Skip to content
Video

EXCLUSIV Interviu Rovana Plumb, despre România (VIDEO)

Invitatul interviurilor video PSnews.ro din această săptămână este ministrul Muncii și singurul candidat înscris în cursa pentru șefia Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb.

În cadrul dialogului purtat cu jurnalistul Laura Chiriac, Rovana Plumb a oferit o serie de detalii despre strategia sa politică și obiectivele pe care intenționează să le pună în aplicare, în cazul în care va ajunge Președinte al Consiliului Național al PSD, despre cum poate fi modernizat partidul în perioada următoare, dar și cum are de gând să aplaneze conflictul mocnit dintre conducerea centrală a formațiunii și liderii din teritoriu care ar putea fi afectați de criteriile de integritate care urmează să fie adoptate.

Ministrul Muncii nu a ocolit nici subiectele legate de planul PNL de a schimba executivul condus de Victor Ponta sau de cifrele vehiculate în ultimele sondaje de opinie, care ar fi în avantajul liberalilor. Rovana Plumb a precizat tranșant că actualul Guvern își va duce misiunea până la capăt și va rămâne în funcție până la alegerile parlamentare din 2016.

Tot în cadrul interviului video PSnews.ro, ministrul Rovana Plumb a dezvăluit și ce europarlamentar PSD ar fi favorit să preia funcția de lider al Organizației Femeilor Social Democrate, pe care o va lăsa liberă după ce va prelua conducerea Consiliului Național al partidului, dar și cum vede o candidatură a fiului său, Andrei Plumb, pentru primăria din Târgoviște.

Nu în ultimul rând, ministrul Rovana Plumb a oferit detalii despre proiectul de care vor beneficia toți bugetarii și anume noua lege a salarizării. Liderul PSD a precizat că actuala lege a salarizării unitare nu produce efectele dorite și că noul proiect va fi unul care urmărește să stimuleze angajatul.

Laura Chiriac: Într-o perioadă în care sunteţi în cursă pentru o funcţie mitică, sacră, aproape, în PSD, e vorba despre cea de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, o funcţie care nu a mai fost ocupată de la Adrian Năstase încoace. V-aţi gândit vreodată de ce nu a fost ocupată funcţia asta până acum? Presupun că e şi o responsabilitate şi o povară pentru dumneavoastră, sau poate povară e mult spus, o trecere dincolo de barierele tabuului în candidatura pe care o aveţi.

Rovana Plumb: Că să vă răspund direct, Consiliul Naţional are într-adevăr o istorie. El a fost de-a lungul timpului, prin departamentele pe care le conţine în structură, o resursă permanentă de politici publice, de idei, de iniţiative legislative, care au ajutat partidul de-a lungul anilor. Sigur că, în ultima perioadă, poate s-a lucrat un pic mai puţin, pentru că toată concentrarea PSD a fost pe guvernare. Eu consider că misiunea noastră, a PSD, este aceea de a continua să consolidăm ceea ce facem bine şi în sensul acesta este şi proiectul meu pentru candidatura la poziţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Pot să vă mai spun că, în momentul acesta, avem nevoie de o mai multă apropiere între tot ceea ce înseamnă partid, între Guvern şi grupurile noastre parlamentare, colegii noştri din Parlamentul naţional şi european, de a veni cu soluţii, idei noi, în aşa fel încât să ne poziţionăm pe scena politică în continuare ca fiind cel mai puternic partid din România. Proiectul meu are o viziune în ceea ce priveşte structura aceasta a departamentelor care să fie mai activă. Mă bazez pe sprijinul colegilor mei, cum o fac de atâţia ani, iar în ceea ce priveşte obiectivele strategice, politice, pe care le voi propune sunt legate de întărirea statului social, este firesc, suntem un partid social-democrat, întărirea economiei şi creşterea veniturilor populaţiei, întărirea democraţiei în România şi promovarea imaginii României, PSD, în Europa şi în lume.

Laura Chiriac: Se va face, inevitabil, comparaţia între dumneavoastră, care veţi fi, cel mai probabil şi vă urăm succes, preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, şi fostul deţinător al acestei funcţii, Adrian Năstase. De atunci şi până acum nu a mai ocupat nimeni această funcţie. E o chestiune care vă dezavantajează sau vă avantajează?

Rovana Plumb: Cred că toată această interpretare trebuie făcută în funcţie de contextul politic. Suntem într-un alt context politic decât perioada respectivă şi cred că, din acest punct de vedere politic, ar trebui să fie analizat. Sigur că este o responsabilitate această poziţie şi mi-o asum cu multă plăcere, sunt onorată şi îmi doresc ca această structură a Consiliului Naţional să contribuie la modernizarea partidului.

Laura Chiriac: Există şi în PSD, ca şi în alte partide, oameni catalogaţi de opinia publică drept baroni locali, poate mai mult în PSD decât în alte partide, deşi opinia mea e că peste tot se poate identifica un astfel de prototip. Simţiţi un curent de rezistenţă la ideea de modernizare, să preiau termenul dumneavoastră, al partidului? Cum vă gândiţi să dezamorsaţi aceste conflicte, dacă şi unde există?

Rovana Plumb: În primul rând, vreau să vă spun că din punctul meu de vedere şi nu numai, PSD este un partid total democratic şi într-o formaţiune politică total democratică întotdeauna pot există păreri pro şi contra. Eu cred că evenimentul politic de la sfârşitul săptămânii, Consiliul Naţional, va reprezenta o bună oportunitate prin care toate aceste probleme care interesează să fie discutate şi aş vrea să vă mai spun, din punctul meu de vedere, că împărtăşesc ideile şi propunerile preşedintelui partidului, Victor Ponta, în ceea ce priveşte introducerea unor criterii de integritate care să fie aplicabile după Consiliul Naţional.

Laura Chiriac: Domnul Ponta a transmis recent un mesaj către membrii partidului, spunând că cei care au calitatea de inculpat şi acolo unde s-a pus în mişcare acţiunea penală, nu mai ocupă funcţii numite în Guvern sau în conducerea Parlamentului, cele alese nu fac obiectul acestor restricţii pentru că ele sunt rezultatul opţiunii cetăţenilor, al alegătorilor. Care e opinia dumneavoastră?

Rovana Plumb: Aceeaşi opinie pe care o are şi premierul şi preşedintele partidului, Victor Ponta, de aceea am și spus că împărtăşesc propunerea pe care o va face la Consiliul Naţional.

Laura Chiriac: Cu toate riscurile de imagine care decurg din aceasta?

Rovana Plumb: Eu consider că noi am înţeles foarte clar care a fost mesajul românilor după alegerile din noiembrie anul trecut. Vor o clasă politică eficientă, dar şi o clasă politică curată. În al doilea rând, am înţeles foarte clar că românii îşi doresc o scenă politică care să fie echilibrată din punct de vedere al viziunilor.

Laura Chiriac: Revenind la atmosfera şi la proiectele politice ale PSD, înţelegem că va avea loc până la urmă marele Congres al PSD la sfârşitul anului. Iniţial se vorbea despre luna martie, dacă nu mă înşel. De unde această schimbare de dată? E o tergiversare, e o dorinţă de analiză mai aprofundată? Cum explicaţi?

Rovana Plumb: PSD întotdeauna îşi stabileşte reperele şi evenimentele politice atunci când consideră. Nu s-a pus problema niciodată de o dată anume în ceea ce priveşte organizarea Congresului. S-a discutat despre Consiliul Naţional. Deci nu putem vorbi de o decalare a datei Congresului, atâta timp cât ea nu a fost luată clar în discuţie.

Laura Chiriac: Doamna Rovana Plumb venise la şefia organizaţiei de femei a PSD şi o organizaţie puternică şi mare, din punct de vedere strict numeric. Aveţi vreo sugestie, vreo idee, cine ar putea să vă fie succesoare în această funcţie?

Rovana Plumb: În primul rând, daţi-mi voie să vă spun că sunt foarte ataşată de organizaţia de femei şi vreau, şi pe această cale, să le mulţumesc colegelor mele pentru tot şi toate eforturile pe care le-au făcut de-a lungul anilor. Eu sunt preşedinta organizaţiei de femei de aproape 10 ani de zile. Aşa cum sunt ataşată organizaţiei de femei, în care pur şi simplu mă simt între prietene, e o solidaritate care a fost de fiecare dată exprimată, sunt ataşată şi de PSD. Atunci când vorbim de organizaţia de femei şi de o poziţie a preşedintei, aş vrea să vă spun că, sincer, sunt foarte multe colege care ar putea să ocupe această funcţie şi le admir pe toate. Organizaţia de femei a PSD este cea mai mare organizaţie de femei din România în momentul de faţă, politică, şi este a treia în Europa. Am plecat în anul 2006 cu un număr de 40 de mii de colege, am ajuns astăzi la 200 de mii şi reprezentăm 42% din PSD şi suntem toate ataşate de valorile şi principiile social-democrate. Dacă mă întrebaţi pe cine aş vedea, aş vrea să vă spun, aşa cum am şi subliniat, sunt foarte multe colege. Sunt convinsă că organizaţia de femei la momentul respectiv îşi va alege preşedinta în care vor avea multă încredere. Din punctul meu de vedere, până la organizarea conferinţei, cea care a primit cel mai mare număr de voturi din partea colegelor noastre când am avut Congresul Organizaţiei Femeilor Social-Democrate, este doamna europarlamentar Viorica Dăncilă. Sunt convinsă că va putea să facă faţă. Nu ar fi corect din partea mea să spun că o susţin pe „x” sau pe „y”, pentru că sunt multe colege care pot ocupa această funcţie, însă, m-aş bucura că Viorica Dăncilă să construiască mai departe organizaţia politică a femeilor social-democrate.

Laura Chiriac: În familii, în general, în familiile româneşti, în mod special, în momentele grele există o solidaritate feminină care asigură un suport pe care noi aici în spaţiul ăsta îl simţim. Credeţi că femeile din PSD, familia dumneavoastră politică, ar putea să crească pe acest moment în care PSD, chiar fiind la guvernare, a primit o lecţie la alegerile din noiembrie?

Rovana Plumb: Sunt convinsă că da. Organizaţia femeilor social-democrate are şi acum o voce. Sunt convinsă că va putea să se consolideze. De altfel, tot ceea ce înseamnă propuneri, în ceea ce priveşte consolidarea sau întărirea condiţiei femeii sau statutului femeii în societate, au fost de multe ori venite ca propuneri din partea organizaţiei noastre de femei. Mai mult decât atât, acum o săptămână am lansat un pact, „Pactul pentru demnitate femeii”, pe care îl dorim a fi asumat de toate formaţiunile politice. El poate să fie îmbunătăţit. Acolo am venit cu câteva idei concrete pentru recâştigarea demnităţii femeii, înţelegând prin aceasta recâştigarea demnităţii societăţii în ansamblul ei.

Laura Chiriac: Un conflict din partid, domnul Cătălin Ivan suspendat. Credeţi că măsură de suspendare a lui Cătălin Ivan era cea potrivită? E un dosar încheiat sau se poate reveni asupra lui?

Rovana Plumb: În PSD, urmărind atent acţiunea lui politică, pot spune foarte clar că este cel mai deschis partid şi cel mai democratic, în sensul că, aţi văzut de-a lungul timpului, că toate competiţiile au fost organizate într-un mod democratic, atunci când s-a pus problema alegerii într-o anumită funcţie în cadrul partidului. Însă, atunci când vii cu un proiect personal şi începi să loveşti în colegii din partid, mie nu mi se pare normal, nu mi se pare în regulă şi cred că în orice formaţiune politică trebuie să existe nişte reguli de minimă decență, în ceea ce priveşte modul în care te raportezi la acţiunea politică, desigur şi solidaritate. Nu vreau să vorbesc punctual despre cazul Cătălin Ivan, dar pot să subliniez foarte clar că nu pot fi de acord ca să loveşti în partid, având un proiect personal.

Laura Chiriac: Doamna Plumb, poate e prea devreme să vorbim despre sondaje, dar ele se fac. Sunt sondaje pentru partide, sondaje ţinute la secret, după cum se spune. Potrivit unui astfel de sondaj, al liberalilor, PNL s-ar situa la 50%, PSD ar obţine 30%. Dacă ar fi alegeri în viitorul apropiat, cum priviţi aceste cifre? Există o grijă şi o grijă legitimă de creştere, probabil, a PSD, apele sunt tulburi. Aveţi sondaje proprii dumneavoastră la PSD?

Rovana Plumb: Doamna Chiriac, eu întotdeauna am fost rezervată în a comenta sondajele de opinie. Ce pot să vă spun în această situaţie pe care aţi prezentat-o dumneavoastră, eu cred că liberalii se mint pe ei, aşa cum se mint şi în cazul formării unei majorităţi politice.

Laura Chiriac: Credeţi că nu au nicio şansă?

Rovana Plumb: Majoritatea politică de astăzi este una stabilă și care, cu siguranță, va rezista până la alegerile din 2016.

Laura Chiriac: Sunteți sigură când spuneți asta?

Rovana Plumb: Sunt sigură când spun lucrul acesta pentru că modul în care noi am gândit și am venit cu viziunea, majoritatea politică, a condus la lucruri bune pentru tot ceea ce înseamnă societate românească.

Laura Chiriac: Dar nu societatea formează un Guvern. Sunt calcule, discuții, propuneri, negocieri, oferte care se fac în culise.

Rovana Plumb: Din punctul meu de vedere cartea de vizită a oricărei formațiuni politice este guvernarea.

Laura Chiriac: Deci, în fața cetățenilor, dumneavoastră veniți cu o carte de vizită bună. Dar, repet, negocierile care există și sunt asumate de cei din Partidul Național Liberal, credeți că sunt suficient de perseverente și solide?

Rovana Plumb: V-am spus și vă repet, cred că se mint pe ei înșiși.

Laura Chiriac: Ce credeți că ar trebui să facă Partidul Social Democrat față de alegerile locale din 2016. Anul 2016 nu este prea departe, v-ați gândit? Vă gândiți deja la o strategie, mai ales din prisma funcției foarte importante în partid pe care o veți ocupa?

Rovana Plumb: Este încă prea devreme să discutăm despre strategia Partidului Social Democrat pentru alegerile din 2016, dar ce pot să vă spun este că, Partidul Social Democrat prin toate scrutinurile electorale a obținut un număr mare de aleși locali, un număr mare de parlamentari. În momentul în care luăm în calcul și stabilim, elaborăm o strategie, se pleacă de la mai multe criterii: începând de la performanța electorală și terminând cu dorința respectivului candidat de a dori să-și asume responsabilitatea politică respectivă. Eu cred că Partidul Social Democrat va veni în fața electoratului față de care are un deosebit respect și am un deosebit respect, cu oameni competenți și care vor putea să facă față exigențelor cetățenilor.

Laura Chiriac: Într-un partid mare cu structuri locale impresionante conduse de oameni cu experiență, uneori aceeași pe care presa i-a numit baroni, cât de greu îi va fi unui tânăr să se impună, să-și facă auzit punctul de vedere, să fie luat în seamă?

Rovana Plumb: Partidul Social Democrat este un partid deschis. Tinerii întotdeauna au avut un cuvânt de spus. Eu personal lucrez cu foarte mulți tineri și înțelegem ca noi, cei cu experiență, să dăm șanse tuturor tinerilor care doresc să-și aleagă un drum politic, o carieră politică în viață. Mai mult decât atât, ca în orice familie, și într-o familie politică construcția se bazează pe relațiile intergeneraționale. Așa cum în familia noastră avem copii, tineri, părinți, bunici, așa și într-o formațiune politică, mai ales pentru Partidul Social Democrat, construcția se va baza în continuare pe o relație intergenerațională. Fiecare are șansa lui în viață.

Laura Chiriac: Pentru că vorbiți despre această relație între generații, fiul dumneavoastră se pregătește pentru o candidatură?

Rovana Plumb: Andrei este un tânăr care are 31 de ani. În două săptămâni sau poate chiar mai repede va deveni pentru a doua oară tată. Andrei are deja responsabilități. El își creionează drumul în viață. Deciziile lui sunt deciziile lui, vom vedea care vor fi acestea. Întotdeauna, și cred că orice mamă, își va ajuta copilul, îl va sprijini să aleagă calea cea mai bună în viață.

Laura Chiriac: Primăria Capitalei. Ce se va întâmpla aici? PSD va merge din nou cu Sorin Oprescu? Pregătiți un candidat nou? Cine ar putea fi?

Rovana Plumb: În contextul strategiei pentru alegerile din 2016, categoric ne vom gândi și la o strategie privind alegerile în Capitală. Ce vreau să vă spun însă este că Sorin Oprescu pe care îl cunosc  de foarte mult timp și cu care am colaborat și din funcțiile pe care le-am avut în Parlamentul European, dar și ministerial, a făcut foarte multe lucruri bune pentru Capitală în cele aproape două mandate de când este primar și de aceea am un mare respect și o admirație față de tot ceea ce face. Nu mai târziu de săptămâna trecută am lansat un centru social foarte mare în București, unde foarte mulți copii primesc îngrijiri speciale în acest centru și mă bucur că are, în continuare, acest tip de preocupare în ceea ce privește răspunsul către comunitate pe nevoile sociale. În momentul în care vom intra în discuția strategiei pentru 2016 vom vedea ce se va face.

Laura Chiriac: Dacă PSD va câștiga alegerile parlamentare din 2016, dacă va reuși să formeze o majoritate, cine va fi prim-ministrul? Tot Victor Ponta?

Rovana Plumb: Spuneam mai devreme că guvernarea este cartea de vizită a oricărei formațiuni politice. Ori, actuala guvernare este una eficientă, cu un premier foarte bun și foarte performant. Am această bucuri, plăcere și onoare de a lucra cu Victor Ponta. Este foarte performant, facem o echipă foarte bună toți cei din Guvern. Dacă în 2016 vom câștiga alegerile, asta înseamnă că Victor Ponta va avea un rol foarte important și va face parte din victoria Partidului Social Democrat. Drept pentru care, o spun necondiționat, mesajul pe care l-aș percepe este că populația dorește să continue aceste politici care să aducă creștere economică, care să reducă inegalitățile sociale și atunci premierul Victor Ponta sunt convinsă că va putea să le continue.

Laura Chiriac: O lovitură de imagine și poate și o problemă în derularea procesului guvernamental în momentul acesta, mă refer aici la demisia ministrului Vâlcov. Ne puteți spune care sunt variantele?

Rovana Plumb: Desigur că decizia îi aparține în exclusivitate primului ministru al Guvernului. Ceea ce pot să vă spun cu siguranță este că acest Cod Fiscal va fi finalizat. Se discută chiar astăzi în ședința de Guvern despre Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală. Este un element absolut necesar care ajută, nu numai la crearea de locuri de muncă, care sunt absolut esențiale pentru un trai decent, dar și la reducerea inegalităților în societate. Sper ca lucrurile să se finalizeze cu bine. În ceea ce-l privește pe Darius Vâlcov, este un ministru al Finanțelor foarte bun, a avut un rol important în elaborarea acestui cod, care a început în urmă cu un an și jumătate, și care a însemnat foarte multe dezbateri, în special cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali, însă ne-am asumat că acest Cod Fiscal în continuare va fi adoptat.

Laura Chiriac: Un proiect care vizează activitatea dumneavoastră de ministru, dincolo de provocările din interiorul partidului, noua lege a salarizării din sistemul public. Salarii în funcție de studii, cinci clase de salarizare, dezbatere probabil va fi.

Rovana Plumb: Absolut. Va fi o dezbatere, vor fi consultări cu tot ceea ce înseamnă reprezentanți al sectorului bugetar pe diversele domenii. Dacă pentru sănătate și educație am reușit, atât cât am putut, să facem un pas înainte, asigurând majorări salariale pentru sistemul de educație și de sănătate. Pe sectorul Administației publice locale și centrale nu s-a făcut absolut nimic. Ceea ce am constat noi este că în momentul de față din cei 1 186 000 de bugetari, 923 000 au veniturile sub 1450 de lei. Sunt suprapuse foarte multe clase de salarizare. Trebuie să venim cu un element și cu un instrument modern prin care să răspundă relațiilor socio-economice din societatea românească în 2015 și mai departe cu o viziune, în așa fel încât să putem, în sectorul bugetar, să determinăm, și dacă vreți, să influențăm medicii să nu mai plece din țară. Să-i determinăm și să-i motivăm pe profesori să continue să învețe generațiile de care are atâta nevoie o societate. Să putem să motivăm personalul din Administrația publică locală și centrală să elaboreze politici publice pentru a servi interesului cetățeanului. În momentul de față, acea lege care a fost adoptată în 2010 nu-și produce în niciun fel efectele, în sensul în care ea nu a fost de la început, din punctul meu de vedere, un instrument de motivare a personalului. Este o funcțiune absolut importantă fără de care nu se poate face managemenentul în orice organizație despre care vorbim, indiferent că vorbim despre zona politică sau zona economică. Ori, demotivarea personalului nu poate să mai fie în România anului 2015 lăsată undeva uitării. Ne-am aplecat asupra soluțiilor, am venit cu o viziunea și sper ca în urma consultărilor și debaterilor cu partenerii noștri sociali și cu colegii din zona sectorului bugetar, pentru că un ministru nu poate să dețină adevărul absolut, pentru că nu e medic, sau nu e profesor, el este un manager care trebuie să țină cont de ceea e spun celelalte părți care lucrează în domeniu și se confruntă zi de zi cu o serie de probleme. Mărirea salariului minim pe economie a condus, în momentul de față, la suprapunerea a 19 clase de salarizare. Mărirea salariului minim pe economie la 1200 de lei din 2016 va conducere la suprapunerea a 29 clase de salarizare. Asta înseamnă că un absolvent de Universitate, cu studii superioare, în momentul de față este plătit la fel cu o altă funcție care nu implică aceeași responsabilitate. Ori, în afară de criteriul educațional, un al doilea criteriu este legat de performanța și motivarea pe o poziție strâns corelată de descrierea naturii postului pe care îl ocupă, deci legată direct de muncă.

Aș vrea să punctez faptul că eu nu cred în succesul unei moțiuni de cenzură, ba dimpotrivă sunt convinsă și am vrut să subliniez acest lucru că ne putem baza pe o majoritate stabilă care va rezista până în 2016 și spun acest lucru pentru că, în momentul de față, am văzut, așa cum știți și dumneavoastră, că se dorește să se facă tot felul de aranjamente în ceea ce privește crearea unei alte majorități, însă aș vrea să subliniez foarte clar faptul că acest lucru nu cred că se va putea realiza deoarece doamna Gorghiu, împreună cu colegii ei, nu au venit în fața electoratului decât cu o propunere de program de guvernare, sub semnătura domnului Cătălin Predoiu. Un program de guvernare care, din punctul meu de vedere, este o formă fără font, chiar dacă nu se regăsesc anumite principii în acest program de guvernare, iar ceea ce am observat e că doamna Gorghiu s-a transformat în purtătorul de cuvânt al celor care au tăiat salarii, au tăiat indemnizațiile pentru creșterea copiilor și nu au un proiect alternativ la actuala guvernare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *