Skip to content
Opinii & Analize

EXCLUSIV INTERVIU Omul doi din PMP, despre candidatura Elenei Udrea la prezidențiale

PSnews.ro continuă seria interviurilor cu lideri politici.

Săptămâna aceasta, invitatul nostru este vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, cel care a ocupat și funcția de președinte al partidului, înainte de congresul în care Elena Udrea a preluat șefia PMP.

Obiectivele PMP, alegerile prezidențiale, candidatura Elenei Udrea, voturile din diaspora, tema unirii Republicii Moldova cu România, prin aderarea la Uniunea Europeană sunt printre subiectele atinse de fostul lider PMP în cadrul acestui interviu.

Reporter: Sunteți unul din liderii PMP, ați fost chiar și președinte al acestui partid. Care sunt obiectivele politice imediate ale acestei formațiuni politice?

Eugen Tomac: Am creat PMP pentru că este nevoie de un partid nou, proeuropean, care să lupte deschis pentru modernizarea statului român, iar pentru aceasta trebuie să învingem în toate bătăliile electorale, astfel că obictivul imediat este să învingem la alegerile prezidențiale. Avem toate șansele să câștigăm Președenția și vă asigur că vom învinge. Am intrat în această bătălie și luptăm cu toată forța alături de cel mai puternic candidat.

Sunt mulți cei care se erijează astăzi în apărători înfocați ai statului de drept sau luptători împotriva corupției, dar câți dintre aceștia au făcut cu adevărat ceva în acest sens? Președintele Traian Băsescu este singurul care inițiat acest proiect extrem de dificil, iar omul politic Elena Udrea e singurul care îl poate continua, pentru că este singurul candidat susținut de șeful statului.

Obiectivele noastre sunt cele care vor face România de mâine mai frumoasă și mai sigură, alături de cele mai puternice state din lume. Punctual, urmărim reforma constituțională, pentru a avea parlamentari mai puțini și mai bine pregătiţi; reforma administrativ-teritorială, pentru descentralizare și eficiență în accesarea investițiilor, depolitizarea instituțiilor statului; implementarea reformei sistemului sanitar, elaborată de guvernul Boc, dar blocată de Ponta; repararea greșelilor din Educație; aderarea la spațiul Schengen și zona Euro; susținerea Basarabiei în procesul de integrare europeană, acolo unde ne vom regăsi toți românii, de pe ambele maluri ale Prutului și multe alte proiecte de care țara noastra are nevoie. Avem o agendă de proiecte foarte încărcată, oameni foarte bine pregătiți și implicați. Sunt convins că majoritate românilor vor alege corect, pentru că aceste obiective sunt cele mai bune pentru societatea românească.

 R: Credeți că electoratul din România este pregătit să voteze o femeie la alegerile prezidențiale din acest an?

Eugen Tomac: Sunt convins că românii vor vota cel mai bun candidat și sunt pregătiți să suțină o femeie pentru prima funcție în stat. Doamna Udrea a demonstrat că este un politician onest, un om de cuvânt, integru, ale cărei principii nu se schimbă în funcție de interesele de conjunctură. Este un om politic care a demonstrat că știe să facă față provocărilor și diferitor atacuri și să ducă până la capăt proiectele pe care le-a inițiat. A demonstrat, în toate funcțiile pe care le-a avut, responsabilitate, implicare și, mai ales, rezultate.

În România, femeile au reușit în multe domenii și doamna Udrea a demonstrat că și în politică pot exista femei care câștigă încrederea cetățenilor. Avem și exemple concrete când  românii au dovedit că pot vota femei. Atât în 2008, cât şi în 2012, Elena Udrea a obţinut cele mai multe voturi ale unui candidat PDL. De asemenea, cele mai multe voturi la parlamentarele din 2012 le-a obţinut Ecaterina Andronescu, iar Olguţa Vasilescu a devenit primar al Craiovei.

 R: La alegerile prezidențiale din 2009, diaspora a votat masiv pentru Traian Băsescu. Credeți că actualul Președinte poate să îi transfere popularitatea sa din diaspora prezidențiabilului PMP, Elena Udrea? Cu cine credeți că vor vota cei din Republica Moldova? În 2009, 95% dintre cetățenii moldoveni au votat pentru Traian Băsescu.

Eugen Tomac: Președintele Băsescu este, cu siguranță, cel mai apreciat și respectat om de către românii care locuiesc peste hotare. În Republica Moldova este, probabil, cel mai respectat politician român din toate timpurile. Și asta pentru că a reparat greșeala trecutului și a repus basarabenii în drepturi. După mulți ani de indiferență ce au culminat cu blocajul impus de PSD, procesul de redobândire a cetățeniei române a repornit, iar basarabenii se bucură astăzi de aceleași drepturi ca românii de dincoace de Prut. Faptul că popularitatea președintelui atinge un procent aproape de vârf este modul românilor de a-și exprima gratitudinea și recunoștința pentru cel care nu i-a uitat, așa cum au făcut predecesorii săi. În mod sigur, basarabenii vor vota în continuare candidatul care se bucură de încrederea și recomandarea domniei sale. Iar aceasta este omul politic Elena Udrea.

Nu cred că este vorba neapărat de un transfer de popularitate. Vorbim mai degrabă de omul pe mâinile căruia domnul președinte are încrederea să lase proiectele sale spre a fi realizate. E o construcție începută pe care, sunt convins, candidatul nostru le va aduce la bun sfârșit, făcând din România țara în care ne dorim să trăim.

R: Care este cel mai puternic adversar al Elenei Udrea de pe segmentul de dreapta?

Eugen Tomac: Elena Udrea este singurul candidat credibil de centru-dreapta. Klaus Iohannis este un politician slab și fără experiență, care n-avea în 2009 o problemă să fie premierul lui Geoană şi să apară alături de Voiculescu, iar în 2012 a votat cot la cot cu USL în favoarea suspendării preşedintelui. În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, aceasta a a ales altă cale, neconvingărtoare. Toți politicienii pomovați de Președintele Băsescu nu pot fi convingători dacă sunt împotriva domniei sale. Echipa Băsescu a fost cea care a generat schimbarea, pentru că domnia sa a fost singurul politician care a împins țara înainte. Nu poate Monica Macovei, cum n-a putut nici Vasile Blaga sau alții să miște dreapta din loc fără suportul Președintelui Traian Băsescu. Sunt convins că echipa noastră, susținută de Președintele Băsescu și fostul premier Emil Boc, va fi cea care va genera schimbare și va aduce bunăstare în România.

 RÎn ultima perioadă, a existat o întreagă dezbatere despre prezidențiabilul ofițer acoperit. La cine credeți că făcea referire Traian Băsescu? În cazul în care acest lucru este adevărat, credeți că cel deconspirat ar trebuie să iasă din cursa prezidențială? Ce impact electoral ar putea o astfel de dezvăluire pentru respectivul candidat, în cazul în care chiar se va întâmpla?

Eugen Tomac: Românii trebuie să ştie totul despre cea sau cel pe care îl vor vota preşedinte. Vorbim, totuşi, despre cea mai importantă funcţie în stat. Or, un om care ar ascunde un astfel de secret ar putea fi şantajabil şi este un om slab, un om controlabil. Eu nu îmi doresc un preşedinte care să ascundă un asemenea secret, mai ales că este evident că are o problemă cu această temă – altfel, ar ieşi în faţă şi ar recunoaşte.

Cred că preşedintele are obligaţia, ca om politic responsabil, să îi informeze pe români, ca aceştia să voteze în cunoştinţă de cauză un şef de stat puternic, pe picioarele sale, nu o marionetă atârnată de sfori.

R: Victor Ponta, dar și Klaus Iohannis au adus în discursul public tema unirii Republicii Moldova cu România, prin aderarea la Uniunea Europeană. Credeți că ar putea să le aducă puncte electorale abordarea publică a acestor teme?

Eugen Tomac: Ei cred asta cu siguranță, dar se înșeală crunt. Nu vor acumula nici un sfert dintr-un singur punct. Românii de aici și de dincolo de Prut nu pot fi păcăliți cu declarații deșarte și minciuni, când toate acţiunile de până acum au fost de semn contrar. Cel puţin în cazul lui Victor Ponta, este notorie opoziţia faţă de bursele alocate studenţilor basarabeni din România sau faţă de acordarea de cetăţenie română celor de dincolo de Prut.

Ideea unirii nu este o promisiune electorală cu care să defilezi pentru a câștiga electoratul. Este un deziderat, un obiectiv politic, un ideal al întregii națiuni. Unii îl onorează deschis, altora le este teamă să și-l asume. Președintele Traian Băsescu susține această apropiere de 10 ani. Or, atunci nici măcar nu existau secții de votare în R. Moldova, și nici nu erau atât de mulți cetățeni români. În Unire trebuie crezi și să acționezi deschis și onest, nu de dragul voturilor nemeritate. Victor Ponta i-a ofensat pe basarabeni în cel mai josnic mod, comparând Republica Moldova cu Africa și America Latină și, avid după cele 6 milioane de euro încasate din taxele consulare uriașe impuse în procesul de redobândire a cetățeniei române, a refuzat reducerea acestora cu 90 la sută, așa cum am propus și așa cum este corect. Klaus Iohanis s-a exprimat public împotriva unirii celor două state românești, deși de la un nemaț așteptam mai multă înțelegere, având în vedere că și națiunea germană a fost despărțită după cel de-al doilea război mondial. Astăzi avem o singură Germanie, dar România este în continuare fără Basarabia.

R:Despre politica externă. Amenințările Rusiei par să se îndrepte și către România. Tocmai am aflat luni că exporturile de gaze de către Gazprom vor fi diminuate cu 10%. Cum credeți că va evolua situația geopolitică în următoarea perioadă?

Eugen Tomac: Acţiunile concrete ale NATO, care a luat act de pericolul rusesc şi a decis, ca urmare a Summit-ului din Ţara Galilor, întărirea flancului estic, şi sancţiunile economice aplicate de UE şi SUA cred că grăbesc momentul încheierii conflictului din Ucraina. Aceste chestiuni legate de reducerea furnizării de gaz rusesc fac parte mai degrabă dintr-o retorică politică a Moscovei care refuză să-şi recunoască înfrângerea.

Efectele asupra României nu sunt deloc atât de îngrijorătoare pe cât le prezintă unii. Pe de o parte, într-o foarte mare proporţie suntem independenţi de gazul rusesc – suntem una dintre ţările UE care se descurcă şi fără contracte cu Moscova. Dacă Nabucco, proiectul ratat de Victor Ponta, ar fi fost realitate astăzi, nu mai era nicio problemă. Pe de altă parte, România are potenţialul de a-şi asigura independenţa energetică pe termen scurt şi mediu. O strategie naţională în acest domeniu poate să fie pusă în aplicare acum şi noi să fim independenţi în 3-5 ani. Şi asta fără să apelăm în mod necesar la exploatarea gazelor de şist. Resursele din platoul continental al Mării Negre pot fi răspunsul la o întrebare care astăzi pare destul de spinoasă.

 

R:Ce teme trebuie să abordeze cu prioritate prezidențiabili în această cursă electorală?

Eugen Tomac: Nu e vorba de teme prioritate, ci de preocupări pe care ar trebui să le aibă candidații. Statul de drept, independenţa justiţiei, depolitizarea instituţiilor statului, închiderea faliilor din societatea românească sau absorbţia fondurilor europene reprezintă subiecte esenţiale pe care observ că Victor Ponta şi Klaus Iohannis le evită. Speranţa lor este că, în vacarmul mediatic românesc, temele importante nu se mai văd.

Nici Victor Ponta şi nici Klaus Iohannis nu au răspunsuri pe aceste subiecte şi încearcă să inducă haos prin neparticipare. Nu partidele aleg Președintele,ci toată națiunea.

R: Care sunt dezavantajele pentru o femeie care decide să intre în cursa prezidențială? Dar avantajele?

Eugen Tomac: Dezavantajul major este faptul că Elena Udrea se află în competiţie cu un politician fără scrupule, aşa cum este Victor Ponta. Un politician care insultată continuu,  folosind un limbaj suburban. Şi am văzut acest fenomen la europarlamentare, când PSD-iştii s-au dat în stambă cu atacuri misogine şi josnice pentru o fiinţă umană.

Pe de altă parte, o femeie puternică, aşa cum este Elena Udrea, este infinit mai determinată decât un bărbat. În plus, Elena Udrea este un politician dinamic și foarte implicat. Românii nu se tem de Elena Udrea, cei care se tem sunt politicienii slabi. Le recomand tuturor celor care vor să cunoască un plitician puternic, care atrage atenția prin simpla prezență, să participe la acțiunile noastre pentru a cunoaște altfel candidatul Elena Udrea.

2 comentarii la “EXCLUSIV INTERVIU Omul doi din PMP, despre candidatura Elenei Udrea la prezidențiale

  1. Subscriu in totalitate! Excelent interviu! Felicitari!
    „Eugen Tomac: Elena Udrea este singurul candidat credibil de centru-dreapta. Klaus Iohannis este un politician slab și fără experiență, care n-avea în 2009 o problemă să fie premierul lui Geoană şi să apară alături de Voiculescu, iar în 2012 a votat cot la cot cu USL în favoarea suspendării preşedintelui. În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, aceasta a a ales altă cale, neconvingărtoare. Toți politicienii pomovați de Președintele Băsescu nu pot fi convingători dacă sunt împotriva domniei sale. Echipa Băsescu a fost cea care a generat schimbarea, pentru că domnia sa a fost singurul politician care a împins țara înainte. Nu poate Monica Macovei, cum n-a putut nici Vasile Blaga sau alții să miște dreapta din loc fără suportul Președintelui Traian Băsescu. Sunt convins că echipa noastră, susținută de Președintele Băsescu și fostul premier Emil Boc, va fi cea care va genera schimbare și va aduce bunăstare în România.”

  2. Definiţia băsismului
    Băsismul este o doctrină de extremă dreapta, neasumată ca atare de niciun partid politic, care face o compilaţie de doctrine politice extremiste şi comportamente politico-sociale anticetăţeneşti din secolele anterioare.
    Caracteristicile principale ale băsismului sunt: antiromânismul, un amestec de fascism, nazism, hortism şi comportamente fanariote, internaţionalism deşănţat pro-vest, securism vechi îmbogățit cu experienţe occidentale şi justiţie de tip satrapic pentru adversarii politici.
    Scopul guvernărilor partidelor băsiste este îmbogăţirea fără măsură a unei clientele fidele, care plăteşte din sumele furate o propagandă ticăloasă, întotdeauna mincinoasă, anticetăţenească.
    Propaganda are efect, fiindcă cetăţenii n-au timp de analiză a vorbelor pe care le aud sau citesc.
    Nici măcar dezastrul făcut intre anii 2009 şi 2012 nu i-a învăţat minte pe unii cetăţeni! Ce dacă s-au desfiinţat 70 de spitale(măsură nazistă) şi românii sunt mai puţini cu 1.250.000 de oameni, ei sunt încă în viaţă, ce dacă s-au desfiinţat 200 de şcoli şi copii de 6-10 ani fac naveta, poate ei n-au copii(200 de şcoli însemnă învăţământul într-un judeţ), ce dacă s-au tăiat îndemnizaţiile pentru handicapaţi(măsură nazistă), mame, bolnavi cronici, ei sunt sănătoşi încă, ce dacă s-au desfiinţat sindicatele(măsură nazistă), ei lucrează şi nu sunt membri de sindicat, etc…
    După fiecare ciclu electoral, în care au fost la conducerea ţării partidele băsiste, cetăţenii au ajuns mai săraci şi ţara în ruină. Dezastru a fost după guvernarea CDR, dezastru după Alianţa D.A., dezastru şi în guvernarea primului băsist al ţării, preşedintele Băse$$cu!
    După distrugerea ţării urmează mascarea. PD se transformă in PDL, PDL face pui băsisti( ARD, Noua Republică, Forţa Civică, Mişcarea Populară) pentru ca apoi haita băsistă să se unească din nou în ACL – PDL şi PNL, pentru un nou asalt asupra cetăţenilor şi a tării.
    Partidele băsiste româneşti sunt: PDL, PNL în forma Johannis, PNŢ, Noua Republică a lui Neamţu şi Mişcarea Populară a Elenei Udrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *