PSD ar fi făcut această mișcare, mă refer la plecările din PNL, dacă nu s-ar fi simțit amenințați de candidatura lui Klaus Iohannis. La alegerile europarlamentare, atunci când PSD a fost singur pe teren, a jucat singur, a reușit performanța de a obține 37%. A fost pentru prima dată când PSD a avut un scor foarte bun în mediul urban. De data aceasta, prezența lui Klaus Iohannis în această campanie face ca PSD să întâmpine probleme în mediul urban, unde votul poate fi controlat foarte, foarte greu și compensarea lor este mediul rural. Atunci au venit cu Ordonanța 55. De aceea am și spus că este o fraudare a alegerilor pentru că știm cu toții că în mediul rural primarii pot direcționa voturile așa cum doresc ei. Au dat Ordonanța pentru că se simt slabi și pentru că vor să compenseze într-un fel pierderile pe care le vor avea din mediul urban cu voturi din mediul rural.

Reporter: Cum influențează și mai ales cât influențează intrarea lui Teodor Meleșcanu în cursa prezidențială, el provenind din ApR? Este recunoscut drept un liberal autentic, are un grad înalt de notorietate și o experiență uriașă în politica externă.

Marian Petrache: Dacă stăm să ne uităm, o să  observăm că este o concentrație mare de candidați pe partea dreaptă, iar partea stângă este liberă. Strategia PSD este ca prezența la vot să fie una mică, iar președintele să fie ales doar de structurile de partid, având în vedere că structura lor este mai puternică decât cea a Alianței Creștin Liberale, cel puțin pe sondajele de la această dată. Legătura cu domnul Meleșcanu este faptul că o ruptură pe dreapta ar putea să îi dea un avantaj psihologic lui Victor Ponta în turul II, dar părerea mea personală este că dezbaterea va fi între cele două personalități: Victor Ponta și Klaus Iohannis și va funcționa votul ca la alegerile din 2000. Oamenii au înțeles exact care este miza și vor vota încă din primul tur cu Victor Ponta sau Klaus Iohannis.

Reporter: Înțeleg că sunteți convins că Iohannis va fi candidatul din zona dreptei care va ajunge în turul al doilea. Cum vedeți această bătălie finală?

Marian Petrache: Categoric Victor Ponta și Klaus Iohannis vor fi în turul doi. În turul doi întodeauna au votat persoane care nu au participat în turul I și vin la vot nehotărâți. Astăzi, nehotărâții au ales candidatul și acela este Klaus Iohannis, iar Klaus Iohannis va câștiga alegerile. Este clar că va fi o luptă în turul doi. Nu îmi pot da seama acum dacă masa aceasta mare de nehotărâți va fi toată prezentă la vot. În acest caz, diferența dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta va fi mai mare, iar dacă prezența la vot va fi mică și diferența dintre cei doi candidați va fi una mică. Trecând de toate aceste lucruri, având în vedere că eu sunt subiectiv și îmi doresc să câștige candidatul nostru, îi sfătuiesc pe români să se uite la candidați și să îl aleagă pe cel care a dovedit până acum ceva, nu pe cel care dă din gură.

Reporter: Pregătiți ceva în mod deosebit pentru campanie, având în vedere că până în acest moment, în sondaje, Victor Ponta este cel care se situează mai bine, în defavoarea lui Klaus Iohannis?

Marian Petrache: La alegerile europarlamentare, PSD a fugit de dezbateri și a introdus tema cu Băsescu. A fost o bălăceală între Băsescu și Ponta, nimeni nu a înțeles nimic, a fost și participarea mică și au fost scorurile care au fost. PSD acum încearcă aceeași strategie, adică să fugă de o dezbatere reală, adică ce trebuie să facă Președintele României sau care sunt problemele românilor, și vor muta dezbaterea pe lucruri care nu ne interesează. Adică vor încerca cu Băsescu, chiar dacă și ei știu că tema cu Băsescu nu va mai aduce puncte, vor încerca cu ANI, adică vor încerca să introducă cât mai multe teme fără să introducă tema principală. De ce îți este frică, nu scapi. Nouă istoria ne-a dovedit că președintele influențează într-o mare măsură societatea românească. Deci, trebuie să fim foarte atenți și să participăm la vot pentru că următorul președinte ne va influența viața cel puțin cinci ani, dacă nu zece și atunci trebuie să știm foarte bine pe cine alegem. Care ar fi omul care să impună o anumită sobrietate societății.

Reporter: Spuneți că în turul II al prezidențialelor va intra Klaus Iohannis, „candidatul dreptei”, așa cum el însuși se numește. Ce se va întâmpla cu ceilalți candidați ai dreptei? Sunteți pregătiți, de exemplu, să negociați cu Elena Udrea, Monica Macovei sau chiar cu Teodor Meleșcanu, în vederea formării unei alianțe politice care să rivalizeze cu Victor Ponta?

Marian Petrache: Răspunsul la aceasta întrebare l-a dat chiar Klaus Iohannis și a spus că el nu va negocia în turul doi, că el își va prezenta programul politic și sperăm ca românii să îl aleagă el. Nu vom negocia cu nimeni. Turul doi înseamnă alegeri ca la primar. Atunci se va vota omul și mai puțin partidul. Orice gest la aceste alegeri va conta pentru că presiunea este foarte mare. Fiecare candidat are deja poza lui. O negociere poate să îți aducă două voturi și să pierzi trei. Cea mai bună formulă, după cum a spus și Klaus Iohannis, este să negocieze cu poporul român.

Reporter: Dar dacă Victor Ponta, contracandidatul lui Klaus Iohannis, va încerca să negocieze? Nu este un dezavantaj?

Marian Petrache: Victor Ponta este deja din ce în ce mai agitat și din acest motiv începe să greșească din ce în ce mai mult.

Reporter: Dar ACL are nevoie în turul doi de electoratul lui Călin Popescu Tăriceanu, având în vedere că cei care îl susțin pe președintele Senatului sunt foști membri PNL?

Marian Petrache: Primul tur știm cu toții că înseamnă voturile aduse de structuri. Românii vor să fie părtași la ”ungerea” celui care va conduce în următorii ani România și din acest motiv spun că nu trebuie să facă negocieri pentru turul doi. Domnul Tăriceanu nu are electoratul în buzunar și face ce vrea cu el. El adună electoratul de undeva. Sunt oameni care îl votează pentru că își aduc aminte de epoca lui, sunt oameni care îl votează pentru USL. El este o creație și nu candidează să câștige alegerile. El candidează pentru că așa i s-a spus.

Reporter: Care credeți că este cel mai puternic adversar pe zona de dreapta pentru Klaus Iohannis în ceea ce privește accesul în turul II?

Marian Petrache: Fiecare candidat de dreapta are un electorat al lui. Dreapta va avea un singur preferat, adică pe dreapta se detașează clar Klaus Iohannis, motiv pentru care eu cred că încă din primul tur o mare parte din electoratul lui Teodor Meleșcanu, Monica Macovei și al tuturor candidaților de dreapta va merge spre Klaus Iohannis. El fiind în percepția publică singurul care poate să îl bată pe Victor Ponta. 

Reporter: Cum merge fuziunea cu PDL la nivel central și în teritoriu? Există încă județe unde USL pare să continue să existe,  liberalii continuând să formeze majorități alături de PSD, sau județe în care relația dintre PNL și PDL pare una destul de deficitară.

Marian Petrache: Față de 2004, când am avut prima alianță cu PD, lucrurile s-au schimbat pentru că între timp am avut două bătălii puternice, una în 2008 și una în 2012. Sunt urme pe care nu trebuie să le uităm. S-au creat răni. În același timp, toți suntem conștienți de două lucrurii: în primul rând, în bătălia cu PSD trebuie să existe un partid de drepta de aceeași talie, astfel încât să nu mai existe atâtea trădări, pentru că oamenii tind să meargă spre partidul mai mare, iar a doua idee, în plan public, toți suntem conștienți că România are nevoie de două blocuri politice mari care să conducă la dezbateri reale. Din păcate, noi de ani buni nu mai avem dezbateri reale. Apariția celor două partide politice mari de dreapta și de stânga vor aduce în centrul atenției politicile publice, atât pe stânga, cât și pe dreapta. De asemenea, va fi o presiune mai mare pe oamenii politici în ceea ce spun și ceea ce fac. Sunt resentimente, dar există și conștiința că trebuie să formăm un partid mare pentru a ne putea bate cu PSD. Din aceste motive există locuri în care fuziunea merge bine și locuri unde nu. De exemplu, la Arad merge foarte bine, la fel și la Galați, la Ilfov chiar dacă mai sunt unele animozități, nu sunt probleme majore. La Mureș, unde noi ne așteptam să fie probleme mari, lucrurile s-au așezat mai bine decât ne așteptam pentru că există o conștiință a oamenilor politici și există o nevoie de un mare partid de dreapta.

Reporter: Îl cunoașteți foarte bine pe Crin Antonescu. De curând, președintele Klaus Iohannis a recunoscut că relația cu fostul președinte al PNL este una rece. Ce credeți ca va face domnia sa în campania prezidențială față de susținerea lui Klaus Iohannis?

Marian Petrache: Am declarat public că probabil a fost cel mai bun președinte al PNL de după Revoluție, a ales poziția asta neutră, s-a retras… Nu cred că va merge în campanie așa cum am fost eu cu el în campania de la europarlamentare, dar cred că dacă va fi nevoie de un cuvânt de-al lui va apărea, pentru că eu l-am simțit pe Crin Antonescu ca pe un om care iubește mult de tot Partidul Național Liberal și liberalismul și nu cred că va sta departe.

7 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Marian Petrache: Electoratul candidaților de dreapta va vota încă din primul tur cu Klaus Iohannis

 1. – sa-mi ceara cineva sa-l votez pe JoianuTalamb tradator, inchiaburit si incuiat
  – este ca si cand mi-ar cere sa-l votez pe Cioaca ucigasul Elodiei!!!!!
  – nu votez nici pe Cioaca si nici pe Herr Bulla. Lepadatura saseasca
  – decat daca as vota sa fie colegi de celula
  – daca nu le-a pasat dobitocilor penelisti din coop tradatoare ca iese Ponta
  – mie nu-mi pasa nici daca iese Bin Laden!!!
  – premiul tradarii marsave nu poate fi Cotroceniul!
  – ORICINE numai Johannis NU!
  „la inscaunarea lui Ponta si declansarea dezastrului ”
  a contribuit coop tradatoare din PNL!!!
  ei au suntat CANDIDATUL si au venit cu o PAIATA!!!
  intrucat NU AM CANDIDAT LIBERAL- mi se fura dreptul la vot
  – n-o sa votez nicio PAIATA – paiatele nu pot fi Presedinti
  – paiatele vor fi votate de celelalte paiate…
  sau anulez votul!!!votez Crin Antonescu

  https://www.facebook.com/CrinAntonescuPresedinte

  1. Domnita, usurel ca nu inteleg. Pai pe paiata asta saseasca, cine a adus-o in PNL ??? Nu Cacarau al dumitale ? Sau l-a adus in somn ? Pentru muhaiaua asta a linsat trei sferturi din liderii partidului, a pus in functii doar paiate, cum spui dumneata, dar ce nu a inteles groparul asta al PNL-ului pe numele lui Antonescu, a fost faptul ca paiatele vor trage la paiata cand aceasta ajunge presedinte. Si i-au intors toti dosul. Din punctul meu de vedere, a primit ce a meritat ! Cum spune romanul, s-a bagat in troaca, l-au mancat porcii. Nu are macar taria sa recunoasca imensa greseala. Ca atata e de el : orgoliul.

  2. Cristiana, si eu sunt o crinista si voi vota CRIN ANTONESCU INTOTDEAUNA, UN OM LINSAT DE SECURISTII DIN PARTID!! Un om liber cum este dansul, nu poate avea acces la dosare de cadre ,asa cum au avut intotdeauna securistii infiltrati in partidele istorice inca de la reinfiintarea lor…

 2. Asa e!Problema e cine il mai voteaza in turul doi!Daca vrea sa ia voturile lui Tariceanu si ale UDMR trebuie sa isi schimbe discursul pro-Basescu dictat de PDL.PDL-istii vor vota oricum cu el, de teama PSD!

 3. Auzi, Antonescu ar fi un om care iubeste mult de tot PNL-ul si liberalismul! Omul asta se aude pe sine?, aude ce spune? Cat pot fi de penibili oamenii astia, inca de la inceputul anului, de cand tot incercau sa-l impuna pe Iohannis ministru de Interne cu prerogative economice, sau asa ceva, sau in fine, erau oricum aberatii, pretexte sa rupa USL-ul, e incredibil cat de penibil a devenit discursul public al acestor oameni, unii dintre ei chiar respectabili inainte (ex: Alina Gorghiu), acuma canta toti „verde-inrourat” laolalta cu Blaga, Predoiu, Anastase, Turcan, Igas, Falca si lista e foarte foarte lunga…toti fiind personaje care in mod normal n-ar fi trebuit sa mai existe la ora asta cand vorbim in politica.

  1. Pretexte sa rupa useleul tau iubit a cautat ponta-avocatul udrei, inca din timpul referendumului de demitere a basescului,cand a venit cu prag si porunci de la barosso,plecand de acasa fara prag si „hotarat”foc,apoi a doua zi dupa alegeri a dat fuga la palat sa semneze pactul de coabitare cu demisul!!! nu mai spun ca .in chiar ziua alegerilor, dupa exit poll, a declarat ca vrea sa aduca ungurii la guvernare …DESPRE CE PRETEXTE MAI DORESTI SA VORBIM?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *